»

Huawei postal drugi največji ponudnik telefonov

Slo-Tech - Sodeč po poročilu podjetja Counterpoint Research je Huawei v drugem letošnjem četrtletju prodal več telefonov kot Apple. S tem se je zgodil mali zgodovinski premik, saj sta zadnjih sedem let na vrhu lestvice kraljevala Apple in Samsung. Slednji ostaja na vrhu in ima trenutno 20 % tržni delež.

Poznavalci ocenjujejo, da je v ozadju kitajskega vzpona vnovično prebujanje potrošnje na Kitajskem, Huaweiu pa je začel rasti tudi prodajni delež v Evropi. Ni pa mu uspelo priti na ameriški trg, potem, ko je tamkajšnja vlada ocenila, da njihovi izdelki predstavljajo varnostno grožnjo. Drugi razlogi so še na strani pestre ponudbe Huaweia v vseh cenovnih segmentih, od vrhunskih, premium naprav, do solidnih poceni telefonov, denimo tistih, ki se prodajajo pod budget znamko...

16 komentarjev

Trg pametnih telefonov vedno bolj v rokah Samsunga in Appla

Prodajne številke v 1 četrtletju Q1, po znamkah.

vir: engadget
engadget - Sodeč po podatkih analitske hiše ABI je trg pametnih telefonov že praktično duopolen. Samsung in Apple imata skupaj 55% tržni delež pri prodaji, ob tem pa kar 90% vsega dobička v branži. Južnokorejci so v prvih treh mesecih letošnjega leta odposlali 43 milijonov telefonov, Apple pa 35 milijonov. Po številu prodanih telefonov so sicer vodilni od lanske jeseni, vendar Apple še vedno kraljuje glede marž in posledično dobička.

Od ostalih proizvajalcev z dobičkom poslujeta le še HTC in ZTE (Kitajska), dočim sta Nokia (11.9 mio) in RIM (11.1 mio) že nekaj časa pod vodo. Nokia bi nasploh morala doseči kar 5000% letno rast prodaje Windows Phone modelov, če bi hotela zgolj obdržati sedanji tržni delež Symbianov, ki sicer...

104 komentarji

Pametni telefoni: Samsung prehitel Apple

Bloomberg - Podatki o prodaji pametnih telefonov v tretjem letošnjem četrtletju, ki so jih izračunali tržni analitiki pri Strategy Analytics, kažejo, da je Samsung prehitel Apple. Ta je v zadnjih treh mesecih po lastnih podatkih končnim uporabnikom prodal 17,1 milijona enot, s čimer so obvladovali 14,6-odstotni tržni delež, medtem ko je po ocenah analitikov Samsung operaterjem in prodajalcem v prodajo dostavil 27,8 milijona enot oziroma 23,8 odstotkov vseh prodanih na trgu. Toda padec je za Apple bolj udarec njegovemu napuhu kot resnejša težava, saj so tik pred koncem četrtletja napovedali izid novega iphona. Marsikdo je zato počakal na izid iPhona 4S in nakup nekoliko odložil. Pa še podatka nista povsem neposredno primerljiva, saj Apple poroča o prodaji...

27 komentarjev

Android je največja platforma v ZDA

Delež platform za pametne mobilne telefone v ZDA

vir: engadget
engadget - V ZDA, kjer Nokia praktično nima prisotnosti, je bila bitka med preostalimi platformami za pametne mobilnike nekoliko bolj izenačena. Dolgo je vodil RIM s svojim Blackberry OS-om, medtem ko sta bila blizu še Apple s svojim iOSom in Google z Androidom. Pomembna sta še Microsoft in Palm, a imata oba pod desetino tržnega deleža. A RIM ni več na vrhu, saj je Android od preteklega marca največji, medtem ko je bila še lanskega decembra situacija močno drugačna.

Po poročanju Comscore je Google v prvih treh mesecih letošnjega leta pridobil kar 6 odstotnih točk, s čimer je poskočil s 28,7 % na 34,7 % tržnega deleža. RIM je po drugi strani izgubil 4,5-odstotne točke in tako zdrsnil z 31,6 na 27,1 %, kjer mu je s 25,5 % Apple že nevarno...

