»

Microsoft se letos ne bo šel prvoaprilskih norčij

Pred leti se je Microsoft rogal Googlu

Slo-Tech - Bliža se tisti dan v letu, ko ne gre verjeti prijateljem, sodelavcem ali medijem. Tehnološki giganti za prvega aprila poizkusijo pokazati vso svojo domiselnost, kar se včasih konča smešno, včasih pa precej nespretno. Ko je pred tremi leti Google za prvi april v Gmail dodal gumb Send + Mic drop, kar je v sporočilo dodalo posnetek podanika iz filma Jaz, baraba (minion iz Despicable Me) ter trajno utišalo to nit pogovora, je bilo veliko ljudi zelo nejevoljnih, ker so gumb kliknili po pomoti in potem spregledali kup sporočil. Google se je moral opravičiti. Druge zgodbe so zgolj čudne, kot je bilo Microsoftovo norčevanja iz Googla in obratno pred šestimi leti.

Podobnih zgodb je bilo v zgodovini že kar nekaj, zato se je Microsoft odločil, da se letos prvega aprila ne bo šel....

21 komentarjev

Kako je Burger King ugrabil Googlovega Asistenta za lastno promocijo

Ars Technica -
»OK Google, kaj je v Whooper burgerju.« Tako se konča televizijska reklama verige restavracij s hitro prehrano Burger King, ki so jo prvič na malih ekranih predvajali včeraj. Po eni strani je reklama genialna – zadnji izrečeni stavek je namreč prek televizijskih ekranov sprožil googlovega AI sistema na vseh pametnih telefonih, ki so bili v času predvajanja dovolj blizu zvočnikov. In googlov asistent je začel naštevati sestavine Whooperja. Vendar je mašilec žil tokrat očitno šel predaleč.

Prvi je udaril internet

Takoj po prikazu prvega oglasa na televiziji so forumi, twitter in druga spletna družabna omrežja napovedala vojno Burger Kingu. Hitro je postalo jasno, da googlov asistent dobiva podatke o sestavinah Whooperja iz Wikipedije. In posledično je stran...

22 komentarjev

Googlov optični internet na poti v Evropo?

vir: ZDNet
The Wall Street Journal - Eden izmed Googlovih podpredsednikov David Drummond je napovedal, da bo podjetje sčasoma začelo graditi optični internet po Evropi. V petek je na sestanku s francoskim ministrom za industrijo razkril, da Google "podrobno preučuje" projekt izgradnje optičnega omrežja, pri čemer pa ni navedel nobenih datumov, številk ali konkretnejših zavez.

Podobnega projekta se je Google eksperimentalno lotil tudi v ZDA. Leta 2010 so napovedali, da bodo v enem mestu začeli graditi lastno optično omrežje za priključitev gospodinjskih uporabnikov. Ker so bile obljubljene hitrosti zelo visoke (v rangu gigabita na sekundo), se je k projektu prijavilo več kot 1000 ameriških mest, Google pa je naposled izbral Kansas City. Gradnja infrastrukture tam šele teče, prve uporabnike pa...

55 komentarjev

IE9 prihaja 14. marca

Slo-Tech v IE9 RC

vir: engadget
engadget - Napoved o izidu Internet Explorer 9, ki naj bi se zgodila 14. marca, je bila skorajda popolnoma točna. Takrat smo namreč zapisali, da naj bi se začetek prenosov začel ob 9. uri po času na vzhodni ameriški obali, a je z uradno najavo časovna cona premaknjena proti zahodu na 9. uro po pacifiškem času, ki velja na zahodni obali. To pomeni, da se bo izid zgodil tri ure kasneje, 14. marca 2011 ob 9. na zahodni obali, ob polnoči med 14. in 15. marcem na vzhodni obali oz. 15. marca 2011 ob šesti uri zjutraj v Sloveniji.

Razlog za takšno uro izida je uradna predstavitev in zabava ob izidu na festivalu SXSW, ki bo v teksaškem Austinu potekal med 11. in 20. marcem. Izid bo zaznamoval skoraj eno leto bolj javnega razvoja Internet Explorer 9, saj je bila...

26 komentarjev

Letošnje spletne prvoaprilske potegavščine

Slo-Tech - Minil je še en prvi april, tradicionalni vsakoletni dan norcev, ko ni verjeti nobeni izmed strani na internetu razen Slo-Techu. Nepazljivi bralci so se tako tudi letos lahko naplahtali na vsakem koraku. Poglejmo si najboljše potegavščine letošnjega prvega aprila.

Najbolj prepričljivo so mimoidoče naplahtali v New Yorku. Na Manhattnu se je nekaj ljudi, oblečenih v oblačila znane ameriške verige z restavracijami s hitro prehrano In-N-Out Burger, postavilo pred plakat in delilo letake. Na njih so reklamirali prihod verige na vzhodno obalo ZDA. V In-N-Out Burger, ki ima restavracije le na zahodni obali, so zanikali vpletenost in tudi novice o širitvi. Nekdo si je lačne Newyorčane hudo...

14 komentarjev

Ameriški FTC preiskuje zasebnost in varnost oblačnega računalništva

The Hardwire - Ameriška zvezna trgovinska komisija (Federal Trade Commission) se je odločila, da bo skupaj z ameriško zvezno komisijo za komunikacije (Federal Communications Commission) nekoliko podrobneje raziskala vprašanji zasebnosti in varnosti v sistemih oblačnega računalništva, na podlagi raziskave pa se bodo odločili o morebitnem sprejemu regulatornih ukrepov.

Zadeva se odvija v okviru oddelka za zaščito potrošnikov, po poročanju ReadWriteWeb pa naj bi prvega izmed sestankov na to temo imeli že konec meseca.

2 komentarja

Magnetni monopoli so realnost

Slashdot - Teoretičen obstoj monopolov je že leta 1930 domneval britanski fizik Paul Dirac, teorijo pa so z dvema člankoma, objavljenima v reviji Nature, ter še dvema, ki še nista objavljena in se nahajata na arXiv.org, očitno potrdili tudi v resničnem svetu, ki ne obstaja zgolj na papirju v obliki enačb. Monopole so po iskanju v kozmičnih žarkih, pospeševalcih delcev ter celo v Luninih kameninah, našli v posebnem kristalu, ki so ga raziskovalci poimenovali spin ice. Kristal, ki ima v tem primeru kemijsko sestavo Dy2Ti2O7, je poimenovan vrteči se led zaradi oblike kristalne rešetke, ki je na moč podobna kristalom ledu vode - atomi so postavljeni v vogale štiristrane piramide.

Vsak od atomov se sicer obnaša kot paličasti magnet, ki se z ohladitvijo v bližino absolutne ničle poravnajo. Včasih se poravnajo trije od štirih vogalov piramide in tako v centru ustvarijo severni oz. južni monopol. Polje ni povezano s fizičnim telesom, a se obnaša, kot naj bi se v teoriji obnašal monopol. Obstoj...

72 komentarjev

Novi ZZZ

vir: ZZZ
ZZZ - Heh, kako ustrezno, ravno na prvi april je izšla nova številka odličnega on-line magazina, ZZZ. Problem je le v tem, da je težko razbrati, ali gre za prvoaprilske šale ali resne novosti. ZZZ je namreč taka revija, da pravzaprav nikoli ne moremo razbrati, ali se Kolya le heca ali pa si je katera nora glava to res izmislila. No, glede na to, da je v tej številki govora o AMDjevih kladivih in Philipsovih "pametnih" natikačih, bi vseeno rekel, da gre za potegavščino. Pa še slikica iz te številke... Whoa:

2 komentarja