»

GlobalFoundries investira 10 milijard in prehaja na 14 nm in 20 nm

Fab 8 v zvezni državi New York

Reuters - Globalfoundries, ki je nastal iz AMD-jevega proizvodnega dela, bo širil svoje obrate v ZDA in po svetu, je povedal njegov izvršni direktor. V prihodnjih dveh letih bodo v tovarno v New Yorku vložili 10 milijard dolarjev, poleg tega pa bodo investirali tudi v Nemčiji in Singapurju.

V New Yorku ima GlobalFoundries tako imenovano tovarno 8, ki so jo dogradili leta 2012. Pri proizvodnji že uporabljajo večje, 300 nm-silicijeve rezine, in sicer uporabljajo 28 nm-proizvodni postopek. Kapaciteta tovarne znaša 60.000 rezin mesečno. Trenutna litografija postaja prevelika, zato bo GlobalFoundries z investicijo tovarno moderniziral tako, da bodo proizvajali v 14- in 20 nm-procesu.

Lastnik GlobalFoundries je sicer ATIC, ki ga...

24 komentarjev

ATIC in Globalfoundries še nikoli dobičkonosna

vir: Reuters
Reuters - Edini Intelov konkurent AMD se je leta 2009 razdelil na dva dela. Sami so obdržali dizajniranje procesorjev in vezij, medtem ko so proizvodnjo oddelili v novoustanovljeno podjetje Globalfoundries, v katerem je imel AMD 44-odstotni delež, ATIC iz Združenih arabskih emiratov pa preostanek. Slednji je nadaljeval vlaganja v Globalfoundries in mu pripojil tudi tretjo največjo livarno Chartered Semiconductors, ki jo je ATIC kupil leta 2009, tako da se je AMD-jev delež v podjetju razredčil na 14 odstotkov. Letos marca se je AMD dokončno umaknil iz Globalfoundries.

Kot je razvidno iz podatkov sklada Mubadala, ki je v celoti v lasti vlade Abu Dabija iz Združenih arabskih emiratov, to ni bila slaba odločitev. Mubadala je lastnik...

21 komentarjev

Intel bo gradil novo tovarno v Arizoni

X-Bit Labs - Intel je konec tedna napovedal, da bodo v mestu Chandler v Arizoni, kjer so že prisotni, zgradili nov proizvodni obrat. To je v skladu z oktobra predstavljenim načrtom, ki predvideva razširitev štirih proizvodnih obratov v ZDA in izgradnjo enega novega.

Obrat v Chandlerju bo poimenovan Fab 42 in bo sprva omogočal izdelavo čipov na 300 mm-rezinah, kasneje pa 450 mm, v 14 nm-tehnologiji. Gradnja bo stekla letos, končana pa bo do sredine leta 2013. Investicija bo vredna okrog pet milijard dolarjev, prinesla pa naj bi nekaj tisoč novih delovnih mest, so zatrdili v Intelu.

10 komentarjev

TSMC in Globalfoundries predstavila razvojne načrte

HotHardware - TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) in Globalfoundries (nekdanje AMD-jeve livarne) sta objavila načrte o razvoju svojih livarn v prihodnjih letih. TSMC pravi, da bodo letos v raziskave in razvoj vložili 700 milijonov dolarjev, kar je dvakrat več kot lani. V prihodnjih dveh letih bodo v povečanje svojih proizvodnih kapacitet vložili 7,8 milijarde dolarjev, s čimer naj bi le-te povečali za petino. Sem sodi tudi nova Fab 15 v Tajčungu na Tajvanu, ki je v izgradnji od lanskega julija in bo nared prihodnje leto ter bo omogočila proizvodnjo 100 tisoč silicijevih rezin na mesec.

Razlogi za povečevanje kapacitet so hitra rast trga mobilnih naprav (pametni telefoni, netbooki, tablični računalniki ipd.), kjer je TSMC že lani ustvaril 47 odstotkov svojih prihodkov, medtem ko so prihodki od...

