»

Ubuntu Edgea ne bo

Slo-Tech - Prejšnji mesec je Ubuntu zagnal projekt skupinskega financiranja (crowd-funding)na strani Indiegogo, in sicer so zbirali denar za izdelavo pametnega telefona na Ubuntuju, Ubuntu Edge. Ta bi bil popolnoma odprt, tako da bi na njem tekla Ubuntu Touch ali pa klasičen Android. Postavili so mejo na 32 milijonov dolarjev, kolikor bi jih bilo treba zbrati, da bi projekt zaživel. Ni jim uspelo.

Čeprav je projekt odlično krenil in v prvih 24 urah zbral več kot tri milijone dolarjev, je navdušenje potem splahnelo, tako da so na koncu pristali pri 12 milijonih dolarjev. Za prvih 500 naročnikov bi telefon stal 600 dolarjev, ostali pa so si ga lahko prednaročili po višjih cenah (625, 675 in 725, odvisno od časa). Vseeno je Ubuntu Edge postal...

80 komentarjev

Nokia v zadnjem četrtletju pozitivno presenetila

Slo-Tech - Iz Espooja na Finskem prihajajo nadvse razveseljujoče novice. Po večletnem negativnem trendu se je prodaja Nokie začela povečevati, tako da se propad velikana zdaj zdi precej manj verjeten kot pred nekaj meseci. V zadnjem četrtletju preteklega leta, za katerega še ni konsolidiranih poslovnih rezultatov, so prodali 4,4 milijona pametnih telefonov znamke Lumia.

Spomnimo, da je v drugem lanskem kvartalu Nokia prodala štiri milijone Lumij, v predzadnjem četrtletju pa vsega 2,9 milijona. Zaradi praznične nakupovalne sezone je v obzir treba vzeti tradicionalno boljšo prodajo v zadnjem kvartalu, a številke so vendarle zgovorne. Poleg 4,4 milijona Lumij so prodali še 9,3 milijona pametnih telefonov znamke Asha in 2,2 milijonov pametnih telefonov s...

20 komentarjev

Januarski poizkus dokaza problema P = NP neuspešen

Slashdot - Propadel je še en poizkus dokaza slavnega problema P = NP?, za katerega je razpisana nagrada milijon dolarjev in ki vprašuje, ali so vsi problemi, za katere je moč dane rešitve preveriti v polinomskem času, tudi rešljivi enako hitro. Ruski matematik Vladimir Romanov je svoj dokaz objavil januarja letos in na prvi pogled je kazalo, da utegne biti korekten. Izkazalo se je, da milijona dolarjev še ne bo dobil.

Napako je v dokazu po enomesečnem seciranju priznal kar sam avtor, a puške še ni vrgel v koruzo. Zapisal je namreč tudi, da dokaz potrebuje dopolnilo in namignil, da ga bo predložil. Za zdaj pa dodajamo njegov dokaz v dolgo vrsto neuspelih poizkusov, ki smo jih zadnjih 30 let videli že nekaj.

Problem si lahko v tipični slovenski maniri...

6 komentarjev

Rast povpraševanja po računalnikih v Evropi lani nižja

Hewlett-Packard ostaja vodilni proizvajalec in prodajalec računalnikov.

Heise - IDC je objavil podatke o trgu računalnikov v preteklem letu za območje Evrope, Bližnjega vzhoda in Afrike (tako imenovana cona EMEA). V letu 2010 je bilo prodanih 110 milijonov računalnikov, kar je za 12,8 odstotka več kot v letu 2009. Toda to ni razlog za navdušenje, opozarjajo, saj se je v zadnjem kvartalu, ki je tradicionalno najmočnejše trgovsko tromesečje, prodaja v primerjavi z zadnjim četrtletjem leta 2009 povečala za pičla 2,4 odstotka. Zmanjšano rast povpraševanja beležijo v vseh segmentih, tako namiznih kot tudi prenosnih računalnikih in netbookih.

Razlogov za skromno rast je več. Po eni strani so v velikem slogu prispeli tablični računalniki, ki spodkopavajo povpraševanje po klasičnih računalnikih. Še posebej...

49 komentarjev

Adobe rekordno

Delničarji so manj zadovoljni, saj je delnica letos izgubila petino vrednosti

vir: ComputerWorld
ComputerWorld - Adobe je objavil poslovne rezultate za zadnje četrtletje fiskalnega leta 2010, v katerem so poslovali rekordno. Prihodke so v primerjavi z enakim obdobjem lani povečali ta tretjino in z vrednostjo 1008 milijonov dolarjev prvikrat presegli milijardo. V celotnem letu so zbrali 3,8 milijarde dolarjev prihodkov, kar je za 29 odstotkov več kot leta 2009.

