»

Amazon in Google odpovedala gostoljublje Signalu

Slo-Tech - Ko so Egipt, Oman, Katar in Združeni arabski emirati pred poldrugim letom blokirali aplikacijo za šifrirano hipno komunikacijo Signal, ta v teh krajih ni prenehala delovati. Čeprav so blokirali neposredni dostop do Signalovih strežnikov, je Signal ostal dostopen zaradi uporabe domain frontinga. Gre za tehniko, ki omogoča izmikanje cenzuri, ker se izogne težavi pri uporabi TLS, kjer se ime domene razkrije v zahtevku (v glavi SNI).

Sprva je zato Signal uporabljal domain fronting. S tem se je izognil cenzuri, saj so bili zahtevki videti, kakor da prihajajo na Googlove strežnike. Države bi zato za blokado Signala morale blokirati dostop do Googla, česar pa si niso mogle privoščiti. Uporabnikom ni bilo treba spreminjati ali nastavljati ničesar - Signal jim je...

20 komentarjev

Izšel PHP 5.5

Slo-Tech - Vsem znani in ljubi programski jezik PHP je po malo več kot letu dni razvoja dobil svežo različico 5.5.

Med novostmi, ki jih ni malo, se zopet najde bombončke iz drugih jezikov, kot so generatorji in korutine, klavzula finally za na konec try - except bloka in možnost uporabe konstrukta list(.., .., ..) v foreach stavkih. Nove so tudi funkcije za izdelavo in preverjanje soljenih hashev za gesla, ki po končno uporabljajo algoritem bcrypt, ki ni tako zelo enostaven za masovno razbijanje gesel.

Podjetje Zend je prispevalo tudi odprtokodno različico knjižnice OPCache, ki s predpomnenjem že prevedene PHP kode prispeva k znatni pohitritvi. Mnogim je znana podobna rešitev APC, ki žal ni več vzdrževana.

...

11 komentarjev

V Kiberpipi ta teden: LeanEngine, Swizec Teller in The Stranger

Kiberpipa - V torek 17.1. ob 19h, bomo na Pipinih odprtih terminih spoznali orodje LeanEngine in z njim v najkrajšem času povezali svojo mobilno aplikacijo z Googlovim AppEngine-om. Praktično brez programiranja na strežniškem delu bo vaša aplikacija znala shranjevati podatke v oblak in se avtentikacije s pomočjo Facebook, Google, Yahoo ali OpenId računa. Po kratki predstavitvi projekta bosta avtorja projekta (Matjaž Tercelj in Peter Knego) še na praktičnem primeru pokazala enostavnost uporabe.
 VIP večer s Francijem Zavrlom - Bistvo marketinga je zgodba, 12. Jan 2012

VIP večer s Francijem Zavrlom - Bistvo marketinga je zgodba, 12. Jan 2012


V sredo, 18.1. ob 19h nam bo Swizec Teller v predavanju Bloganje, klobuki in sprednja stran interneta povedal zgodbo o tem, kako so mu kar naenkrat vsi začeli govoriti, da zna blogat in da ve, kaj dela.

V četrtek 19.1. ob 20h, vabljeni v naš kino Filmšteka, kjer bomo tokrat pogledali pravi noir trailer, pozabljene mojstrovine Orsona Wellesa. The Stranger Orsona Wellesa je takoj po koncu druge svetovne vojne šokiral ameriško...

0 komentarjev

Chrome 14 beta na voljo

Prastaro velikonočno jajce z 'about:internets' ne deluje več.

vir: Heise
Heise - Za brskalnik Chrome, ki ga zdaj uporablja že vsak peti uporabnik interneta, je od sinoči v beta kanalu na voljo že različica 14. Za videti ni veliko novega, so pa zato spremembe pod pokrovom toliko večje.

Predvsem bo brskanje s štirinajstico bolj varno. Pri vzpostavljanju https povezave se bo domena najprej razrešila s protokolom DNSSEC, kar bo preprečilo štose z /etc/hosts oz. lažnivimi DNS strežniki na lokalnem omrežju. Dalje, morebitne javascript skripte, ki so vključene znotraj https strani, vendar izvirajo z nezavarovane http domene, bodo po novem blokirane (razen, če bo brskalnik pognan s stikalom --allow-running-insecure-content, kar bo verjetno pomembno v določenih okoljih). Istočasno so poskrbeli še za dodatno zaščito pri nameščanju aplikacij z Chrome Web...

