»

Facebook phone

Telefon, ali vsaj njegova delovna verzija, je poimenovana po liku Buffy, izganjalki vampirjev. O njej obstajajo film, serija in strip, upodobila pa jo je igralka Sarah Michelle Gellar.

vir: AllThingsD
AllThingsD - Govorice, da tudi Facebook dela na svojem mobilnem telefonu, so prisotne že nekaj časa. Nazadnje smo o tem lahko brali septembra, ko naj bi sodeč po pisanju Techcruncha dvema visokopostavljenima zaposlenima zapovedali pripravo telefona z "globoko integracijo s fb kontakti". Podjetje je govorice takrat odkrito zanikalo. No, zdaj so nazaj in AllThingsD pravi, da imajo dovolj informacij za celo serijo zapisov, ki bodo objavljeni tekom tega tedna.

Telefon naj bi bil nared v 18-24 mesecih, proizvajalec pa bo HTC, ki že ponuja nekaj telefonov z namenskim FB gumbom (pri nas manj znana Salsa, ChaCha). Gor naj bi tekla močno spremenjena različica Androida (v stilu Kindle Fire), vse aplikacije pa...

18 komentarjev

Italijanska policija razbila italijansko celico Anonymousa

TechEye - Italijanska policija je sporočila, da so danes zgodaj zjutraj aretirali tri domnevne člane hekerske skupine Anonymous, med njimi je bil eden mladoleten. Izvedli so 32 hišnih preiskav, eno s pomočjo švicarske policije tudi v kantonu Ticino, in aretirali trojico vodilnih.

Identificirali so 36 oseb, ki jih tako ali drugače sumijo sodelovanja s skupino Anonymous. Petnajst so jih tudi ovadili. Osumljenci so stari med 15 in 28 leti, kar pet je mladoletnih. Italijanska policija je dejala, da je med pridržanimi tudi domnevni vodja italijanske sekcije Anonymousa, 26-letni v Švici živeči Italijan z vzdevkom Frey. Več informacij bo predvidoma znanih jutri.

43 komentarjev

Facebook prevzel Snaptu

TechCrunch - Facebook in Snaptu sta potrdila, da bo prvi prevzel slednjega, za kar naj bi po neuradnih informacijah odštel med 60 in 70 milijoni dolarjev. Snaptu so leta 2007 ustanovili v Londonu, kjer še danes sedež podjetja, medtem ko imajo pisarne tudi v Izraelu in ZDA. Ukvarjajo se predvsem z razvojem aplikacij za klasične mobilne telefone (torej ne za pametne), ki jim omogočajo uporabo aplikacij, kot jih lahko tisti s pametnimi telefoni.

V začetku leta so izdali novo aplikacijo Facebook for Feature Phones, ki je omogočila dostop do Facebooka in njegovih naprednih funkcij uporabnikom navadnih mobilnih telefonov in deluje že na več kot 2500 modelih. Ni pa to edina tovrstna aplikacija, saj so razvili tudi svoje odjemalce za Twitter, LinkedIn in druge. To jim očitno tako...

1 komentar

Na Zahodnem bregu zaradi spletnega kritiziranja islama aretiran Palestinec

MSNBC - V arabskem svetu vas lahko izražanje nestrinjanja s prevladujočo veroizpovedjo drago stane in pri tem izbira medija nima nobenega vpliva, je na lastni koži občutil 26-letni Walid Husayin iz Kalkilije na Zahodnem bregu. Mladenič je uporabljal spletne bloge in Facebook za blatenje in norčevanje iz Mohameda in islama, zato je policija izvedla pravo tajno akcijo, da ga je izsledila in aretirala.

Husayin je več let na spletnih blogih v angleščini in arabščini širil ateistično propagando, v kateri je opisoval boga kot primitivnega beduina. Islam je označil kot slepo vero, ki raste in prevzema ume ljudi, kjer sta iracionalnost in ignoranca. Poleg tega je na Facebooku ustanovil tri skupine, koder se je sarkastično razglasil za boga in svojim privržencem s parodijo besed iz Korana zapovedal kajenje marihuane. Njegovi blogi so imeli več kot 70 tisoč bralcev, večidel iz arabskih držav. S svojimi provokacijami si je nabral kup sovražnikov, saj mu je samo na Facebooku tudi s smrtjo grozilo...

