»

Novell dokočno prevzet

Slo-Tech - Končala se je zgodba enega nekdaj največjih igralcev v računalniški branži, ki je bil v zadnjem času nekoliko krivično na tapeti samo zaradi nešteto tožb, ki jih je proti njemu zavoljo Linuxa uperil SCO. Podjetje Novell so ustanovili leta 1979 v majhnem mestu Provo v zvezni državi Utah. Sprva so proizvajali strojno opremo za sisteme s CP/M, leta 1983 pa so predstavili svoj najodmevnejši izdelek - omrežni operacijski sistem Novell NetWare. Deset let pozneje so od AT&T-ja kupili Unix System Laboratories, s čimer so dobili pravice nad operacijskim sistemom Unix, čemur je SCO osporaval. Medtem so na trgu mrežnih izdelkov začenjali prodor z izdelki za internet, kupili pa so še SuSE in v hišo dobili...

2 komentarja

UnXis bi kupil del SCO-ja

Heise - Zloglasni SCO, ki ga poznamo predvsem po nešteto patentnih tožbah ter dolgi in neuspešni bitki z Novellom za Linux, bo dobil novega lastnika. SCO je bil lani vložil zahtevo za začetek postopka po poglavju 11 ameriške stečajne zakonodaje, ki vsebinsko ustreza naši prisilni poravnavi. Lani septembra je SCO napovedal, da bodo odprodali svojo poslovno divizijo UNIX, s čimer bi dobili dovolj denarja, da jim ne bi bilo treba v stečaj. Če bo sodišče 16. februarja potrdilo prevzem, bo nov lastnik SCO-jevega dela za Unix postal UnXis Inc, medtem ko SCO Group ostala praktično z nekaj tožbami proti IBM-u in Red Hatu ter brez vira izdelkov ali virov prihodkov.

Podatki o transakciji so nenavadno skopi. SCO-jev podpredsednik prodaje Hans Bayer je v elektronskem...

0 komentarjev

Novell bo prevzet

Prevzemna namera je bila objavljena 3. marca letos.

Slo-Tech - O Novellu ne pišemo pogosto, razen ko gre za tožbe s SCO-jem za odprtost Linuxa, a to pot se Novellu obeta velik prevzem. Leta 1979 ustanovljeno podjetje bo namreč za 2,2 milijarde dolarjev prevzelo podjetje Attachmate Corporation, so zapisali v izjavi za javnost. Konec preteklega tedna je tržna kapitalizacija Novella znašala 2,1 milijarde dolarjev, kar pomeni devetodstotno premijo. V primerjavi z vrednostjo tečaja 2. marca letos, to je dan pred razkritjem prevzemne namere za Novell, je premija 28-odstotna.

Podjetja Attachmate Corporation verjetno ne poznate, ker ne gre za računalniško podjetje. Njegovi lastniki so Francisco Partners, Golden Gate Capital in Thoma Bravo, sicer pa je to tipično podjetje, ki se ukvarja s tveganim...

14 komentarjev

SCO še brca

Groklaw - Najprej smo zmago Novella proti SCO-ju razglasili aprila, dokončno kapitulacijo pa je SCO podpisal junija. Obakrat je ameriško sodišče odločilo, da ima vse avtorske pravice za Linux Novell. Slednji je obljubil, da uporabnikov in razvijalcev ne bo preganjal, česar za SCO ne moremo trditi. To je bil velik dan za Linux in hkrati črn dan za SCO, ki se je znašel na robu propada. Neverjetno pa je, da se je SCO še enkrat pobral in vnovič zagrozil s tožbo.

SCO je plačal 455 dolarjev takse - toliko denarja kljub vsemu še imajo - in vložil pritožbo na odločitev sodišča. Na Prizivnem sodišču za deseto okrožje (United States Court of Appeals for the Tenth Circuit) želijo doseči ovržbo sodbe oziroma, če jim to ne uspe, vnovično sojenje. SCO je prepričan, da ima dovolj sredstev za nadaljevanje pravne bitke, čeprav bo v manj kot mesecu v stečajnem postopku moral dokazovati svojo solventnost. To bo kar precejšen zalogaj, saj SCO nima rednega vira prihodkov.