56 komentarjev

Google ukinja vrsto API-jev, med drugim Google Translate

ZDNet - Google je objavil spomladansko čiščenje API-jev, v sklopu katerega jih bodo v ukinjanje poslali osemnajst, med drugim priljubljen Google Translate API. Nekatere izmed njih so zamenjale nove, izboljšane verzije z dodanimi funkcionalnostmi, večina pa jih bo preprosto odpadla.

Sedem izmed njih (Code Search, Diacritize, Feedburner, Finance, Power Meter, Sidewiki in Wave) je takoj dobilo status zastarele oziroma nepodprte (deprecated), a bodo do nadaljnjega delovale kot doslej. Preostale (Blog Search, Image Search, News Search, Patent Search, Transliterate, Video Search in Virtual Keyboard) so...

21 komentarjev

Za udeležence Google I/O še Xperie Play

Xperia Play je za igričarje odličen telefon, a je vseeno njegova razširjenost močno omejena

vir: TechCrunch
TechCrunch - Kot da Googlovo darilo prek 5.000 Galaxy Tabov za vse udeležence konference I/O ne bi bilo dovolj, je manjše število srečnežev dobilo še Sony Ericssonove Xperie Play. Gre za prvi resnejši igričarski telefon z Androidom, ki so ga pri Sony Ericssonu pospremili še s certifikacijo naprav za združljivost z igrami Play Station. Lep nabor iger za prvo generacijo igralne konzole so namreč prenesli na Android, igranje pa je jasno najlažje na Xperii Play, ki ima namesto fizične tipkovnice pod drsnim zaslonom vgrajene gumbe, ki so na moč podobni igralnemu ploščku PlayStationa. Mobilni telefon so dobili udeleženci predavanja na konferenci I/O,...

0 komentarjev

Nvidia izdala CUDA Toolkit 4.0

HotHardware - Nvidia je včeraj izdala novo verzijo svojega kompleta programskih orodij CUDA Toolkit 4.0, ki omogoča pisanje aplikacij, ki izkoriščajo procesorsko moč grafičnih procesorjev. Glavne novosti v novi različici so GPUDirect 2.0 za komuniciranje grafičnih jeder neposredno med seboj, Unified Virtual Addressing za enotni naslovni prostor glavnega in grafičnega pomnilnika ter zbirka algoritmov in podatkovnih struktur Thrust C++ Template Performance Primitives Libraries. S temi orodji bo pisanje aplikacij, ki so paralelizirane med več grafičnih procesorjev, laže in učinkoviteje. Komplet orodij bo brezplačno na voljo na uradni strani od 4. marca s prijavo v CUDA Registered Developer Program.

0 komentarjev

Največja slika na svetu panorama Budimpešte

Slashdot - Pred nekaj meseci je panoramski posnetek Dubaja s 45 gigapiksli postal največja digitalna fotografija na svetu, a jo je sedaj presegla panorama 360-stopinjska Budimpešte, ki meri 70-gigapikslov. Posnetek je nastal z uporabo dveh fotoaparatov Sony A900 s 25 megapiskli, 400 mm lečami Minolta in telekonverterji z 1,4-kratno povečavo. Sámo fotografiranje je trajalo dva dni, retuširanje pa še nekajkrat dlje. Rezultat je 200 GB velika datoteka in 15 metrov dolg natis na fotografski papir. Za ogled potrebujete Silverlight.

22 komentarjev

Google I/O se je začel

Slo-Tech - Včeraj se je začela največja letošnja razvijalska konferenca, ki jo gosti San Francisco. Google I/O bo trajal dva dni. V tem času se bo družilo 5000 ljudi iz 66 držav, ki bodo lahko poslušali več kot 200 predavanj in si ogledali 180 demonstracij delovanja izdelkov v razvoju. Lani je bil hit HTML5, ki se je v letu dni že pošteno udomačil na spletu, letos pa so prikazali Google App Engine for Business, ki že dve leti omogoča pisanje aplikacij na Googlovi infrastrukturi, medtem ko za večjo prenosljivost oblakov sodelujejo z VMWarom.

