»

Office Depot viruse "našel" na novih, svežih računalnikih

Slo-Tech - Strašilna programska oprema (scareware), ki se izdaja za legitimna orodja za iskanje virusov in druge nesnage (malware) in uporabniku v vsakem primeru "najde" okužbo in ponudi plačljivo odstranjevanje, ni nič novega. Nova pa je predrznost, s katero so to taktiko v ameriški verigi pisarniškega materiala Office Depot izrabljali v resničnem življenju. Strankam, ki so tja prinesle računalnik, so pogosto našli fantomske okužbe in jim ponudili odstranjevanje, ki je stalo od 180 dolarjev dalje.

Na nezakonito prakso je medijsko hišo Kiro7 opozoril neimenovani žvižgač. Ta je razkril, da vodstvo od zaposlenih zahteva, da na računalnikih poženejo PC Health Check, ki najde domneve okužbe, potem pa dnevno prodajo določeno število storitev dezinfekcije...

8 komentarjev

Kitajski preprodajalec programov v ZDA obsojen na 12 let zapora

Bloomberg - V ZDA so obsodili kitajskega državljana, ki je razpečeval programsko opremo in si s tem pridobil precejšnjo protipravno premoženjsko korist. V zaporu bo moral preživeti 12 let. Obsojena je bila tudi njegova žena, ki mu je pomagala.

Primer je zanimiv, ker gre za eno najvišjih kazni in ker je obsojeni 36-letni Xiang Li kitajski državljan, ki je kazniva dejanja opravljal iz Kitajske. Po besedah tožilstva gre za prvi primer, kjer je bil obsojen tuji državljan, ki je svoje početje opravljal izključno v tujini. Toda preprodajal je programsko opremo, ki je last ameriških podjetij, od koder so bili tudi njegovi kupci. To pa je že dovolj, da se je v primer vmešalo ameriško pravosodje.

Lija so aretirali junija 2011, ko je...

18 komentarjev

Internetni prevaranti izkoriščajo tudi Skype

Sophos - Kruh internetnih prevarantov postaja iz dneva v dan trši, zato so prisiljeni izumljati nove taktike, kako bi še lahko pretentali uporabnike v nakup nepotrebnih ali celo škodljivih storitev. Njihova zadnja postojanka je Skype, kjer so začeli reklamirati svoj scareware.

Ustvarili so račun na Skypu z imenom Urgent notice (nujno sporočilo), ki avtomatično kliče Skypove uporabnike. Po vzpostavitvi zveze jim predvaja avtomatično računalniško generirano sporočilo, da je njihov sistem nezaščiten in okužen, zato naj se oglasijo na neki spletni strani, kjer bodo lahko dobili potrebno zaščito. Omenjena spletna stran je seveda polna strašilne programske opreme in reklam, ki uporabnika strašijo, da ima na računalniku cel kup nesnage in da mora zato...

7 komentarjev

FBI razbil dve internetni tolpi

Lažni Antivirus Soft

vir: The New York Times
The New York Times - Ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI) je razbil dve latvijski mreži, ki sta se ukvarjali z razpečevanjem strašilne programske opreme (scareware) in si s tem protipravno pridobili več milijonov dolarjev. Prevara je preprosta - uporabniku na računalnik podtaknejo program, ki se vede kot protivirusni program in ga opozori, da ima nameščenih vrsto virusov. Nato ponudi odstranitev v zameno za plačilo, ki se izvede z bremenitvijo kreditne kartice na podlagi vnesenih podatkov.

Ena skupina je bila celo tako predrzna, da so na zakupili oglasni prostor na spletnih straneh časnika The Minneapolis Star Tribune in prikazovali zlonamerne reklame, ki so vsebovale kodo za okužbo računalnikov...

5 komentarjev

Intel vlaga 100 milijonov dolarjev v univerze

vir: Intel
Intel - Intel je napovedal, da bo v prihodnjih petih letih vložil skupno 100 milijonov dolarjev v različne raziskovalne programe ameriških univerz, kjer bodo ustanovljeni tako imenovani Intelovi znanstveno-raziskovalni centri. Prvega bodo odprli na Univerzi Stanford in bo namenjen raziskavam vizualnega računanja naslednje generacije (next generation visual computing), v njem pa bodo sodelovali raziskovalci še s sedmih univerz.

V Intelu pojasnjujejo, da bodo novi centri prinesli nov model sodelovanja univerz in industrije. V celoti jih bo financiral Intel, vodili pa jih bodo skupaj Intel in univerze. Na ta način želi Intel doseči, da bo večji del sredstev namenjen neposredno za raziskave,...

1 komentar

Avtorjem strašilne programske opreme grozi zaporna kazen

Network Magazine - Tako imenovana imenovana strašilna programska oprema (angl. scareware) se je v zadnjem času pošteno razpasla po internetu. Gre za zlobno kodo, ki se pretvarja, da je legitimen protivirusni program in da je odkrila na stotine okužb na računalniku. Seveda ponudi prijazno ponudi možnost čiščenja, ki pa ni zastonj. Ena izmed takšnih prevarantskih shem je v ZDA vodjem prinesla 100 milijonov dolarjev, a se sedaj trojica sooča z obtožbami ameriškega tožilstva.

