» »

Velika zmaga za Linux: SCO izgubil pravdo proti Novellu

Velika zmaga za Linux: SCO izgubil pravdo proti Novellu

Groklaw - Prejšnji teden se je končal znameniti primer SCO proti Novellu, ki se je vlekel že od leta 2004. Prolog sega še leto bolj nazaj, saj je leta 2003 SCO začel trditi, da je Linux neavtorizirana izpeljanka iz Unixa in vložil tožbo zoper IBM, ki je prodajal in uporabljal Linux. Najprej so zahtevali milijardo dolarjev, kasneje tri in na koncu pet milijard dolarjev odškodnine. Zagrozili so tudi uporabnikom, a jih je IBM hitro pomiril z zagotovili, da jim v nobenem primeru ne bo treba plačevati odškodnin.

Leto pozneje je v izjavi za javnost Novell zapisal, da so lastnik vseh avtorskih pravic za SVRx. SCO je bil drugačnega mnenja, saj so leta 1995 od Novella kupili nekatere pravice, ki pa so jim po Novellovemu tolmačenju dale le pravico nadaljnje prodaje Linuxa, medtem ko so avtorske pravice za SVRx ostale v Novellovih rokah. SCO se s tem ni strinjal, zato so se preusmerili na Novell in proti njim vložili tožbo.

Leta 2007 se je zdelo, da bo zgodbe konec, saj je sodišče odločilo, da je lastnik vseh pravic Novell, kar je odgnalo SCO-jeve uporabnike in potopilo tečaj njihovih delnic. Podjetje je takrat rešila le finančna injekcija. Preobrat je sledil lani, ko je avgusta prizivno sodišče ugodilo pritožbi tožnika, razveljavilo sodbo in zadevo vrnilo v odločanje poroti. Ta je prejšnji teden soglasno odločila, da je lastnik vseh avtorskih pravic Novell. To pomeni, da SCO ne more tožiti nikogar zaradi kršitev avtorskih pravic, saj niso njihov lastnik. Novell pa se je že večkrat zavezal, da uporabnikov Linuxa ne bo preganjal, tako da je to ena velika zmaga za Linux.

15 komentarjev

KoMar- ::

Amen.

Furbo ::

Linux neavtorizirana izpeljanka iz Linux ?
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

boogie_xlr ::

Linux neavtorizirana izpeljanka iz Linux

A je blo mišljeno Linux neavtorizirana izpeljanka iz Unix?

filip007 ::

Kako velika zmaga?

In sploh ne razumem, kako si lahko nekdo lasti Linux ime, znamko ali kaj že?

In sploh mi ni všeč, da ima nekje zadaj za Suse še M$ tace zraven z mono projektom.

http://lwn.net/Articles/82784/
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

denial ::

Velika zmaga za Linux kateri sledi udarec za odprto kodo: KLIK
Call me a party breaker >:D
SELECT finger FROM hand WHERE id=3;

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: denial ()

KoKi ::

Party breaker.
# hackable

mtosev ::

in kaj to sploh pomeni za linux oz kaksna bo razlika po danasnjem dnevu in pred tem?
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Relanium ::

mtosev, ti je itak ne boš opazil ker pričakuješ Windows 7

Looooooka ::

Se en razlog zakaj microsoft proba kupit se tako neumen patent kot je mouse click...pri Novellu so mel zgleda isto dovolj pameti.
Nimam nic proti patentom ampak zlorabljat neki kar si v koncni fazi kupil in ne izumil in potem s tem probat vec kot 10 ce ne 20 let po izdaji necesa iztrzit milijarde...take firme bi mogl vsi uporabniki zapustit.Ce mislis, da mas patent pol ga "vnovci" takoj ob prekrsku...ne pa ko mislis, da se ti najbl splaca.
Bi blo fino ce bi kdo sledil tej novici...tok da vidmo kaj se je zgodil z genijalcem pri Novellu, ki je delnicarje(sklepam da jih majo) preprical, da se jim bo tole splacal.Mogoce bo zdej lahko delal v kaksnem Mcdonaldsu.

Icematxyz ::

Za Linux je to zagotovo zmaga. Ampak v odnosu SCO vs. Novell se je šlo bolj za drugo zadevo. Kdo si lasti pravice za Unix. Ampak ob tem je treba dodati tudi da SCO je imel in še ima odprte druge tožbe. Tudi tožbe na podlagi tega ker trdi da Linux vsebuje kodo Unix.

Tako površno in na kratko (ker je zadeva resnično obsežna in zajema ogromno stvari). Gremo po vrsti z par zanimivostmi:

At the beginning of 2003, SCO claimed that there had been "misappropriation of its UNIX System V code into Linux". However, the company refused to identify the specific segments of code, claiming that it was a secret which they would reveal only to the court. They did say that the code could be found in the SMP, RCU and a few other parts of the Linux kernel.


To se nadaljuje z serijo:

The SCO-Linux controversies are a series of legal and public disputes between the software company SCO Group (SCO) and various Linux vendors and users. The SCO Group alleges that its license agreements with IBM means that source code that IBM wrote and donated to be incorporated into Linux was added in violation of SCO's contractual rights. Members of the Linux community disagree with SCO's claims; IBM, Novell and Red Hat have ongoing claims against SCO.