Seveda ni šlo brez omembe Chrome Web Stora, ki po Googlovih beseda ne bo le še ena izmed spletnih trgovin za aplikacije. Zagnali jo bodo še letos. Prvi dan so predstavili še Google Maps API Premier v3, ki je končno zlezel iz...

28 komentarjev

Android tudi za C in C++

Ars Technica - Google je izdal nativni razvijalski toolkit za Android, ki bo omogočil programiranje aplikacij zanj tudi v popularnih jezikih C in C++. Poleg tega so izdali še okolje za skripte, ki podpira Python in Lua. Doslej je bil Android večidel omejen na Javo, ki je tekla na Googlovem virtualnem stroju Dalvik Java, ki je bila ob izidu tudi edina podprta možnost. No, to se kani spremeniti z v torek najavljenim Android Native Development Kit (NDK).

Omeniti velja, da bo ta še vedno imel nekaj omejitev, tako da Google ne priporoča njegove uporabe kot polno alternativo za Javo. Bo pa vsekakor zelo uporaben v delih, ki zahtevajo specifične C-jeve knjižice. Že prej ta mesec je Google izdal Android Scripting Environment, ki omogoča pisanje enostavnih aplikacij v jezikih Python in Lua. Več o tem.

33 komentarjev

Google Wave prihaja

vir: CNet
CNet - Medtem ko se Microsoft pripravlja na splavitev svojega spletnega iskalnika Bing, je Google zavihal rokave in napovedal storitev Google Wave. Google ga opisuje kot e-pošto prihodnosti, v kateri bodo skušali združiti elektronsko pošto, IM (trenutno sporočanje oz. instant messaging), deljenje fotografij, twitter, skupno rabo dokumentov in druge vrste mreženja. Na tak način želijo ustvariti enotno ogrodje, ki bo združevalo vse vrste komunikacije.

Projekt je pred leti začel razvijati Lars Rasmussen s svojim bratom. V Google sta prišla, ko je ta prevzel njuno podjetje, ki se je ukvarjalo s kartiranjem, in ga nadgradil v Google Maps. Brata Rasmussen sta nato v Googlu dobila nalogo ustvariti eno izmed najbolj neodvisnih razvijalskih...

109 komentarjev

Obiskovalci Google I/O dobili odklenjen HTC Magic, predstavljene novosti Android 2.0

It's free!

Slo-Tech - Vsi obiskovalci Googlove razvijalske konference I/O, ki je v San Franciscu potekala včeraj in predvčerajšnjim, so zastonj dobili mobilni telefon HTC Magic (na katerem seveda teče Android), v paketu pa je prišla še SIM kartica ameriškega T-Mobilea z brezplačno enomesečno uporabnino 3G glasovnih in podatkovnih storitev. Zanimivo je, da Google telefonu pravi Ion, čeprav je naprava zagotovo črn HTC Magic. Na konferenci pa so predstavili še prve novosti Donuta, prihajajoče posodobitve Androida, 2.0. Sam grafični vmesnik v primerjavi z verzijo 1.5 še ni spremenjen, saj to pride na vrsto kasneje v razvoju. Prva izmed novosti je Android Search, ki poleg iskanja po internetu omogoča tudi lokalno iskanje po kontaktih, skladbah,...

10 komentarjev

Symbian na Atom sistemu

Oprema

vir: engadget
engadget - Pri vsem dogajanju okrog netbookov, od samih izidov novih modelov, do portov Androida na različne modele in vojne med Ubuntujem in Microsoftom, očitno želijo svoj del pozornosti tudi razvijalci Symbiana. Operacijski sistem pametnih telefonov, znan predvsem z Nokiinih mobilnikov, so člani SOSCO (S60 On Symbian Customer Operations) uspeli prevesti in namestiti na popolnoma standarden PC, katerega osnova je Intelova matična plošča z Atom procesorjem.

...

4 komentarji

Google News v RSS in Atom

Slashdot - Pa smo končno dočakali, da so tudi Googlove novice (pravzaprav niso čisto Googlove, ampak last različnih medijskih hiš, Google jih le poindeksira) laže sledljive in preglednejše. Google je v svojem blogu že včeraj objavil, da bo sedaj naprej mogoče slediti novicam sistema Google News z uporabo RSS 2.0 ali Atom 0.3. Več informacij o uporabi si lahko ogledate na Googlovih straneh.

4 komentarji