»

Najvarčnejši brskalnik je Opera ali Edge, odvisno koga vprašate

Operin test

Slo-Tech - Ko po internetu brskamo z mobilnih naprav, kjer je avtonomija omejena, namesto hitrosti najpomembnejši dejavnik postane varčnost z energijo. Vode je razburkal Microsoft s testom, ki je pokazal, da je prav njihov brskalnik Edge najvarčnejši. Ko je svoj test izvedla Opera, je bila najvarčnejša seveda Opera.

Microsoft je na svojem testu primerjal lasten Edge ter Chrome, Opero v varčnem načinu in Firefox. V laboratorijskih pogojih na Surface Booku je Edge porabil 2,1 W energije, Chrome 2,8 W, Opera 3,1 W in Firefox 3,2 W. Pomenljiva so razmerja, ne absolutne vrednosti. Potem so primerjali še porabo pri realni uporabi, kjer je bil Edge za malenkost boljši od Firefoxa, medtem ko je Chrome porabil največ energije. Te podatke so dobili iz...

47 komentarjev

Chrome prispel do verzije 50

Slo-Tech - Dobrih pet let je že minilo, odkar je Google prešel k hitremu izdajanju novih verzij svojega brskalnika Chrome, ki se vrstijo na približno šest tednov. Sedaj je pred nami okrogla 50. različica Chroma, ki mimogrede odnaša podporo za Windows XP, Visto in Mac OS X 10.8, ker so že prestari. Podporo za 32-bitne verzije Linuxa je Google ukinil že lanskega decembra. Nova inačica je na voljo za Windows, Linux, Mac OS X, Android in Chrome OS. Uporabniki po novem nepodprtih operacijskih sistemov lahko prestopijo na Firefox ali Opero.

In kaj je novega? Potisna sporočila (Push Notifications) odslej podpirajo tudi dostavo paketov (payloads), kar omogoča sočasno pošiljanje obvestila in vsebine za večjo učinkovitost. Tako bo mogoče obvestila...

9 komentarjev

Študija varnosti brskalnikov: prvi Chrome, drugi IE, Firefox daleč zadaj

vir: Forbes
Forbes - Podjetje Accuvant je konec tedna objavilo rezultate obsežne študije, v kateri so raziskovali varnost treh najpriljubljenejših spletnih brskalnikov: Firefoxa, Internet Explorerja in Chroma. Rezultat je 140 strani dolgo poročilo, v katerem je podrobno predstavljena metodologija testiranja in izsledki. Ugotovili so, da je najvarnejši Chrome, tik za petami pa mu sledi Internet Explorer. Firefox je daleč zadaj.

Najprej povejmo, da je raziskavo financiral Google. Accuvant in Gogole poudarjata, da je bila izvedena neodvisno in brez pritiskov, ne glede na ta vir denarja. Kljub temu je rezultat zelo prikladen, zato je Google javno izpostavil rezultate. Toda ko se med seboj pomerita IE in Firefox, je rezultat brez vsakršnega dvoma objektiven. In IE je s Firefoxom pometel.

Accuvant je pojasnil, da

70 komentarjev

Zla programska oprema tudi na macih

Ars Technica - Lažni protivirusni programi (scareware) so bila doslej domena Windows, kjer smo se morali nanje kar navaditi. Ti uporabniku ob okužbi namreč lažno prikažejo, kakor da na računalniku mrgoli virusov in ponudijo njihovo "očiščenje" v zameno za plačilo nekaj deset dolarjev. To seveda ni res; potrebno je le odstraniti poniglavi antivirus s pravim. Zadnje dni pa smo zasledili, da se je tovrstna zalegla zaredila tudi na macih, ki so doslej veljali za težje osvojljivo trdnjavo.

Ta teden se je na internetu raznesel program MAC Defender, ki enako straši uporabnike Mac OS X. To ni prvi, je pa zagotovo najbolj razširjeni kos škodljive programske opreme za mace. Četudi strokovnjaki in Apple zatrjujejo, da škodljive programske opreme na macih ni nič več kot običajno (torej zelo malo), pa zaposleni v Applovih trgovinah neuradno

34 komentarjev

Na letošnjem Pwn2Ownu rekordna nagrada za uspešen napad na Chrome

ComputerWorld - Vsakoletni hekerski dogodek, kjer hekerji in raziskovalci demonstrirajo svoje poznavanje brskalnikov in mobilnih telefonov ter varnostnih lukenj v njih, se bo letos v Vancouvru začel 9. marca. Za nekoliko več vznemirjenja kot ponavadi je poskrbel Google, ki je razpisal doslej najvišjo nagrado 20.000 dolarjev za kogarkoli, ki bi našel in uspešno zlorabil kakšno ranljivost v njihovem brskalniku Chrome.

