»

Nokia in HTC se ne bosta več tožila

Nokia - Po prijaznem premirju, ki sta ga sklenila Samsung in Google, se sta tudi Nokia in HTC odločila, da so tožbe zaradi domnevnih kršitev patentov izguba denarja. Podjetji sta zato sklenili dogovor, ki bo zaključil vse trenutne sodne spore in omogočil sodelovanje v prihodnosti.

Natančne podrobnosti dogovora niso znane, ve pa se, da z njim podjetji odstopata od vseh medsebojnih tožb zaradi kršitev patentov. HTC bo Nokii plačal licenčnino, katere višine niso razkrili, ki mu bo dovoljevala uporabo Nokiinih patentov v svojih izdelkih. Prav tako bo Nokia dobila pravico do uporabe HTC-jevih patentov. To je zelo pomembno, saj ima HTC nekaj patentov za tehnologijo LTE, ki sodijo med tako imenovane standarde patente (v njih opisane...

5 komentarjev

HTC pretekli teden kupil patente od Googla, z njimi vložil tožbo zoper Apple

Bloomberg - S poletnih dopustov so se vrnili odvetniki, s čimer je konec zatišja med brezkončnimi patentnimi tožbami. Novo sezono je otvoril je HTC, ki je pretekli teden kupil devet patentov od Googla in jih je sedaj že izkoristil za vložitev tožbe zoper Apple.

Gre za devet patentov, ki jih je Google pred manj kot letom dni kupil od Motorole (štiri), Openwava (tri) in Palma (dva). Prejšnji teden so jih prodali HTC-ju, a podjetji prodaje nista podrobneje komentirali ali razkrili finančnega ozadja.

Nova tožba je nadaljevanje že poldrugo leto starega spora med Applom in HTC-jem. Prvi je lanskega marca vložil tožbo zoper HTC zaradi Androida, na kar je HTC odgovoril lanskega maja. Apple je nato pri Mednarodni trgovinski komisiji (ITC)

64 komentarjev

Razvijalci umikajo svoje aplikacije iz ameriških app storov

Teksaško podjetje LodSys LLC je eno mnogih, ki so so našle tržno nišo v tožarjenju manjših, a uspešnih razvijalcev posred programskih patentov.

vir: Guardian
Guardian - Več neodvisnih evropskih razvijalcev mobilnih aplikacij se je odločilo za umik iz ameriškega AppStore oz. Android Marketa in nadaljevanje prodaje zgolj v Evropi. Kot vzrok navajajo visoke stroške obrambe pred ti. patentnimi troli, tako v obliki sodnih stroškov kot licenčnin. Razvijalci Simon Maddox, Shaun Austin, Fraser Speirs so ob tem povedali, da je razvoj programske opreme za ameriški trg že padel pod točko dobičkonosnosti ter da se posledično bojijo za svojo prihodnost.

Posredi so zahteve podjetja LodSys LCC iz intelektualni lastnini prijaznega vzhodnega sodnega okrožja v ameriški zvezni državi Texas, ki ima v svojem portfelju štiri precej splošne, a že kar stare in preverjene...

31 komentarjev

Apple še enkrat nad HTC zaradi patentov

Problematični so HTC Droid Incredible, HTC Droid Incredible 2, HTC Wildfire, HTC T-Mobile mytouch 3G, HTC T-Mobile myTouch 3G Slide, HTC T-Mobile G1, HTC T-Mobile G2, HTC Evo 4G, HTC Aria, HTC Desire, HtC Hero, HTC Merge, HTC Inspire 4G, HTC Evo 4G, HTC Thunderbolt, HTC Thunderbolt 4G in tablični računalnik HTC Flyer.

vir: CNet
CNet - Lani marca smo poročali, da je Apple vložil tožbo zoper HTC na sodišču v Delaware in tudi pritožbo zoper tajvanskega proizvajalca telefonov HTC pri Mednarodni trgovinski komisiji (US ITC). Slednja je priljubljen organ zato, ker dasi ne more naložiti plačila odškodnine, lahko prepove uvoz izdelkov v ZDA, za nameček pa postopke zaključuje bistveno hitreje od sodišč. Postopek pred ITC sicer še ni končan, a je aprila letos ITC...

25 komentarjev

HTC toži Apple

CNet - Spomnimo, da je Apple marca vložil tožbo zoper tajvansko podjetje HTC, trdeč, da kršijo 20 Applovih patentov, ki se nanašajo na uporabniški vmesnik, arhitekturo in strojno opremo v iPhonu. Trn v peti so bili androidni telefoni, ki predstavljajo konkurenco iPhonu. Apple je poleg tožbe vložil tudi pritožbo pri ameriški Mednarodni trgovinski komisiji (ITC), ki lahko prepovedo prodajo izdelko v ZDA. Včeraj je HTC vrnil udarec s protitožbo.

