»

LulzSecov heker obsojen na 10 let zapora

Ars Technica - Newyorško okrožno sodišče je Jeremyja Hammonda, znanega pod hekerskim vzdevkom anarchaos, obsodilo na najvišjo zagroženo kazen 10 let zapora zaradi vdora v Stratfor, ki se je zgodil leta 2011. Hammond je maja priznal vdor in se izrekel za krivega. Tožilstvo se je tedaj v zameno odreklo pregonu ostalih kaznivih dejanj. Ker je Hammond v priporu že poldrugo leto in ker je vdor priznal, smo pričakovali sorazmerno milo kazen. Zgodilo pa se je ravno nasprotno.

V napadu na slabo zaščitene Stratforjeve strežnike so decembra 2011 Hammond in sodelujoči pridobili pet milijonov elektronskih sporočil, 600.000 številk kreditnih kartic in povzročili škodo podjetju z izbrisom podatkov. S kartic so v...

29 komentarjev

Trgovanje z ukradenimi kreditnimi karticami spominja na klasične tržnice

Slo-Tech - Pričakovali bi, da je del interneta, kjer se trguje z ukradenim blagom, kot so številke kreditnih kartic, podoben Divjemu zahodu. Resnica je precej drugačna, odkriva Thomas Holt z Univerze v Michiganu, ki je preiskoval dve angleško govoreči in dve rusko govoreči strani, kjer se trguje z nezakonitim. V članku Exploring the social organisation and structure of stolen data markets ugotavlja, da veljajo številna nenapisana pravila in da si kriminalci na koncu zaupajo in drug drugega praviloma ne opetnajstijo, saj se jim to najbolj splača.

Trgovalne strani so dobro organizirane in obiskane, podobno kot Ebay in Amazon za legalne dobrine, a zavarovane pred nepovabljenimi pogledi javnosti. Na njih sodelujejo poklicni kriminalci in ne...

14 komentarjev

Domače branje: Misha Glenny: Dark Market (2012)

Slo-Tech - Ko je britanski novinar Misha Glenny poročal o balkanskih vojnah, je dobro spoznal tudi balkansko mafijo. Njegova prva „mafijska“ knjiga McMafija (v slovenščino je prevedena kot Vsemogoča mafija) se začne v Bolgariji, se sprehodi po nekdanji Jugoslaviji, odpotuje proti vzhodu do Rusije, se ustavi v Indiji, prepotuje Afriko in do zadnje strani zamenja več lokacij kot filmi o agentu Jasonu Bournu.

V Vsemogoči mafiji pokaže, kako deluje globalni organizirani kriminal, s čim se ukvarja, kakšne metode uporablja in kako tesno je prepleten s kapitalom in politiko. Med drugim pojasni tudi razloge, zakaj je prav Nigerija postala znana po spletnih „nigerijskih prevarah“ – kriva je bila nafta in državljanska vojna –, ter nakaže, kako hitro se bodo organizirane kriminalne združbe naučile izkoriščati internetne potenciale in razvijati nove „poslovne modele“, ki jih zakoni še dolgo ne bodo znali opisati ali zajeziti.

Prav kiberkriminal je glavna tema Glennyjeve najnovejše knjige Dark Market....

14 komentarjev

V osmih državah aretirali 24 internetnih prekupčevalcev s številkami kreditnih kartic

FBI - FBI je v sodelovanju z lokalnimi policijami več drugih držav včeraj izvedel aretacije 24 posameznikov, ki so v zadnjih dveh letih prek interneta prekupčevali z ukradenimi bančnimi podatki, zlasti številkami kreditnih kartic, še štirje posamezniki pa so še na prostosti. Ulovili so jih z lažno spletno stranjo, ki jo je leta 2010 postavil FBI, in v tem času preprečili oškodovanje več kot 400.000 posameznikov in gmotno škodo v višini 200 milijonov dolarjev. Vodjem grozijo večdesetletne zaporne kazni, če bodo spoznani za krive.

Predlani je FBI zagnal spletno stran carderprofit.cc, kjer so se lahko registrirali zainteresirani za prodajo ali nakup številk kreditnih kartic. Za registracijo so morali pustiti delujoč elektronski naslov, poleg tega pa je FBI beležil še IP-naslove in...

