»

Calibri se poslavlja, prihaja Aptos

Bierstadt oziroma Aptos je zmagovalec

Slo-Tech - Ni novost, da se bo privzeta pisava iz Microsoftovega Officea poslovila. Pred dvema letoma so sporočili, da bodo Calibri zamenjali z novo pisavo, ki jo bodo izbrali uporabniki. Med peterico finalistov je zmagala pisava Aptos, ki je bila pred dvema letoma znana kot Bierstadt.

Calibri je bil z nami poldrugo desetletje, ko je nadomestil Times New Roman. Leta 2021 je Microsoft predstavil Bierstadt, Grandview, Seaford, Skeena in Tenorite kot pisave prihodnosti, ki so jih urno dodali med dosegljive možnosti. Uporabniki so jih dve leti uporabljali in Microsoftu poročali o svojih izkušnjah. Zmagal je Bierstadt, ki je na voljo kot družina v več izvedbah - z novim imenom Aptos, ki se imenuje po mestu v Kaliforniji.

Ta bo odslej privzeta pisava v Wordu, Outlooku, PowerPointu in Excelu. Obstoječim uporabnikom jo bodo kot privzeto začeli ponujati v naslednjih mesecih. Pisavo je pripravil Steve Matteson, ki je zasnoval tudi številne druge pisave Windows TrueType, nekaj že v času Windows 3.1...

14 komentarjev

HP se je v nekaj evropskih državah poravnal zaradi blokade neoriginalnih kartuš

Slo-Tech - Hewlett-Packard se je poravnal zaradi blokade uporabe neoriginalnih kartuš, ki jo je uvedel z nadgradnjo Dynamic Security leta 2016. Lastniki tiskalnikov, ki so tedaj nadgradili firmware, nenadoma niso mogli več uporabljati kartuš in tonerjev, ki niso imeli HP-jevih čipov. Čeprav je HP trdil, da s tem pomagajo uporabnikom, da ne bi uporabljali kartuš in tonerjev slabe kakovosti, so uporabniki to razumeli predvsem kot izkoriščanje visokih cen originalnih črnil.

To posredno priznava tudi HP, ki se je že v več državah poravnal. Sedaj so na vrsti Belgija, Italija, Španija in Portugalska, kjer so minuli teden sklenili dogovor o plačilu odškodnine. Potrošnike je zastopala organizacija Euroconsumers. HP bo plačal 1,35 milijona evrov lastnikom tiskalnikov, ki so zaradi nadgradnje Dynamic Security utrpeli izgubo. Posamezni lastnik bo prejel 20-95 evrov, odvisno od modela tiskalnika in škode. Pri tem HP izrecno poudarja, da plačilo odškodnine ni priznanje nepravilnosti ali upravičenosti...

5 komentarjev

Pomanjkanje čipov dela preglavice tudi proizvajalcem tiskalnikov

Slo-Tech - Canonov oddelek za kartuše in tonerje je pomanjkanje polprevodnikov tako prizadelo, da mora razpošiljati tudi primerke brez vgrajenega čipa za preverjanje količine barve, posledično pa mora uporabnike miriti, da njihovi izdelki niso neoriginalni.

Proizvajalci tiskalnikov nas že lep čas na bolj ali manj mehke načine silijo, da poleg tovrstnih naprav vselej zgledno uporabljamo tudi njihove (in samo njihove) vsebnike z barvo. Sami pravijo, da tako zagotavljajo "visoko kvaliteto delovanja", seveda pa gre pri tem predvsem za nagajanje tistim, ki bi lahko ponujali cenejšo storitev, in posledično vzdrževenje relativno visoke cene kartuš in tonerjev, ki predstavljajo lep dodaten zaslužek. Preverjanju vsebnikov z barvo so namenjeni majhni vgrajeni čipi, ki imajo sicer obenem še razne druge naloge, v prvi vrsti merjenje količine preostale barve. Trenutno pomanjkanje polprevodniških vezij, ki je z nastopom pandemije novega koronavirusa ukleščilo svet, pa je na precej zabaven način pokazalo,...

20 komentarjev

Office bo dobil novo privzeto pisavo

Slo-Tech - Dolgo časa je bila privzeta pisava v Microsoftovem Officeu legendarni Times New Roman, ki se je moral v verziji 2007 posloviti. Zamenjala ga je pisava Calibri, ki pa se sedaj tudi bliža koncu svoje poti. Microsoft je sporočil, da so naročili pet novih pisav, ki se bodo potegovale za privzeto izbiro v naslednji verziji Officea. Odločili bodo uporabniki.

