»

Pricurljali podatki o Samsungovem tabličnem računalniku

TG Daily - Na svet so iz Vietnama pricurljali podatki o prihajajočem Samsungovem tabličnem računalniku, ki ga bo poganjal Android. Sedempalčno napravo bo usmerjal Android 2.2 (Froyo), v njej pa bo tiktakal procesor ARM-jev Cortex A8 z 1,2 GHz. Spomina bo vgrajenega 16 GB, še enkrat toliko pa ga bo moč dobiti z razširitveno kartico microSD. Priložena baterija bo imela kapaciteto 4 Ah, tako da bo naprava tehtala vitkih 370 gramov. Samsung Galaxy bo dobavljiv do začetka božične nakupovalne sezone, podatkov o ceni pa še ni.

11 komentarjev

Konzola Pandora je tu

Slashdot - Po napovednih dveh mesecih čakanja od prednaročil, ki sta se sprevrgla v poldrugo leto, je vendarle izšla najzmogljivejša ročna konzola Pandora. Gre za križanca med konzolo in računalnikov, ki ga razvija konzorcij OpenPandora in ga poganja odprtokodni operacijski sistem Ångström Linux. Zmore emulirati druge sisteme, poganjati polno namizje, dostopati do spleta in seveda poganjati igre. Pandora ima procesor ARM Cortex™-A8 s 600 MHz, jedro 430 MHz TMS320C64x+™ DSP, 256 MB pomnilnika, 512 MB bliskovnega pomnilnika, 4,3-palčni zaslon z ločljivostjo 800x480, podporo za Wi-Fi, Bluetooth in USB 2.0, avtonomijo 10 ur in osnovno tipkovnico QWERTY s 43 tipkami.

29 komentarjev

Napad malih računalnikov

Mobile_ITX

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - VIA, dobro poznana po svojih matičnih ploščah malega formata, je ponovno pomanjšala enega izmed svojih izdelkov. Procesor, vezno čipovje in delovni pomnilnik so spravili na ploščo polovico velikosti že tako ali tako majhnega formata Pico-ITX. Novost, poimenovana Mobile-ITX, meri zgolj 6 x 6 cm, a na njej ni nobenih povezav, razen priključnih pinov zanje. Na pine se nato priključi dodatno ploščo, na kateri so VGA, USB, mrežni, zvočni in podobni priključki, podobno kot za standard Pico-ITX. Prvi izdelki, namenjeni predvsem industrijski uporabi (dobavljivost za običajne uporabnike bo redka), naj bi na trg prišli že v začetku prihodnjega leta, sama ploščica pa bo porabila do le 5 W energije. Za napajanje bo skrbel 12 W...

12 komentarjev

Izšel FreeBSD 8.0

FreeBSD 8.0 v akciji

Slashdot - Ta teden je izšla osma verzija odprtokodnega operacijskega sistema FreeBSD. Gre za drugi najpopularnejši odprtokodni sistem, takoj za nešteto okusi Linuxa, ki se je razvil iz Unixa. Od zadnje večje revizije (7.0) je preteklo poldrugo leto, tako da je novosti kar nekaj. Med njimi izpostavimo podporo za Xen DomU, ZFS v13, nov stack za USB, vimage (virtualization container), binarno združljivost s Fedoro 10, kar omogoča poganjanje aplikacij za Linux, denimo Flash 10, GNOME 2.26.3 in KDE 4.3.1, Firefox 3.5.5 in tako dalje. Brezplačen prenos je že mogoč, najbolje ga je opraviti s slovenskega zrcalnega strežnika ali omrežja torrent.

25 komentarjev

Apple začel prodajo iPhona 3G S

Prvi kupec v San Franciscu

vir: CNet
CNet - Apple je uradno začel prodajati novi model iPhone 3G S, ki smo ga nestrpno pričakovali po vseh pompoznih napovedih in predstavitvah. Prvi dan prodaje je bil petek, a začuda tokrat ni bilo tako ogromnih vrst čakajočih kot ob prvi predstavitvi iPhona in lanski splavitvi iPhona 3G. Bodisi zaradi boljše priprave bodisi zaradi manjšega navala so letos brez težav zdržali Applovi in AT&T-jevi strežniki, kjer je treba opraviti aktivacijo.

Mi pa si poglejmo, kaj poganja nov telefon, da ga Apple oglašuje kot najhitrejši iPhone do zdaj. V njem boste našli 600 MHz Samsungov procesor ARM Cortex A8 S5PC100 in grafični čip PowerVR SGX podjetja Imagination Technologies. Preizkusi so pokazali, da je nov telefon dejansko hitrejši od...

42 komentarjev

Dvojedrniki v mobilnih telefonih

vir: engadget
engadget - Po besedah ARMa bi že naslednje leto lahko dobili prvi telefon, v katerem bo počival dvojedrni procesor. Trenutno aktualni ARM Cortex A8 je že osnova Applovega iPhone-a in Palm Pre, naslednik A8, ARM Cortex A9, pa bo poleg arhitekturnih popravkov še modularen, saj bo v fizično jedro lahko vgrajen eden, dva oz. celo več ločeni procesnih jeder. Kljub precej višjim zmogljivostim bo poraba A9 dvojedrnika zelo podobna porabi enojedrnega Cortex A8, saj bo namesto v 65 nm izdelan v 45 nm proizvodnem procesu. V obliki namenskega čipa Texas Instruments...

24 komentarjev

Mi smo zakon

FiringSquad - Računalničarji namreč. Vsaj jaz tako mislim... Tu si MORATE prebrati spopad med konzolami in računalniki. Avtor našteje nekaj slabosti in prednosti računalnika ter nekaj slabosti in prednosti konzole. Ta članek JE OBVEZNO branje za vsakogar, ki se smatra za vsaj malo povezanega z računalniki! Sicer je avtor bolj na strani konzol (kao so mu všeč preproste stvari), ampak je se je vseeno potrudil in spisal zelo objektiven članek.

3 komentarji