»

Nepotrebni sestanki so milijonski strošek za velika podjetja

Slo-Tech - Sestanki so nujni sestavni del delovnika, a številni med njimi so nepotrebni, kar prinaša otipljive izgube, je v najnovejši raziskavi (razkritje: ki jo je sofinanciralo podjetje, ki nudi orodja za snemanje in prepis sestankov) ocenil Steven Rogelberg z Univerze Severna Karolina v Charlottu. Ocenil je, da zaposleni tedensko na sestankih preživijo 18 ur in da zavrnejo le 14 odstotkov vabil na sestanke, čeprav bi si jih želeli kar tretjino. Udeležba na nepotrebnih sestankih podjetja stane okrog 25.000 dolarjev na zaposlenega letno, kar se v velikih koncernih hitro nabere v milijonske zneske.

Ljudje se sestankov udeležujejo, ker se to od njih pričakuje in ker jim nadrejeni zelo redko razložijo, kateri sestanki so pomembni in da lahko ostale tudi odklonijo. To je razumljivo, saj številne sestanke sklicujejo prav nadrejeni. Moški vendarle pogosteje odklonijo sestanke kot ženske. Že prejšnje raziskave so pokazale, da so slabo načrtovani sestanki velik demotivator, ki lahko v skrajnih...

23 komentarjev

Apple začenja deliti dividende in odkupovati lastne delnice

vir: CNet
Apple - Apple se je končno odločil, kaj bo storil z naraščajočo kopico denarja oziroma ekvivalentov, ki je narasla že na več kot 100 milijard dolarjev. Že ob objavi poslovni rezultatov za predpreteklo četrtletje smo se na glas spraševali, kaj bo Apple z vsem tem denarjem. Do neke mere so namreč denarne rezerve za podjetje pomembne, saj predstavljajo najlikvidnejšo varnostno rezervo in po drugi strani omogočajo hitro reakcijo pri nenadnih možnostih za dobre naložbe, a prevelike rezerve za delničarje niso koristne.

Apple že od leta 1995 ne izplačuje dividend. Tedaj so bili neki drugi časi, ko se je Apple spopadal z resnimi težavi in...

107 komentarjev

Heartland Institute: objavljeni dokumenti potvorjeni, zahtevamo umik

Slo-Tech - Ameriški Heartland Institute se je odzval na objavo dokumentov, ki so te dni zaokrožili po spletu in vrgli izjemno slabo luč nanj. V izjavi za javnost so zapisali, da dokumenti, ki izkazujejo podrobnosti o poslovanju, proračunu, stroških, donatorjih, strategiji delovanja in pripravi skeptičnega kurikuluma, niso v celoti pristni. Nekateri so v celoti ponarejeni, drugi so v delno potvorjeni, med njimi pa najdemo tudi avtentične. Potrdili so, da je izvor slednjih Heartland Institute.

Dokumente naj bi bil napisal predsednik Heartland Instituta za sestanek dne 17. januarja 2012. Dokument z naslovom Confidential Memo: 2012 Heartland Climate Strategy je v celoti ponarejen, trdijo. V njem so zapisane trditve, da Heartland pripravlja šolski kurikulum, da financira okoljske...

2 komentarja

Peterica aretirana zaradi prodaje notranjih informacij IT-velikanov

X-Bit Labs - V New Yorku so aretirali pet oseb, ki jih obtožujejo trgovanja na podlagi notranjih informacij, prevare in zarotništva. Šlo naj bi za Marka Anthonyja Longorio iz AMD-ja, Daniela Devora iz Della, Walterja Shimoona iz Flextronicsa, Manosho Karunatilako iz TSMC-ja in Jamesa Fleishmana. Očitajo jim, da so v zameno za denarno korist izdali zaupne informacije o svojih in drugih podjetjih (gre večinoma za vodje nabav in podobno, tako da so dobro poznali tudi svoje partnerje).

Kot so na pravosodnem ministrstvu zapisali v izjavi za javnost, so podatke posredovali podjetju Jamesa Fleishmana, ki jih je nato naprej posredovalo svojim strankam, ki so bili veliki institucionalni vlagatelji. Janice K. Fedarcyk iz FBI-ja poudarja, da čeprav so se obtoženi nazivali kot svetovalci, ni šlo za nikakršno poslovno svetovanje, marveč golo prodajo notranjih informacij, zlorabo položaja in v končni fazi zlorabo zaupanja podjetja in delničarjev. Skupno naj bi si tako pridobil protipravno premoženjsko...

3 komentarji

Novell bo prevzet

Prevzemna namera je bila objavljena 3. marca letos.

