»

Matematika porazila Windows XP

Slo-Tech - Zob časa ga je povozil že zdavnaj, Microsoft ga je nehal podpirati že pred devetimi leti (dasiravno ga je potem še vseeno kdaj posodobil), sedaj pa ga je premagala še matematika. Znan je algoritem za aktivacijo Windows XP, s čimer je možno za vedno in brez povezave do internet aktivirati vse verzije Windows XP. Upati je sicer, da tega leta 2023 ne bo potreboval nihče.

V resnici nikoli ni bilo prav težko dobiti delujoče verzije Windows XP. Obstajala so različna orodja, ki so ustvarjala različne ključe ali uporabo omogočala na druge načine. Večinoma je šlo za hekanje datotek, dešifriranje s silo in podobno. Obstajala so tudi orodja, ki so omogočala odklepanje, če so imela povezavo z internetom (npr. WindowsXPKg), pa tudi različne predaktivirane slike ISO. A vendarle - algoritem v najčistejšem, matematičnem pomenu besede ni bil zlomljen.

Sedaj smo dočakali tudi to. Na spletni strani TinyApps, kjer domujejo številni uporabni kratki programi, se je znašlo orodje za aktivacijo Windows...

10 komentarjev

Windows 7 se prodaja odlično

Uspeh, ki je zasenčil Windows Vista

Slo-Tech - Po besedah CFO-ja Microsofta, Petra Kleina, je Windows 7 zaenkrat najbolje prodajan operacijski sistem v zgodovini računalništva, vsaj glede na dolžino obdobja, v katerem se je prodajal. Od konca oktobra 2009, ko je bil Windows 7 uradno predstavljen, je Microsoft prodal že kar 90 milijonov licenc, kar v povprečju nanese na 50 licenc vsako minuto. Tržni delež je še vedno precej nizek, saj je Windows 7 v svetovnem merilu z 8% na tretjem mestu za Windows Vista, ki jo uporablja 16% uporabnikov, ter Windows XP, ki je še vedno nameščen na kar 65% računalnikih.

Večinski delež slednjega predstavljajo...

99 komentarjev

Naslednik WGA je tu

ComputerWorld - Kot smo pred dvema tednoma napovedali, je Microsoft začel ponujati posodobitev KB971033 za Windows 7, ki prinaša novo orodje za preverjanje legalnosti namestitve. Imenuje se Windows Activation Technologies (WAT) in predstavlja nadgradnjo obstoječega WGA, ki je bil uveden leta 2006. WAT prepozna in blokira približno 70 različnih trikov, s katerimi je bilo moč zaobiti aktivacijo. Pomembnejša novost je uvedba reaktivacije, ki jo WAT neopazno izvede vsake tri mesece. Takrat se vnovič poveže z Microsoftovimi strežniki in preveri, ali je nameščena kopija še vedno legalna, torej ali ni bila nemara aktivirana s kakšnim trikom, ki so ga v Redmondu prepoznali šele kasneje. Tega Windows XP in Vista nista počela, čeprav sta se povezovala s strežniki.

Uporabniki, ki imajo v Windows Update označeno samodejno nameščanje posodobitev,...

31 komentarjev

Izboljšan sistema boja proti piratstvu Windows 7

Slashdot - Microsoft je napovedal trd boj zoper tatove njihove programske opreme, še zlasti zadnjega operacijskega sistema Windows 7. Kmalu bodo namreč za prenos pripravili Windows Activation Technologies (WAT), ki je nadgradnja že obstoječega sistema WGA iz Windows XP za lovljenje piratov. Nekaj so se v Redmondu iz sicer zavržene tožbe le naučili, tako da bosta prenos in namestitev posodobitve prostovoljna. Kdor se bo zanju odločil, pa ga ne bo pričakalo kaj bistveno novega.

Nov WAT bo prepoznal in onemogočil približno 70 različnih vrst ukan za aktivacijo nelicenčne kopije Windows 7. Tem bo nato nagajal s črnim ozadjem in neprestanim opominjanjem. Prav tako se bo WAT vsake tri mesece povezal z Microsoftovimi strežniki in preveril, ali so na seznamu prepovedanih bližnjic do aktivacije kakšne nove metode. Tako bo možnost, da je nelegalen sistem, ki je bil prej zaradi zvitega trika označen kot legalen, nenadoma pravilno označen kot nelegalen. Microsoft sicer zagotavlja, da se v postopku ne...

193 komentarjev

Razbita koda za Windows XP

The Register - Na The Register poročajo, da je skupini hekerjev uspelo razbiti Microsoftovo slavno kodo za aktivacijo operacijskega sistema preko interneta. Res je, da so obstajale druge možnosti za nelegalno namestitev programa (kot je preprosto deaktiviran modul za registracijo po internetu), a vseeno je ta program velika grožnja Microsoftu. Program naj bi v eni noči na povprečnem računalu ustvaril 25 kod, katere naj bi Microsoftov strežnik sprejel za avtentične. Bo kmalu sledil nov "Security Update" :D? Celotno zgodbo si preberite tule.

6 komentarjev

Idealna količina pomnilnika v WinXP

The inquirer - Medtem, ko se nekateri izmed vas že mastite z najnovejšo piratsko verzijo trenutno najbolj vročega operacijskega sistema Windows XP, se na internetu še vedno pojavljajo razni razgovori o tem, koliko pomnilnika bomo potrebovali za kar najboljše delovanje XP-jev. Microsoft sicer zagotavlja, da bo sistem dovolj dobro deloval na 128 MB pomnilnika, nekatera podjetja, ki izdelujejo pomnilnik pa pravijo, da naj bi bil minimum 256 MB. Hočete še moj komentar? Glede na to, da je tako SDRAM, kot tudi DDR SDRAM trenutno prav nesramno poceni, naj bo 256 MB nek minimum.

5 komentarjev

Talibani so znoreli

The Register - Kolikor jaz vem so Afganistanci (razen Talibanov, ki se vedno nekaj preseravajo) eni izmed najbolj ubogih ljudi na svetu. Talibani so namreč spet dopolnili svojo listo prepovedanih reči. Od sedaj naprej prebivalci Afganistana ne smejo: biti plešasti, igrati inštrumentov, igrati kart, gledati televizije, ... , uporabljati šminke, raznih pripomočkov za poliranje nohtov, gledati raznih katalogov, kjer kažejo slike ljudi, gledati filmov, ... uporabljati interneta in imeti računalniških diskov. Da, tudi računalniški diski so se znašli na seznamu prepovedanih predmetov. Zakaj, gotovo ne ve nihče (gotovo niti Talibani ).

4 komentarji