»

Acer zaradi upada prodaje menja direktorja

Wong (levo) bo zamenjal Wanga (v sredini)

The Wall Street Journal - Tajvanski proizvajalec račualnikov Acer bo dobil novega šefa, saj je dolgoletni izvršni direktor J. T. Wang odstopil. Podjetje bo 1. januarja začasno prevzel dosedanji predsednik Jim Wong, v Acerju pa bodo do konca drugega četrtletja prihodnjega leta poiskali njegovega naslednika. Wang je odstopil zaradi poslovnih razlogov.

Acer je četrti največji proizvajalec računalnikov na svetu, ki pa se bori z upadom trga osebnih računalnikov. V zadnjem četrtletju so pridelali 443 milijonov dolarjev čistega dobička, zaradi česar so napovedali sedemodstotno zmanjšanje števila zaposlenih, kar bo letno prihranilo 100 milijonov dolarjev.

Acer ima težavo. Čeprav globalna prodaja osebnih računalnikov pada, so prvi trije konkurentje...

18 komentarjev

Ubuntu Edgea ne bo

Slo-Tech - Prejšnji mesec je Ubuntu zagnal projekt skupinskega financiranja (crowd-funding)na strani Indiegogo, in sicer so zbirali denar za izdelavo pametnega telefona na Ubuntuju, Ubuntu Edge. Ta bi bil popolnoma odprt, tako da bi na njem tekla Ubuntu Touch ali pa klasičen Android. Postavili so mejo na 32 milijonov dolarjev, kolikor bi jih bilo treba zbrati, da bi projekt zaživel. Ni jim uspelo.

Čeprav je projekt odlično krenil in v prvih 24 urah zbral več kot tri milijone dolarjev, je navdušenje potem splahnelo, tako da so na koncu pristali pri 12 milijonih dolarjev. Za prvih 500 naročnikov bi telefon stal 600 dolarjev, ostali pa so si ga lahko prednaročili po višjih cenah (625, 675 in 725, odvisno od časa). Vseeno je Ubuntu Edge postal...

80 komentarjev

Acer cilja na vrh

vir: engadget
engadget - Največja proizvajalca osebnih računalnikov sta ta trenutek Hewlett-Packard na prvem in Acer na drugem mestu, medtem ko je tretji Dell, pred slabim letom še na drugem mestu. Od tam ga je lansko jesen jasno izrinil Acer, za katerega se zdi da je na pravem osvajalskem pohodu. V konferenčnem klicu z investitorji je namreč predsednik podjetja, J.T. Wang, povedal, da še pred koncem leta načrtujejo prehiteti HP po številu prodanih prenosnikov. Na to ciljajo zaradi podatkov iz prvega letošnjega četrtletja, ko je Acer odposlal 9,49 milijona prenosnikov, kar je le malo več od HP-jevih 9,47 milijona. Prevlada na področju prenosnikov sicer najverjetneje ne bo dovolj za naziv...

28 komentarjev

HP kupil Palm

vir: engadget
engadget - Čeprav sta bila dolgo glavna potencialna kupca Palma HTC in Lenovo (medtem ko je prvi nakup že zanikal), nobeden izmed njiju ne bo prevzel legendarnega podjetja na področju mobilnih naprav, saj je kot strela iz jasnega nakup napovedal največji proizvajalec osebnih računalnikov, Hewlett-Packard. Za Palm bodo (v gotovini) plačali 1,2 milijardi dolarjev (zelo blizu napovedim cene iz novice, da HTC ne namerava izvesti prevzema), kar nanese $5,70 na eno delnico, prevzem pa naj bi zaključili do 31. julija, ko se konča 3. četrtletje HP-jevega letošnjega fiskalnega leta. Trenutni CEO Palma, Jon Rubenstein, naj bi še naprej ostal vodja Palmove ekipe, ki bo priključena pod HP, a ne pomešana med ostale oddelke.

Da je bil HTC kot kupec precej...

30 komentarjev

Acer prehitel Dell, HP ostaja prvi

TG Daily - Podjetje iSuppli je objavilo podatke o prodaji računalnikov v tretjem četrtletju tega leta, iz katerih je videti, da je Acer prvikrat prehitel Dell. V primerjavi z enakim obdobjem lani je prodaja računalnikov poskočila za 1,1 odstotka na 79,9 milijona enot. V prepričljivem vodstvu ostaja Hewlett-Packard, ki ima še vedno 19,9-odstotni tržni delež. Na drugo mesto se je s tretjega prebil Acer, ki je prodal 13,4 odstotka vseh računalnikov, sledijo pa mu Dell z 12,9 odstotka, Lenovo z 8,7 odstotka in Toshiba s petimi odstotki. Pet največjih proizvajalcev je tako prodalo kar 60 odstotkov vseh sistemov. Acerjev ustanovitelj Stan Shih je že na Computexu leta 1990 preroško napovedal, da bo Acer do izteka tisočletja med prvimi tretjimi v branži - trajalo je nekoliko dlje, uresničilo pa se je vendarle. Analitiki ob pogledu na številke dodajajo, da se računalniška industrija že pobira iz recesijskega prepada, v katerega je zgrmela lani.

