»

SAP-ov zaposleni na Ebayju našel SSD, ki je bil ukraden iz SAP-a

Slo-Tech - Rabljeni diski, ki se prodajajo na Ebayju, nemalokrat sploh niso formatirani ali pobrisani in vsebujejo podatke prejšnjih lastnikov. Podobno velja tudi za ključke USB in ostale spominske naprave, o čemer smo pisali že pred desetletjem. Redkejši pa so primeri, ko kupci na Ebayju najdejo komponente, ki so jim bile ukradene. Iz SAP-ovega podatkovnega centra v Baden-Württembergu so ukradli štiri SSD-je, ki so se sedaj znašli na Ebayju. To vemo, kar je enega kupil - zaposleni v SAP-u.

Diske so ukradli novembra lani. Eden izmed njih se je kasneje znašel na Ebayju, kjer ga je zaposleni v SAP-u brž kupil. Na disku je nato našel osebne podatke več kot 100 zaposlenih v SAP-u. Hitro je stekla preiskava, ki je pokazala, da so diske ukradli zaradi pomanjkljive varnosti. Čeprav je bil podatkovni center varovana lokacija, niso preverjali ljudi, ki so vstopali in izstopali. Ko so diske prestavili na manj zaščiteno lokacijo, so od tam izginili. To je že peti potrjeni incident, ko so iz SAP-ovih...

53 komentarjev

Vohuni tudi SAP za NSA?

Slo-Tech - Nemčijo je minuli teden zatresla vest, da je njihov računalniški paradni konj ponižni lakaj ameriški obveščevalni agenciji NSA, ki da ji pomaga pri množičnem vohunjenju. SAP je v polikani izjavi za javnost neprepričljivo zanikal navedbe, a pri tem zelo skrbno izbral besede, tako da izrecnega demantija v njih ne najdemo.

SAP je za Nemčijo to, kar je (bil) Microsoft za ZDA. Veliko in spoštovano podjetje iz računalniške branže je eden stebrov nemškega gospodarstva in Snowdnovo razkritje vohunjenja NSA mu je celo pomagalo. Glede na nemške izkušnje z nadzorom v polpretekli zgodovini in posledično izjemno strogo zakonodajo s področja zasebnosti, bi malokdo pričakoval, da bo SAP delil podatke z NSA. In na tem valu je SAP jezdil do danes.

Pred tednom dni je ogromno prahu dvignil prispevek ARD-jevega Fakta, v katerem so SAP-u na glas očitali sodelovanje z...

15 komentarjev

SAP mora Oraclu plačati 1,3 milijarde dolarjev odškodnine

ComputerWorld - Končan je sodni proces med Oraclom in SAP-om, kjer je bil izid že znan, čakali pa smo še na epilog. Oracle je namreč tožil SAP, ker je slednji na nepošten način dobil dostop do Oraclove intelektualne lastnine.

Srž problema je bilo podjetje TomorrowNow, ki je nudilo podporo za Oraclove stranke pri uporabi programov PeopleSoft in J.D. Edwards. TomorrowNow je izkoristil dostop, ki ga je imel, in nelegalno prenesel programsko opremo in podporni material, za kar ni imel dovoljenja. SAP je leta 2005 kupil TomorrowNow in se na ta način vedé prikopal do pomembnih internih podatkov o Oraclovi programski opremi. SAP teh dejstev ni nikoli zanikal in je krivdo priznal še pred pričetkom sodnega procesa, so pa poizkušali svoja kriva pota čim bolj omiliti, upajoč na čim nižjo prisojeno odškodnino. Tako so dejali, da se je SAP počutil ogroženega zaradi Oraclovih prevzemov, zato...

3 komentarji

SAP kupil Sybase

Delnice Sybasa so poletele

vir: The Register
The Register - Glavni prevzem preteklega tedna je zakrivil nemški gigant SAP, ki je za 5,8 milijard dolarjev kupil podjetje Sybase. To predstavlja kar 44-odstotno premijo nad tržno ceno delnic pred napovedjo nakupa. Približno polovico denarja za prevzem bodo pridobili s sindiciranim posojilom, ki ga bosta zagotovila Deutsche Bank in Barclays Capital. To pomeni, da mora imeti SAP z ameriškim proizvajalcem podatkovnih baz še zelo resne načrte. Kakšne?

V SAP-u pravijo, da želijo s prevzemom izboljšati svojo mobilno ponudbo. Z uporabo Sybasove tehnologije bodo lahko vsi SAP-ovi izdelki dostopni prek mobilnih telefonov. Sybase pa bo dobil dostop do SAP-ovih rešitev, ki naj bi izboljšale njegove baze v pomnilniku (in-memory technology). Mnogi tudi menijo, da se želi SAP s to...

