»

Rusija čedalje bolj izolirana od interneta in elektronskih plačilnih storitev

Slo-Tech - Vsi večji ponudniki elektronskih plačilnih storitev so zaradi invazije na Ukrajino prekinili delovanje v Rusiji, kar bo povzročilo hude preglavice vsem prebivalcem. Vsi trije ponudniki plačilnih kartic so sporočili, da v Rusiji izdane kartice MasterCard, Visa in American Express ne bodo več delovale izven države. Drži tudi obratno, in sicer v tujini izdane kartice ne bodo več delovale v Rusiji. Internetni ponudnik plačilnih storitev PayPal se pridružuje bojkotu in je prenehal ponujati svoje storitve v Rusiji. Nekaj časa bo še možno dvigniti obstoječe stanje na ruskih računih. Tudi Wise in Remitly sta prekinila poslovanje v Rusiji.

Druga tehnološka izolacije Rusije se odvija na internetni infrastrukturi. Ameriški Cogent Communications, ki sodi med večje ponudnike povezljivosti v internetu (tehnično gledano niso Tier 1, se pa obnašajo podobno), je prekinil povezave z ruskimi strankami. Med njimi so tudi velikani, na primer Rostelecom, Yandex in mobilna operaterja MegaFon in VEON....

271 komentarjev

Največ dvočrkovnih domen ima Tokelav (.tk)

Slo-Tech - Britanski registrar domen je pripravil pregled internetne domenske krajine v letu 2018, iz katerega je videti, da je na prvem mestu spet teritorij Tokelav, ki je sicer del Nove Zelandije. V tej državi je registriranih 21,2 milijona internetnih domen (.tk), s čimer zavzema prvo mesto med državnimi dvočrkovnimi domenami. Na drugem mestu je Kitajska (.cn), kjer je registriranih 20,8 milijona domen, na tretjem pa Nemčija (.de) s 16,2 milijona domenami. Da so ZDA z domeno .us šele daleč zadaj z manj kot dvema milijonoma domen, ni presenetljivo, saj večina tam registrira splošne domene .com.

Dvočrkovne vrhnje domene držav (ccTLD) so razdeljene glede na mednarodno kodo ISO-3166-1, ki jo ima država oziroma teritorij. Prve domene so leta 1985 dobile ZDA, Združeno...

8 komentarjev

Krimska kriza tudi na internetu

Slo-Tech - Vse moderne vojne so bijejo tudi na internetu in zadnji incidenti med ruskimi in ukrajinskimi silami niso nič drugačni. Vse od začetka kopičenja ruskih vojakov na Krimu na internetu in drugih telekomunikacijskih možnostih potekajo srditi boji.

Že v petek so ruske sile prevzele nadzor nad več središči s telekomunikacijsko opremo, ki so v lasti ukrajinskega operaterja Ukrtelecom. Namestili so opremo, ki omogoča nadzor nad komunikacijami pred mobilnih telefonov, s naj bi preprečili uporabo mobilnih telefonov članov parlamenta in drugim pomembnim posameznikom, zatrjuje Valentin Nalivajčenko, vodja ukrajinske varnostne službe SBU. Ukrtelecom in varnostna služba se trudita ponovno vzpostaviti normalno komunikacije v tem delu države. Povezave med Krimom in...

23 komentarjev

Rusija za Soči posodablja vohunski sistem Sorm

The Telegraph - Na zimskih olimpijskih igrah, ki bodo prihodnje leto v ruskem Sočiju, bo ruska obveščevalna služba FSB izvajala popoln nadzor komunikacij nad tekmovalci, gledalci in novinarji, sta razkrila ruska preiskovalna novinarja Andrej Soldatov in Irina Borogan. Priprave na dogodek so v Rusiji že v polnem teku, tako ceremonialne, kot je bilo prispetje olimpijskega ognja (ki je Rusom ugasnil, a vžigalnik reši tudi takšen problem), kot tudi varnostne. Sem sodi tudi nadgradnja sistema Sorm, ki ga strokovnjaki opisujejo kot Prism na steroidih.

