»

Google Docs dobil možnost selektivnega komentiranja in urejanja

Google - Google je dodal uporabno novost v svojo storitev Google Docs, ki omogoča sodelovanje več uporabnikov pri pisanju in urejanju dokumentov. Pred meseci je namreč Google uvedel možnost komentiranja izdelkov, s čimer lahko posameznik pod dokumenti navede svoje predloge in pripombe, ne da bi pacal po samem dokumentu. Včasih pa želimo koga v to prisiliti, a tega nismo mogli. Doslej sta bila namreč le dva nivoja dostopa, tj. Sme urejati in Sme prebirati, sedaj pa je Google dodal še Sme komentirati.

Razlog je preprost. Kdor je imel predhodno pravico komentiranja, je imel tudi pravico urejanja...

0 komentarjev

Google sme prevzeti ITA Software

vir: CNet
CNet - Google je lani poleti napovedal prevzem podjetja ITA Software, ki se ukvarja s posredovanjem informacij za popotnike različnim spletnim stranem, za katero bodo odšteli 700 milijonov dolarjev. S prevzemom podjetja, s katerimi sodelujejo praktično vse večje letalske družbe, želi Google ponuditi možnost nakupa letalskih vozovnic. Google se je zaradi tega znašel pod lupo protimonopolnih inštitucij. Ameriško pravosodno ministrstvo je prevzem pod nekaterimi pogoji odobrilo.

Google sme prevzeti ITA Software, če bo še naprej licenciral tehnologijo za iskanje prostih letov QPX prevzetega podjetja konkurenci pod...

0 komentarjev

Google prevzel BlindType

CNet - Google je te dni prevzel mlado podjetje BlindType, s katerega dosežki namerava izboljšati tipkanje oziroma vnos besedil na napravah z Androidom. Kot so zapisali na blogu, so v BlindTypu navdušeni, da postanejo del koncerna Google, a kaj drugega tako ali tako ne morejo dejati. Podjetje je še tako zelo sveže (start-up), da pravzaprav niso izdali še nobenega kosa kode kot končni izdelek. Julija so beta verzijo premotrili na Singularity Hubu in ji dali pozitivno oceno.

BlindTypova rešitev po njihovih lastnih besedah omogoča enostavno tipkanje na pametnih mobilnih napravah brez naprezanja. Kot so dejali, se navidezna tipkovnica na zaslonu ves čas prilagaja uporabniku, tako da je mogoče slepo tipkanje brez tipkarskih napak. To ji uspeva z...

8 komentarjev

Google prevzel Plink

CNet - Naslednje podjetje, ki se je znašlo v Googlovi nakupovalni košarici, je britanski Plink. Podjetje je postalo znano z razvojem Androidne aplikacije PlinkArt, ki omogoča uporabniku fotografirati in v telefon naložiti posnetek umetniške slike, nato pa aplikacija na spletu poišče podrobnosti o delu in avtorju. Aplikacijo so uporabniki dobro sprejeli, saj je doživela več kot 50.000 prenosov v prvem mesecu po objavi.



PlinkArt bo še naprej na voljo, a ga ekipa Plinka odslej ne bo več dopolnjevala,...

20 komentarjev

Google prevzel DocVerse

Ars Technica - Google je objavil prevzem podjetja DocVerse. Podjetje je bilo ustanovljeno pred tremi leti, ko sta moči združila dva nekdanja Microsoftova uslužbenca. Razvila sta vtičnik za Microsoft Office, ki omogoča sodelovanje z drugimi ljudmi v realnem času. Tako je DocVerse v bistvu razvil dodatek za rabo Officea, ki je sila podobno oblačnim programom Google Docs in Microsoft Office Web. Nič čudnega, da je nanj svoj pogled vrgel tudi Google.

Google pravi, da so ljudje še vedno navajeni na klasično lokalno programsko opremo. Zato jim bo prevzem pomagal pri prepričevanju ljudi, naj preidejo na oblačne rešitve, saj DocVersov program omogoča prehod brez zamenjave delovnega okolja.

Obstoječi uporabniki DocVersa bodo lahko nadaljevali z delom brez težav, medtem ko so nove registracije zaprte, dokler se Google ne določi, kako in kaj. Verjetno ga bodo vgradili v Google Docs. Cene nobeden izmed akterjev ne omenja, se pa neuradno govori o vrednosti 25 milijonov dolarjev. Google Blog.

2 komentarja

Microsoft v razvoj vlaga 9,5 milijarde dolarjev

Slashdot - Microsoft je napovedal, da bodo letos v razvoj in raziskave vložili 9,5 milijarde dolarjev, kar je več kot katerokoli druge podjetje iz te branže. Microsoftov Kevin Turner je na CeBIT-u dejal, da bo naslednje najbolj raziskovalno navdahnjeno podjetje v razvoj vložilo šest milijard dolarjev. Glavnino razvoja bo Microsoft usmeril v oblačne storitve in oddaljeno računanje (online computing). Turner se je še pohvalil, da imajo v Redmondu že sedaj več oblačnih storitev kot katerokoli drugo podjetje, saj ponujajo vse od e-pošte do platforme Azure.

To pa ne pomeni, poudarja Turner, da se bo Microsoft odpovedal razvoju programske opreme za lokalno uporabo (v nasprotju z oblaki). Čeprav na primer Google intenzivno ponuja pisarniški paket, ki deluje prek spleta, Microsoft vztraja, da bo vedno obstajala potreba po lokalni programski opremi, ki ima več funkcij od oblačne. Turner se je dotaknil še prihajajočega operacijskega sistema Windows Phone 7 Series, ki mu Android predstavlja hudo...