8 komentarjev

Na Facebooku ogromen delež mlajših od 13 let

Slo-Tech - Ugotavljanje polnoletnosti ali zadostne starosti na internetnih straneh je bilo vedno smešna zadeva. Navadno je bilo treba klikniti zgolj Potrjujem, v bolj zapletenih primerih pa je bilo treba ustvariti račun, kjer se vpiše nek rojstni datum. Zato ni čudno, da so te omejitve bolj sami sebi in pravni zaščiti namen kot kaj drugega - celo 7-letnik bo ugotovil, kaj je treba storiti. Novi podatki študije Facebooka kažejo, da je tem več milijonov mlajših od 13 let, ki...

31 komentarjev

Heker obsojen na trinajst let zapora

Max Ray Butler

ComputerWorld - Nekdanji strokovnjak za varnost Max Ray Butler, ki je kasneje prestopil na nelegalno stran zakona in postal zloglasni heker z nadimkom Iceman, je bil v petek zjutraj na okrožnem sodišču v Pittsburghu obsojen na 13 let zapora zaradi prevare in kraje identitete. Poleg ene izmed najdaljših kazni, ki so bile kdajkoli prisojene hekerjem, bo moral plačati še 27,5 milijona dolarjev odškodnin žrtvam. Butler se je že lanskega junija izrekel za krivega obtožb. Zaslovel je z...

11 komentarjev

Piratu naložen poldrugi milijon dolarjev odškodnine

New Super Mario Bros

smh.com.au - Običajno pišemo o milijonskih tožbah zaradi nelegalnega prenašanja glasbe s spleta, kjer je v glavni vlogi vedno znova RIAA, a tudi založniki iger niso nič bolj razumevajoči. To je na lastni koži izkusil 24-letni James Burt iz avstralske zvezne države Queensland, ki je lanskega novembra na splet poslal igro New Super Mario Bros za konzolo Wii teden dni pred uradnim izidom. Nintendo naj bi zaradi predčasne dostopnosti igre izgubil na tisoče potencialnih strank, zaradi česar so Burta tožili. Postopek se je poravnal z izvensodno poravnavo, ki bo Burta stala poldrugi milijon avstralskih dolarjev odškodnine (950.000 evrov) in 100.000 dolarjev sodnih stroškov. Več o tem.

76 komentarjev

Kitajska obsodila pisce trojanskega konja

Yahoo News - Kitajsko sodišče je v sredo enajst članov hudodelske združbe, ki je spisala in razmnožila trojanskega konja, ki je kradel uporabniška imena in gesla za spletne igre, obsodila na zaporne kazni. Enajsterica naj bi si prisvojila več kot pet milijonov podatkov za krajo profilov online iger, za kar so bili kaznovani z globo v višini 830.000 juanov (83.000 evrov). To niti ni tako veliko, saj naj bi si s preprodajo ukradenih profilov, spletnih valut in ostalih igralskih pritiklin protipravno pridobili premoženjsko korist v vrednosti 950.000 juanov. Poleg globe bodo morali odsedeti tudi zaporne kazni do treh let zapora. Preostali člani združbe, ki si je skupno pridobila več kot 30 milijonov juanov (tri milijone evrov), bodo obsojeni kmalu.

0 komentarjev

Ameriška policija uporabila zvočni top zoper protestnike

Guardian - The Guardian poroča, da je ameriška policija te dni v Pittsburghu prvikrat javno uporabila zvočni top proti svojim državljanom. V Pittsburghu je namreč potekal vrh skupine držav G20, kjer so voditelji razpravljali o ukrepih za odpravo finančne krize in vnovičen zagon gospodarstva. Kot je običajno, se je zbralo nekaj protestnikov, ki niso imeli dovoljenja za zborovanje. Doslej je zvočna orožja uporabljala ameriška vojska le v tujini, npr. proti somalijskim piratom in iraškim upornikom. Tokrat so poleg standardnega solzivca prvikrat nad Američane uperili zvočne topove.

