»

Na črni petek za šestino več spletnih naročil

vir: CNet
CNet - V petek je bil v Ameriki tako imenovani črni petek, ki sledi zahvalnemu dnevu in pomeni začetek božične nakupovalne sezone. Svoje ime je dobil prav zaradi množičnosti, saj se poslovne številke trgovcev na ta dan spremenijo iz rdečih (negativnih) v črne (pozitivne). Svoj čas so kupci drli v trgovine iz opeke - saj to počno še danes - a danes vedno vidnejšo vlogo igra tudi splet.

Pri Coremetrics (PDF) so zbrali podatke več kot 500 ameriških trgovcev in ugotovili, da se je...

9 komentarjev

Prodaja CD-jev upada, digitalni albumi popularnejši

Ars Technica - Tržni analitiki iz NPD Group ugotavljajo, da se je število kupcev glasbe lani zmanjšalo v primerjavi s preteklimi leti. V zadnjih treh letih se je število kupcev glasbe v katerikoli obliki, torej prek spleta ali zgoščenk, skrčilo za 24 milijonov. Glavni krivec za zmanjšanje je slaba prodaja CD-jev, ki so vedno manj priljubljeni. Kljub temu založniki razlogov za skrb nimajo, saj se je število kupcev glasbe prek spleta povečalo. V tem času se je zvišala tudi poraba povprečnega kupca, ki je na spletu zapravil kar polovico več kot pred tem.

Podobne rezultate so naračunali tudi v Nielsnu, saj naj bi se prodaja digitalnih albumov okrepila za 16,1 odstotka med leti 2008 in 2009. Posebej pa je založnike razveselilo dejstvo, da se je količina pretočne glasbe prek omrežij P2P zmanjšala, kar pripisujejo slabi kakovosti datotek sumljive provenience in bogati ponudbi spletnih radiev in drugih možnosti neposrednega poslušanja glasbe prek spleta. Več o tem.

5 komentarjev

Ogromno zanimanje za IPREDator na Švedskem

Heise - V začetku tega meseca je švedski raj za izmenjevalce datotek The Pirate Bay, ki sicer še čaka razsodbo sodišča (pričakujemo jo v petek), napovedal, da bo za mesečno nadomestilo pet evrov zainteresiranim ponudil uporabo VPN-ja z imenom IPREDator, s čimer bo njihovo identiteto mnogo teže odkriti. Kot poroča švedski časnik The Local, naj bi bilo zanimanje za storitev ogromno. Registriralo naj bi se že več kot 113.000 uporabnikov, od tega 80 odstotkov državljanov Švedske. IPREDator je The Pirate Bay uvedel kot odgovor na IPRED, ki je pri njih začel veljati 1. aprila in je uporabnike tako prestrašil, da se je v prvih dneh spletni promet skoraj prepolovil. V naslednjih dneh je legalna prodaja glasbe prek spleta narasla za sto odstotkov.

4 komentarji

Lani manj prodanih glasbenih CD-jev

Heise - Ameriška NPD Group, ki skrbi za vse mogoče statistike, je izračunala, da so lani v ZDA glasbeni založniki prodali 17 milijonov manj CD-jev kot leto prej. Padec povpraševanja po CD-jih je bil prisoten v vseh starostnih skupinah, so pa prednjačili najstniki in starejši od 50 let, ki so se najbolj odpovedali srebrnim ploščkom. Do neke mere je nižjo prodajo CD-jev kompenzirala internetna prodaja, kjer se je število kupcev povečalo za 29 odstotkov na 36 milijonov. Kljub temu je skupno število kupcev glasbe upadlo za 13 milijonov, poročajo.

Glavni razlog, ki ga navajajo za slabšo prodajo, je kakopak gospodarska kriza, saj naj bi imeli ljudje na voljo manj denarja za trošenje, kar se tiče zabave. Dodajajo še, da so kupci mnenja, da so cene CD-jev preveč zasoljene. Vprašani so razložili, da imajo raje spletne nakupe glasbe, ker lahko tako kupijo samo všečne pesmi in ne več celih albumov, kot je to slučaj pri CD-jih.

10 komentarjev

Prenos glasbe še vedno večinoma nelegalen

The inquirer - Preteklo leto ni bilo kaj bistveno drugačno od prejšnjih, kar se tiče glasbe in avtorskih pravic na spletu, ugotavlja The Inquirer, ki se sklicuje na rezultate raziskave IFPI (Mednarodna zveza fonografske industrije). Ta trenutno zastopa 1400 založb v 72 državah, tako da lahko spremlja tudi njihovo poslovanje. V svojem poročilu (povzetek, statistike) 2009 so si tako ogledali svetovne trende za preteklo leto in ugotovili nekaj zanimivih reči.