11 komentarjev

Yahoo izgublja, Bing pridobiva, Google vodi

Slo-Tech - ComScore je objavil statistiko rabe iskalnikov za december za ameriški trg. Ugotovili so, da je na prvem mestu še vedno prepričljivo Google, ki ima 64,3-odstotni tržni delež brez vidnejše spremembe. Pol odstotne točke je izgubil Yahoo, ki je pristal pri 18,8 odstotka, medtem ko je Microsoftov Bing pridobil 0,7 odstotne točke in dosegel 12-odstotni tržni delež. Daleč zadaj je Ask s 3,2 odstotka. Tudi če pogledamo druge parametre, ostane slika enaka. Gogole je daleč spredaj, Bing počasi dohiteva izgubljajoči Yahoo, ostali pa niso omembe vredni igralci. Podobno je bilo tudi leto poprej.

2 komentarja

Pametni telefoni vedno bolj priljubljeni

Pametni telefoni osvajajo svet.

Slo-Tech - Vse več raziskav in napovedi kaže, da bodo v zelo bližnji prihodnosti računalniki za delo in konzole za igranje iger svoj primat prepustili pametnim telefonom. Tako IDC ocenjuje, da bodo v prihodnjih 18 mesecih pametni telefoni, tablični računalniki in druge male prenosne naprave prehitele računalnike po prodaji. Letos bo prodanih okoli 284 milijonov pametnih telefonov in tabličnih računalnikov, prihodnje leto pa naj bi se ta številka povzpela na 377 milijonov. Leta 2012 bo znašala 462 milijonov, s čimer bodo za seboj pustili osebne računalnike, ki jih bo leta 2011 prodanih 402...

10 komentarjev

Združeni arabski emirati omejujejo BlackBerryje

BlackBerry Bold

vir: CNet
CNet - RIM-ovi BlackBerryji so še vedno prva izbira za mnoge poslovne uporabnike, čeprav mnoge njihove prednosti dandanes podpirajo različne platforme pametnih mobilnikov. A v Združenih arabskih emiratih bodo BlackBerryji izgubili še nekaj izmed svojih prednosti, s čimer bodo prišli skorajda na raven običajnih, neumnih mobilnikov. Z enajstim oktobrom bodo v ZAE mobilni operaterji namreč začeli z blokiranjem brskanja po spletu, branja elektronske pošte in uporabe BlackBerryjeve storitve instantnih sporočil. Težava se namreč skriva v načinu hrambe in prenosa podatkov, povezanih s temi storitvami.

To gre...

9 komentarjev

Peška toži Google, ker jo je zbil avto

Slashdot - Neka ženska iz ameriške zvezne države Utah toži Google, ker jo je zbil avto. Lauren Rosenberg je želela prehoditi tri kilometre dolgo pot, za kar je uporabila Google Maps in njegovo možnost napotki za pešce. Googlov izračun poti jo je vodil na avtocesto, kjer jo je zbil avto, zato toži Google.

V Mountain Viewu se branijo, da je funkcionalnost še v stadiju beta in da se na strani izpiše opozorilo, da vse poti še nimajo nujno pločnikov. Rosenbergova medtem trdi, da je do strani dostopala prek BlackBerryja, kjer se to opozorilo ne izpiše. Zato od Googla v tožbi na sodišču v državi Utah zahteva...

68 komentarjev

Trg pametnih telefonov oživel, Nokia vodi

X-Bit Labs - Podatki, ki jih je za prvo letošnje četrtletje zbrala International Data Corporation (IDC), kažejo okrevanje trga pametnih telefonov. Proizvajalci so prodali 54,7 milijona pametnih telefonov, kar je za 56,7 odstotka več kot v enakem obdobju lani in celo za 38 odstotkov več kot v lanskem zadnjem četrtletju, ki je zaradi praznikov tradicionalno najboljši kvartal v letu. Pametni telefoni so predstavljali 18,8 odstotka vseh prodanih telefonov.

Na prvem mestu je še vedno Nokia, ki je imela spričo novih modelov C3, C6, E5 in N8 še vedno 39,3-odstotni tržni delež, kar je povsem enako kot lani. Drugi je RIM s svojimi BlackBerryji, ki je izgubil poldrugo odstotno točko in pristal pri 19,4-odstotnem deležu. Krepko je svoj položaj izboljšal Apple, ki se mu je agresiven pristop z iPhonom obrestoval - svoj rezultat so popravili za...

