»

Razširjenost širokopasovnega interneta povzroča pomanjkanje spanca

Slo-Tech - Italijanski raziskovalci so v sklopu petletnega projekta, ki ga financira ERC (European Research Council), med drugim ugotovili, da je dostopnost širokopasovnega internet eden izmed dejavnikov, ki povzročajo kronično pomanjkanje spanja. Čeprav očitki, da moderna elektronika vpliva na naše spalne navade in bioritem, niso novi niti povsem nedokazani, gre za prvo tovrstno raziskavo, ki je dokazala vzročno zvezo med širokopasovno internetno povezavo in pomanjkanjem spanca.

Kronično pomanjkanje spanca je velik družbeni problem v razvitem svetu, ki ima čisto resne merljive učinke in povzroča gospodarsko škodo. Neprespani ljudje so manj produktivni v službi, imajo zvišano umrljivost, so več bolni, povzročajo prometne...

7 komentarjev

Avstralci nočejo brezplačne optike

Ars Technica - Ugotovili smo že, da imamo kakovostnejše povezave do interneta kakor v Kanada, a nad stanjem še zdaleč nismo zadovoljni. Razvajeni Evropejec si želi optične povezave v vsako vas in če se to zdi nekoliko preoptimistična zahteva za razpršeno prebivalstvo Slovenije, imajo v Avstraliji obratne probleme. Zahvaljujoč svoji strnjeni populaciji (89 odstotkov prebivalstva živi v mestih) bodo Avstralci postali prva država na svetu brez bakrenih paric. Z ambicioznim 43 milijard avstralskih dolarjev vrednim programom nameravajo državo prepresti z optičnimi povezavami, tako da bo imelo 93 odstotkov prebivalstva optiko do svojih vrat. Za končnega uporabnika brezplačno, saj bodo čez osem let baker odklopili iz omrežja. Problem je, da se prebivalci s projektom ne strinjajo.

Posebej problematičen je položaj na Tasmaniji (po podatkih iz leta 1995 je tam delež urbanega prebivalstva 73-odstoten), kjer je polovica prebivalcev kategorično proti optični povezavi. Vladni NBN Co. ima pravico razkopavati...

25 komentarjev

Evropski cilj: 30 megabitov za vsakogar

Ars Technica - Evropska komisija za informacijsko družbo je v okviru programa Digital Agenda predstavila evropski načrt za razvoj širokopasovnih internetnih povezav. S smelo postavljenim ciljem želijo do leta 2020 vse Evropejce opremiti z optičnimi 30-megabitnimi povezavami, polovica pa naj bi jih imela kar 100-megabitne povezave, proti čemer se zdijo ameriški načrti o vzpostavitvi štirimegabitnih bakrenih priključkov po vsej državi kar smešni. Trenutno ima v EU odstotek prebivalstva optično povezavo, kar je dvanajstkrat manj kot na Japonskem in petnajstkrat manj kot v Južni Koreji.

Kako točno bomo to stopnjo v Evropi dosegli, dokument ne pojasnjuje. V njem zgolj svarijo, da bomo brez državne intervencije dobili zgolj suboptimalne rešitve, zato pričakujemo nadaljnja direktive iz EU. V dokumentu piše, da morajo oblasti zagotoviti, da javni in zasebni sektor sodelujeta pri sistematičnem omogočanju širokopasovnega dostopa gospodinjstvom, ne da bi si stala napoti.

V poročilu mimogrede ugotavljajo,...

14 komentarjev

Windows 7 E evtanaziran

Slo-Tech - Po odločitvi Evropske Komisije, da mora Microsoft uporabnikom dati na izbiro operacijski sistem z večimi brskalniki oz. brez Internet Explorerja, so se v Redmondu sprva odločili za drugo opcijo. Napovedali so, da bodo trgi Evropske Unije na police dobili posebno različico Windows 7, t.i. Windows 7 E. A pred kratkim so napovedali drugačno rešitev, kjer se bo ob prvem zagonu Internet Explorerja odprlo okno, ki bo uporabniku dalo na izbiro namestitev enega izmed 10 najpopularnejših brskalnikov oz. obdržati Internet Explorer. Čeprav Evropska komisija tega načina še ni odobrila, je zaradi obilice navdušenja Microsoft enostavno preklical Windows 7 E.

To je odlična novica za vse Evropejce, saj...

42 komentarjev

Microsoft Evropejcem Windows brez IE

DeleÅž IE z leti pada

vir: CNet
CNet - V postopku, ki teče proti Microsoftu pred Evropsko komisijo, se Microsoft zagovarja, zakaj je v svoj Windows integriral brskalnik IE in ali s tem krši protimonopolno zakonodajo. Evropska komisija se je zavzemala za rešitev, da bi Microsoft v Windows dodal še nekaj konkurenčnih brskalnikov, uporabnik pa bi pri prvem zagonu odločil, kateri naj se ohranijo. V Redmondu imajo drugačne načrte.

Da bi zadostili zahtevam Evropske komisije, kanijo v EU ponuditi Windows 7 brez vgrajenega Internet Explorerja, sestavljavci računalnikov pa...

123 komentarjev

Širokopasovni internet se cení

Overclockers Australia - V tekočem letu so se po svetu cene za širokopasovni dostop do interneta znižale za približno petino, ugotavljajo Britanci. Najbolj so na udaru DSL-povezave, ki v povprečju stanejo 53 dolarjev mesečno, medtem ko so še na začetku leta 67.

Pavšalne primerjave so sicer zelo netočne, saj so odstopanja po geografskih regijah precejšnja. V ZDA stane megabitna povezava v povprečju 16 dolarjev, medtem ko v Afriki in na Bližnjem vzhodu kar 46. V Evropi so cene še nižje, najnižje pa so v Aziji, kjer megabit v povprečju stane štiri dolarje. Kabelski dostop do interenta se je v Evropi pocenil in pohitril, tako da je sedaj za razliko od lani cenejši kot v ZDA.

37 komentarjev

Evropski prometni podatki dostopni tudi ZDA

EU Observer - Kot poroča EU Observer, so si v ZDA zaželeli dostop do podatkov, ki jih bodo zaradi zahtev evropske Direktive o hrambi prometnih podatkov hranili evropski telekomunikacijski operaterji.

Drugega in tretjega marca 2006 so se namreč na Dunaju sešli predstavniki EU in ZDA, predstavniki ZDA pa so izrazili željo, da bi bili podatki, zbrani na podlagi omenjene direktive dostopni tudi njim.

Take želje pa se seveda hitro rade uresničijo. Predstavniki avtrijskega predsedstva naj bi po poročanju EU Observerja tako že izrazili mnenje, da bodo ti podatki dostopni kot katerikoli drugi na temelju obstoječih sporazumov. Trenutno so to sporazumi zgolj med posameznimi državami članicami in ZDA, ne pa tudi na ravni celotne EU. Vendar pa so predstavniki EU že dodali, da bo Evropska komisija na to temo sklicala ekspertno srečanje.

NSA se bodo torej lahko uresničile sanje: analizirala bo lahko prometne podatke Američanov in Evropejcev hkrati. In koliko milijonov Evropejcev sodeluje z Al-Kajdo?

15 komentarjev