»

V Linuxu še vedno vzdržujejo gonilnik za diskete

Slo-Tech - Linux ne bi bil Linux, če ne bi vsake toliko časa v novih verzijah popravili še kakšnega antičnega hrošča. V novi verziji jedra Linux 6.2 so na primer popravili gonilnik za diskete, čeprav disket že desetletje skoraj nihče ne uporablja več, pred tremi leti pa so to funkcionalnost celo razglasili za opuščeno. A Denis Efremov je poslal pull request za svoj popravek v funkciji floppy_alloc_disk().

Gre za znanega hrošča, ki so ga popravljali že v preteklosti. Če je disketa pokvarjena in jo med poizkusom branja izvržemo, se gonilnik preneha odzivati. Nazadnje so to težave odpravili leta 2020 v Linuxu 5.11, a so v spomladi letos popravek odstranili zaradi drugih težav (neposredni dostop prek FDRAWCMD za nestandardne formate in zaščitene diskete). Zgodba ima sicer še daljšo brado, saj je Jiři Kosina že leta 2016 spisal prvi popravek, ki so ga tudi kasneje odstranili, lani pa še enega.

Da so diskete preživele tako dolgo, je pravzaprav neverjetno. Najbolj znan 3,5-palčni format s...

26 komentarjev

Samsungovi prenosniki se poslavljajo iz Evrope, Toshiba zmanjšuje obseg proizvodnje

Ativ Booki so tanki in dobro opremljeni

vir: Android Central
Android Central - Android Central prek PC Advisorja poroča o nekoliko presenetljivi Samsungovi odločitvi, da preneha s prodajo svojih prenosnikov v Evropi. Odločitev obsega vse prenosnike, tako Chromebooke, kot z Windows opremljene in v veliko primerih zelo dobro opremljene prenosnike iz serije Ativ Book. Ni povsem jasno, kaj se bo zgodilo z Windows opremljenimi tabličnimi napravami iz serije Ativ Tab, a uradna najava izrecno govori o prenosnikih, vključno s Chromebooki. PC Advisor ob Samsungu izpostavlja Sony, ki je februarja ukinil znamko Vaio, je prestrukturiral divizijo televizorjev ter je še vedno v slabem finančenm položaju. A Sony morda ni pravo podjetje, ki bi se ga lahko omenjalo tukaj, saj imamo še eno dobro znano žrtev, ki se...

62 komentarjev

Sony ukinja diskete

Heise - V naših krajih se zdi, da smo diskete že zdavnaj pospravili na smetišče zgodovine, a ponekod so še vedno v uporabi. Le počasi se poslavljajo in Sony se je odločil, da jim bo pomagal slovo vzeti nekoliko hitreje. Z iztekom trenutnega fiskalnega leta (to bo marca 2011) bodo zaradi nizkega povpraševanja nehali proizvajati in prodajati diskete. Leta 2002 so prodali rekordnih 47 milijonov disket, lani pa se je povpraševanje skrčilo na 12 milijonov kosov. Zavzeti kupci disket so bili le še Japonci, Indijci in v nekaj državah v razvoju. Ostali prodajalci disket so jih postavili na hladno že dolgo nazaj.

Prve 3,5-palčne diskete (se še spomnite prevoda gibki disk?) je leta 1981 kot alternativo za 5,25-palčne izdal prav Sony. Zaradi boljše...

52 komentarjev

Prodaja Blu-rayev zrasla, DVD-ji daleč spredaj

TG Daily - Andy Parsons, predsednik Blu-ray Disc Association, je dejal, da je bilo leto 2008 prelomno za standard Blu-ray, saj da se je prodaja Blu-rayev početverila. Lani so prodali 10,7 milijona predvajalnikov v ZDA, kar je boljše od predvajalnikov DVD, katerih so v prvih treh letih po uvedbi prodali zgolj 5,4 milijona. Levji delež seveda zavzema Sonyjev PlayStation 3, brez katerih bi bila številka konkretno nižja -- 4,7 milijona.

Na področju filmov Blu-ray napreduje, saj so v zadnjem četrtletju preteklega leta prodali 28,6 milijona filmov, kar je štirikrat več kot v enakem obdobju leto poprej. Najbolj priljubljen film je bil Dark Knight. Priznati je treba, da so DVD-ji še vedno bliže kupcem, saj so prodajalci z DVD-ji lani zaslužili 21,6 milijarde dolarjev z Blu-rayi pa zgolj 750 milijonov dolarjev.

42 komentarjev

Dell odpisal disketnike

X-Bit Labs - Disketa in disketni pogon sta že naša stara znanca. Prvikrat predstavljena daljnega leta 1987 sta bila precéj popularna in uporabna, saj je bila disketa za takratne razmere hitra in prostora. Danes je 1,44 MB premalo, hitrosti merjenje v kilobajtih na sekundo pa so daleč prenizke. Diskete so že nekaj časa zrele za na smetišče zgodovine, a se jim začuda noben izmed proizvajalcev ni bil pripravljen odreči. No, eden redkih je postal Dell. Pri Dellu so se namreč odločili, da v svoje nove računalnike (naprimer serijo Dimension 8250) disketnika ne bodo vgradili, marveč bodo posegli raje po t.i. flash-drives. Končno!

10 komentarjev

32MB na disketi

EverythingUSB - Nemogoče? Ne, po najnovejših podatkih. Ker je 1.44 disketa med ljudmi še vedno dokaj priljubljena, ima pa eno veliko napako, se je Panasonic spravil k odpravljanju te "velike napake". Vse 1.44 diskete imajo za današnji čas premalo velikost shranjevanja podatkov. Zato je Panasonic razvil SuperWriter 32, ki na navadno, 1.44 disketo, lahko shrani do 32MB podatkov. Za to ne potrebujete novih disket ali kaj drugega. Le SuperWriter 32. To povečanje v velikosti je Panasonic dosegel z zgostivijo zapisa na disketi. Ou, samo ena težava je. Če hočete disketo spet prebrati, mora imeti računalik za, na novo povečane diskete, imeti SuperWriter 32.

22 komentarjev

32MB diskete

Mac Central - Navadne diskete so marsikaterem uporabniku le še arhaični ostanki neke prejšnje kulture. 1.44MB v sedanjem svetu CD in DVD diskov pač ne pomeni nič. Toda, kaj, če bi vse vaše diskete naenkrat postale velike 32MB? Ravno to obljublja Matsushita ( Panasonic ), in sicer s pomočjo svojega novega SuperDisk disketnega pogona. Novi pogon seveda bere "extended" 120 in 240MB diskete, toda njegova posebnost je v tem, da je sposoben preformatirati čisto navadne diskete tako, da je potem na njih mogoče shraniti do 32MB podatkov! Zaenkrat je še prezgodaj napovedovati ali se bo tehnologija prijela ali ne, toda v svetu, kjer vlada optika za stare diskete ( pa čeprav malce podmlajene ) ni več prostora...

5 komentarjev