»

GNOME ponuja štipendije za punce

GNOME - GNOME je skupaj z Mozillo, Wikimedio, Fedoro in še nekaterimi dobro znanimi odprtokodnimi organizacijami najavil sveži, že peti krog štipendij za punce programerke. Skupaj je na voljo 20 razpisanih mest z 5.000 dolarjev štipendije, za obdobje od 2. januarja do 2. aprila prihodnje leto.

Outreach Program for Women, kot se shema imenuje, želi povečati delež programerk v odprokodnem programju, ki je izjemno nizek, to kljub temu, da na lastniškem (zaprtokodnem) programju dela že več kot debela četrtina žensk. Podobne programe (gender diversity grants) ponujajo še številne druge organizacije, ter v zadnjem času skoraj vse večje odprtokodne konference (zastonj kotizacija, potni stroški, podobne dobrote). Veliko se dela tudi na odnosu med sodelavci, ki naj bi bil v...

113 komentarjev

Izšel WordPress 3.0

TechCrunch - Včeraj je izšla nova različica najbolj priljubljenega odprtokodnega orodja za pisanja bloga WodPress 3.0. S kodnim imenom Thelonious je to že trinajsta stabilna verzija tega paketa. Nove možnosti v tej inačici so nova privzeta tema Twenty Ten, ter knjižice API za enostavno uporabo poljubnih ozadij, glav, povezav, menijev in taksonomij. MU in WordPress sta se končno združila, tako da je z isto namestitvijo moč poganjati en ali na tisoče blogov. Popravljenih je 1.217 hroščev oziroma drugih izboljšav.

10 komentarjev

Google letos ponovno prireja Summer of Code

Slo-Tech - Kot že nekaj let zapored, Google letos ponovno prireja svoj program Summer of Code, v okviru katerega Google sprejme različne odprtokodne organizacije za katere potem študentje opravljajo različne projekte. Da ne bi vse ostalo le pri pro bono opravilih, Google za vsakega študenta nameni 5500 dolarjev, od česar jih 5000 prejme študent sam, preostalih 500 pa gre mentorski organizaciji.

Za zainteresirane kandidate je daleč najbolj pomembno dobro poznavanje urnika:

  1. 8. februar - Google je prvič najavil program
  2. 8. marec - Google je začel sprejemati mentorske organizacije
  3. 12. marec - zaprtje sprejemanja vlog mentorskih organizacij
  4. 18. marec - objava seznama sprejetih mentorskih organizacij
  5. od 18. do 29. marca - študentje se pogovorijo z mentorskimi organizacijami o svojih/predlaganih idejah
  6. 29. marec - začetek sprejemanja vlog študentov
  7. 9. april - zaključek sprejemanja vlog študentov
  8. 26. april - objava sprejetih študentskih predlogov
  9. Spoznavanje z mentorji, branje dokumentacije,...

6 komentarjev

Googlovo poletje odprte kode 2008 je pred vrati

Google - Že četrto leto zapored se Google vrača s poletjem odprte kode Google Summer of Code 2008, ki je doslej privabilo že 1500 študentov (samo lani 900) in 2000 mentorjev iz 90-ih držav sveta, ki so prispevali kodo za preko 130 projektov.

S to edinstveno prireditvijo želi Googlo širiti prepoznavnost in kvaliteto odprte kode, pa tudi iskati skrite programerske talente. Za študente, ki si želijo zaslužiti 4500 dolarjev (približno 3000 evrov) in poletje posvetiti razgibavanju prstov/možgančkov ob svojem najljubšem odprtokodnem projektu, je priložnost kot nalašč. Če želite izboljšati Gnome, KDE, OpenOffice, prevajalnik, urejevalnik besedila ali drugo orodje, ki ga vsakodnevno uporabljate, lahko organizacijo, za katero si želite delati, kontaktirate že vnaprej in poskrbite, da se bo našla prava naloga, ki vam bo pisana na kožo. Rok za prijave je 31. marec 2008.

http://code.google.com/soc/2008

5 komentarjev

Tudi letos Googlov Summer of Code

Google - Ker je projekt lansko leto uspel, bo Google tudi letos pripravil program Summer of Code, ki je namenjen štipendiranju razvijalcev odprtokodnih programov. Sodeluje lahko vsakdo, ki je star najmanj 18 let, ima status študenta (pri Googlu so dokaj prožni glede definicije le-tega in se prav nič ne otepajo podiplomcev), ima delovno dovoljenje v državi prebivanja, ni državljan kakšne izmed (po ameriških zakonih) "malopridnih držav" (trenutno so to Iran, Severna Koreja, Sudan in Kuba) ter nima sorodstvenih ali poslovnih vezi z zaposlenimi pri Googlu, znanje angleščine pa je verjetno samoumevno.

Trenutno še zbirajo prijave mentorskih organizacij, katerih seznam najdete tukaj. Ker pa se nezadržno bliža 1. maj, ko bodo pričeli zbirati prijave kandidatov, se naj zainteresirani čimprej usmerijo k pogosto zastavljenim vprašanjem.

Izbranci, ki bodo do sredine avgusta uspešno dokončali svojo nalogo, bodo lahko bogatejši za 4500 zelencev (minus za prispevke vedno nenasitni davkariji), najbrž...

18 komentarjev

Napišite odprtokoden program in zaslužite 4500 $

Google - Google je včeraj oznanil novo storritev, imenovano "Summer of code". Njen namen je pritegniti študente, da bi napisali kakšen uporaben odprtokoden program ali pomagali obstoječim sodelujočim projektom (Apache, Ubuntu, Mono, Gnome, Wine, SVN). Konec prijav je 14. 6. 2005. Takrat dobite 500$ in imate čas do konca avgusta napisati program. In ko ga pregledajo dobite še 4000$. Sodelujoče organizacije:

The Python Software Foundation
The Perl Foundation
The Apache Software Foundation
Ubuntu Linux
The Mono Project
The Gnome Foundation
The Wine Project
The Subversion Project
Google

Več
Prijava!

67 komentarjev