»

Zaradi izdaje Applovih skrivnosti leto dni zapora

Slo-Tech - Nekdanjega Applovega zaposlenega Paula Shina Devina so v Kaliforniji obsodili na leto dni zapora, ker je dobaviteljem prodajal Appove poslovne skrivnosti. Zaradi prevare, pranja denarja in prejemanja podkupnin mu je grozilo do 20 let zapora, s priznanjem pa si je prislužil zgolj enoletno kazen. Vrniti bo moral tudi 4,5 milijona dolarjev protipravno pridobljenih sredstev.

Devine je bil v Applu od leta 2005 do aretacije leta 2010 zadolžen za iskanje in pogajanje z dobavitelji. Tem istim dobaviteljem pa je prodajal informacije o prihajajočih Applovih izdelkih, s čimer se je izdatno odebelil tekoči račun. Podjetja so si želela na ta način izboljšati pogajalske možnosti, da bi dobila posel z Applom. Kot smo videli v primeru GTAT, je Apple trd pogajalec in neizprosen naročnik, a posli z njim lahko podjetje potopijo ali proslavijo.

Devina so...

4 komentarji

Googlova prireditev začasno odpovedana, malha novosti poka po šivih

Takšen naj bi bil Nexus 4

vir: The Verge
The Verge - Začnimo s slabo novico, Googlova prireditev, načrtovana za prihajajoči ponedeljek, je začasno odpovedana. Razlog se skriva v orkanu z imenom Sandy, ki velike preglavice že povzroča po Karibih, vključno s smrtnimi žrtvami. Vzhodno obalo ZDA naj bi dosegel v nedeljo zvečer oz. v ponedeljek zjutraj, torej le nekaj ur pred začetkom prireditve (začela naj bi se ob desetih dopoldne). Odpoved seveda ni dokončna, a še nimajo trdni načrtov, kako bodo nadomestili odpoved. Opcij je seveda več, zgolj prestavitev na kasnejši datum oz. prestavitev na kasnejši datum in novo lokacijo. Vsakršne novosti bomo nedvomno sporočili.

Najbolj zanimivo pri prireditvi je, da bo Googlu očitno...

71 komentarjev

Microsoft objavil cene Surface tabletov, ne bodo cenejši od iPadov

Microsoft želi s Surfaci prodati "celotno izkušnjo", po zgledu Appla. Zgodovinsko jim to ni šlo ravno najbolje.

vir: Slashdot
Slashdot - Julija predstavljeni Surface tableti so končno dobili še podatek o ceni: 32 gigabajtna verzija bo naprodaj za 499 dolarjev (+100 za tipkovnico/dok), 64 gigabajtna pa za 699 dolarjev (tokrat vključujoč dok). Prednaročila se začenjajo danes, prvi izvodi pa bodo na voljo 26. oktobra, seveda najprej v ZDA.

Zdaj je tudi jasno, da Microsoft ne bo šel po poti Kidle oz. Nexus tablic, se pravi konkuriral predvsem z nizko ceno v rangu 200-300 dolarjev. Cene so namreč identične iPadovi wi-fi verziji (3g je še malo dražja), z pred dnevi začeto oglaševalsko akcijo pa jih prikazujejo kot premijske izdelke.

Zelo zanimivo bo videti, ali bo ta strategija Microsoftu uspela. Sistem namreč mislijo precej...

68 komentarjev

Proizvodnja iPada 3 v polnem teku

Bloomberg - Naslednik Applovega priljubljenega tabličnega računalnika iPad je že v proizvodnji, pravijo viri za Bloomberg. Na prodajne police bo iPad 3 prispel marca, torej leto dni po izidu modela iPad 2, prinesel pa bo zaslon z večjo ločljivostjo, hitrejši štirijedrni procesor in podporo za brezžična omrežja naslednje generacije LTE.

Azijske tovarne so proizvodnjo začele že ta mesec in trenutno obratujejo v treh izmenah. Applu jo bo letos nekoliko zagodlo kitajsko novo leto, ki se prične že 23. januarja namesto v prvi polovici februarja. Tedaj bodo proizvodnjo za teden dni ustavili, nato pa bodo že februarja nadaljevali s polno paro. Glavni Applov partner je podjetje Foxconn, ki se je v preteklosti moralo spopadati z obtožbami o kršitvah delovne zakonodaje,...

167 komentarjev

iPad po svetu konec maja

engadget - Nekoliko večji iPhone, kot so iPad označili mnogi, je nedvomno popularen ter ga poznajo mnogi, pa naj vam bo to všeč ali ne. Če ne živite v oz. potujete po ZDA (velika verjetnost je, da ne), iPada najverjetneje še niste videli od blizu, a se bo to lahko že v kratkem spremenilo. Svetovni izid se bo namreč zgodil že konec maja, natančneje, na petek 28., medtem ko bodo prednaročila mogoča že od jutri naprej.