Na letošnjem Pwn2Ownu bosta okolje 64-bitna operacijska sistema Windows 7 in Mac OS X, na katerih bodo tekli Internet Explorer, Firefox, Safari in Chrome. Prvi, ki bodo zlomili prve tri brskalnike, bodo prejeli 15.000 dolarjev, kar je 50 odstotkov več kot lani, medtem ko so za Chrome nekoliko drugačna pravila.

Ker Chrome...

5 komentarjev

Na Cr-48 tečeta tudi Mac OS X in Windows

engadget - Google ni nikoli poizkušal preprečiti namestitev drugih operacijskih sistemov na prihajajoči prenosnik Cr-48, ki je sicer prvenstveno namenjen poganjanju Chrome OS, tako da ni presenetljivo, da nanj nameščajo vse mogoče. Posebej aktivno izvirnosti Google ni reklamiral, a to ni zmedlo nadebudnih računalničarjev, da ne bi poizkusili in uspeli na Cr-48 namestiti različne sisteme.

Najprej so nanj uspeli namestiti Ubuntu, sedaj pa še Windows in Mac OS X. Vse skupaj je nekolikanj bolj zamotano kakor namestitev Ubuntuja, a je mogoča. Potrebno bo posodobiti BIOS, tako da postopek ni priporočljiv za začetnike, a ti se za tovrstne akrobacije tako ali tako ne zanimajo.

19 komentarjev

Chrome for Cause

Odločitev za eno izmed organizacij na koncu dneva

vir: TechCrunch
TechCrunch - Google je za vse uporabnike Chroma splavil posebno razširitev, s katero boste lahko pripomogli k višanju donacij za dobrodelne organizacije, vse do enega milijona dolarjev. Dodatek za Googlov brskalnik, Chrome for Cause, namreč med 15. in 19. decembrom šteje število odprtih zavihkov, na koncu vsakega dneva pa se boste lahko odločili, kaj boste naredili z dnevnim izkupičkom svojih zavihkov. Za vsakih 10 boste lahko ukazali posaditi drevo oz. podariti knjigo, s petindvajsetimi boste lahko cepili nekoga, ki si tega sicer ne more privoščiti, 100 zavihkov bo stal vsak kvadratni čevelj (približno 0,1 m2) pri gradnji bivališč, z 200 odprtimi zavihki pa bo neka oseba dobila za eno leto pitne vode....

11 komentarjev

JavaScript: Firefox 4 hitrejši od Chroma

Slashdot - Na ConceivablyTech so primerjali hitrost najbolj priljubljenih spletnih brskalnikov, ko govorimo o Javascriptu. Uporabili so referenčni točki (benchmark) SunSpider in Google V8 na platformi x86. V prvi je bil najhitrejši Firefox 4 (TraceMonkey + JaegerMonkey) s 350,8 ms, ki je prvikrat prehitel dosedanjega vodilnega Googlovega Chroma s 356,5 ms. Tretji je Apple Safari s 369,7 ms,...

38 komentarjev

Kateri najhitrejši brskalnik je v deželi tej?

Ars Technica - Z izidom Safarija 5 ta teden je Apple postal avtor najbolj sveže različice brskalnika in hkrati zadnji proizvajalec, ki se je pohvalil, da je njihov brskalnik najhitrejši. Tak slavospev ob izidu nove verzije zapiše kar vsako podjetje, zato so si na Ars Technici pogledali, kateri brskalnik je v resnici najhitrejši. Preizkušali so hitrost JavaScripta v Windows in Mac OS X. Rezultati kažejo, da Safari 5 ni tako hiter, kot bi si Steve Jobs želel, čeravno je hitrejši od Safarija 4.

Na sistemu z Mac OS X so si nasproti stali Safari 5.0, Chrome 5.0.375.70, Firefox 3.6.3 in Opera 10.53, medtem ko sta se jim v Windows pridružila še Internet Exxplorer 8 in 9, Chrome pa je zamenjal Chrome...

90 komentarjev

Pwn2Own končan, preživel Chrome

Slo-Tech - V Vancouvru se je končalo vsakoletno tekmovanje Pwn2Own, kjer hekerji poskušajo in običajno uspejo na kolena spraviti brskalnike in mobilne telefone. Tudi letos so pred tekmovanjem naredili domačo nalogo, tako da so v minutah obvladali zadane naloge. Poglejmo si izkupiček.

Internet Explorer 8 je navkljub varnostnim tehnologijam ASLR in DEP na Windows 7 strl Peter Vreugdenhil (PDF). Na isti platformi je Firefox premagal heker, ki se predstavlja le z vzdevkom Nils in ki je blestel že lani. Macov Safari je Mac OS X snedel Charlie Miller. Dobili so vsak po 10.000 dolarjev in bodisi MacBooka bodisi PC bodisi Sony Vaio.