Nove pisave, ki so v igri za novo privzeto, so Meet Tenorite, Bierstadt, Skeena, Seaford in Grandview. Pisave so odslej že na voljo v aplikacijah za Office v Microsoftu 365, in sicer kot pisave v oblaku. V namizni verziji Officea s permanentno licenco pa niso na voljo. Microsoft odzive, katera je najboljše, zbira prek družbenih omrežij. Zmagovalka bo prva pisava v Officeu 2021, po trenutnih podatkih tudi v verziji s permanentno licenco. Calibri bo tako kot Times New Roman ostal na voljo kot ena izmed pisav.

36 komentarjev

Pri ponarejanju ne uporabljajte novih pisav

Slo-Tech - Skorajda povsem enako zgodbo smo brali že pred poldrugim letom, a ljudi nikdar ne izuči. To pot je glavni junak kanadski poslovnež Gerald McGoey, ki je bil izvršni direktor propadlega podjetja Look Communications. Ko je podjetje leta 2009 propadlo, se je znašel v finančnih škripcih, saj je upnikom dolgoval 5,6 milijona dolarjev. To je sodišče odločilo leta 2017 po sedemletni pravni bitki. Da mu ne bi zasegli hiš, je sodišču kasneje predložil dokumenta, ki sta dokazovala, da sta domovanji v skrbništvu njegove žene in treh otrok. Žal pa manevra ni dobro premislil.

Dokumenta, ki sta navedbe dokazovala, sta imela datuma 2004 in 1995. S tem ni nič narobe, le da je prvi...

27 komentarjev

Sans Forgetica: pisava za boljši spomin

Slo-Tech - Morda kontraintuitivno, a večkrat preverjeno in dokazano dejstvo je, da je berljivost pisave neposredno korelirana s priklicem informacij. Najlaže berljive in najpreglednejše pisave so za učenje slaba izbira, saj si več zapomnimo, če besedilo beremo v nekoliko manj lični obliki. Podobno so tudi rezultati na preizkusih znanja boljši, če je test zapisan v grdi pisavi. Razlogov je več, v glavnem pa se pri slabši pisavi bolj potrudimo že pri branju, kar aktivira možganske centre za razumevanje in obdelavo, zaradi česar se bolj skoncentriramo in premislimo.

Na avstralski univerzi RMIT v Melbournu so razvili novo pisavo, ki so jo poimenovali Sans Forgetica (sans pomeni brez). S preizkusi na več kot 400 študentih so oblikovali pisavo, ki je namenjena najboljšemu priklicu informacij. Razlika...

26 komentarjev

Pakistanskega premierja pri ponarejanju izdala Microsoftova pisava Calibri

Slo-Tech - Na drugem koncu sveta se soočajo z zanimivim korupcijskim škandalom, v katerem bo odločilno vlogo, kot kaže, odigrala Microsoftova pisava Calibri. Pakistanski premier Nawaz Sharif se je znašel v težavah, ko je razkritje panamskih dosjejev o poslovanju odvetniške družbe Mossack Fonseca pokazalo, da v tujini obstaja več kot 200.000 bančnih računov na ime njegovih otrok. To samo po sebi ni kaznivo, vzbuja pa sum utaje davkov in pranja denarja, še zlasti ker tega premoženja v Pakistanu niso prijavili, zato je stekla preiskava.

Sharifova hči Maryam Nawaz je na poziv predložila več dokumentov z datumom 6. februar 2006, ki naj bi dokazovali, da Sharif ni storil nič nezakonitega. Toda preiskovalna komisija je svoje delo opravila zelo skrbno. Dokumente je poslala v Radley Forensic...

16 komentarjev

Ecofont: varčevanje s črnilom, drugič

Ars Technica - Prejšnji mesec smo poročali o Univerzi Wisconsin - Green Bay, ki se je odločila zamenjati privzeto pisavo na računalnikih, da bi varčevali s črnilom ob tiskanju dokumentov. Vodila jih le lanska raziskava strani Printer.com, kjer so ugotovili, da je Century Gothic najvarčnejša pisava. Sledile so ji Ecofont, Times New Roman, Calibri, Verdana, Arial, Sans Serif, Trebuchet in Tahoma. Diane Blohowiak, ki koordinira uporabniško IT-podporo na omenjeni univerzi, je povedala, da letno porabijo 100.000 dolarjev za črnilo, z novim ukrepom pa pričakujejo pet- do desetodstotni prihranek. Res je, da je pisava Century Gothic širša od običajnih, a stroški papirja so nižji od stroškov kartuš in tonerjev.

