»

Amazon prodaja večinoma ponarejene baterije

Heise - Na internetu mrgoli ponarejenih izdelkov, katerih prepričljivost sega od v nebo vpijočih slabih kopij do prepričljivih ponaredkov. Zelo privlačna za ponarejevalce je elektronika; v preteklosti smo pisali celo o ponarejenih procesorjih, dosti pogosteje pa naletimo na ponarejene USB-ključe in baterije. Na c't so ugotovili, da je pri naročilu baterije za Samsungove mobilne telefone na Amazonu teže dobiti pristen izdelek kot ponarejenega.

Raziskave so se lotili, ko se je nanje obrnil razočaran bralec, ki za svoje podjetje iz posebnih razlogov nujno potrebuje pristne baterije. Ugotovil je, da jih mora vedno znova kontrolirati in da je ponarejenih čedalje več. Pri c't so naročili 12 baterij za Samsungove telefone, od tega štiri neposredno od Amazona in osem od...

23 komentarjev

Na Amazonu ponarejeni AMD-jevi procesorji

Heise - Iz Nemčije in Velike Britanije poročajo o ponarejenih AMD-jevih procesorjih, ki so na neznan način vstopili v distribucijsko verigo in jih je nevede prodajal celo AMD. Procesorji so v originalni embalaži, a že pri namestitvi opazimo prevaro, saj ne sedejo v ležišče na plošči. Test na c'net je pokazal, da gre za pet let stare defektne procesorje. AMD je oškodovancem brezplačno poslal zamenjavo, incident pa raziskujejo.

Konkretno so preiskovali primer procesorja, za katerega je na računu in škatli pisalo A8-7600. Gre za nov procesor iz serije Kaveri s frekvenco 3,1-3,8 GHz in za...

11 komentarjev

Newegg prekinil sodelovanje s sumljivim dobaviteljem

Ta škatla je le ponaredek

vir: engadget
engadget - Polomija s ponarejenimi procesorji, ki jih je Newegg prodal 300 strankam, je očitno pri koncu. Po Intelovem uradnem zatrdilu, da ne gre za demonstracijske primerke pakiranj, temveč gre za prevaro, so resnici do dna prišli tudi pri Neweggu. Rezultat je prekinitev pogodbe z dobaviteljem, a ne z D&H Distributing, ki je bil prvi na tapeti. S svojimi pismi o umikih novic so bili najprimernejši kandidati za prevaro, a so pravi krivci pravzaprav pri podjetju IPEX.

Krive obtožbe so bile tudi razlog za prej omenjena pisma spletnim stranem, saj se je ideja, da so krivi pri D&H Distributing, prvič pojavila v...

12 komentarjev

Newegg prodajal ponarejene procesorje

Ta škatla je le ponaredek

vir: engadget
engadget - V navijalski skupnosti je hitro zaokrožil videoposnetek Vincenta Wallerja, ki je dobil ponarejen primerek Intelovega štiri-jedrnega Core i7-920. Če bi procesor kupil prek eBay-a oz. na kakem kitajskem črnem trgu, to niti ne bi bilo presenetljivo, a Vincent je procesor kupil pri enem izmed največjih ameriških spletnih trgovcev računalniške (in druge) opreme, Neweggu. Pri Neweggu so hitro reagirali in že poskušali kontaktirati vseh 300 oškodovancev, ki so prejeli ponarejen procesorje. Po besedah predstavnikov Newegga so pošiljko dobili od distribucijskega podjetja D&H Distributing, s katerim naj bi že...

18 komentarjev

Intervju z nigerijskim prevarantom

Slashdot - Nenehno opozarjamo pred prevaro 419, po kateri slovijo zlasti Nigerijci. Z njo poizkušajo od naivnih in pohlepnih ljudi izvleči čim več denarja pod takšno ali drugačno pretvezo, ki v prvem koraku vedno vključuje nakazilo določene vsote v Nigerijo za neke stroške. Vse o prevari si lahko preberete na spletni strani 419eater.com, mi pa si poglejmo intervju z enim obsojenim prevarantom.

