»

NSA plačevala podjetjem za stroške zaradi poizvedb Prism

Guardian - Guardian kljub težavam, ki so jih imeli z britanskimi oblastmi zaradi razkritij o aferi Prism, nadaljuje objavljanje podatkov, ki jim jih je posredoval Edward Snowden (in jih niso uničili). V sodbi iz oktobra 2011, ki so jo ZDA javnosti razkrile šele ta teden, sodišče namreč ugotavlja, da je prisluškovanje, ki ga NSA nekritično izvaja nad vso komunikacijo, nezakonito. Ločiti bi namreč morali komunikacijo znotraj države in komunikacijo izven države, brez odredb pa smejo prestrezati le slednjo.

Sodba se ni nanašala specifično na programsko opremo iz projekta Prism, a je vseeno...

3 komentarji

Napad na Citigroup že maja, prizadel dvakrat več komitentov

The New York Times - Medtem ko po spletu še vedno odmeva napad na Citigroup, še zlasti zaradi neverjetne varnostne luknje, je banka po zahtevku generalnega tožilca iz Connecticuta razkrila nekoliko več informacij.

Vdor so zabeležili 10. maja, nakar so nemudoma zagnali preiskavo in odpravo ranljivosti. Do 24. maja so ugotovili, da so napadalci dobili imena, številke bančnih računov in...

2 komentarja

Google Buzz

vir: Google
Google - Google je danes v svojem štabu v kalifornijskem Mountain Viewu svetovni javnosti predstavil Buzz, svoj poizkus za prevzem naslova najpomembnejšega socialnega omrežja. Buzz je na prvi pogled mešanica Facebooka in Twitterja ter propadlega Friendfeeda, katerega uporabniška baza se vztrajno zmanjšuje po Facebookovem prevzemu razvijalcev. Jedro Buzza je posodabljanje statusa, kot na Twitterju in Facebooku, a v stilu Facebooka Buzz omogoča tudi deljenje multimedijskih vsebin. Z vključkom je mogoče kar iz GMaila, s katerim je Buzz pravzaprav neločljivo prepleten, pregledati celotne galerije s Picasse in Flickrja, medtem ko se...

35 komentarjev

Google bo sodeloval z NSA

Sedež NSA v Fort Meade v Marylandu

Washington Post - Google vsega le ne zmore sam, zato bo decembrske napade iz Kitajske raziskoval v sodelovanju z ameriško NSA. Obe udeleženi strani dogovora, ki še ni dokončan, nista želeli javno komentirati, a je kljub temu znanega že mnogo.

Viri blizu Googla pravijo, da se zavezništvo oblikuje z namenom omogočiti medsebojno deljenje občutljivih informacij, ne da bi kršili Googlovo politiko varovanja zasebnosti ameriških uporabnikov. To seveda ne pomeni, da bo NSA lahko prebrala kar vso elektronsko pošto Googlovih strank.

Google je NSA kontaktiral že takoj po odkritju vdora, a zaradi občutljivosti tematike končnega dogovora še vedno niso sklenili. Cilj sodelovanja naj ne bi bil toliko...

19 komentarjev

V ZDA sprejeli zakon, ki telekomunikacijskim podjetjem podeljuje imuniteto za nezakonito prisluškovanje

Electronic Frontier Fundation - Kot poročajo na EFF, je ameriški Kongres sprejel zakon, ki ameriški tajni službi NSA omogoča prisluškovanje brez sodnih odredb ter telekomunikacijskim podjetjem, ki so in še vedno sodelujejo z NSA, podeljuje imuniteto.

Iz tega razloga je propadlo okrog 40 tožb proti telekomunikacijskim podjetjem, ki so jih v organizaciji EFF in sorodnih organizacij vložili posamezniki zaradi nezakonitega prisluškovanja in nezakonitega sodelovanja telekomunikacijskih podjetij z NSA.

Pri EFF sicer ne nameravajo odnehati in napovedujejo, da bodo določilo o imuniteti spodbijali na Vrhovnem sodišču ter v naslednjem sklicu Kongresa zahtevali preklic imunitete.

Sprejemu zakona so sicer nasprotovali nekateri demokratski kongresniki, ameriški predsedniški kandidat Barack Obama pa je, kljub poprejšnjemu zatrjevanju, da je podeljevanje retroaktivne imunitete in nezakonito prisluškovanje napačno, zakon (verjetno iz politično-taktičnih razlogov) podprl. Zaradi te podpore si je že prislužil nekaj ostrih...

33 komentarjev

Sodelovanje operaterjev komunikacij s tajnimi službami

New York Times - Pred dvemi dnevi je New York Times objavil članek z naslovom Wider Spying Fuels Aid Plan for Telecom Industry.