8 komentarjev

Google služi s tipkarskimi napakami

Vir velikih zaslužkov

TG Daily - Registriranje zatipkanih domen popularnih spletnih strani je danes stalna praksa, kjer namesto želene vsebine obiskovalci, ki se pri vpisovanju naslova URL zatipkajo, večinoma opazijo le reklame. Matematika s Harvarda, Tyler Moore in Benjamin Edelman, sta se zato odločila preveriti, kolikšni so dejanski zaslužki s takšnih strani. Ogledala sta si 3.264 najpopularnejših spletnih strani, registriranih z domeno .com, nato pa našla 285.000 z njimi povezanih zatipkanih domen oz. typosquaterjev. S pomočjo programske opreme sta podrobno pregledala te strani in ugotovila, kolikšen je Googlov delež zaslužka od prikazanih oglasov. Google je s svojim AdSense na takšnih straneh namreč najpogostejši oglaševalec. Za dejanski letni zaslužek sta podatke z dobrih 3.000 strani, zajetih v raziskavo, enostavno...

2 komentarja

Google ukinja podporo za IE6

Google - Devet let star internetni brskalnik Internet Explorer 6, ki ga je že zdavnaj povozil čas, noče in noče umreti, zato potrebujejo njegovi uporabniki kakšno vzpodbudo za opustitev njegove uporabe. Enega takšnih dregljajev pripravlja Google, ki bo s 1. marcem ukinil podporo za IE6 na svojih storitvah, kot so Google Docs in Google Sites. Uradno podprti brskalniki odslej bodo IE7, Firefox 3.0, Chrome 4.0, Safari 3.0 in novejše različice omenjenih. Pri Googlu upajo, da bodo na tak način prepričali 18 odstotkov uporabnikov, ki še vedno uporabljajo predpotopno tehnologijo, v prehod na karkoli...

35 komentarjev

Danska izbrala format ODF

Slashdot - Včeraj je danska vlada sprejela odločitev, da bodo odslej uporabljali odprti format ODF za pisarniške dokumente in ne Microsoftovega OOXML, ki je bil drugi kandidat. Odlok je obvezujoč za vladne agencije, pričakujejo pa da mu bodo kmalu sledili tudi na regionalni in lokalni ravni. Žgoča debata se je vila štiri leta in nekateri so se bali, da bodo popustili Microsoftu, zato je odločitev še toliko bolj razveseljujoča. Od 1. aprila 2011 bodo morale vladne institucije vse dokumente obvezno posredovati v formatu ODF in po želji tudi v kakšnem drugem. Uradna novica v danščini in strojni prevod v angleščino.

ODF je odprt pisarniški format, ki je bil razvit z namenom omogočiti shranjevanje podatkov v nelastniškem formatu, ki uporabnikov ne bo priklenil na enega proizvajalca programske opreme (vendor lock-in). Prvo različico je ISO/IEC potrdil leta 2006 in od takrat so ODF podprli praktično vsi pisarniški paketi, med drugimi tudi Microsoft Office, OpenOffice, StarOffice in Google Docs.

50 komentarjev

Google Docs omogoča shranjevanje poljubnih datotek

CNet - Pred skorajda letom dni smo pisali o GDrivu, ki naj bi ga pripravljal Google in bo uporabnikom omogočal shranjevati poljubne datoteke na splet. Takrat so na internet pricurljale celo interne informacije in komentarji v programski kodi, nakar je vse tiho bilo.

Včeraj je Google spremenil politiko pri svoji storitvi Google Docs, ki sedaj uporabnikom dovoljuje shranjevanje poljubnih datotek na splet, kar ponovno buri duhove o fantomskem GDrivu. Meje za stare formate datotek ostajajo nespremenjene (500 KB za Wordove dokumente, 10 MB za PowerPointove in PDF-je), medtem ko lahko druge datoteke, ki se ne dajo pretvoriti vanje, obsegajo do 250 MB. Skupna omejitev vseh datotek je 1 GB, dodatno kapaciteto pa je moč kupiti za 0,25 dolarja na gigabajt na leto. Google pravi, da želijo s tem izkoreniniti potrebo po USB-ključkih za prenašanje datotek.

18 komentarjev

OpenOffice.org Online Beta

OpenOffice.org Online

Slashdot - Avtor odgovoren za izzid Mandriva Linux-a, Gael Duval, nam je tokrat ponudil OpenOffice.org Online, popoln pisarniški paket kar v našem internetnem brskalniku.

Na Ars Technica so vzel pod drobnogled beto prihajajočega OO.o Online, pisarniškega paketa v brskalniku, ki ni novost na tržišču, saj poznamo že Google Docs in Microsoft Office Live Workspace, vsekakor pa po prvih testih kaže da ima kopico uporabnih dodatkov, ki jih konkurenci primanjkuje.

OO.o Online zahteva sodoben brskalnik z JavaScript ter Sun Java Runtime Environment version 1.4+ plug-in-om, tako so se na testih pokazali za uporabne Firefox 1.5 (in višji) ter IE6 (in 7), pravtako pa zadeva deluje tudi s Safari-jem, le Ubuntu uporabniki bodo...

21 komentarjev