Triindvajsetletni Nigerijec se predstavi s psevdonimom John in opisuje, kako je vodil prevare iz Lagosa. Kot pravi, najverjetneje že pokvarjeni učitelji mafijskim kolovodjem priporočijo učence z nadpovprečnim znanjem in talentom za angleščino. Johna so rekrutirali pri petnajstih letih. Najnižji člani bratovščine iščejo elektronske naslove po spletu in nanje pošiljajo uvodna sporočila. Približno odstotek sporočil dobi odgovor in z njimi se potem ukvarjajo višje postavljeni v verigi. Približno ena izmed dvajsetih komunikacij po elektronski pošti pa se konča z nakazilom denarja.

Delo je precej donosno,...

28 komentarjev

Tat identitete prek LimeWire obsojen na tri leta zapora

The Register - Frederick Eugene Wood iz Seattla je bil obsojen na 39 mesecev zaradi večkratne kraje identitete, ki jo je izvrševal prek (nekdaj neprimerno bolj) priljubljenega programa za deljenje datotek LimeWire. Z njim je pogledal, ali so uporabniki nemara v skupno rabo postavili kakšno datoteko z imenom statement, account ali tax.pdf (izpisek, račun, davek), in jih prenesel na svoj disk.

Nato je pridobljene podatke uporabil za izdajanje ponarejenih čekov in druge načine kraje identite, pri čemer se je oskrbel s podatki kar 120 žrtev - toliko so jih našli na njegovem računalniku. Woodov kolega in vajenec Gregory Thomas Kopiloff je bil za podobno prevaro že prej obsojen na štiri leta zaporne kazni. Wood se je izrekel za krivega za prevaro z uporabo elektronske komunikacije (wire fraud), dostopanja do računalnikov brez dovoljenja in težje kraje identitete. Poleg zaporne kazni bo moral odšteti še 25.700 dolarjev odškodnin.

22 komentarjev

Pazite se USB-ključev

Hartware.net - Nekako smo se navadili, da neverjetno poceni USB-ključev z raznih kitajskih spletnih strani ne kupujemo, saj se kupljeno potem po navadi precej razlikuje od oglaševanega in pričakovanega. Še zlasti moderne so prevare z USB-ključi, ki se operacijskemu sistemu predstavljajo kot nekajkrat večji kot so v resnici. Prevaro seveda kupci ugotovijo šele, ko zapišejo nanje dovolj podatkov, da presežejo fizično kapaciteto, in jih poskušajo prebrati, kar seveda spodleti.

Kuga se je preselila z obskurnih spletnih strani tudi v regulirano Švico, saj so takšne prevarantske USB-ključe zagotovo odkrili v Aldi Suisse (to je švicarski hofer) z oznako Platinum in v Real Deutschland...

58 komentarjev

Ponaredki pomnilnika

X-Bit Labs - Tudi o ponarejanju računalniških komponent sem pred časom že pisal. Takrat sem poročal o ponaredkih Abitovih matičnih plošč, ki seveda ne dosegajo Abitovih kakovostnih standardov in so najbrž krivi za skurjene procesorje in za kupe nezadovoljnih uporabnikov, ki nato pljuvajo čez prej omenjeno podjetje. Ponaredki prihajajo predvsem iz Kitajske in niso problematični, dokler ne preidejo v masovno proizvodnjo.
Na žalost moram poročati, da so se poleg ponarejenih Abitovih matičnih plošč na trgu pojavili tudi ponarejeni Hynixovi pomnilniški moduli. Gotovo je odveč poudarjati, da tudi ponaredki Hynixovih pomnilniških modulov ne dosegajo originalne Hynixove kvalitete. Ponaredke so opazili na Kitajskem, Tajvanu in celo v Evropi. Da bi se izognili neprijetnostim, ki jih utegnejo povzročiti ponaredki, odklikajte sem, kjer se boste lahko naučili razlikovati med ponaredki in originalom.

0 komentarjev