Dobiček je letos v zadnjem kvartalu znašal 269 milijonov dolarjev, medtem ko so lani pridelali v tem času 32 milijonov dolarjev izgube. Celoletni dobiček je dosegel 774 milijonov dolarjev, kar je točno 100 odstotkov več kot lani.

Izvršni direktor Shantanu Narayen dober rezultat pripisuje rasti povpraševanja po izjemno širokem naboru Adobovih izdelkov, ki je eden najširših v IT-svetu.

1 komentar

Nokia še vedno kraljuje

Tržni deleži v številkah

vir: CNet
CNet - Kljub veliki rasti Androida, popularnosti trgovin z aplikacijami na Applovem iPhonu in razširjenosti BlackBerry-jev med poslovnimi uporabniki Nokia še vedno kraljuje na vrhu lestvice najpopularnejših izdelovalcev mobilnih telefonov. Delež njihovih mobilnih telefonov je v preteklem četrtletju znašal le malce manj od tretjine, 32,4 %, v primerjavi s 36,5 % v enakem obdobju lani. Vseeno so v letošnjem četrtletju z dobrimi 110 milijoni dostavljenih mobilnih telefonov dvignili proizvodnjo za okrog 2 milijona, a je konkurenca napredovala še toliko bolj. Na drugem mestu je Samsung, eden izmed proizvajalcev, ki so v preteklem letu pridobili, saj so z 71,4 milijoni dostavljenih mobilnikov proizvodnjo dvignili za več kot 10 milijonov kosov in z 20,3 % trga skočili na okroglih 21 %. LG je na tretjem mestu izgubil 2,3-odstotni...

16 komentarjev

AMD še vedno z izgubo

vir: AMD
AMD - AMD je objavil poslovne rezultate za tretje fiskalno četrtletje. V teh treh mesecih so se odrezali bolje, kot so pričakovali analitiki, in slabše, kot bi si želeli delničarji. Ob prihodkih v višini 1,62 milijarde dolarjev, kar je za dva odstotka manj kot četrtletje poprej, so pridelali 118 milijonov dolarjev izgube, kar je skoraj trikrat več kot četrtletje poprej. Najbolje je posloval njihov grafični oddelek ATI, ki je ob prometu milijarde dolarjev dodal podjetju 390 milijonov dolarjev dobička. Investitorji niso reagirali, saj je bila izguba pričakovana in vračunana v ceno delnice, ki je zato ostala na enakih nivojih kot pred objavo rezultatov.

9 komentarjev

Google kupil Slide

ComputerWorld - Google je res obupal nad svojim Wavom, a to ne pomeni, da se predajajo na trgu orodij za socialno mreženje. Včeraj so objavili prevzem podjetja Slide, ki ga je ustanovil PayPalov soustanovitelj Max Levchin. Za podjetje so odšteli 182 milijonov dolarjev, stalo pa jih bo še dodatnih 46 milijonov dolarjev z bonusi za obdržanje zaposlenih.

Slide že uporablja več deset milijonov uporabnikov na različnih platformah, sedaj pa ga bodo izkoristili za povezavo z lastnimi izdelki, kot so Gmail, Docs, Blogger, Picasa in YouTube. Natančnih načrtov niso želeli razkriti, so pa verjetno v povezavi s prihajajočim omrežjem Google Me in stomilijonsko investicijo v Zyngo, avtorje FarmVilla.

Zmagovalec je seveda Levchin, ki je vnovič dokazal, da je v svoje ideje vredno vlagati. V Slide je vložil sedem milijonov lastnega denarja in s prodajo prednostnih delnic zaslužil 25 milijonov dolarjev ter 14 milijonov dolarjev s prodajo rednih delnic. Scott Banister je zaslužil pet milijonov. Poleg njiju so...

13 komentarjev

Palm naprodaj

Bloomberg - Več zaporednih rdečih let je Palm pripeljalo tako daleč, da se bodo prodali. Finančni podjetji Goldman Sachs Group in Qatalyst Partners, ki bosta koordinirali prodajo, zdaj iščeta primernega kupca. Neuradni viri pravijo, da se trenutno zanimata tajvanski HTC in kitajski Lenovo. Še najbolj bodo s prevzemom zadovoljni v Elevation Partners, ki so 30-odstotni lastnik Palma, saj delnice Palma norijo gor in dol, prevzem pa bi temu napravil konec. V zadnjem letu smo videli vrednosti od 17 dolarjev do manj kot štirih dolarjev. Včeraj se je delnica zaradi napovedi o prodaji pobrala in pridobila dvajset odstotkov, ko je pred tem izgubila več kot šestdeset odstotkov vrednosti.