Slo-Tech - O Novellu ne pišemo pogosto, razen ko gre za tožbe s SCO-jem za odprtost Linuxa, a to pot se Novellu obeta velik prevzem. Leta 1979 ustanovljeno podjetje bo namreč za 2,2 milijarde dolarjev prevzelo podjetje Attachmate Corporation, so zapisali v izjavi za javnost. Konec preteklega tedna je tržna kapitalizacija Novella znašala 2,1 milijarde dolarjev, kar pomeni devetodstotno premijo. V primerjavi z vrednostjo tečaja 2. marca letos, to je dan pred razkritjem prevzemne namere za Novell, je premija 28-odstotna.

Podjetja Attachmate Corporation verjetno ne poznate, ker ne gre za računalniško podjetje. Njegovi lastniki so Francisco Partners, Golden Gate Capital in Thoma Bravo, sicer pa je to tipično podjetje, ki se ukvarja s tveganim...

14 komentarjev

HP in Dell v boju za 3Par

Thin provisioning

vir: CNet
CNet - Med Hewlett-Packardom in Dellom poteka srdit boj za prevzem podjetja 3Par, ki prodaja virtualna polja za shranjevanje podatkov. Tako omogoča podjetjem nakup v skladu s potrebami. V nasprotju s konkurenco, ki ponuja sisteme za fat provisioning, kjer se aplikacijam nameni več prostora od nujnih potreb v pričakovanju nadaljnje rasti, ponuja 3Par thin provisioning, kar pomeni dodeljevanje prostora po potrebi.

Prejšnji teden je Dell za podjetje ponudil 1,15 milijarde dolarjev oziroma 18 dolarjev na delnico. Z namero sta se strinjala tako upravni odbora Della kot 3Para, ki ga vodi David Scott. Domenjeno je bilo, da bodo uslužbenci 3Para postali Dellovi zaposleni. Dell je tudi zagotovil, da bo obdržal oddelek za razvoj in...

2 komentarja

Tožba delničarjev zoper HP zaradi afere Fisher

Jodie Fisher in Mark Hurd

vir: ComputerWorld
ComputerWorld - Podjetje Brockton Contributory Retirement System je preko connecticutske odvetniške pisarne vložilo obtožnico zoper vseh deset članov upravnega odbora Hewlett-Packarda, finančno direktorico in vršilko dolžnosti izvršnega direktorja Cathie Lesjak in dosedanjega izvršnega direktorja Marka Hurda. V njej obtoženim očitajo neupoštevanje smernic pri upravljanju podjetja (angl. guidelines for corporate governance), češ da so Hurdu dovolili vodenje HP-ja, kakor da bi šlo za njegov privatni fevd. Hurda kritizirajo zaradi zaposlitve nekdanje udeleženke resničnostnega šova brez izkušenj (seveda gre za Jodie Fisher, romanca s katero na stroške podjetja je Hurda stala položaja).

Zaradi dejanj Hurda,...

10 komentarjev

Novell ima dvajset snubcev

Gibanje cene delnice Novella

CNet - Novell je marca letos zavrnil prevzemno ponudbo podjetja Elliot Associates, ker je bila po njihovem mnenju ponujena cena 5,75 dolarja na delnico oziroma dve milijarde dolarjev za podjetje prenizka. Novell je še vedno naprodaj, zanje pa naj bi se zanimalo kar dvajset podjetij, poroča The Wall Street Journal. Včeraj se je iztekel rok, do katerega je njihovo vodstvo pričakovalo prevzemne ponudbe.

Sedaj bodo vseh dvajset ponudb pregledali in izbrali finaliste, ki se bodo v drugem krogu potegovali za nakup Novella. Matt Asay, nekdaj zaposlen v Novellu, pojasnjuje celotno zgodbo. Kot pravi, je dobil Novell izvrstno priložnost, da prenovi svoj portfelj, odstrani mrtvo meso in laže zadiha. Podjetje še vedno v senci Red Hata, kar mu sploh ne koristi, saj jim je sporočilo Smo...

9 komentarjev

Novell zavrnil prevzemno ponudbo

Gibanje cene delnic Novella

vir: CNet
CNet - Novell je zavrnil prevzemno ponudbo, ki jo je posredovalo podjetje Elliot Associates. Kot so zapisali v izjavi za javnost, je njihov upravni odbor po premisleku odločil, da je dvomilijardna ponudba nezadostna. Elliot Associates, gre za hedge sklad iz New York z 8,5-odstotnim deležem v Novellu, je 2. marca letos ponudil prevzem podjetja po 5,75 dolarja za delnico, kar je dvajsetodstotna premija glede na borzno ceno tistega dne. Investitorji so delnico pognali do šestih dolarjev, saj so računali na izboljšanje ponudbe in naposled njen sprejem.

