»

Konec brskalniškega izbirnega okna v Windows

Slo-Tech - Leta 2009 se je Microsoft uklonil Evropski komisiji in z njo podpisal dogovor, da bodo imele vse verzije Windows naslednjih pet let izbirno okno, ki bo po namestitvi uporabniku prikazalo najpriljubljenejše brskalnike v naključnem vrstnem redu (kar je bil tudi svojevrsten problem) ter ga pozvalo, da si izbere privzetega. S tem se je Microsoft izognil postopku zaradi domnevnega oviranja konkurence in zlorabe prevladujočega položaja. Sedaj je minila predpisana doba petih let in izbirno okno se je moralo hitro posloviti; tako je hotel Microsoft, ne EU. Informacijo so potihoma objavili na spletnih straneh s tehničnimi informacijami.

Odslej vse verzije od Windows XP dalje ne bodo več ponujale namestitve popravka, katerega edina funkcija je bil prikaz...

31 komentarjev

Microsoftovo brskalniško izbirno okno spet luknjičavo

Ars Technica - Zgodba o izbirnem oknu v operacijskem sistemu Windows, kjer lahko uporabniki med petimi najpriljubljenejšimi brskalniki izberejo svojega privzetega, vnovič dobiva smešne podtone. Spomnimo, da je Microsoft najprej površno spisal algoritem za tvorjenje psevdonaključnih zaporedij, tako da statistično niso imeli vsi brskalniki enakih možnosti, da zasedejo poljubni položaj. Napako so kasneje odpravili, a kaj ko so si v poljski inačici privoščili še večji spodrsljaj.

Zaradi napake v JavaScriptu je vrstni red brskalnikov vedno enak. Prvi je vedno Internet Explorer, nad čimer se bodo ciniki suho pridušali, sledijo pa mu Firefox, Opera, Chrome in Safari. S pomikom drsnika najdemo na drugem in tretjem listu še sedem manj znanih brskalnikov. To se zgodi, ker je...

39 komentarjev

Opera še vedno nezadovoljna z Microsoftom

The Register - En mesec je od tega, ko je Microsoft zakopal bojno sekiro z Evropsko komisijo in v Windows vključil izbirno okno, kjer lahko uporabniki pred prvo povezavo z internetom izberejo, kateri brskalnik bi želeli uporabljati. V prvi vrsti so jim na voljo IE, Opera, Firefox, Safari in Chrome, v drugi vrsti pa se skrivajo še nekateri manj znani. Nekoliko jim je zagodel njihov generator psevdonaključnih števil, ki v prvi implementaciji ne deloval pravilno, a so to po opozorilih kmalu popravili. Zgodba bi bila končana, če se ne bi vnovič oglasili Norvežani.

Pisci Opere, ti isti Norvežani, ki so vso stvar sprožili, še vedno niso zadovoljni s končno rešitvijo. Moti jih, da je izbirno okno pri sveži...

43 komentarjev

Prenos alternativnih brskalnikov poskočil

Ars Technica - Microsoftovo izbirno okno v evropski verziji Windows, ki uporabnikom ponudi izbor IE-ja, Opere, Firefoxa, Chroma in Safarija kot privzeti brskalnik, konkurenci že dela uslugo. Pri ArsTechnici so se pri proizvajalcih brskalnikov pozanimali, ali po splavitvi novega okna beležijo več prenosov. Odgovor je pritrdilen.

Norvežani, ki so spor z Evropsko unijo s svojo pritožbo zanetili, opažajo učinke. V Opera Software so namreč dejali, da so se prenosi njihovega brskalnika v Belgiji, Franciji, Španiji, Poljski in Veliki Britaniji več kot potrojili. Podrobnih številk niso imeli, so pa njihovo objavo obljubili.

Tudi Mozilla, ki ima v Evropi že tako ali tako močno zaledje, pridobiva. Prvi podatki, s katerimi razpolagajo, kažejo, da so zaradi ponujene možnosti izbire pridobili med 50 in 100 tisoč novih uporabnikov. Njihov predstavnik za stike z javnostmi dodaja, da pričakujejo še povečanje teh številk, ko bo Microsoft izbirno okno ponudil še v drugih evropskih državah.

Apple se na vprašanje...

11 komentarjev

Microsoft popravil površni generator naključnosti

Prvotni "random"

vir: ComputerWorld
ComputerWorld - Popolne naključnosti (brez namenske strojne opreme seveda) v računalništvu sicer ni, a generatorji psevdonaključnih števil so dovolj izpopolnjeni, da bi moralo biti sprogramirati za uporabnika dovolj naključno sekvenco mačji kašelj. Microsoftu vprvo to ni uspelo.