Obeti za trenutno četrtletje niso rožnati. Podjetje načrtuje dohodke iz prodaje v višini manj kot...

7 komentarjev

Red Hat imun na gospodarsko krizo

vir: CNet
CNet - Recesija, ki je v preteklih letih povzročila velika odpuščanja in izgube, tudi pri največjih podjetjih, ni prizadela Red Hata, ponudnika ene izmed najbolj razširjenih distribucij Linuxa v strežniških vodah. Včeraj so namreč predstavili rezultate zadnjega četrtletja iz fiskalnega leta 2010, ki so bili ponovno odlični.

Prihodki so znašali 195,9 milijona dolarjev, kar je 18% več, kot v enakem obdobju leto poprej. Podobna je zgodba tudi s prihodki od naročnin za tehnično podporo, ki so s 169,2 milijona dolarjev za 21% višji, kot leto poprej. Sklenili so...

16 komentarjev

Palm spet v rdečem

Yahoo News - Poslovni rezultati (PDF) za tretje fiskalno četrtletje leta 2010 kažejo, da se umiranje Palma na obroke nadaljuje. V zadnjem kvartalu so zabeležili izgubo v višini 22 milijonov dolarjev, kar je 60 odstotkov več kot v četrtletju poprej, a manj od 98 milijonov dolarjev v tretjem kvartalu fiskalnega leta 2009. Prodajo so uspeli povečati na 350 milijonov dolarjev, kar je dobro desetino več od pričakovanj analitikov. V tem obdobju so distributerjem prodali 960 tisoč pametnih telefonov, a le 408 tisoč so jih dejansko kupili tudi končni kupci, kar je 29 odstotkov manj kot v preteklem četrtletju.

Palmov izvršni direktor Jon Rubinstein ni skrival razočaranja, ki je rezultate označil za zelo slabe, a kljub temu optimistično dodal, da se na trgu kaže potencial za Palm. V novem kvartalu načrtujejo prodajo zgolj v višini 150 milijonov dolarjev, saj so...

1 komentar

Palmu kaže slabo

The Wall Street Journal - Palm je že več kot dve leti v rdečih številkah, iz katerih se niso uspeli izviti niti z izdajo novega telefona Palm Pre, ki je sicer požel veliko zanimanja in se solidno prodaja. Kot so v podjetju priznali ta teden, se Palm Pre ne prodaja tako dobro, kot so optimistično pričakovali, zaradi česar bo tudi poslovni rezultat za fiskalno leto, ki se končuje maja, slabši od projekcij. The Wall Street Journal se je dokopal do elektronskega obvestila, ki ga je izvršni direktor Jon...

3 komentarji

Palm še vedno v rdečem

Gibanje delnice Palma

CNet - Palm je v prvem četrtletju fiskalnega leta 2010 že osmič zapored zabeležil izgubo, kljub temu da se je prodaja pametnih telefonov vsled Palm Preja krepko izboljšala. V treh mesecih so prodali 823.000 pametnih telefonov, od katerih je bila večina Palm Pre. To ni bilo dovolj za pozitiven izid, saj so prihodki od prodaje znašali 360 milijonov dolarjev, skupna izguba pa 164 milijonov dolarjev, kar je dvainpolkrat manj od pričakovanj analitikov.

Izvršni direktor Jon Rubinstein je na konferenci poudaril, da se namerava podjetje osredotočiti predvsem na operacijski sistem WebOS, ki poganja Palm Pre in Palm Pixi. Še vedno bodo sicer nadaljevali s prodajo Palm Treo, ki jih poganja Windows, ves razvoj pa bo usmerjen v lasten operacijski sistem. Dodal je še, da bo Palm...