Idejo so še bolj razvili v nizozemskem podjetju, kjer so razvili koncept...

36 komentarjev

Zamenjava pisave za varčevanje s črnilom

Arial in Century Gothic

Slashdot - Krilatico Varčevati, pa naj stane, kolikor hoče so se odločili uporabiti na Univerzi Wisconsin - Green Bay, kjer želijo prihraniti nekaj dolarjev s spremembo pisave v elektronskih dokumentih. Namesto privzete pisave Arial bodo odslej uporabljali Century Gothic (obe pisavi sta sicer brezserifni), ki porabi 30 odstotkov manj črnila pri tiskanju. Ugotovili so namreč, da študentje in osebje radi tiskajo elektronska sporočila, zato bodo na ta način privarčevali precej - cene črnila se namreč dvignejo do več tisoč dolarjev na liter. Poleg finančnega prihranka pa želijo s tem tudi obvarovati okolje; gre za del petletke Postanimo zeleni. O oportunitetnih stroških zaradi branja take pisave pa nič.

54 komentarjev

Nova anketa: še nosite zapestno uro?

Slo-Tech - V prejšnji anketi smo vas spraševali, s čim polnite vaš tiskalnik. Večina, oziroma 44% , še vedno najraje poseže po originalni kartuši oziroma tonerju, 40% glasujočih pa sami napolnijo kantice s črnilom/barvo ali pa kupijo cenejše nadomestke.

Ko mi v mojem najpogosteje uporabljanem tiskalniku zmanjka črnila/barve, naredim naslednje:
kupim originalno kartušo/toner44%
(340)
kupim cenejši nadomestek24%
(184)
ponovno napolnim kartušo/toner 16%
(121)
nimam tiskalnika12%
(93)
kupim nov tiskalnik5%
(37)
Skupaj glasov: 775


Tokrat je anketa sproščujoče petkovo obarvana. Zanima nas, koliko vas sploh še nosi zapestne ure?

60 komentarjev

Pisave Bitstream Vera 1.10

PC Linux Online - Kakovostne pisave so vsekakor nujno potrebne za sodobno grafično namizje in le redke med njimi so brezplačne. Pravkar je ena izmed njih postala družina pisav Bitstream Vera, ki je od različice 1.10 naprej dostopna pod precej radodarno licenco. Omogoča namreč uporabo, kopiranje in razširjanje pisav, vse dokler je to početje v skladu z avtorskimi pravicami in blagovno znamko.

Poteza podjetja Bitstream je posledica predhodnega dogovora s projektom GNOME. Zdaj lahko upravičeno upamo, da bomo tudi zagovorniki odprtokodnih sistemov na vseh glavnih distribucijah Linuxa v bodoče imeli na voljo nekaj dragocenih pisav. Tudi uporabniki distribucije Slotech GNU/Linux [:D]!

Na Tinyminds.org so spisali kratek članek o namestitvi pisav, preberite pa si tudi opombe k izdaji in se nato odpravite po nove pisave!

2 komentarja

Ponovno polnjenje kartuš je težak biznis

CNN - Da proizvajalci printerjev le-te prodajajo za nizko ceno in nato nabijejo ceno kartuš do onemoglosti ve že vsak uporabnik, ki kolikor toliko redno uporablja svoj tiskalnik za tiskanje slik in besedil. To so ugotovili tudi premeteni proizvajalci, ki so se odločili, da bodo rabljene kartuše ponovno napolnili s črnilom in jih ponovno pošiljali na tržišče. To se je izkazalo za dober posel, saj je ponovno polnjenje kartuš naneslo kar 3 milijarde $ sredstev. To pa je postalo trn v peti originalnim proizvajalcem. Okrog te problematike so tukaj spisali članek, ki govori o tem, kako bi lahko v prihodnosti nepooblaščenim polnilcem odvzeli posel. Med drugim je govora tudi o posebnih čipih, ki naj bi bili pritrjeni na kartušah in bi bili namenjeni temu, da bi otežili ponovno polnjenje kartuš s stani nepooblaščencev.

2 komentarja