Apple obtožujejo kršitve petih patentov, ki se navezujejo na mobilno telefonijo, niso pa navedli, katerih točno. Prav tako od ITC zahtevajo prepoved prodaje Applovih iPada, iPoda in iPhona. Jason Mackenzie, podpredsednik HTC-jevega severnoameriškega oddelka, je dejal, da HTC verjame v pošteno konkurenco in inovacije, zato zaradi zaščite svoje intelektualne lastnine nimajo druge izbire, kot da tožijo Apple. Za tem leporečjem se skriva enostavna logika, da morajo na Applovo tožbo odgovoriti z enakimi sredstvi. Kaj bodo odločili sodni mlini, bomo videli.

15 komentarjev

Microsoft in HTC sklenila patentni dogovor

PC World - Microsoft in HTC sta sklenila dogovor, ki pokriva kopico Microsoftovih patentov in dovoljuje njihovo uporabo HTC. Ta bo v zameno Microsoftu plačal licenčnino.

Patenti se nanašajo HTC-jeve mobilne telefone, na katerih teče Android. Podrobnosti podjetji nista želeli razkriti, tako da je višina licenčnine za zdaj neznana. Spomnimo, da je Apple pred dvema mesecema vložil tožbo zoper HTC, v kateri mu očita kršitve 20 patentov za Android. Microsoft nima v lasti patentov za operacijski sistem Android, ki ga je zasnoval Google, a so prepričali HTC, da bi platforma Android lahko kršila druge Microsoftove patente. To pomeni, da bi lahko Microsoft v kratkem podobno pritisnil tudi na ostale proizvajalce Androidnih naprav.

19 komentarjev

HTC: Nismo krivi, branili se bomo

X-Bit Labs - Na začetku meseca smo poročali, da je Apple vložil tožbo zoper izdelovalca telefonov HTC in pritožbo pri ameriški Mednarodni trgovinski komisiji (ITC), češ da HTC krši kopico njihovih patentov. HTC se je ta teden odzval z uradno izjavo, v kateri so se opredelili do Applovih potez.

Izvršni direktor HTC-ja Peter Chou je zapisal, da se HTC ne strinja z Applovimi dejanji in se bo na vso moč branil. Kot pravi, HTC podpira zaščito intelektualne lastnine in bo še naprej spoštoval inovacije in tehnologije drugih, hkrati pa bodo razvijali konkurenčne rešitve. Poleg tega je še nekoliko promocijsko navedel izdelke iz preteklosti, ki kažejo, da je bil HTC vedno med pionirji novih tehnologij mobilne telefonije (prvi Windows PDA, Windows Phone, Androidni pametni telefon ...).

Običajna praksa v teh patentnih vojna je protiofenziva, ko toženo podjetje tožnika tožni nazaj in mu očita kršitev nekaj svojih patentov. Tako partijo sta igrala Nokia in Apple, ki imata trenutno odmor. Zanimivo je, da...

5 komentarjev

Apple toži HTC zaradi Androida

TechCrunch - Apple je vložil tožbo zoper tajvanskega proizvajalca telefonov HTC, v kateri mu očita kršenje 20 patentov, ki se nanašajo na uporabniški vmesnik, arhitekturo in strojno opremo v iPhonu. V izjavi za javnost je Applov šef Steve Jobs dejal, da lahko bodisi sedijo križem rok in opazujejo krajo intelektualne lastnine bodisi nekaj ukrenejo. Konkurenca je zdrava, dodaja, a tekmeci morajo razviti svojo tehnologije, ne pa si prisvojiti dela drugih.

Kot je bilo slutiti že ob objavi izjave za javnost, čeprav to ni eksplicitno pisalo, gre Applu v nos Android. Kasneje so vloženi dokumenti našli pot na splet in v pritožbi so celo navedli, kateri telefoni kršijo največ patentov - Nexus One, Magic/myTouch 3G, Dream/G1, Hero in Droid Eris. S to potezo poskuša Apple ustrašiti vse razvijalce androidnih telefonov. Zanimivo je, da je Apple pritožbo proti HTC-ju vložil tako pri ameriški Mednarodni trgovinski komisiji (ITC) kot tudi tožbo na sodišču v Delawaru. ITC ne more dosoditi odškodnine, lahko le...