Soldatov in Boroganova sta zbrala podatke z ruskega portala javnih naročil, javne podatke javnih agencij in pričevanja ljudi blizu projekta. Vsi podatki kažejo, da so Rusi že prilagodili telefonsko, internetno...

32 komentarjev

Kriminalna združba v Rusiji napadla vse bankomate v Jakutsku

Slo-Tech - V Moskvi so aretirali skupino kriminalcev, ki so v ruskem mestu Jakutsk napadli kar vse bankomate. Mesto ima dobrih 200 tisoč prebivalcev, tako da ne gre za trivialen dosežek. Posla so se lotili štirje. Trije so bili pravi kriminalci, medtem ko je bil četrti pomagač razvijalec zle programske opreme, ki je v zameno za 100.000 rubljev (2400 evrov) razvil posebej prilagojen virus. Tega so nato naložili na vse bančne avtomate v mestu.

Vloge so si razdelili z nemško pedantnostjo. Eden je bil zaposlen kot vodja IT-oddelka v banki in ta je priskrbel dostop do bankomatov. Drugi je bil sistemski administrator, ki je poskrbel za naložitev virusa, medtem ko je bil tretji mula. V izjavi za javnost (strojni prevod v angleščino)...

5 komentarjev

Najnevarnejše strani na vietnamskih domenah, najvarnejše japonske in hrvaške

Varne in nevarne domene

vir: Slashdot
Slashdot - McAfee je objavil poročilo 2010 Mapping the Mal Web, v katerem lahko preberemo, katere so najbolj nevarne vrhnje domene na svetu. Ugotovimo lahko, da je kar 6,2 odstotka vseh spletnih domen (27 milijonov) tako ali drugače nevarnih oziroma škodljivih. V absolutnih številkah vodi domena .com, kjer gostuje 56 odstotkov vseh zlih spletnih strani.

Med državnimi vrhnjimi domenami je prvo mesto letos zasedla vietnamska .vn, kjer je skoraj tretjina nevarnih strani, medtem ko jih je bilo še lani manj kot odstotek. Sledijo Kamerun .cm (22,2 odstotka), Armenija (12,1 odstotka) .am, Kokosovi otoki .cc (10,5 odstotka) in Rusija .ru (10,1 odstotka). Najvarnejše domene imajo Japonska .jp, Katalonija .cat, Guernsey .gg, Hrvaška .hr in Irska .ie. Med generičnimi najvarnejšimi domenami sta .travel in .edu, kjer...

3 komentarji

Dvočrkovne .si domene razgrabljene

Slo-Tech - ARNES je danes ob 10 uri še malce razrahljal pravila za registracijo domen pod vrhnjo domeno .si. Register je tako dovolil registracijo domen v t.i. IDN obliki (npr prešeren.si) in registracijo dvočrkovnih domen (npr. aa.si). Pod posebnim režimom delovanja so se bodoči nosilci prek svojih registrarjev zapodili proti registru in poskušali osvojiti tistih nekaj trofej, ki so še posebej zanimive (predvsem dvočrkovne, pa tudi nekaj "komplementarnih" lokaliziranih domen - zito.si, žito.si).

V dirki je sodelovalo malce več kot 60 registrarjev, ki so do 11 ure registrirali približno 1900 novih domen. V prvih 35 minutah, ko...

88 komentarjev

Na udaru spletnih prevarantov to pot pravniki

SFGate - Spletne prevare so lukrativno delo in vse, kar je potrebno za uspeh, je igranje na človeški pohlep in občasna sprememba zgodbe. Princip prevar pa vedno ostaja enak - nakazovanje denarja tujcem v zameno za obljubljen lahek dobiček. Hongkonški prevarantje so se odločili zaigrati na veliko in za tarčo so izbrali kar pravno pisarno.