4 komentarji

Applovi poslovni rezultati dobri

Gibanje delnic Appla v zadnjem letu

vir: Yahoo News
The Register - Apple je prejšnji teden objavil poslovne rezultate za tretje fiskalno četrtletje leta 2009, ki se je izteklo 30. junija. Ti so zelo vzpodbudni, saj so se prihodki v primerjavi z istim obdobjem lani zvišali s 7,46 na 8,34 milijarde dolarjev, čisti dobiček pa z 1,07 na 1,23 milijarde dolarjev, torej za 15 odstotkov. V tem času so prodali 2,6 milijona Macov, kar je štiri odstotke več kot v enakem obdobju lani, in 5,2 milijona iPhonov, kar je sedemkrat več kot lani. Številka je še posebej presenetljiva, če se spomnimo, da je novi iPhone 3GS izšel manj kot dva tedna pred koncem četrtletja. V zadnjem fiskalnem kvartalu letošnjega leta Apple pričakuje prihodke v višini 8,7 do 8,9 milijarde dolarjev.

3 komentarji

Palm globoko v rdečih številkah

Heise - Palm, ki ga poznamo predvsem po pametnih telefonih, je po hudem upadu prometa spet zašel v rdeče številke. V zadnjem četrtletju fiskalnega leta, ki se je za Palm končalo konec maja, so zabeležili 105 milijonov dolarjev izgube, medtem ko so v enakem obdobju lani pridelali le 43 milijonov dolarjev izgube. Promet je zgrmel za 70 milijonov dolarjev na 87 milijonov dolarjev. V celotnem letu 2008/2009 so tako vknjižili 753 milijonov dolarjev izgube, kar je sedemkrat več kot leto prej.

Vse svoje upe sedaj Palm polaga v nedavno predstavljen Palm Pre, ki bi naj podjetje popeljal na pota stare slave. Jon Rubinstein iz Palma pravi, da je bil Pre pomembna prelomnica za podjetje, ki jih je ponovno pognal v tek. Točnih številk o prodaji ni želel razkriti, medtem ko analitiki ocenjujejo, da naj bi prodali že okrog 150.000 kosov. Če jim ne bo uspelo, nove priložnosti v teh težkih časih najverjetneje ne bo.

4 komentarji

EA z milijardno izgubo

ComputerBase - Electronic Arts je objavil poslovne rezultate četrtletja, ki se je končalo 31. marca letos, in je bilo hkrati konec njihovega fiskalnega leta 2009. V zadnjem kvartalu so njihovi prihodki znašali 860 milijonov dolarjev, kar je za 24 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Glavne uspešnice, ki so poganjale prodajo, so bile Skate 2, Rock Band 2, The Lord of the Rings: Conquest, Left 4 Dead in Need for Speed Undercover, a to ni zadoščalo za pozitiven izid. Skupno je izguba v tem delu leta znašala 42 milijonov dolarjev. Še slabši so celoletni rezultati. Nabrali so 4,2 milijarde dolarjev prihodkov, kar je sicer 15 odstotkov več kot leto poprej, a s kar 1,09 milijarde dolarjev izgube, kar je dvakrat več kot predlani. Klik!

19 komentarjev

Poslovni rezultati Seagata nad pričakovanji

The Register - Poslovni rezultati Seagata za tretje fiskalno četrtletje v letu 2009 so nekoliko slabši od četrtletja poprej, a vseeno ne tako slabi, kot so se bali, da bodo. Prihodki od prodaje so znašali 2,1 milijarde dolarjev, kar je za 170 milijonov dolarjev manj kot v prejšnjem četrtletju, a še vedno bolje od načrtovanih 1,6 do 2 milijard. Preliminarni izidi kažejo, da skupni rezultat negativen, tako da dividend ne bo. V predpreteklem četrtletju so izplačali tri cente na delnico, kar jih je stalo 60 milijonov dolarjev (kljub izgubi skoraj pol milijarde dolarjev). Prav tako bodo nadaljevali s prestrukturiranjem z namenom zniževanja stroškov in doseganja dobička v letu 2010.

0 komentarjev

Rekordno četrtletje za nVidio

Hartware.net - Z oktobrom se je zaključilo nVidiino tretje fiskalno četrtletje, poslovni rezultati pa kažejo na izjemen uspeh. Po lastnih podatkih naj bi imela 820,6 milijona dolarjev prometa, kar je za slabo petino več kot četrtletje prej in kar za štirideset odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Sorazmerno se je povečal tudi dobiček, ki je znašal 106,5 milijona dolarjev, kar je za slabo četrtino več kot četrtletje poprej in za skoraj dve tretjini več kot v enakem obdobju lani. Podobno je tudi letna rast četrtinska. Jen-Hsun Huang, nVidiin CEO, je spričo teh dosežkov pretekle tri mesece ponosno obeležil kot najuspešnje v zgodovini podjetja. Klik!

9 komentarjev