»

Izšel KDE 4.7

KDE - Pol leta po izidu prejšnje verzije je po načrtih izšla nova verzija grafičnega okolja KDE, ki nosi številko 4.7. Na voljo sta obe verziji, tako Plasma Desktop kot tudi Plasma Netbook Workspaces. Novosti moremo kot po navadi razvrstiti v tri skupine: nove funkcionalnosti, izboljšani stabilnost in hitrost ter popravki hroščev.

Vrača se aplikacija Kontact, prenovljen je Dolphin (upravitelj datotek), izboljšan je Marble (virtualni zemljevid), Gwenview podpira hkratno ogledovanje dveh slik druge ob drugi, Okular omogoča pregledovanje mape v stripovskem načinu. Upravitelj oken KWin, ki ima novo možnost senčenja oken, sedaj izkorišča tudi strojno opremo za OpenGL ES, kar bo prišlo prav predvsem mobilnih uporabnikom, medtem ko je v Plasma Workspaces precej dodelana...

142 komentarjev

Linux 3.0 prestavljen zaradi redkega hrošča

Slo-Tech - Danes bi bila morala iziti nova verzija Linuxovega jedra, pa se to ne bo zgodilo. Tik pred zdajci so našli obskurnega hrošča, ki ga je sicer zelo težko že namenoma reproducirati in se še redkeje pojavi pri običajnem delu, a Linus Torvalds pravi, da bo Linux 3.0 kljub temu moral nekoliko počakati.

Novo verzijo posebej težko pričakujemo, ker se bo imenovala Linux 3.0. Čeprav velikih sprememb od jedra Linuxa 2.6.39 ni pričakovati, se je Linus odločil, da "bi bilo število 40 že preveliko", zato se bo nova verzija imenovala kar Linux 3.0. Hkrati to lepo sovpada s tretjim desetletjem razvoja, v katerega Linux letos vstopa. Glavne novosti v novi verziji bodo podpora za cleancache, gonilniki za Microsoftov Kinect, posodobljeni gonilniki za grafične čipe, optimizacije za platforme Sandy Bridge, Ivy Bridge in Fusion ter...

46 komentarjev

Izšel KDE 4.6

KDE Plasma 4.6

KDE - Pol leta je naokoli in to pomeni, da je izšla nova verzija grafičnega okolja za Linux. Nova verzija KDE, ki zajema vse trije linije izdelkov KDE Plasma, KDE Applications in KDE Platform, nosi oznako 4.6 in prinaša kar precej novosti. KDE Plasma 4.6 nudi prenovljen sistem Activities, izboljšano upravljanje z energijo, pohitren KWin, izboljšan sistem obvestil ter obilo kozmetičnih popravkov. Brezplačno si jih lahko prenesete s strani KDE.

20 komentarjev

Izšel KDE 4.5

KDE - Včeraj je v polletnem ciklu izšla nova stabilna verzija grafičnega okolja za Linux KDE, ki nosi oznako različice 4.5.0. Razvojna ekipa se je za to podverzijo posvetila stabilnosti in celovitosti Desktopa, tako da so popravili 16 tisoč hroščev in dodali kar nekaj novih funkcionalnosti in aplikacij. Omenimo predelavo obvestilnega področja (angl. notification area), KWin, Plasma Work Activities, Plasma Netbook, Marble itn. Prenos je že mogoč z domače strani.

39 komentarjev

Pentagon dovolil rabo socialnih omrežij

CNN - Ameriški Pentagon je v petek objavil spremembo politike glede uporabe socialnih omrežij. Po novem namreč svojemu osebju dovoljujejo uporabo strani, kot so Facebook, Twitter in tudi YouTube. Strani so bile na službenih računalnikih od leta 2007 dalje blokirane, odslej pa bodo z netajnih računalnikov prosto dostopne. Pomočnik obrambnega ministra William J. Lynn III pojasnjuje, da vojska prepoznava pomembnost tehnologij 21. stoletja in želi z njihovo pomočjo doseči čim širši krog ljudi.