13 komentarjev

Acer drugi največji proizvajalec računalnikov

Tabela s tržnimi deleži

vir: engadget
engadget - Največjemu svetovnemu proizvajalcu osebnih računalnikov (tako namiznih kot prenosnih), Hewlett-Packardu, je do pred kratkim na drugem mestu sledil Dell. Ker so pri Acerju, prej tretjeuvrščenemu, v tretjem letošnjem četrtletju dosegli odlične prodajne rezultate (kar 24% več, kot v tretjem četrtletju leta 2008), so se uresničile njihove napovedi, da bodo preskočili Dell in zasedli drugo mesto na svetovni lestvici tržnih deležev.. Podobno kot Acer je v večji prodaji užival tudi HP (9% več prodanih računalnikov), medtem ko je izgubi drugega mesta verjetno tudi pomagala nekoliko slabša prodaja Dellovih računalnikov. Slednjih se je z 10.343.000 prodanimi primerki prodalo približno 7% manj, kot v istem obdobju lani. HP ima na prvem mestu 20% celotnega tržnega deleža, Acer pa na drugem mestu 15,4%. Dell je v primerjavi z...

36 komentarjev

HP razmišlja o Android netbooku

X-Bit Labs - HP je pred nekaj dnevi povedal, da ocenjujejo Android kot potencialno platformo za netbooke. Pravijo, da hočejo kot največji proizvajalec osebnih računalnikov razumeti in poznati vse možnosti za operacijske sisteme na njihovih napravah in tako ali odgovoriti konkurenci, ki bi rešitev uporabila prva oz. sami kot prvi lansirati novost.

Vsekakor bi bil prenosnik z izključno Googlovo programsko opremo velik prelom za giganta, saj bi s tem postal močan rival Microsofftu ne le na področju internetnega iskanja, temveč tudi pri ponudbi programske opreme. Google Android bi s pomočjo internetnih aplikacij za pisarniško rabo lahko nadomestil Microsoftov Windows in njegov Office (oz. Linux in npr. OpenOffice), vseeno pa je pomembno vedeti, da je to le raziskava potencialnega trga in uradno še ni znano, če bo do te povezave sploh prišlo. Vseeno pa HP ne razmišlja le o Androidu na netbookih, temveč tudi o bolj klasični uporabi na mobilnih telefonih/dlančnikih.

Android gor, Android dol, vseeno...

1 komentar

Dell bo zahtevnim strankam ponudil izboljšano hlajenje

ZDNet - Največji proizvajalec osebnih računalnikov na svetu bo po novem na željo strank lahko velike sisteme, zaprte v strežniške omare, opremil z naprednim hlajenjem. Sklenili so pogodbo s podjetjem Emerson Network Power, ki se ukvarja z industrijskim hlajenjem in bo v Dellove računalnike tlačil svoj Liebert XD. Ta deluje na principu spremembe agregatnega stanja, podobna hlajenja phase change se pogosto uporabljajo za ekstremna navitja.

Stranke naj bi novost namesto običajnih ventilatorjev izbrale predvsem zaradi 30 - 50% manjše porabe električne energije, kar zna v prisilno hlajenih serverskih sobah predstavljati dobršen delež. Drugi proizvajalci zaenkrat ne ponujajo omenjenih rešitev, pri HP-ju in IBM-u lahko razen zračnega dobite zgolj klasično vodno hlajenje.

Izvorna novica.

9 komentarjev

Dell In Hammer

PC World - Dell je v Ameriki precej znana in ugledna firma, ki jo nekateri poznajo po skoraj fanatični privrženosti Intelu. Mogoče se kdo spomni govoric, ki so nakazovale, da naj bi Dell uporabil AMD-jeve prenosne Thunderbirde v svojih prenosnikih, vendar iz te moke doslej še ni bilo kruha. Kljub temu, da je posel z AMD-jem spodletel, pa govorice še niso povsem potihnile, saj jih je zopet spodbudil trenutno najbolj vroč AMD-jev procesor - Hammer, oziroma Opteron. Številni so nad pokazanim navdušeni, navdušenje pa je pokazal tudi Michael Dell, sicer prvi človek podjetja Dell. Kljub vsem pohvalam pa ne smemo pozabiti, da bo Operton najverjetneje dobil konkurenco v obliki Yamhilla, vendar pa ni izključena možnost, da bi Dell ponujal tako računalnike z Opterni, kot tudi Yamhilli. Kako pa se bo vse skupaj izteklo, pa bo spet povedal čas, oziroma četrta četrtina tega leta, ko naj bi AMD začel pošiljati svoje Opterone sestavljalcem računalnikov. Če bi AMD uspel pridobiti Dell na svojo stran bi bila...

1 komentar