148 komentarjev

Britanski policisti se bodo usposobili za uporabo Facebooka

E-week - Britanska agencija NPIA (National Policing Improvement Agency) je napovedala pripravo posebnega usposabljanja za policiste v njihovi državi, koder jih bodo naučili rokovanja s Facebookom in Twitterjem ter njuno uporabo za lovljenje storilcev kaznivih dejanj. Predvidevajo, da bo v usposabljanju sodelovalo 3500 policistov v Angliji in Walesu.

Med drugim jih bodo učili, kako lahko iščejo iskane ljudi prek socialnih omrežij, kako ravnati v primeru storilcev, ki se hvalijo prek interneta o svojih dejanjih, ter zapornikih, ki socialna omrežja uporabljajo za komunikacijo z zunanjim svetom. Program bo poleg poznavanja socialnih omrežij vključeval tudi druga znanja, med njimi metode preiskave umorov zaradi krvne osvete ter kako ravnati v primerih nasilja v družini in posilstev. Dobili bodo tudi podatke o bazi podatkov z odtisi čevljev in zbiranju finančnih informacij.

Socialna omrežja so vedno pomembnejša v preiskavah kaznivih dejanj, saj jih mnogi storilci uporabljajo. Lani je iz...

15 komentarjev

Facebook želi svoj telefon?

CNet - Včeraj je TechCrunch objavil vest, da Facebook skrivoma sestavlja svoj mobilni telefon oziroma da pišejo programsko opremo za telefon tretjega proizvajalca, ki bi bil naprodaj pod Facebookovim imenom. Facebook je poročanje hitro zanikal in dejal, da telefona ne sestavljajo. Kot so ugotovili na Cnet, Facebook dlakocepi ob besedi sestavljati.

Letos poleti je namreč Facebook stopil v stik z več proizvajalci mobilnih telefonov v zvezi z lastnim telefonom. Ideja je že večkrat videna; tudi Google je ravnal podobno. Samsung, HTC ali kdo tretji bi fizično proizvajal telefone, na njih bi tekel Android, Facebook pa bi vanje integriral aplikacije za uporabo družabnih strani. Zamisli o telefonu so že v povojih, tako da je povsem možno, da bo Facebookov razvoj krenil v nasprotno smer in ga nikoli ne bomo dočakali.

5 komentarjev

Diaspora pokazala kodo

TechCrunch - Diaspora je nastajajoča konkurenca Facebooku, ki želi uporabnikom ponuditi nekaj več - hitro delovanje, vitko in odprto kodo ter s tem popoln pregled. Za razliko od Facebooka Diaspora nima centralnega strežnika, saj gre za distribuirano socialno omrežje. Uporabniki se tej družabni strani sicer še ne morejo pridružiti, saj bo alfa verzija na plano pokukala šele oktobra, so pa pisci držali besedo in odprli izvorno kodo.

Za zdaj je Diaspora videti še zelo oskubljena, a hkrati tudi zelo pregledna. Ta hip nudi statuse, iskanje prijateljev po internetu, deljenje fotografij, šifriranje in podpisovanje prometa (razen slik) ter upravljanje s prijatelji. Do konca meseca bo Diaspora pridobila še ves potreben lišp, tako da to sploh ni bistveno....

30 komentarjev

Živahno trgovanje z ukradenimi računi za Facebook

The New York Times - Na spletu je moč kupiti prav vse, legalne stvari na preglednejših in dostopnejših platformah, do nelegalnih pa se je le za spoznanje teže prebiti. Raziskovalci iz oddelka iDefense pri podjetju VeriSign so si ogledali, kako se trguje z ukradenimi računi za Facebook, in ugotovili, da je trg še kako živ.

Februarja so začeli večtedensko raziskavo, kjer so se osredotočili na nekaj znanih spletnih dražbenih strani zlikovcev. Zasledovali so paket 1,5 milijona uporabniških podatkov za račune na Facebooku, ki je bil naprodaj. Heker z imenom kirllos se je specializiral samo za Facebook in je ukradene račune prodajal v paketih po tisoč. Paket računov, ki so imeli 10 ali manj prijateljev, je stal 25 dolarjev, družabnejši paket pa 45 dolarjev.

Gesla kradejo večinoma z ribarjenjem,...