Vojaki bodo lahko tako javnost informirali o misijah, ki se opravljajo, kot tudi ostajali v stikih z družinami. Uporaba socialnih omrežij bo združevala promocijsko dejavnost in...

2 komentarja

Izšel KDE 4.4

KDE - Izšla je nova stabilna verzija grafičnega okolja za Linux z imenom KDE, ki nosi oznako različice 4.4, ki se mu pridružuje še prenovitev spletne strani kde.org. Kodno ime nove inačice je bilo tekom razvoja Caikaku. Spet je tu vrsta novosti: avtorji pravijo, da so odstranili 7200 hroščev in implementirali 1400 novih funkcionalnosti. Poleg tega v novi verziji najdemo še alternativni grafični vmesnik Plasma Netbook za rabo na malih prenosnikih. Social Desktop nudi izboljšave openDesktopa in ponuja večjo integracijo socialnih omrežij na namizje. Prenos je kot običajno mogoč z uradne spletne strani.

22 komentarjev

KDE SC 4.4, blagovne znamke v družbenih medijih, Ivo Boscarol in FSFE Slovenija

Kiberpipa - V prihajajočem tednu vas Kiberpipa vabi najprej v torek na zabavo ob izidu zbirke KDE Software Compilation 4.4, v sredo na okroglo mizo, kjer bo potekala razprava na temo pojavnosti blagovnih znamk v družbenih medijih. Gost četrtkovega VIP večera pa bo Ivo Boscarol.

Kot smo na Slo-tech že pisali, bo v torek izšla naslednja različica zbirke, KDE Software Compilation 4.4. Skupnost KDE se je jeseni tudi reorganizirala in prenesla poudarek z namiznega okolja na delovanje same skupnosti, ki je v zadnjem letu dni opazno zrasla. Ob 18. uri so v Kiberpipo vabljeni vsi navdušenci na predstavitev novosti, ki bodo predstavljene v okviru Pipinega odprtega termina skupaj s slovensko skupnostjo KDE in društvom Lugos. Dogodek bo pospremljen z več predavanji in družabnim dogodkom.

Sredine Spletne urice v obliki okrogle mize bodo posvečene "pravilom igre" in praksam s področja blagovnih znamk v družbenih medijih. Zakaj za blagovno znamko ne ustvariti osebnega profila na Facebooku? Kako se po...

0 komentarjev

Izšel KDE 4.3

KDE 4.3

vir: KDE
Slo-Tech - Pol leta po izidu prejšnje verzije namiznega okolja za Linux z imenom KDE je izšla nova različica, to pot že KDE 4.3. Verzija s kodnim imenom Caizen po besedah avtorjev prinaša kopico novosti in izboljšav, ki bodo po godu uporabnikom. Pravijo, da so v zadnjih šestih mesecih popravili prek 10.000 hroščev, dodali skoraj 2.000 novih možnosti, skupno pa izvedli 63.000 sprememb. Prenos je kot običajno mogoč z uradne strani, koder najdete tudi obsežnejši opis izboljšav in seznam novosti. Prve vtise so že zbrali na ComputerWorld.

48 komentarjev

Izšel je KDE 4.2

KDE 4.2

vir: KDE
KDE.org - Izšla je nova stabilna verzija grafičnega okolja za Linux KDE, ki nosi številko 4.2 in je bila poznana pod kodnim imenom The Answer (Odgovor). Uradna predstavitev je na voljo tudi v slovenščini. Nova verzija, za katero pravijo, da je za razliko od 4.1 primerna za večino končnih uporabnikov, saj spet vsebuje mnoge funkcionalnosti iz 3.5, ki jih 4.0 in 4.1 nista imeli, prinaša kopico izboljšav in dodatkov.