Na pravno pisarno v Long Beachu so se obrnili s pretvezo, da skušajo izterjati dolgove od ameriških potrošnikov. Po mesecu dni telefonskih pogovorov in elektronske korespondence je odvetnik prejel ček domnevnega dolžnika za 200 tisoč dolarjev. Dogovorjeno je bilo, da bo njegov delež znašal pet odstotkov, zato je ček poslal na banko v inkaso in nemudoma nakazal 190 tisoč dolarjev naprej v Hong Kong. Poldrugo uro kasneje ga je banka obvestila, da ček nima kritja, in samo počasnost ameriških bank mu je rešila kožo, saj se je nakazilo še dalo ustaviti.

Odvetniki in izvedenci za varnost pravijo, da je takšnih napadov vedno več. Niso pa zlikovci vedno na lovu...

0 komentarjev

Strožji pogoji za registracijo ruskih domen

Nevarne in varne domene

ComputerWorld - Registracija državnih vrhnjih domen, kot so .si, .de in ostale dvočrkovne oznake držav, je v pristojnosti vsake države posebej. Posledica je zelo različna mera strogosti. Nadzor je bil doslej v Rusiji še posebej slab, tako da je domeno .ru lahko registriral vsakdo, ki je imel nekaj deset dolarjev odveč. Posledice so predvidljive; ruska vrhnja domena je že več let v samem vrhu na seznamu najnevarnejših domen na svetu (lani so bili na 9. mestu po odstotku zlih strani, Slovenija je 79.). V Moskvi so se odločili na področju registracije napraviti red.

Od 1. aprila bo za registracijo ruskih domen potrebno predložiti potni list za fizične osebe ali ustanovne listine za pravne osebe, s čimer želijo zajeziti gnezdenje prevarantov na ruskih straneh. Doslej so...

3 komentarji

Nelatinski znaki prihajajo v vrhnje domene

Ars Technica - ICANN je včeraj izglasoval tako imenovani Fast Track Process, ki bo med drugim že prihodnje leto nabor znakov za registracijo vrhnjih domen razširil s kitajsko, korejsko, arabsko, hebrejsko abecedo in podobnimi. Začenši z novembrom bodo lahko države prijavile nove vrhnje domene (ccTLD) v svojih nacionalnih abecedah. Že sedaj je sicer moč registrirati nelatinske domene (npr. ), le vrhnja domena je morala biti v latinici. Sedaj se odpravlja tudi ta omejitev, tako da jih bomo namesto 26 znakov imeli na voljo več tisoč, iz katerih bodo države lahko sestavile svojo vrhnjo domeno.

ICANN-ov predsedujoči Peter Dengate Thrush je novost označil kot največjo tehnično spremembo interneta od njegovega nastanka pred štirimi desetletji. Izvršni direktor Rod Beckstrom dodaja, da bodo z novostmi pomagali internet razširiti tudi med ljudi, ki v svojem vsakdanjem življenju ne uporabljajo zahodnih abeced in ne govorijo angleščine.

Nova ureditev pa proži tudi nekatere pomisleke, predvsem z...

69 komentarjev

Leta 2010 še nekaj novih domen

ComputerWorld - ICANN nadaljuje s spornim načrtom, po katerem naj bi znatno povečali število vrhnjih domen na internetu, s čimer imajo največ problemov podjetja in lastniki blagovnih znamk, ki morajo pod vsako izmed novih domen registrirati svoje znamke, da preprečijo cybersquatting in ribarjenje. Ta teden poteka ICANN-ov simpozij v Sydneyju v Avstraliji, kjer so nove domene najbolj vroča tema.

ICANN vztraja, da bodo nove domene, ki bodo mimogrede lahko dolge od treh do 63 znakov in ne le v angleški latinici, temveč tudi razširjeni latinici, cirilici, kitajščini, arabščini itn., omogočile več inovacije. Načrtujejo, da bodo prve prijave začeli sprejemati v prvem kvartalu leta 2010.