V letu 2008 je prodaja digitalne glasbe zrasla za približno četrtino in dosegla vrednost 3,7 milijarde dolarjev (od tega polovico v ZDA), tako da sedaj petino vse glasbe prodajo prek spleta. Gonilo spletne distribucije so še vedno nakupi posameznih singlov, katerih število se je povečalo za 24 odstotkov na 1,4 milijarde; lepo raste tudi prodaja albumov, ki se je povzpela za 37 odstotkov.

Sliši se odlično, a še vedno je to kaplja v morje v primerjavi z nelegalnim trgom. IFPI na podlagi triletnega povprečja različnih študij v državah ocenjuje,...

27 komentarjev

Zastonj pretočna glasba za vsakogar

Grooveshark Lite

Slo-Tech - Podjetje Grooveshark je včeraj predstavilo svoj najnovejši produkt, imenovan Grooveshark Lite. Lite ponuja spletno poslušanje glasbe iz njihovega velikanskega kataloga glasbe, brez kakršnekoli registracije in časovne omejitve pri skladbah.

Vmesnik predvajalnika bazira na Flashu in je zelo enostaven, ličen in intuitiven. Omogoča iskanje po glasbeniku ali naslovu skladbe, žanru, popularnosti , itd. Z njim si lahko zelo enostavno sestavite poljubne predvajalne sezname, če pa imate uporabniški račun na Groovesharku si lahko le-te tudi shranite. Grooveshark.com pa ponuja tudi druge storitve kot so nakup glasbe preko spleta in priporočanje glasbe glede na vaš okus.

22 komentarjev

Microsoft Media Player 9 Series

The Register - Redni užitkarji Windows Update-a ste verjetno zasledili možnost vunpotega (beta) 9. verzije Microsoftovega medijskega predvajalnika, ki je vključen v vsa Okna (v .Net serverjih manjka le ikonica :)). No, program, ki je vsaj zame postal pogojno uporaben v svoji 8. različici, pa v trebušasti devetki prinaša nemalo novih bonbončkov. Klik!

Tako boste oni, ki cenite umotvore današnjih glasbenikov, veseli vgrajenega servisa za nakup glasbe večjih založnikov; izboljšani so predvajalni kodeki, veliko sprememb pa je deležna koda, ki je odgovorna za predvajanje glasbe preko spleta. No, Media Player 9 bo na mojem strežniškem računalu vsekakor zelo uporaben substitut MM Jukeboxu.

Sedaj si grem pa ogledat postavko 'Streaming media server' v seznamu strežnikov tukajle...

10 komentarjev

Nekaj za v knjigo želja mladoporočencev

Slo-Tech - Tisti, ki se držite življenjskih načel starega mačka Garfielda, se verjetno strinjate, da so v življenju točno tri najpomembnejše stvari, ki so nujne za življenje. TV, postelja in seveda hladilnik. Prepričan, sem, da bi bil nad hladilnikom, s katerim lahko preko interneta naročite pizzo ter sam skrbi za to, da je vedno poln, navdušen še sam Garfield. Vgrajen ima tudi TV (poleg elektronske pošte, dostopa na internet, igralnika za empetrije, knjige receptov, spletne kamerice, dnevnika, beležnice, digitalnega albuma fotografij,...) Klik!

2 komentarja

Online glasba

Yahoo News - Pisali smo že o MusicNet-u, projektu podjetij AOL, Bertelsmann, EMI ter RealNetworks, ki bo ponujal glasbo preko Interneta na podlagi naročniškega sistema. Prav tako bodo ponujala online glasbo še nekatera druga podjetja.
Tako bodo ponujali online plačljivo glasbo tudi na Yahoo! portalu, saj se je Yahoo! pridružil projektu Duet (projekt podjetij Vivendi Universal in Sony Music Entertainment).
Tudi MTV bo ponujala online glasbo in sicer kot neke vrste spletni radio.
MSN pa bo ponujal na MSN Music glasbo v web radio formatu na podlagi naročninskega sistema.
Ta podjetja želijo izkoristiti praznino, ki jo bo verjetno pustil Napster, saj se le-temu ne pišejo dobri časi. Vseeno pa je potrošniško obnašanje nekaj, kar je zelo težko spremeniti, in potrošniki smo postali z pojavom Napsterja in podobnih programov razvajeni, da dobimo glasbo preko spleta zastonj. Kako bodo ti projekti s plačljivo glasbo uspeli, je torej še negotovo. ...

3 komentarji