SCO, dovolj je bilo.

2 komentarja

SCO dokončno izgubil proti Novellu, Linux je prost

Groklaw - Že nekajkrat smo zapisali, da je pravnega dvoboja med SCO-jem in Novellov konec, a se je SCO vedno znova nekako vrnil v igro. Čeprav je vsem več ali manj od aprila jasno, da je resnično konec, je sodnik Ted Stewart pretekli teden zabil še zadnji žebelj v SCO-jevo krsto.

Novell je terjal izvršljivo sodbo (angl. declaratory judgement) in jo tudi dobil. Hkrati je sodišče zavrnilo SCO-jeve očitke o klevetanju ter kršitve pogodbe (angl. breach of implied covenant of good faith and fair dealing). Poleg tega je sodnik odločil, da mora SCO priznati Novellov odstop od SCO-jevih terjatev zoper IBM in druga podjetja, ki uporabljajo Linux. S tem je ta proces dokončno zaključen.

Novellov izvršni direktor je v izjavi za javnost zapisal, da so zelo zadovoljni, da je sodišče v zaključni sodbi pritrdilo vsem njihovih argumentom. Dodal je, da je zelo ponosen na dosežek in na vso delo, ki ga je Novell opravil, da je Linux ostal prost. SCO odločitve ni želel komentirati.

11 komentarjev

Novell ima dvajset snubcev

Gibanje cene delnice Novella

CNet - Novell je marca letos zavrnil prevzemno ponudbo podjetja Elliot Associates, ker je bila po njihovem mnenju ponujena cena 5,75 dolarja na delnico oziroma dve milijarde dolarjev za podjetje prenizka. Novell je še vedno naprodaj, zanje pa naj bi se zanimalo kar dvajset podjetij, poroča The Wall Street Journal. Včeraj se je iztekel rok, do katerega je njihovo vodstvo pričakovalo prevzemne ponudbe.

Sedaj bodo vseh dvajset ponudb pregledali in izbrali finaliste, ki se bodo v drugem krogu potegovali za nakup Novella. Matt Asay, nekdaj zaposlen v Novellu, pojasnjuje celotno zgodbo. Kot pravi, je dobil Novell izvrstno priložnost, da prenovi svoj portfelj, odstrani mrtvo meso in laže zadiha. Podjetje še vedno v senci Red Hata, kar mu sploh ne koristi, saj jim je sporočilo Smo...

9 komentarjev

Velika zmaga za Linux: SCO izgubil pravdo proti Novellu

Groklaw - Prejšnji teden se je končal znameniti primer SCO proti Novellu, ki se je vlekel že od leta 2004. Prolog sega še leto bolj nazaj, saj je leta 2003 SCO začel trditi, da je Linux neavtorizirana izpeljanka iz Unixa in vložil tožbo zoper IBM, ki je prodajal in uporabljal Linux. Najprej so zahtevali milijardo dolarjev, kasneje tri in na koncu pet milijard dolarjev odškodnine. Zagrozili so tudi uporabnikom, a jih je IBM hitro pomiril z zagotovili, da jim v nobenem primeru ne bo treba plačevati odškodnin.

Leto pozneje je v izjavi za javnost Novell zapisal, da so lastnik vseh avtorskih pravic za SVRx. SCO je bil drugačnega mnenja, saj so leta 1995 od Novella kupili nekatere pravice, ki pa so jim po Novellovemu tolmačenju dale le pravico nadaljnje prodaje Linuxa, medtem ko so avtorske pravice za SVRx ostale v Novellovih rokah. SCO se s tem ni strinjal, zato so se preusmerili na Novell in proti njim vložili tožbo.

Leta 2007 se je zdelo, da bo zgodbe konec, saj je sodišče odločilo, da je...

15 komentarjev

Čigav je Unix?