5 komentarjev

ATIC bo investiral sedem milijard v tovarno polprevodnikov v Abu Dabiju

Tovarna v Dresdnu

X-Bit Labs - Lastnik podjetja Globalfoundries, ki je nastalo z razdelitvijo AMD-ja na proizvodni in dizajnerski del, ATIC iz Abu Dabija, ZAE, namerava za šest do sedem milijard dolarjev zgraditi nov proizvodni obrat v Abu Dabiju. S tem želi ATIC iz Globalfoundries napraviti največjega pogodbenega proizvajalca polprevodnikov z najnovejšimi tehnologijami. Tri milijarde so že obljubili tovarnam v nemškem Dresdnu in ameriškem New Yorku, z novo injekcijo pa bodo v Abu Dabiju do leta 2015 postavili dresdenski primerljivo tovarno, ki bo uporabljala 300-milimetrske rezine. Tako bodo lažje konkurirali Taiwan Semiconductor Manufacturing Company in United Microelectronics, ki sta še pomembna igralca. Spomnimo, da je ATIC lani za 1,8 milijarde...

9 komentarjev

ATIC povečuje delež v Globalfoundries

X-Bit Labs - Podjetje Advanced Technology Investment Company (ATIC) iz Abu Dabija namerava letos v Globalfoundries, ki je nastal z razdelitvijo AMD-ja na proizvodni in dizajnerski del, vložiti med dvema in tremi milijardami dolarjev. Trenutno njihov delež v tem proizvajalcu polprevodniških elementov velja 68 odstotkov, v prihodnjih dveh do treh meseci pa ga kanijo povečati za dve odstotni točki. Sčasoma želi ATIC v celoti prevzeti Globalfoundries.

Globalfoundries ima sedež v Sunnyvalu v Kaliforniji, proizvodne obrate pa v Nemčiji in Singapurju, ki se jima pridružuje tovarna v New Yorku v gradnji. Dresdenska tovarna zmore trenutno 30 tisoč 300 mm-rezin mesečno, kar želijo z vložkom omenjenih milijard v prihodnjih dveh letih podvojiti.

1 komentar

GlobalFoundries prevzel Chartered Semiconductor

X-Bit Labs - Podjetje Globalfoundries, ki je nastalo lanskega marca z razdelitvijo AMD-ja na proizvodni in dizajnerski del, dobro raste. Včeraj so objavili, da so se dokončno združili s podjetjem Chartered Semiconductor; zanj so decembra lani odšteli štiri milijarde dolarjev, sedaj pa so to znamko dokončno ukinili. To pomeni, da ima podjetje sedaj sedem proizvodnih obratov, v prihodnosti pa načrtujejo še odprtje novih.

Šest tovarn (pet 200 mm in ena 300 mm) je v Singapurju, sedma pa stoji v nemškem Dresdnu. Da bi zadostili naraščajočim naročilom, nameravajo razširiti obrata v Singapurju in Dresdnu in zgraditi novo tovarno v New Yorku, ki pričela s proizvodnjo leta 2012. Proizvodne zmogljivosti naj bi tako do leta 2014 podvojili....

17 komentarjev

ATIC kupuje Chartered Semiconductors

TG Daily - Advanced Technology Investment Company (oz. ATIC), abudabijska investicijska družba, ki je finančno podprla ločitev AMDja na razvojni in proizvodni oddelek (Global Foundries), katerega ima tudi v večinski lasti, kupuje singapurski Chartered Semiconductors. Chartered, za katerega ATIC ponuja 1,8 milijarde $, si deloma lasti tudi država Singapur, prevzem, ki ga vodi CEO Global Foundries, Doug Grose, pa naj bi se zaključil v zadnjem letošnjem četrtletju.

Po besedah predstavnikov ATICa bo Chartered s prevzemom dobil dostop do opreme, kapitala in znanja Global Foundries, slednji pa bodo dobili dodatne proizvodne zmogljivosti in pogodbe za izdelavo čipov. Global Foundries, ki trenutno izdeluje procesorje za AMD, je pred kratkim dosegel dogovor še s ST Microelectronics, za katere bodo izdelovali čipe v 40 nm-proizvodnem procesu. Chartered, ki je v preteklosti že izdeloval čipe za AMD, ko so slednjemu manjkale proizvodne kapacitete, ima po drugi strani pogodbo z Microsoftom za izdelovanje...