16 komentarjev

Mafijskega šefa izdal Facebook

Pasquale Manfredi aretiran

ABC News - Socialna omrežja, kot je Facebook, so se zažrla prav v vse pore naših življenj - tudi mafijskih. Italijanska policija je uspela izslediti enega izmed najbolj iskanih kriminalcev, mafijskega šefa kalabrijske družine Ndrangheta Pasqualeja Manfredija, prav zaradi Facebooka. Manfredi se je namreč v svoj račun na Facebook prijavljal tako pogosto, da so uspeli izslediti njegovo skrivališče. Skrival se je v majhnem kletnem stanovanju v mestecu Isola di Capo Rizzuto v pokrajini Crotone na italijanskem jugu.

Manfredi Facebooka ni uporabljal zgolj za zabavo, temveč je prek njega komuniciral s pajdaši, večinoma v kodi. Policija dodaja, da Manfredi ni bil računalniško najbolj pismen, saj je...

20 komentarjev

Četudi ga ne uporabljate, Facebook pozna vaše prijatelje

Graf poznanstev nekega uporabnika Facebooka

Heise - Facebook je postal del našega življenja, če to hočemo ali pa ne. Kdor ga uporablja, se je moral sprijazniti s tem, da Facebook pozna njegov krog prijateljev in znancev in vse, kar na svojo oglasno desko pripne. Razočarani bodo tisti, ki ga ne uporabljajo in gojijo iluzije, da Facebook o njih ne ve ničesar. Če odmislimo slike, ki se vseeno znajdejo na profilih prijateljev, ve Facebook tudi, s kom se družite.

Na Heise beremo o nekem Nemcu, ki nima svojega računa na Facebooku. Ko si ga je omislil njegov prijatelj, mu je ta prek pozdravne aplikacije poslal vabilo za pridružitev. V njem sistem...

185 komentarjev

Begunec aretiran potem, ko je na svojem Facebook profilu osvežil svoj status

Guardian - O tem, da je Facebook in ostala socialna omrežja, s katerimi lahko razkrijemo svoje osebne podatke, treba uporabljati previdno, je bilo že veliko govora. A Maxi Sopo, 26-letni goljuf iz ZDA, teh opozoril očitno ni jemal dovolj resno.

Ne samo, da je med "prijatelje" na svoje Facebook računu dodajal naključne znance, ki jih je nekajkrat srečal v kakšnem klubu (med drugim tudi uslužbenca pravosodnega ministrstva), pač pa je po tem, ko je pred roko pravice pobegnil v Mehiko, na Facebooku tudi osvežil svoj status.

Policijski preiskovalci, ki so to opazili, so kontaktirali omenjenega "prijatelja", ki jim je nato od begunca pomagal pridobiti njegovo lokacijo. Prejšnji mesec je sledila aretacija.

Glede na to, da Sopotu grozi do 30 let zaporne kazni, se utegne zgoditi, da bo njegov Facebook status kar nekaj časa ostal nespremenjen...

16 komentarjev

Ropar se je izdal s Facebookom

Slashdot - Odvisnost od Facebooka je za rešetke spravila tatu, ki se skušnjavi ni mogel upreti niti na delovnem mestu. Devetnajstletnemu Jonathanu G. Parkerju se je ta teden začelo sojenje zaradi tatvine, ki jo je zagrešil 28. avgusta v Pensilvaniji. Vlomil je v neko hišo in odtujil dva diamantna prstana v vrednosti 3500 dolarjev. Policija ni imela težkega dela pri iskanju krivca, saj se je Parker med akcijo prek žrtvinega računalnika prijavil na Facebook, preveril svoj status in se pozabil odjaviti. Z le nekaj intervjuji so ga izsledili, tako da mu sedaj grozi kazen do 10 let zapora.

31 komentarjev

10 nasvetov za zaščito zasebnosti na Facebooku

Slo-Tech - Na All Facebook, so objavili deset nasvetov za zaščito svoje zasebnosti za tiste, ki Facebook res morate uporabljati.

Uporabnikom tako svetujejo kako uporabljati sezname "prijateljev", kako se odstraniti iz iskalnih rezultatov Facebooka in spletnih iskalnikov, kako se izogniti označevanju svojih fotografij s strani "prijateljev", kako skriti svoje kontaktne podatke in še veliko več.

Praktično in uporabno.

30 komentarjev