3 komentarji

EU nasprotuje Oraclovemu prevzemu Suna

Slashdot - Večkrat smo že pisali, da Evropska komisija budno preučuje Oraclovo ponudbo za prevzema Suna, ki je dobil zeleno luč že na vseh ostalih instancah. EU je sedaj uradno izjavila svojo nasprotovanje prevzemu, pri čemer je jabolko spora konkurenčnost na trgu podatkovnih baz. Izjavo o nestrinjanju (statement of objections) je Komisija Sunu poslala v ponedeljek. Česa novega tako ali tako nismo pričakovali: EU se boji, da bo združitev Oraclovih baz in odprtokodne MySQL, ki jo za zdaj vzdržuje Sun, hud udarec za konkurenco. Oracle med tem trmasto poudarja, da je MySQL odprtokoden in ga kot takega ne more nadzorovati nihče. Poleg tega na trgu podatkovnih baz obstaja vsaj osem vplivnih igralcev, kar je prepričalo ameriško pravosodno ministrstvo, Evrope pač ne.

Zadnjikrat so evropski regulatorji takole resno zagrenili življenje kakšni prevzemni tarči leta 2000, ko je General Electric želel prevzeti Honeywell. Tudi takrat je ZDA prevzem odobrila, Evropska komisija pa je leta 2001 izdala...

26 komentarjev

Prevzem Suna pod drobnogledom EU

The Register - Oracle je že zdavnaj pripravljen na prevzem Suna, kar so mu dovoliti tudi vsi, ki bi lahko prižgali rdečo luč, razen Evropske komisije. Ta si je vzela čas za premislek in analizo, kaj bi takšna združitev pomenila za konkurenčnost na evropskem trgu. In nič ne kaže, da bo pozitivna odločitev znana kmalu. Kot poroča The Register, se EU nagiba v nasprotno smer.

Glavni trn v peti še vedno ostaja Sunov MySQL, ki je konkurenca Oraclovim rešitvam, zato je Komisijo strah, da ga bo Oracle kar ukinil. Evropska komisarska za konkurenco Neelie Kroes pravi, da morajo zelo natančno pregledati učinke predlaganega povezovanja in posledice za uporabnike. Kot pravijo, EU trenutno izvaja preliminarne raziskave, a naj bi kmalu začela s temeljito preiskavo. Oracle za zdaj ne namerava ponuditi nobenih kompromisov, ampak bodo raje počakali na končno odločitev. Temeljita preiskava namreč ne pomeni, da bo EU a priori zavrnila združitev - še vedno imajo možnost zgolj zahtevati določene strukturne spremembe...

15 komentarjev

EU: Oracle, počakajte, prosim!

X-Bit Labs - Oracle je že dobil zeleno luč uprave, delničarjev in ameriškega regulatorja trga za prevzem Suna. Čakajoč le še na blagoslov Evropske komisije, so začeli s postopki za dokončanje prevzema, a bo Evropa vso stvar nekoliko podaljšala.

Preliminarna preiskava Komisije je namreč pokazala, da bi predlagani prevzem utegnil povzročiti nedovoljeno koncentracijo na trgu podatkovnih baz, saj sta sedaj Oraclova in Sunova baza konkurentki. Zaradi tega so začeli s temeljito preiskavo, ki bo preverila vsako ped dogovora in premotrila, kako kani Oracle nadaljevati z odprtokodno vizijo razvoja MySQL. Sedaj ima Komisija 90 dni časa, to je do 19. januarja 2010, da sprejme končno odločitev, ali bi omenjeni prevzem pomenil zaviranje konkurence v Evropskem gospodarskem prostoru ali njegovem večjem delu.

19 komentarjev

Lian Li PC-6089A na kafiču

Overclockers Cafe - Na Overclocker Cafe so našli njihovo naj-naj računalniško ohišje. Lian Li-jevi izdelki so že dolgo znani po visoki kvaliteti in dobrih zamislih ter odlični izvedbi, toda to aluminijasto ohišje jim je res vzelo sapo in so ga nemudoma proglasili za najboljšo izbiro.

Edina stvar, ki so jo napisali proti, je bila zaenkrat še nedorečena cena. Drugače pa so ji za plus šteli: lahko snemljiv pladen za matično ploščo ter diske, kar 8 mest za 3,5' enote, posebno osvetlitev, prozorno okno na stranici ter lahko dostopnost do zračnih filtrov. Res vredno ogleda in verjetno celo nakupa, če le ne bo predrago.

1 komentar

Enkripcija media datotek v WinXP

Wired News - Tehnologija, ki bo stala za kodiranjem zvočnih ter video datotek, se imenuje SAP (Secure Audio Pathway). Microsoft jo je že vgradil v Windows ME, sedaj je pa potrdil, da se bo tehnologija nahajala tudi v prihajajočih Windowsih XP. Kako točno zadeva deluje, v tem članku nisem ravno perfektno zastopil, a vseeno bom delil to zmedeno izkušnjo z vami. To naj bi izgledalo tako: Windows Media Player (vgrajen v Okna), bo za sabo imel tehnologijo SAP (tudi vgrajeno v Okna), katera bo za končnega uporabnika nevidna. SAP naj bi zvoku ali video posnetku dodal šum (interferenco), ki naj bi media datoteko naredila neuporabno. Šele po tem, ko bo zvočna kartica nekako potrdila verodostojnost te datoteke, se bo zvok odigral brez interferenc. Kako bo to točno potekalo, ne vem sploh. Ampak, verjemite: Če je volja, so rezultati. Zaščita bo trajala največ 48 ur, po tem roku bodo na internetu že cracki za odstranitev SAP. Verjemite mi....

2 komentarja