»

ChatRoulette mob: prihodnost interneta?

Slo-Tech - Tom Scott je imel na srečanju Ignite London 2 (gre za kratka, natančno 5 minut dolga predavanja na poljubno temo) futuristično predavanje na temo flashmob množic.

V predavanju Mob: a near-future science fiction story prikaže izmišljen, a vseeno popolnoma mogoč dogodek formiranja hipne množice okrog poljubnega anonimneža. Kar se je še pred petimi leti zdelo nemogoče, se danes že kaže kot možna realnost.

Bo 4chan kmalu orodje teroristov?

15 komentarjev

Kako pokukati v življenje naključnega uporabnika spleta - ChatRoulette

Kolaž podob s ChatRoulette

The New York Times - Predstavljajte si, da bi lahko pokukali v sobo naključnega obiskovalca na internetu. Kup hihitajočih študentk v študentskem domu v Braziliji, trije goli mladci, ki plešejo na glasbo Ricka Astleyja v Amsterdamu, zapornik v zaporu Holloway v Londonu, par iz ZDA, ki prideluje vino na svojem ranču, mistik s Kube, ki prerokuje iz svojega kvartirja. To so le nekateri izmed ljudi, ki so zrli v vas, medtem ko ste vi za trenutek pokukali v njihovo življenje.

Stran ChatRoulette je lanskega novembra ustanovil ruski najstnik Andrey Ternovskiy, neverjetno popularna pa je postala ta mesec z omembo v The New York Timesu. Zamisel je izredno preprosta in uporablja že dlje časa znane tehnologije na nov način. Gre za video različico nekdanjih AOL-ovih...

25 komentarjev

Kazenska ovadba proti policistu, ki je preko spleta grozil predsedniku vlade

Delo - Kor poročajo slovenski mediji, je bivšemu predsedniku vlade Janezu Janši junija 2006 nekdo "anonimno" grozil preko spleta. Na spletni strani enega izmed dnevnikov časopisov je namreč objavil komentar v katerem je Janši grozil z atentatom.

Izkazalo se je, da je omenjeni "komentator" precej informacijsko nepismen, saj je svojo grožnjo poslal kar iz službenega računalnika. Omenjeni "komentator" je bil zaposlen na policiji - neuradno je bil pomočnik komandirja policijske postaje - policija pa ima precej natančne evidence glede uporabe službenih računalnikov, zato "anonimneža" ni bilo težko izslediti.

Zoper omenjenega forumaškega "komentatorja" je bila že podana kazenska ovadba za kaznivo dejanje ogrožanja varnosti, prav tako pa so proti njemu sprožili tudi disciplinski postopek in mu prekinili delovno razmerje.

Morda pa bo imel sedaj več časa za pisanje spravljivejših komentarjev po forumih?

81 komentarjev

POT: Kožuharjenje

Kiberpipa - V torek, 25. januarja ob 19.00, vas vabimo v Kiberpipo na POT: Kožuharjenje. Predava Matija Šuklje.

"Kožuharjenje" bo predavanje o tem, kako se da Linux okrasiti in prilagoditi posameznemu uporabniku. Vključevalo bo osnovno prilagajanje Bash, spreminjanje videza in občutka KDE ter Fluxbox in nekaterih drugih programov. V predavanje bo vključeno precej primerov in povezav do raznih strani s temami.

"Disklejmer": POT = Pipin Odprti Termin, Pipa = Kiberpipa = klet Kersnikove 6, Ljubljana.

7 komentarjev