V članku opisujejo sodelovanje ameriških telekomunikacijskih podjetij z NSA. Nekaj ameriških nevladnih organizacij je namreč proti nekaterim telekomunikacijskim podjetjem vložilo tožbe zaradi (po njihovem mnenju) nezakonitega sodelovanja z NSA. Zaradi tožb je ameriška administracija skušala doseči sprejetje zakonodaje, ki bi telekomunikacijskim podjetjem za nazaj podelila imuniteto. A glavni problem ameriške vlade ni podeljevanje imunitete za nazaj, pač pa vprašanje ali bodo telekomunikacijska podjetja v prihodnosti še želela (nezakonito) sodelovati z ameriškimi tajnimi službami.

Dokler je glavni prenos telekomunikacijskih podatkov potekal brezžično in preko satelitov, so ameriške tajne službe imele na voljo lastno tehnologijo za prestrezanje. V zadnjih letih pa čedalje več komunikacij poteka po optičnih kablih, pri nadzoru le-teh pa tajne službe potrebujejo...

9 komentarjev

NSA sodelovala pri razvoju Viste

Slo-Tech - Kot poročajo na Washington Post, je Microsoftu pri razvoju operacijskega sistema Windows Vista pomagala NSA (National Security Agency). Znano je, da je naloga NSA prestrezanje komunikacij in elektronski nadzor, manj znano pa je, da je ena izmed nalog NSA tudi razvoj varnostnih sistemov in varnostno testiranje. NSA je tako Microsoftu pomagala pri razvoju varnosti Windows Vista operacijskega sistema, pravijo pa, da so to storili brezplačno. Po poročanju je Microsoft za pomoč zaprosil tudi druge ameriške vladne agencije in mednarodne ustanove, med drugim tudi NATO.

Vlaganje v varnost je gotovo koristno in hvalevredno, pojavljajo pa se vprašanja, ali je sodelovanje z NSA, ki je znana tudi po svojem nezakonitem nadzoru, pravi korak v to smer. Znano je namreč, da je NSA "pomagala" pri razvoju DES šfrirnega algoritma, v katerem so kasneje našli varostne pomankljivosti za katere obstaja sum, da so bile namerno vstavljene. Po drugi strani pa je NSA sodelovala tudi pri razvoju enega...

22 komentarjev

NSA izvajala prisluškovanje Američanom že pred 11. septembrom?

Slashdot - Bloomberg poroča, da je ameriška NSA izvajala prisluškovanje lastnim državljanom (kar je po zakonu FISA prepovedano) že sedem mesecev pred 11. septembrom. To po mnenju odvetnika tožnikov Carla Mayerja dokazuje, da je bila tim. "vojna proti terorizmu" le priročen izgovor za nadzorovanje.

Projekt tajnega nadzorovanja državljanov ZDA se imenuje Pioneer Groundbreaker. V okviru projekta je NSA najprej zaprosila AT&T za pomoč pri izgradnji nadzornega centra, kasneje pa je NSA nadzorni center razvila sama. Nekateri domnevajo, da je projekt Pioneer Groundbreaker pričel nastajati junija 2000, ko se je NSA pričela potegovati za finančna sredstva za modernizacijo in izboljšanje svoje tehnološke infrastrukture. Želja po prenovi je bila posledica razpada informacijskega sistema NSA 24. januarja 2000, kar opisuje James Bamford v knjigi Body Of Secrets (strani 451 - 454).

Razkritje o tajnem nadzorovanju sedem mesecev pred terorističnimi napadi 11. septembra 2001 je prišlo na dan kot...

36 komentarjev

Imajo ZDA dostop do bančnih podatkov in večino ameriškega interneta?

Slo-Tech - Konec prejšnjega tedna so ameriški časopisi The New York Times, Los Angeles Times in The Wall Street Journal objavili članke o skrivnih sodnih pozivih s katerimi sta obveščevalna služba CIA in ameriška Državna zakladnica (Treasury Department) pridobila mednarodne podatke o bančnih transakcijah preko sistema SWIFT.

Preko sistema SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) se pretakajo podatki o mednarodnih finančnih transakcijah iz 7800 finančnih ustanov iz več kot 200 držav. Podatke so kakopak pridobivali zaradi borbe proti teroristom oziroma njihovim financerjem. Po uradnih zagotovilih ni šlo za izkopavanje podatkov (tim. data mining), pač pa so dostopali le do omejenega števila podatkov. Kljub temu je sedaj povsem jasno, da imajo ameriški državni organi preko SWIFT-a dostop do vseh mednarodnih finančnih transakcij. (Mimogrede: se še kdo spomni izmikanj glede prisluškovanja NSA Američanom?) Ameriška administracija je razkritje kritizirala, saj naj bi...

31 komentarjev