V prvem valu iPad prihaja v Francijo, Italijo, Nemčijo, Španijo ter Veliko Britanijo (in Avstralijo, Japonsko ter Kanado), medtem ko bo v drugem valu, ki bo sledil v juliju, iPad mogoče kupiti še v Avstriji, Belgiji, Luksemburgu, na Irskem in Nizozemskem (ter v Hong Kongu, Mehiki, Singapurju ter na Novi Zelandiji). Nedvomno vas zanimajo tudi cene, ki...

36 komentarjev

HP Slate - vse, kar iPad ni

PC World - iPadu se pretekle dni praktično ne moremo izogniti, a bodo morda nasprotniki iz rokava potegnili svojega asa. HP je namreč predstavil kratek, 30-sekundni oglas, v katerem prikažejo svoj tablični računalnik, Slate, v oglasu pa obilico lastnosti, ki jih iPad njima. Mednje spada čitalec SD pomnilniških kartic, priklapljanje USB naprav, vgrajena kamera za snemanje videoposnetkov in slik ter pogovarjanje v Skypu, z uporabo Windows 7 (s posebnim vmesnikom) pa seveda podpora običajnim, namiznim aplikacijam ter, najpomembneje, Adobovemu Flashu. Obilico teh lastnosti (razen Flasha?) bomo najverjetneje ugledali v drugi različici iPada, kot so že mnogokrat povedali zlobni jeziki na spletu. Navsezadnje je kar nekaj dokazov, da je Apple kamero v...

67 komentarjev

Applov iPad zlomljen v enem dnevu

engadget - Trajalo je vsega dober dan, da so hekerji razbili zaščito na Applovem iPadu v postopku, ki ga imenujemo jailbreak. Heker z vzdevkom MuscleNerd je objavil videoposnetek, kjer je videti, da se je prebil do računa root v iPadu. Uporabljena metoda je sorodna jailbreaku Spirit, s katerim so si pokorili iPhone 3.1.3 zaradi ranljivosti v Mobile Safariju. Uporabnik z njim obišče spletno stran s kodo za odklep, ki si pridobi administratorske privilegije na iPadu in ga odklene. Za zdaj koda javnosti še ni na voljo, a jo pričakujemo v naslednjih dneh. Prav tako pričakujemo, da bo Apple kmalu izdal novo verzijo, kjer bo ta luknja zakrpana, in zgodba se bo lahko ponovila.

135 komentarjev

iPad tudi uradno Applov

vir: engadget
engadget - Težav v zadnjih minutah pred začetkom prodaje za Apple tako očitno ne bo, saj so zdaj tudi uradno ponosni lastnik imena iPad, prej v lasti Fujitsuja. Slednji je iPad registriral v letu 2003, ko so pripravljali na Windows CE osnovano napravo, namenjeno za pomoč prodajalcem. Apple in Fujitsu sta se sicer glede imena začela pogovarjati že lanskega septembra, ko so pri Applu želeli kar neposredno registrirati znamko iPad. Celo januarja celotna zgodba še ni bila dorečena, a to ni ustavilo Appla, da ne bi...

1 komentar

Po prvih ocenah Apple prejel za 75 milijonov dolarjev prednaročil za iPad

CNN - Po predstavitvi iPad-a se je na Apple vsula toča kritik in pohval o njegovi revolucionarnosti in revolucionarnosti, veliko kritikov pa je med svojimi trditvami zapisalo, da bo prodaja iPad-a obupno slaba, saj na koncu dneva preveč spominja na iPhone/iPod Touch. A če so lahko prednaročila in rezervacije kolikor toliko dober indikator prodaje, potem bo Apple lahko še lep čas svoje direktorje razvažal v zasebnem letalu.

V petek je namreč Apple prvič začel zbirati prednaročila in rezervacije za iPad, pri Investor Village pa so se odločili, da bodo iz serijskih številk naročil poskušali oceniti začetno prodajo iPad-ov. Tako so tekom prvih devetnajstih ur na podlagi 99 naročil in neupoštevajoč rezervacije prišli do zaključka, da je Apple prejel 120.000 prednaročil, pri čemer je bila razporeditev med modeli z različnimi spominskimi kapacitetami približno enakomerna, so pa kupci veliko raje kupili cenejšo WiFi različico, ki ne podpira 3G-ja. Če vse to pretvorimo v dolarje - Apple je...

17 komentarjev

iPad prihaja 3. aprila

iPad

engadget - Čeprav so pri Applu zatrdili, da bo iPad na voljo že v marcu, temu očitno ne bo tako. A brez skrbi, zamuda ne bo velika, saj bo iPad v ZDA mogoče kupiti že 3. aprila. Še več, pri Applu bodo že 12. marca začeli sprejemati prednaročila za vse 3 modele, ki so opremljeno zgolj z WiFi brezžično povezljivostjo. Cene v ZDA so že znane, 500 dolarjev za 16-gigabajtni model, 600 za 32-gigabajtni in $700 za model, ki bo imel za shranjevanje podatkov vgrajenih 64 gigabajtov Flash pomnilnika. Skupaj z iPadom bo Apple 3. aprila zagnal tudi storitev iBooks, ki bo iz iPada naredila tudi e-bralnik knjig. iPadi, s katerimi bo po spletu mogoče brskati tudi s pomočjo mobilnih operaterjev prek povezav 3. generacije bodo v ZDA na voljo proti koncu aprila. V istem časovnem...