19 komentarjev

Intelov tržni delež kvišku

Tržni deleži

vir: CNet
CNet - Intelov tržni delež na področju procesorjev je v drugem četrtletju letošnjega leta dosegel štiriletni vrh, v svoji raziskavi trga ocenjuje iSuppli. Dosegli so 80,6-odstotni tržni delež, kar je za poldrugo odstotno točko več kot četrtletje prej. Zadnjikrat so bili tako visoko leta 2005, ko so obvladovali 82,4 odstotka trga. Pridobitve gredo kakopak na AMD-jev račun, ki je izgubil dobro odstotno točko in z 12,8 padel na 11,5 odstotkov. Kljub temu je recesija napravila svoje, saj sta v absolutnih številkah obe podjetji prodali manj kot v enakem obdobju lani.

47 komentarjev

Apple le še za Nokio

TG Daily - Apple je s svojim iPhoneom v tretjem četrtletju letošnjega leta dosegel 17,3 odstotni tržni delež na trgu pametnih telefonov, kar ga uvršča neposredno za Nokio, ki ji pripada zaenkrat nedosegljiv 38,9 odstotkov vseh prodanih smartphone-ov. Na najnižjo stopničko navideznega odra za zmagovalce je stopil proizvajalec naprav Blackberry, RIM (Research in Motion) s 15.2 odstotnim deležem. Medtem, ko se je število prodanih Nokij zmanjšal za slabe štiri odstotke se je število prodanih iPhoneov povečalo za šestkrat, Blackberryjev pa za 80 odstotkov. V praksi to pomeni, da je izmed približno 40 milijonov prodanih pametnik telefonov v omenjenem četrtletju bilo 15,5 milijonov Nokij, 6,9 milijonov iPhoneov ter 6,1 milijonov Blackberryjev. V prvo peterico sta se uvrstili še Motorola in HTC s po 2,3 milijonov prodanimi pametnimi telefoni.

Več o tem na TG Daily.

64 komentarjev

AMD pridobil tržni delež

Slo-Tech - Kljub slabim finančnim rezultatm v drugem četrtletju letošnjega leta je AMD pridobil nekaj več kot štiri odstoten tržni delež na trgu procesorjev. Tako je bilo 22,9 odstotkov prodanih procesorjev v drugem četrtletju letošnjega leta iz AMD-jevega hleva, medtem ko je največji, 76,3 odstotni delež pripadel Intelu. V primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta sta oba proizvajalca pridobila, sja je AMD-ju v omenjenem obdobju pripadel 21,6, Intelu pa 72,9 odstotni tržni delež.

Več o tem si preberite na eWeek.com.

4 komentarji

Nvidia dohiteva ATI

RegHardware - Po raziskavah Jon Peddie Research-a, je v tretjem četrtletju letošnjega leta nVidia povečala delež prodanih grafičnih čipov za dva odstotka in ima trenutno 22 odstotni tržni delež. Delež prodanih grafičnih čipov velikega nVidiinega konkurenta, ATI-ja, ki ga je pred časom prevzel AMD, se je zmanjšal za pet odstotkov in znaša le še 23 odstotkov. Največji, 40 odstotni delež pripada Intelu, medtem ko znaša delež VIA Technologies / S3 Graphics deset odstotkov, Silicon Integrated Systems-a pa pet odtokov, pri tem sta slednja v primerjavi s prvim četrtletjem pridobila dva oziroma poldrugi odstotek.

Več o tem si preberite na RegHardware.

61 komentarjev

Pametni telefoni prehiteli dlančnike

The Register - Večnamenske naprave, v katere se čedalje bolj spreminjajo nekdaj okorni in samo "kliči-me-pa-nič-drugega" mobilni telefoni, so, kot kaže, v lanskem zadnjem četrtletju, zavzeli močan tržni delež.

Kot poroča Register, je bilo v zadnjem četrtletju lanskega leta prodanih kar 2,24 milijona pametnih telefonov, kar je za dober milijon več kot število prodanih dlančnikov. Največji kos si je odrezala Nokia, ki je imela kar 50,2% celotne prodaje, sledita pa HP in Palm, vsak z okoli 10 procenti.

Analizna hiša Canalys, ki je objavila podatke, prav tako navaja, da je največji skok prodaje glede na leto nazaj dosegel prav finski proizvajalec, medtem ko je Palm celo prodal relativno manj, kljub absolutnemu povečanju prodaje.

Izvirno novico najdete tukaj.

0 komentarjev