Bjorn Sundin in Shaileshkumar Jain sta imela podjetje Innovative Marketing, ki je prodajalo izdelke WinFixer, Antivirus 2008, Malware Alarm in VirusRemover 2008, ki so vsi pripadniki skupine strašilne programske opreme. Tretji mož James Reno je vodil Byte Hosting Internet Services, ki je skrbelo za klicne centre prvega podjetja. Skupaj so od naivnih uporabnikov s triki zbrali 100 milijonov dolarjev. Zoper njih se je pritožilo toliko ljudi, da jih FTC (Zvezna komisija za trgovino) tudi civilno toži.

V sredo je velika porota v...

17 komentarjev

Nestrpni Sun odpušča, Oraclovi nasprotniki vedno glasnejši

CNet - Znano je, da je Oracle tik pred prevzemom obubožanega Suna. Dobil je že blagoslov uprave, delničarjev in ameriških regulatorjev trga, le še EU mora prižgati zeleno luč. Medtem pa v Sunu tuhtajo, koga vse bodo morali odsloviti. Zadnje projekcije kažejo, da bo Sun naslednje leto moral odpustiti 3000 zaposlenih oz. dobro desetino vseh zaposlenih, kar je že drugi val večjih odpuščanj v zadnjem času. Že lanskega novembra so objavili namere o prestrukturiranju, zaradi česar so letos odpustili 6000 ljudi. Poleg tega so v Sunu nezadovoljni z Evropsko komisijo, ki da s svojim zavlačevanjem povzroča ogromno škodo podjetju. Po izračunih ta trenutek izgubljajo 100 milijonov dolarjev mesečno, EU pa ima časa do 19. januarja, da se izjasni.

Soustanovitelj podjetja MySQL AB Michael "Monty" Widenius pa v svojem blogu kritično preudarja o prihajajočem prevzemu. Po njegovem mnenju je EU upravičeno zaskrbljena, zato Oraclu svetuje odprodajo MySQL-a. Podobnega mnenja je tudi Florian Müller, ki se je...

12 komentarjev

Alan Ralsky obtožen

Slashdot - Ameriško zvezno tožilstvo je včeraj objavilo, da so michiganskega kralja spama Alana Ralskyja in deset pomagačev obtožili kršenja zveznih zakonov proti spamu. Obtožnica ga bremeni pošiljanja nezaželene e-pošte, pranja denarja, prevare in zarotništva. Ralsky naj bi namreč na različne nelegalne načine pretental filtre proti spamu, tako da je dnevno poslal več milijonov sporočil, s čimer je v enem samem poletju zaslužil tudi tri milijone dolarjev. Poleg tega ga obtožujejo podpihovanja cen brezvrednih kitajskih delnic, ki jih je potem z mastnim dobičkom prodal. Sedaj mu grozi zaporna kazen 20 let in globa v višini 250.000 dolarjev. Klik!

67 komentarjev

Služba za avtorja Sasserja

The Register - Očitno je lahko pisanje črvov tudi naložba v prihodnost. Vsaj tako kaže primer Svena Jaschana, avtorja črvov Sasser in NetSky - dobil je namreč ponudbo nemškega podjetja Securepoint, kjer bi naj delal kot razvijalec programske opreme za varnostne produkte, kot so naprimer požarni zidi. Direktor podjetja je prepričan, da si zasluži drugo priložnost. Če se bo uspel izogniti zaporni kazni, seveda.

23 komentarjev

Avtor črva MSBlast.B priznal krivdo

ZDNet - 19 letni američan, Jeffrey Lee Parson, je priznal, da je spremenil MSBlast.A črv do te mere, da je črv omogočal povezavo na računalnik (vgradil je backdoor - stranska vrata), kar je avtorju omogočalo, da se je povezoval na okužene računalnike. Tako se je rodil MSBlast.B črv, ki se je povezoval na avtorjevo spletno stran, ki je verjetno shranjevala IP naslove okuženih računalnikov. Ameriške oblasti so beležile promet, ki ga je delal MSBlast.A črv, ter tako prišli do avtorjeve spletne strani po komaj dveh tednih. Obsodili ga bodo 12. novembra tega leta v Seattlu. Grozi mu zaporna kazen od 18 do 37 mesecev ter odškodnina v vrednosti nekaj milijonov dolarjev.

46 komentarjev

Logitech je kupil Labtec

The Register - Logitech - švicarski proizvajalec malih računalniških glodalcev (miši) je za 125 milijonov dolarjev kupil podjteje Labtec, svojega ameriškega tekmeca, ki se ukvarja s porizvodnjo računalniških zvočnikov in ostalih pripomočkov ter letno proda za okoli 100 milijonov dolarjev izdelkov. Ta združitev zna imeti zanimive posledice, predvsem pri cenah računalniških zvočnikov. Klik!

0 komentarjev