They later announced that they were suing IBM for $1 billion, claiming that IBM transferred SCO trade secrets into Linux. That amount later rose to $3 billion, and then again to $5 billion.


Tožili so na podlagi različnih argumentov praktično vse:

Zaradi lastništva Unix. za to ker so trdili da so določeni deli Unix-a bili prenešeni v Linux. Za to ker so določena podjetja uporabljala Linux. Za to ker so imeli podpisane pogodbe z marsikom na podlagi katerih so hoteli marsikaj...

In odločitev v takšnem smislu:

Novell, not the SCO Group, is the rightful owner of the copyrights covering the Unix operating system.


In povrhu vsega še stališče podjetja Novell:

Novell announced they have no interest in suing people over Unix and stated "We don't believe there is Unix in Linux".


To je za Linux zagotovo velika zmaga. Je pa to tudi velika zmaga za podjetja kot so Novell in IBM.

Za bolj podrobno razlago če ima kdo željo:

Vir

Pa še kratki in zanimivi citati:



Microsoft funding of SCO controversy

On March 4, 2004, a leaked SCO internal e-mail detailed how Microsoft had raised up to $106 million via the BayStar referral and other means.[56] Blake Stowell of SCO confirmed the memo was real.[57] BayStar claimed the deal was suggested by Microsoft, but that no money for it came directly from them.[58] In addition to the Baystar involvement, Microsoft paid SCO $6M (USD) in May 2003 for a license to "Unix and Unix-related patents", despite the lack of Unix-related patents owned by SCO.[59] This deal was widely seen in the press as a boost to SCO's finances which would help SCO with its lawsuit against IBM.


SCO and BayStar Capital

In October 2003, BayStar Capital and Royal Bank of Canada invested USD$50 million in The SCO Group to support the legal cost of SCO's Linux campaign. Later it was shown that BayStar was referred to SCO by Microsoft, whose proprietary Windows operating system competes with Linux. In 2003, BayStar looked at SCO on the recommendation of Microsoft, according to Lawrence R. Goldfarb, managing partner of BayStar Capital: "It was evident that Microsoft had an agenda".[47]

On April 22, 2004, The New York Times (p. C6) reported that BayStar Capital, a private hedge fund which had arranged for $50M in funding for SCO in October 2003, was asking for its $20M back. The remainder of the $50M was from Royal Bank of Canada. SCO stated in their press release that they believed that BayStar did not have grounds for making this demand.[48]

On August 27, 2004 SCO and BayStar resolved their dispute.


The consultant was to review the Linux code and compare it to Unix source code, to find possible copyright infringement. Davidson himself said that he had not expected to find anything significant based on his own knowledge of the code and had voiced his opinion that it was "a waste of time". After 4 to 6 months of consultant's work, Davidson says, "we had found absolutely *nothing*. i.e. no evidence of any copyright infringement whatsoever."


Treba je situacijo gledati večplastno. Zmaga za Linux zagotovo. Pa tudi velika zmaga za podjetja katera imajo v svoji poslovni strategiji tudi Linux. In ne ona ta druga.

filip007 ::

No glavnem priljubljeni distroji živijo naprej...res pa je tud, da se je Canonical povezuje z IBM in IBM zdaj zateguje FOSS z nekimi patenti, na koncu je važno da dobimo prosti in delujoč OS v uporabo in je to to.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

poweroff ::

Huh, tale z IBM je nizka. Možno je sicer, da en del IBM-a ne ve točno kaj delajo drugi deli IBM-a oziroma, da si bo po javnem pritisku veliki modri vseeno premislil.

Je pa to dober pokazatelj zakaj bi morali programske patente radikalno omejiti.
sudo poweroff

FireSnake ::

Zopet: zame ne tako zanimiva, a lepo spisana novica!

Eni bi si lahko malo pogledali, kako naj novica zgleda ... ne pa, da se kar zaganjajo, kot vesca v zarnico.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

filip007 ::

Ma ja se že opravičujejo pri IBM...
http://news.softpedia.com/news/IBM-Deni...
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

hanibal ::

Pismo, kmalu bom mogu pogruntat kako prečrtat SCO v svojem podpisu.>:D

Kar zadeva lojalnosti IBMa lahko rečem samo to:

Hvala IBM (za prispevek kode pod GPL, strojno opremo, finančno podporo), Oracle/Sun (za OpenOffice.org in MySQL), Google (za Summer of Code), HP (za kodo, strojno opremo, finančno podporo), Intelu, AMDju, ...
Hvala jim za vse kar so naredili, ali obljubljajo, da bodo naredili...
A za obstoj FLOSS koncepta je zelo pomembno, da ne gre v kakršnekoli ljubezensko/ah_ne_morem_brez_tebe odvisnost/španovijo s katerokoli korporacijo.
Uni majo svojo računico.
Mi mamo svojo idejo.
Axis of Evil - M$, SCO, RIAA, MPAA


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

SCO dokončno izgubil proti Novellu, Linux je prost

Oddelek: Novice / Tožbe
115070 (4193) lurker
»

Velika zmaga za Linux: SCO izgubil pravdo proti Novellu

Oddelek: Novice / Tožbe
155285 (3993) hanibal
»

Čigav je Unix? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
539287 (6608) borchi
»

SCO proti IBM

Oddelek: Operacijski sistemi
171880 (1627) dr.J

Več podobnih tem