Ars Technica - Podjetje SCO je postalo bolj znano leta 2003, ko je vložilo tožbo proti IBM, češ da je slednji vključil v jedro Linuxa na "milijone vrstic" izvorne kode operacijskega sistema Unix, ki so ga kupili leta 1995 od Novella. No, tožili so tudi slednjega, in prejšnji teden je prišlo do končne razsodbe, po kateri Novell SCO-ju nikoli ni prenesel celotnih avtorskih pravic. S tem so postale tožbe, ki jih je vložil SCO, nerelevantne. Novellu tudi pripada 95% vseh licenčnin, ki jih je pobral SCO - k temu sta najbolj prispevala Microsoft in Sun. Sun se pa zlahka znajde v veliki godlji, saj je po tej razsodbi od SCOja kupil nekaj, česar SCO sploh ni imel (precejšnje dele Solarisa in OpenSolarisa).

Še nekaj povezav do člankov:
Arstechnica
Desktoplinux
Linux Weekly News

53 komentarjev

IBM zahteva prepoved prodaje SCO Linuxa

ZDNet - Že dolgo je znano, da SCO toži IBM, Redhat in še nekaj podjetij zaradi domnevnega kršenja avtorskih pravic. Spor je splošno znan; SCO trdi, da se v Linuxovem jedru nahaja nekaj vrstic kode, ki je ukradena iz operacijskega sistema UNIX, katerega lastnik naj bi bili. SCO seveda ne priznava licenc GPL, hkrati pa še vedno prodaja svojo distribucijo SCOLinux, seveda pod licenco GPL.

IBM je zato preteklo sredo vložil sodni zahtevek za prepoved prodaje SCO Linuxa, saj je SCO prepovedano kopiral šestnajst različnih paketov IBM-ove zaščitene izvorne kode, izdane pa pod licenco GPL, ki je SCO ne priznava in celó pravi, da je protiustavna. Več o tem.

Kot kaže, je SCO ponovno uspel samega sebe ustreliti v nogo ...

16 komentarjev

Še malo o SCO

Slashdot - Izgleda, da bo kmalu konec SCO-jeve bitke proti uporabnikom Linuxa. Kakor sedaj verjetno že vsi vemo, je srž spora vprašanje, kdo je lastnik določene kode v Linux jedru in ali je tam z dovoljenjem ali ne. SCO trdi, da ni in da so jo programerji preprosto ukradli iz prvotnega UNIX sistema, za katerega trdijo, da imajo oni izključne avtorske pravice. Na sedaj že zelo znani strani Groklaw so raziskali zgodovino SCO-jevih prispevkov Linux jedru. Izkaže se, da je kodo pod GPL licenčno prispevalo kar podjetje samo, še v času Caldere. Sedaj se pojavlja vprašanje, če se vodstvo sploh zaveda tega dejstva ali pa so namerno tako ignorantski do sveta okoli sebe. Splošno javno mnenje se nagiba k slednjemu.

Zanimive stvari so pa ugotavljali tudi pri Netcraftu. V svojem malo manj resnem prispevku so se dotaknili problematike današnjega DOS napada na domeno sco.com z računalnikov, okuženih z virusom Mydoom. Ker virus ne napada IP naslova, ampak najprej pogleda, kam DNS vnos kaže, bi morali pri...

6 komentarjev

Bo SCO tožil tudi Red Hat in SuSE?

PC Linux Online - SCOsource, oddelek podjetja SCO, Inc., ki skrbi za zaščito lastnine omenjenega podjetja, je letos marca vložilo tožbo proti VelikemuModremu™, ker naj bi ta zlorabil Unixovo kodo podjetja SCO in jo prenesel na Linux, kar je podjetju prineslo velike finančne posledice.

Spletna revija MozillaQuest je objavila pogovor s Chrisom Sontagom, podpredsednikom SCO (prej znan kot Caldera International, Inc.) in vodjo oddelka SCOsource. Njegov oddelek naj bi ugotovil, da je izvorna koda podjetja SCO prisotna tudi v distribucijah Red Hat in SuSE, ni pa je v Linuxu -- jedru. Več kot očitno se zdi, da bo podjetje kmalu vložilo tožbo tudi proti omenjenima distributerjema Linuxa.

Zanimivo je, da se je SCO usmeril samo na komercialna podjetja, ki imajo opravka z Linuxom. Izgleda, da so jih napadli, ker imajo to, česar oni nimajo -- denar. Zelo težko je tudi verjeti, da so prečesali te gigantne kose izvorne kode in jih povrhu vsega še primerjali s svojo. In kje je Mandrake? So se ga usmilili, ker je...

1 komentar