30 komentarjev

Bo iPad zamudil?

Steve Jobs z iPadom

vir: CNet
CNet - Peter Misek, analitik, zaposlen pri družbi Cannard Research, meni, da bo iPad zamudil svoj prvotni izid, sprva načrtovan za konec tega marca. Težava naj bi se po njegovih besedah skrivala v dobavitelju oz. izdelovalcu, Foxconn, ki bo uspel do izida pripraviti le 300.000 primerkov, namesto sprva načrtovanih milijon. Po Misekovih besedah naj bi se pri Applu tako soočali z izbiro med dvema scenarijema, zakasniti dobavljivost za celoten svet oz. iPad po...

85 komentarjev

Predprodajno 'povpraševanje' po iPadu večje od iPhona

engadget - S predstavitvijo iPada je Apple zaključil dolga leta govoric o tabličnem računalniku, na kar so nakazovali razni patenti v preteklih letih. Sama naprava je glede na pričakovanja publike nekoliko razočarala, sploh glede na pomanjkanje Adobovega Flasha v brskalniku. Mnogi so napovedovali, da se iPad ne bo prodajal dobro oz. vsaj ne tako dobro kot iPhone, a to morda ne drži.

Izmed 3200 anketirancev v raziskavi podjetja ChangeWave jih kar 13% namerava iPad kupiti, izmed katerih je 4 odstotne točke takšnih, ki so v nakup skorajda prepričani. V podobni raziskavi iz leta 2007, kjer so anketirance povprašali o prvotnem iPhonu, bi slednjega kupilo 9% anketirancev s 3 odstotnimi točkami anketirancev prepričanih v nakup. Nekoliko očitno preseneča tudi nizka cena, saj je le-ta ta težava (torej je previsoka) za le 8% udeležencev ankete, medtem ko je ta odstotek za iPhone kar 20 točk višji pri 28%.

Čeprav to ne da nobene napovedi za prihodnost, vsi vemo, kako se je iztekla zgodba z iPhoneom....

55 komentarjev

Nook končno tu

Nook

X-Bit Labs - Ves prostor pod žarometi na odru elektronskih bralnikov e-knjig je v zadnjem času zasedel Applov tablični računalnik iPad. A še pred njegovim izidom so bili tu konkurentje - Sony Reader, Amazon Kindle in Barnes and Noble Nook. Prav nad slednjim so se kupci v preteklem letu tako navdušili, da so že konec novembra pošle vse zaloge, zato so vsi poznejši za božič dobili zgolj ličen darilni bon, ki ga je letos moč zamenjati za pravi Nook.

Datum splošne dobavljivosti so odlagali cel januar in 10. februar je zadnji datum, ki pa naj bi res veljal. Od danes naprej bo torej Nook moč kupiti v lokalnih prodajalnah v ZDA in prek spleta na B&N online, a zopet samo po ZDA. Nookov zaslon zmore...

41 komentarjev

Alternative iPadu

Eee Tablet

vir: Mashable
Mashable - Predstavitev iPada je prinesla mnogo polemik o smiselnosti naprave, medtem ko je stališče industrije, da se je pričakovali več oz. da bi bilo možno več že s trenutno strojno opremo (npr. podpora multitaskingu, itd.). Vsi, ki vam iPad iz kateregakoli razloga ni všeč, brez skrbi, alternativ bo še veliko. Prav alternative so se odločili poiskati na Mashable, kjer so zbrali podatke 9 prihajajočih tabličnih računalnikov, pa naj bodo šele v zgodnjih fazah razvoja (eden je celo še v fazi 3D renderjev) oz. je bilo njihovo delovanje v obliki prototipov že prikazano na CES-u. Prav v slednjo kategorijo pade HP-jev Slate, ki ga je na svoji predstavitvi pokazal sam CEO Microsofta, Steve Ballmer. To je pravzaprav dokaj pomemben podatek,...

72 komentarjev

Apple iPad - povzetek

iPad

Slo-Tech - Kar dobrih 5 let govoric, patentov in naročil delov je bilo potrebnih, da je Apple končno izdelal in predstavil mistični tablični računalnik, svetu zdaj poznan kot iPad. Večina naših bralcev verjetno ni zgrešila doooolge novice, kjer smo se na Slo-Techu prvič preizkusili v živem pokrivanju (khm, prevajanju) takšne prireditve, tukaj pa bodo zbrani le osnovni podatki o enem izmed prvih predstavnikov nove kategorije mobilnih naprav, ki se pozicionira nad pametne mobilnike, a (po uporabnosti) pod netbooke in ultra-prenosne računalnike.

iPad uporablja nekoliko predelan operacijski sistem iPhone OS, kar pomeni, da ima Apple na zalogi že prek 140.000 aplikacij, ki v najslabšem primeru za nativno delovanje potrebujejo le manjše popravke. Že takoj zdaj vse...

345 komentarjev