Govorimo o novem oknu za izbor privzetega brskalnika v operacijskem sistemu, ki ga je od Microsofta izposlovala EU. V njem se pojavi pet brskalnikov (IE, Firefox, Chrome, Opera, Safari), in sicer vsakokrat v drugem, naključnem vrstnem redu. Arhitekt programske opreme iz IBM-a Rob Weir je Microsoftu očital, da so naključnost sprogramirali površno. Zaradi začetniške napake (polje so posortirali s posebno primerjalno funkcijo) se je...

34 komentarjev

Čez en teden zadnje dejanje v vojni Microsoft-EU

ComputerWorld - Prihodnji ponedeljek bo Microsoft kupcem operacijskega sistema Windows v Evropi začel prodajati verzijo, ki je usklajena s protimonopolnimi zahtevki EU. Vse skupaj je zakuhala norveška Opera, ki se je leta 2007 pritožila, da Microsoft protežira lasten brskalnik z avtomatsko vključitvijo v Windows. Po več letih je EU z Microsoft sprejela salomonsko rešitev, da bo v Windows vgrajeno posebno okno, kjer bodo uporabniki lahko izbrali, kateri brskalnik želijo namestiti.

V tako imenovanem ballot screenu bo navedenih pet najpriljubljenejših brskalnikov ta hip - IE, Firefox, Chrome, Opera in Safari. Veliko črnila je bilo prelitega okrog tako trivialnih stvari, kot je vrstni red prikaza (abecedni...

53 komentarjev

Microsoft in EU morda do dogovora že 15. decembra

ComputerWorld - Microsoft se je oktobra z Evropsko komisijo sporazumel, da bo v svoj operacijski sistem vključil izbirno okno, ki bo uporabniku ponudilo najpriljubljenejše spletne brskalnike. Ta si bo nato izbral svojega favorita, s čimer bo Microsoft zadostil zahtevam EU, ki mu je očitala monopolne vedenje in ščitenje Internet Explorerja. V Bruslju so z bili idejo zadovoljni, majhne pripombe so izrekli le izdelovalci konkurenčnih brskalnikov, zaradi česar bo Microsoft to okno malo predrugačil.

Ena izmed pomembnejših sprememb bo naključni vrsti red brskalnikov na izbiro, ki se bo vsakokrat premešal. Microsoft jih je želel razvrstiti po abecedi glede na avtorja, s čimer bi se na prvo mesto zavihtel Applov Safari, kar pa bi lahko vodilo v oportunistično poimenovanje. Druga pripomba je šla na račun programa, ki bo okno odprl. Nesprejemljivo je, da bi ga odprl Internet Explorer, so v en glas zatrdili konkurentje, zaradi česar bo sedaj okno odpirala neka nevtralna aplikacija. Dodatno bo potrebno...

51 komentarjev

Izbira brskalnika tudi za Visto in XP

vir: engadget
engadget - Prav danes smo izvedeli, da bo Microsoft pod posebnimi pogoji lahko tudi v Evropski Uniji prodajal Windows 7 z nameščenim Internet Explorerjem. Pri prvem zagonu le-tega se bo uporabniku odprlo izbirno okno, v katerem bo imel možnost namestiti enega izmed desetih najpopularnejših brskalnikov oz. obdržati Internet Explorer.

A ta scenarij ne bo znan le uporabnikom Windows 7, saj čaka tudi uporabnike Windows Vista in Windows XP. Ko bo Evropska Komisija Microsoftov načrt odobrila, bo v roku treh do šestih mesecev sledil kritičen popravek sistema. Uporabniki, ki bodo popravek naložili in bodo imeli kot privzet brskalnik Internet Explorer, bodo, podobno kot v WIndows 7, zagledali okno, v katerem bo...

56 komentarjev

Evropejcem v Windows 7 izbira brskalnika

X-Bit Labs - Kot kaže, sta Microsoft in Evropska komisija po večmesečnem pregovarjanju dosegla dogovor, kakšno verzijo prihajajočega operacijskega sistema Windows 7 bo Microsoft tržil v Evropi, da bo ta skladna z našo protimonopolno zakonodajo. Priložili ji bodo lahko brskalnik Internet Explorer, a bo moral Microsoft upoštevati nekaj smernic, ki so jih v Redmondu predlagali sami.

V Windows bodo vključili izbirno okno, kjer bodo uporabniki lahko izbrali namestitev drugega brskalnika, izbrali poljuben brskalnik kot privzet in po želji onemogočili Internet Explorer. S tem bo volk sit in koza cel, saj bo IE ostal del sistema, a bo odločitev o njegovi uporabi prepuščena uporabnikom. Prodajalci oz. proizvajalci računalnikov (OEM-i) bodo to odločitev lahko sprejeli namesto uporabnikov in že sami namestili poljubne druge brskalnike in onemogočili IE. Komisija pozdravlja predlog in bo sedaj raziskala praktično učinkovitost ukrepa. Klik!

37 komentarjev