37 komentarjev

Apple terja prepoved prodaje Nokiinih izdelkov v ZDA

CNet - Spor med Applom in Nokio, ki se je začel oktobra s tožbo Nokie, ki je Applu očitala kršitev patentov, nadaljeval z Applovo protitožbo, v kateri Nokii očitajo kršenje njihovih patentov, in vnovičnim finskim odgovorom v obliki pritožbe pri ameriški komisiji za mednarodno trgovino (USITC), se nadaljuje. To pot je iniciativo prevzel Apple.

Apple je pri Mednarodni trgovinski komisiji (ITC) vložil pritožbo, v kateri Nokii očita nepoštene prodajne prakse, zlorabo patentov ter kršenje blagovne znamke in avtorskih pravic. Z njo želijo doseči prepoved uvoza in prodaje Nokiinih izdelkov v ZDA. Nokiin tiskovni predstavnik Mark Durrant je za Bloomberg dejal, da bo Nokia natančno preučila pritožbo, takoj ko jo prejme, in se z vsemi pravnimi sredstvi branila. Apple medtem še ni podal uradnega komentarja.

ITC je ameriška vladna agencija, ki skrbi za zaščito ameriškega trga pred nepoštenimi trgovskimi praksami, kamor sodi tudi kršenje patentov. Če bo Applovo pritožbo obravnavala, lahko odločitev...

55 komentarjev

Nokia toži Apple, drugič

CNet - Pravni ping-pong med Nokio in Applom se nadaljuje. Oktobra je servirala Nokia, ki je obtožila Apple kršitve patentov, povezanih s tehnologijami GSM, UMTS in WiFi v mobilnih telefonih. Udarec je Apple vrnil sredi tega meseca, ko so Nokio obtožili kopiranja tehnologije iz iPhona, in sicer kršenje 13 patentov, poleg tega pa so bili nezadovoljni z licenčninami, ki jih je za svoje patente terjala Nokia. Žogica je spet pri Nokii.

Ta je včeraj vložila uradno pritožbo pri ameriški komisiji za mednarodno komisijo (USITC), kjer trdijo, da Apple krši sedem Nokiinih patentov v "praktično vseh svojih mobilnih telefonih, prenosnih predvajalnikih glasbe in računalnikih". Ti so povezani s ključnimi lastnostmi teh izdelkov, kot so uporabniški vmesnik, kamera, antena, upravljanje z energijo in podobno. Z njimi, tako pravi Nokia, Apple izboljšuje uporabniško izkušnjo, znižuje proizvodne stroške, zmanjšuje velikost in daljša avtonomijo izdelkov. Paul Melin iz Nokie pojasnjuje: "Medtem ko je naša...

9 komentarjev

HTC razkril izvorno kodo telefona Hero

Slo-Tech - Po tem, ko so razvijalci od podjetja HTC več tednov zahtevali kopijo Android izvorne kode, ki teče na telefonu HTC Hero, HTC pa si je izmišljeval številne izgovore, zakaj je ne more objaviti, so se včeraj pri HTC končno vdali.

Izvorno kodo so sedaj objavili na posebnem razvijalskem portalu. Glede na to, da je izvorna koda izdana pod GPL licenco, o nerazkritju seveda ni moglo biti govora, zaradi HTCjeve "počasnosti", pa so nekateri razvijalci zagrozili tudi s pravnimi posledicami, če kode HTC ne bi želel razkriti.

In odslej ne bo nič več tako, kot je bilo...

11 komentarjev

Apple le še za Nokio

TG Daily - Apple je s svojim iPhoneom v tretjem četrtletju letošnjega leta dosegel 17,3 odstotni tržni delež na trgu pametnih telefonov, kar ga uvršča neposredno za Nokio, ki ji pripada zaenkrat nedosegljiv 38,9 odstotkov vseh prodanih smartphone-ov. Na najnižjo stopničko navideznega odra za zmagovalce je stopil proizvajalec naprav Blackberry, RIM (Research in Motion) s 15.2 odstotnim deležem. Medtem, ko se je število prodanih Nokij zmanjšal za slabe štiri odstotke se je število prodanih iPhoneov povečalo za šestkrat, Blackberryjev pa za 80 odstotkov. V praksi to pomeni, da je izmed približno 40 milijonov prodanih pametnik telefonov v omenjenem četrtletju bilo 15,5 milijonov Nokij, 6,9 milijonov iPhoneov ter 6,1 milijonov Blackberryjev. V prvo peterico sta se uvrstili še Motorola in HTC s po 2,3 milijonov prodanimi pametnimi telefoni.

Več o tem na TG Daily.

64 komentarjev