61 komentarjev

Ralsky se je izrekel za krivega

Alan Ralsky

Slashdot - Alan Ralsky je ime, ki ga verjetno pozna vsak skrbnik filtrov proti spamu in administrator strežnikov, saj je eden izmed najbolj dejavnih spamerjev na svetu. Prvikrat je bil v zaporu že leta 1992, takrat za 50 dni zaradi prodaje neregistriranih vrednostih papirjev, kasneje pa je bil obsojen še mnogih kaznivih dejanj.

Te dni je v svojo kartoteko bržkone dodal naslednji žig, saj se je s skupaj s še štirimi kompanjoni izrekel za krivega v postopku, ki teče na sodišču v Detroitu. V njem peterici očitajo načrtovanje in izvedbe mednarodne delniške prevare, nekaterim posameznikom pa še pranje denarja in kršenje zakona proti spamu (CAN-SPAM).

Glavna obtožba je bila zaradi tako imenovane taktike pump and dump, kjer so ljudem prek...

8 komentarjev

Šaljivec z YouTuba priznal krivdo

Yahoo News - Letos aprila se je na YouTubu pojavilo nekaj posnetkov, v katerih je zamaskiran moški najprej trdil, da je s svojimi privrženci s cianidom in strupom proti podganam zastrupil otroško hrano Gerber, kasneje pa, da je nekaj otrok že podleglo. Proizvajalec hrane je na neslano šalo opozoril policijo, ki je aktivirala ameriško agencijo za hrano in zdravila (FDA). S pomočjo Hotmailovega elektronskega naslova, ki je bil uporabljen pri registraciji dveh spletnih strani, kjer je ne preveč bister šaljivec navedel svoj domači naslov, so ga identificirali. Da imajo pravega človeka so potrdili tudi IP logi, tako da so ga aretirali in mu začeli soditi.

Osumljenec je 43-letni Anton Dunn, ki se je v četrtek na sodišču izrekel za krivega. Če bo obsojen, mu grozi pet let zapora in 250.000 dolarjev kazni ali dvakratna izguba, ki jo je zaradi incidenta utrpel Gerber, sicer podružnica Nestleja, če jo bodo lahko dokazali. Odločitev sodišča pričakujemo 20. marca prihodnje leto.

23 komentarjev

Zapornik vdrl v zapor

The Register - Zaporniki običajno bežijo iz zapora, dvainštiridesetletni Francis G. Janosko pa je vdrl vanj -- elektronsko. Janosko je bil zaprt v zaporu v Plymouthu v Massachusettsu, kjer je prek terminala, povezanega s strežnikom, zaradi hrošča lahko dostopil do baze podatkov o zaposlenih. Imena, naslove, datume rojstva, številke zdravstvenega zavarovanje in telefonske številke 1100 zaposlenih je nato kolegialno delil tudi z ostalimi jetniki. Poleg tega si je pridobil še dostop do interneta, tako da je svojo zbirko podatkov lahko dopolnil še s fotografijami paznikov, zapornikov in zračnimi posnetki zapora. Če bo obsojen za krajo identitete in namerni vdor v zaščiteni računalnik, mu grozi kazen 12 let in globa 250.000 dolarjev, poročajo.

7 komentarjev

Spletni zalezovalec dobil 7 let zapora

ZDNet - In še ena novička iz področja spletnega kriminala...
Spletni zalezovalec je bil obsojen na sedem let zapora zaradi vdora v spletno stran najstnice in objave njenega domačega naslova z vabilom, naj jo posilijo.
37-letni Donald Ridley se je spoprijateljil z dekletom, da bi ji pomagal z njeno spletno stranjo, nato pa se je obrnil proti njej, ko je ta odklonila njegovo zapeljevanje.
Potem ko je na spletni strani objavil žrtvino sliko in njenim naslovom, je bilo dekle dobesedno bombardirano z obscenimi emaili iz vsega sveta. Dekle in njena mati sta se bili celo prisiljeni preseliti, ko sta dobili kar nekaj čudnih obiskov.
Ridley je bil obsojen zaradi 25 kaznivih dejanj, vključno z objavljanjem obscenega materiala, in pošiljanjem nespodobnih fotografij. Prav tako je priznal, da je imel in tudi posredoval 100 fotografij z otroško pornografijo.
Heh, kot je luni že rekel... Kill them all... :) Sicer jaz nisem za takšne drastične ukrepe, vendar pa me vseeno veseli, da so kaznovani in za...

4 komentarji