Plasma je nekoliko dopolnjena, tako da sedaj vsebuje hitri zaganjalnik (Quicklauncher), vremenske informacije, vire novic (newsfeeds), stripe in hitro deljenje datotek prek storitev pastebin, poleg tega npr. podpira Google Gadgets. Gradniki Plasme se lahko uporabijo tudi v ohranjevalniku zaslona, izboljšani pa sta še opravilna in...

40 komentarjev

Izšel KDE 4.0.0

Namizje KDE4 v slovenščini

vir: Lugos
KDE - Minili sta že več kot dve leti odkar so bile začrtane prve smernice razvoja četrte serije odprtokodnega namiznega okolja KDE. Včeraj pa je trdo delo naposled le obrodilo sadove in izšla je različica 4.0.0.

Kot je že običaj pri novih večjih izdajah, je novosti in sprememb ogromno. Za začetek je bilo potrebno namizje predelati za uporabo programske knjižnice Qt 4, dodanih pa je tudi precej novih tehnologij: Phonon za večpredstavnost, Solid za povezovanje s strojno opremo, Strigi za namizno iskanje, Plasma za sam prikaz namizja, NEPOMUK-KDE za semantično namizje (ocenjevanje in označevanje datotek ter dodajanje komentarjev) in še mnogo drugih. V okviru podprojekta Oxygen so...

71 komentarjev

Damn Vulnerable Linux - najbolj luknjasta Linux distribucija

digg.com - Pravkar smo ugledali izzid nove Linux distribucije, ki sliši na ime Damn Vulnerable Linux. Od vseh ostalih se razlikuje po tem, da se avtorji namenoma trudijo sestaviti takšen paket programov, ki bi bil čimbolj ranljiv na raznorazne napade.

Osnova je Damn Small Linux in zato s svojimi 150 MB spada med manjše distribucije. Uporablja jedro verzije 2.4, vključuje pa še starejše in ranljivejše različice Apache, MySQL, PHP, FTP in SSH servisov. Avtorji pravijo, da je glavni namen DVLja učenje nadebudnih mladih administratorjev, da bodo lahko postavili varen strežnik v svojih bodočih službah. DVL tako pride z z nekaj vgrajenimi vajami, ki predstavijo različne PHP luknje in navodili kako se...

37 komentarjev

Izšel KDE 3.3

OSNews - Izšla je četrta različica tretje generacije namiznega okolja za Linux in druge Unixe, KDE 3.3. Prenovljeno je celotno okolje z veliko večino aplikacij, izboljšave na področju uporabnosti, stabilnosti in povezljivosti pa so najbolj občutne v zbirki KDE PIM (Personal Information Management). Kontact, ki je zamenjava za Microsoftov Outlook, je odslej povezan z Kolabom, rešitvijo za skupinsko delo. Nekaj podrobnosti je razkril tudi eden glavnih razvijalcev, George Staikos, v intervjuju na NewsForge. Še nekaj statistike: odpravljenih je 6000 hroščev, izpolnjenih 2000 želja in dodanih 60000 vrstic nove kode.

Na novico nas je opozoril Kostko.

15 komentarjev

Izšla nova verzija PowerDVD-ja

Cyberlink - Cyberlink se, kakor kaže, zgleduje po AMD-ju, saj so tudi oni svojo novo verzijo PowerDVD-ja poimenovali XP, točneje PowerDVD XP 4.0. V novi verziji najdemo veliko novosti, med katerimi so tudi DTS Extended Surround 6.1, Dolby Pro Logic II Decoder, predvajanje MP3-jev, SVCD-jev in VCD-jev. In to je le krajši opis novosti. Če se vam vse skupaj zdi zanimivo in vredno preizkusa (sam ga bom zagotovo preizkusil, ko dobim nov dvd pogon), odsurfajte na Cyberlinkovo stran, kjer si lahko snamete časovno omejeno verzijo oz. 'Trial version'.

11 komentarjev