Podjetja, ki domene uporabljajo, so mnogo manj entuziastična. Želijo si namreč preprečiti, da bi kar vsakdo lahko registriral na primer vrhnjo domeno .ibm in nato uporabnike zavajal z naslovom sale.ibm ali kaj podobnega. Raje kot registracijo vseh možnih domen bi imela namreč seznam zaščitenih domen, ki jih drugi pač...

12 komentarjev

Intervju z ICANN-ovim izvršnim direktorjem

Slashdot - ICANN je bil ustanovljen leta 1998 in od takrat skrbi za harmonijo na področju vrhnjih domen na spletu. Do danes je ostal pod ameriškim pokroviteljstvom, prejšnji teden pa je evropska komisarka Viviane Reding glasno pozvala ZDA, naj spustijo ICANN iz svojih krempljev. O supranacionalnosti nacionalnosti ICANN-a in uvajanju domen z neangleškimi črkami je tekla beseda v intervjuju s Paulom Twomeyjem, ki sedi za krmilom že šesto leto in bo letos ta položaj zapustil.

Kot pravi Twomey, uvedba G12 po zamislih Redingove ni potrebna, bi pa se moral ICANN osamosvojiti. Dejal je, da lahko že v prvi četrtini prihodnjega leta pričakujemo vrhnje domene v različnih jezikih in pisavah, tako da bomo dobili cel kup domen v kitajskih pismenkah, grških črkah, cirilici, korejskem hangulu itn. Beseda je tekla tudi o širitvi bazena vrhnjih domen, tako da se kmalu nadejamo .paris, .berlin in podobnih.

Twomey spremembe, ki se obetajo, primerja z gradnjo 15-nadstropne stolpnice, ki ima le rdeče opeke,...

6 komentarjev

Spremembe tudi pri domenah .si

Arnes - Kot smo že poročali, organizacija ICANN razmišlja o velikih spremembah vrhnjih domen, nekoliko manjše premike pa pripravlja tudi skrbnik domače vrhnje domene. Od 9. oktobra naprej bo namreč možna registracija domen pod vrhnjo domeno .si po novem sistemu, ki ga je kot predlog objavil Arnes.

Tako bi po novem sistemu imele možnost registracije tudi fizične osebe ter tuje pravne in fizične osebe, omejitev števila domen na nosilca bo odpravljena, domene bo moč registrirati/podaljšati za 1 do 5 let, dovoljene pa bodo tudi številčne domene. Za vse zainteresirane so na voljo predlogi novih dokumentov.

28 komentarjev

.si

Arnes - Tole je od trillian po Andrazevi zahtevi. Greetingz from Zürich.

Od 15.10.2001 je domena pod .si lahko enaka tudi blagovni oz. storitveni znamki. ARNES je dne 3.10.2001 sprejel spremembo pravil za registracijo domen pod vrhnjo domeno .si. Bistvena novost je, da imetniki blagovnih oz. storitvenih znamk, registriranih za območje Slovenije, od 15.10.2001 lahko registrirajo domeno, ki je enaka njihovi znamki oz. besednemu delu znamke. Domeno pod .si še vedno lahko registrirajo le poslovni subjekti s sedežem v Sloveniji. ARNES bo pričel sprejemati vloge za registracijo domen po novih pravilih 15.10.2001 ob 00:00. Obravnavane bodo le popolne vloge in sicer po vrstnem redu prispetja na ARNES. Vse vloge za registracijo domen na podlagi blagovnih oz. storitvenih znamk, ki bodo prispele na ARNES pred 15.10.2001, bodo zavržene. Več o spremembi preberite v novih pravilih.
Omenjena sprememba je prvi korak k popolni prenovi pravil za registracijo domen pod .si, ki je predvidena v začetku leta...

2 komentarja