Ušteli so se, saj Novellov upravni odbor meni, da je podjetje vredno več. Na sestanku so še sprejeli odločitev, da bodo zvišali vrednost delnic, kar kanijo storiti z vračanjem odvečnega kapitala delničarjem z odkupovanjem lastnih delnic, izplačilom višjih dividend, formiranjem strateških partnerstev...

2 komentarja

Glasovanje Sunovih delničarjev o snubitvi Oracla

ComputerWorld - Takoj po Oraclovi objavi, da kanijo prevzeti okrvavljeni Sun, je bila velika večina delničarjev navdušena, le nekaj jih je bilo mnenja, da je ponudba prenizka. Zato so se odločili svojo pravico poiskati na sodišču, ki še premleva njihove argumente. Medtem pa stroji v Sunu delajo s polno paro, tako da so že napovedali glasovanje delničarjev o sprejemu prevzemne ponudbe. Na izredni skupščini, ki bo 16. julija, bodo glasovali o Oraclovi ponudbi v višini 7,4 milijarde dolarjev ali 9,5 dolarja na delnico. Pričakuje se, da bodo delničarji transakcijo, ki jo je uprava soglasna podprla, prav tako sprejeli.

Medtem pa so na The Registerju izbrskali, kakšne odpravnine bo prejelo Sunovo vodstvo, če bodo v 12 mesecih prostovljno ali neprostovoljno zapustili podjetje. Izvršni direktor Jonathan Schwartz bi prejel 12 milijonov dolarjev, McNealy 9,5 milijonov, John Fowler 3,3 milijona, Anil Gadre 2,7 milijona, Greg Papadopoulos pa 3,7 milijona dolarjev.

0 komentarjev

Yahoo zapustil evropski šef

CNet - Po odstopu Yahoojevega izvršnega direktorja Jerryja Yanga je zavladalo neobičajno zatišje, ko o nesrečnem Yahooju nismo poročali skoraj dva tedna. Tokratna vest je, da ga zapušča še en vodilni uslužbenec - Toby Coppel. Izvršni podpredsednik in vodilni menedžer za Evropo in Kanado je dejal, da je o odločitvi premišljeval že nekaj mesecev in da ni povezana z Yangovim odhodom. Coppel se je Yahooju pridružil leta 2001, zadnjih 18 mesecev pa je skrbel za dejavnosti v Evropi. Njegova glavna naloga je bila reorganizacija in varčevalni ukrepi; tako je naprimer preselil evropski sedež iz dragega Londona v cenejšo Švico in skrčil število zaposlenih v Evropi na tretjino. Nasledil ga bo Rich Riley, trenutni podpredsednik za evropski del oglaševanja in založništva.

Na prvi pogled izgleda, kakor da vsi bežijo s potapljajoče ladje, a vsi očitno ne mislijo tako slabo o Yahooju. Ameriškemu milijarderju in poslovnežu Carlu Icahnu se zdi, da je pri trenutnih diskontih na borzi Yahoo tako zelo...

7 komentarjev

Yahoo med dvema ognjema

Reuters - Pretekli teden je Microsoft objavil prevzemno namero za Yahoo, po kateri bi bili pripravljeni zanj odšteti 44,6 milijarde dolarjev ali 31 dolarjev za delnico. Nad novico, ki je delnice Yahooja katapultirala za skoraj 50 % in vsaj za kratek čas pognala ameriške indekse v zeleno, Yahoojeva uprava ni preveč navdušena. Pravijo, da so bili po objavi deležni zanimanja mnogo medijskih, tehnoloških, telefonskih in finančnih podjetij, ki bi se morda tudi ogrevala za nakup. Trdijo še, da je cena 31 dolarjev prenizka, kljub temu da je pri tej ceni vrednost kazalnikov P/E 66, F P/E pa 52,9. Spomnimo, da je bil Yahoo res že vreden prek 400 dolarjev po delnici, a to se je zgodilo pred pokom IT balončka 1999. leta.

Yahoo se zelo trudi jasno pokazati, da ni sprejel še nobene odločitve, kar jasno trobenta vsem novinarskim hišam. Po drugi strani so vedno glasneje govori o nadaljevanju pogajanj z Googlom, ki bi lahko z nasprotno ponudbo Microsoftu začasno prekrižal načrte. Resnost Googlove ponudbe...

13 komentarjev