Na področju mobilnih telefonov je padel iPhone, ki sta ga v vsega 20 sekundah ukanila Ralf Philipp...

24 komentarjev

Chrome prehitel Safari

ComputerWorld - Rezultati raziskav o tržnem deležu brskalnikov za december kažejo, da je Googlov Chrome prehitel Safari in si priboril tretje mesto na listi najbolj uporabljanih brskalnikov. Za ta podvig je potreboval skromnih 16 mesecev, k čemur gotovo botruje tudi slaven starš, povod, da se je to primerilo prav zdaj, pa je bila izdaja verzij za Mace in Linux. Prvo mesto je ohranil Internet Explorer, ki je sicer izgubil odstotno točko in zdaj obvladuje 62,69 odstotkov trga, sledi pa mu Firefox s četrtinskim deležem. Chrome in Safari imata vsak po slabih pet odstotkov, peta pa ostaja Opera s poltretjim odstotkom uporabnikov.

Razčlenitev po inačicah pokaže, da je decembra Internet Explorer 8 s 37,8 odstotki prehitel ostale verzije IE-ja (čas je že bil), žalostno pa je, da mu še vedno sledi Internet Explorer 6 s 33,5 odstotki. Očitno je, da...

19 komentarjev

Izbira brskalnika vpliva na avtonomijo prenosnika

AnandTech - Pred nekaj leti je bila izbira brskalnika trivialna (večina je uporabljala Internet Explorer), a danes temu ni tako. Microsoftu z Internet Explorerjem močno grozi Mozilla s Firefoxom, zanemariti pa ne smemo tudi bolj redko uporabljane Opere ter Googlovega Chromea in Applovega Safarija, ki iz dneva v dan pridobivata tržni delež. Pri Anandtechu so se zato vprašali, kako izbira brskalnika vpliva na avtonomijo prenosnika oz. kateri brskalnik je najbolj varčen. Ob bok so v 64-bitni Windows Visti Home Premium postavili 6 različnih brskalnikov, Safari 4.0.3, Chrome 2.0.172.43, Firefox 3.5.2, Internet Explorer 8.0.6001.18813 in Opero 9.6.4 ter 3. beta različico opere 10, in uporabili prenosnike z običajnimi mobilnimi procesorji AMDja in Intela ter vedno bolj popularne netbooke. Firefox so obenem pognali v standardni različici ter z vklopljenim dodatkom AdBlock, ki prepreči prikaz oglasov s Flash vsebino, a zato zahteva nekaj več procesorske moči za prikaz strani.

Na običajnih prenosnikih...

24 komentarjev

Apple izdal boljši brskalnik od Opere

Slo-Tech - Vojna brskalnikov je v polnem zamahu in zadnje novice iz Cuppertina kažejo, da bo Opera morala predati prestol novemu najboljšemu brskalniku - Safari 4 beta.

Najnovejša različica Applovega brskalnika prinaša preko 150 novosti. Najbolj se ga bodo razveselili spletni razvijalci saj je prvi izdani brskalnik, ki podpira ACID 3 test, kopico CSS 3 lastnosti ter je pravi prvak v hitrosti. JavaScript poganja 6-krat hitreje od IE8, 4-krat od FF 3.1 in 3-krat od Opere. Močno so tudi izboljšali vgrajena orodja za razvijalce.

Poleg popravil pod pokrovom si je Safari sposodil še kopico vizualnih elementov od konkurence. Na prvi strani vas tako po vzoru Opere pričaka pregled najpogosteje obiskanih spletnih strani, od Chroma si je sposodil zavihke, ki so postavljeni nad naslovno vrstico, iTunes pa je služil za navdih pri razvoju...

85 komentarjev

Opera skladna z Acid2

OSNews - Naslednja novica bo nedvomno blagodejno vplivala na vse goreče privržence kulta Opere, pri čemer seveda ne mislimo na arije, temveč na internetne brskalnike [:D]. OSNews namreč poroča, da se je najnovejši build (8249) tega brskalnika uvrstil v elitni klub izdelkov, ki prestanejo test Acid2. No, da jim nekoliko ohladimo veselje, povejmo, da Opera ni prvi član tega ekskluzivnega kluba. Če gre verjeti Wikipediji, sta ta test že prej prestala Safari za Mac OS X in Prince XML (pretvornik iz XML v PDF), zelo blizu sta Konqueror in iCab. Članom Mozilline rodbine kljub trudu še nekoliko manjka do tega, medtem ko ta preizkus naj sploh ne bi bil glavni cilj razvijalcev prihajajočega IE7.

Sicer lahko omenjeni test vsakdo naredi tudi sam. Brskalnik je potrebno le usmeriti sem in rezultat primerjati z " pravilnim odgovorom".

29 komentarjev