1 komentar

AMD se ne boji Intela

CNet - Po razdelitvi AMD-ja na proizvodni in dizajnerski del je Intel hitro povzdignil glas, da se navzkrižne licence nanašajo strogo na AMD in ne morebitna druga podjetja. Po njihovem tolmačenju je namreč Globalfoundries, ki se je oddelil od AMD-ja, novo podjetje in ne podružnica, zato nanj ne morejo prenesti licenc. Intel je AMD-ju pošteno zagrozil, da bodo prekinili vse pogodbe, če v 60 dneh ne najdejo rešitve. Rok se je iztekel včeraj opolnoči, zgodilo pa se ni nič.

AMD pravi, da se žuganja ne boji. Njihov podpredsednik Benjamin Williams je v intervjuju za ZDNet Asia mirno izjavil, da so Intelove poteze zgolj predstava za javnost, in da bo težava počasi zamrla. Kot pravi, je licenca dvosmerna, tako da bi s prekinitvijo izgubil tudi Intel, ki je od AMD-ja dobil nekaj Nehalemove tehnologije in integriran pomnilniški krmilnik. Intel se še ni odzval.

23 komentarjev

Intel žuga AMD-ju

CNet - Zgodilo se je, kar smo potihoma pričakovali vse od AMD-jeve objave razdelitve na proizvodni na dizajnerski del. Intel je namreč AMD opomnil, da nov ustroj podjetja ni v skladu z obstoječo licenco za proizvodnjo čipov x86.

Spomnimo, da se je AMD v začetku tega meseca po večmesečnih pripravah in usklajevanju razdelil na dva dela. V matičnem podjetju je ostal dizajnerski del, medtem ko so proizvodne kapacitete oddvojili v novoustanovljeno podjetje Globalfoundries, katerega solastnika bosta AMD in ATIC. Intel je že ob najavi tega dejanja izrazil pomisleke, včeraj pa so AMD-ju poslali uraden protest. Po njihovem mnenju je AMD s tem kršil pogodbena določila križne licence za arhitekturo x86, zadnjikrat obnovljene leta 2001 in veljavne do leta 2010. Ta sicer dovoljuje prenos na podružnična podjetja, a Intelu se Globalfoundries ne zdi podružnica, še zlasti ker ima v njej AMD manj kot polovični delež.

AMD ima zdaj 60 dni časa, da z Intelom najde skupni jezik, v nasprotnem primeru bo Intel...

42 komentarjev

Nekdaj AMD-jev proizvodni del bo Globalfoundries

X-Bit Labs - Na dolgo in široko smo se že razpisali o AMD-jevi razdelitvi na dva dela, tako da tu ni kaj dosti dodati. V ponedeljek je bila razdružitev formalizirana, tako da AMD ne poseduje več proizvodnih kapacitet. Še zadnja pika na i, ki je manjkala novoustanovljenemu podjetju, ki je podedovalo odstreljene dele podjetja ter je v lasti AMD-ja in ATIC-a, je novo ime. To bo Globalfoundries. Izvršni direktor podjetja bo Doug Grose, ki je bil doslej podpredsednik proizvodnega dela AMD-ja, medtem ko bo presednik nadzornega sveta postal Hector Ruiz, ki je podobno funkcijo zasedal tudi v AMD-ju. Nič novega torej.

V podjetju so poudarili, da Globalfoundries ne bo služil zgolj AMD-ju, temveč bodo izdelovali čipe za vse zainteresirane partnerje. Dodajajo, da bo tokrat prvič v zgodovini omogočen zgodnji dostop do najnovejših in najboljših tehnik izdelave tudi manj znanim in bogatim izdelovalcem procesorjev. Da bi uresničili dolgoročne razvojne vizije, bodo razširili obstoječo tovarno v Dresdnu in...

8 komentarjev