»

Japonski Yahoo bo zahteval identifikacijo za komentiranje

Slo-Tech - Yahoo bo na Japonskem od uporabnikov zahteval identifikacijo, če bodo želeli objavljati komentarje pod novicami. Ukrep bo stopil v veljavo sredi prihodnjega meseca, z njim pa želijo dvigniti raven komentarjev, zatreti neprimerne komentarje in ustvariti prijetnejši prostor za obiskovalce. Identifikacija bo možna s telefonskimi številkami, ki ne smejo biti anonimne.

Yahoo News ima na Japonskem že sedaj moderatorje, ki 24 ur na dan odstranjujejo komentarje, ki kršijo pravila uporabe. Uporabniki, ki kršitve ponavljajo, izgubijo pravico do komentiranja. Ta ukrep velja od leta 2018, a ne zadostuje v boju proti razraščanju neprimernih komentarjev, saj so uporabniki preprosto ustvarili nov račun. Od leta 2020 so morali vnesti telefonsko številko, ki pa ni bila nujno registrirana. Sedaj bo nujna uporaba registrirane telefonske številke za vezavo računa, na katero bo uporabnik prejel sms.

O problematiki spletnega trpinčenja, nadlegovanja in žaljenja na Japonskem smo letos že pisali. Za...

24 komentarjev

Nov članek: Spreminjanje klicne identifikacije

Slo-Tech - Ker je konec leta 2011 več slovenskih medijev poročalo, da naj bi poslanka Državnega zbora Melita Župevc iz enega svojega mobilnega telefona prejela klic na svoj drugi mobilni telefon, javil pa naj bi se neznan moški glas in ker so na novinarska vprašanja mobilni operaterji pojasnili, da takih primerov še niso zasledili, predstavnik Telekoma Slovenije pa je izjavil, da "vdor v sistem telefonskih povezav oziroma klic s prikazom kličoče številke, ki ne pripada v mobilni telefon vstavljeni SIM kartici, v Mobitelovem omrežju ni mogoč", podoben pa je bil tudi odziv poslanca in trenutno ministra za notranje zadeve Vinka Gorenaka, ki je na svojem blogu zapisal, da "tehnično res ni mogoče, da te nekdo kliče iz tvoje lastne prve telefonske številke na tvojo lastno drugo telefonsko številko, brez tvoje vednosti seveda", smo se odločili objaviti kratek povzetek stanja tehnike na tem področju.

Vsebina ne predstavlja nič novega, kar ne bi bilo strokovni javnosti znano že leta, ponovno pa...

95 komentarjev

Microsoft patentiral telefon z izmenljivimi moduli

Wired News - Modularnost je popularna beseda v načrtovanju programske opreme, a Microsoft je patentiral modularnost pametnih telefonov v strogo strojnem smislu. Dodeljen jim je bil patent za pametni telefon z drsnim predelom (slide-out section), v katerem pa to pot ni nujno samo tipkovnica, ampak se lahko dodatki izmenjujejo.

Na ta način lahko modul uporabljamo kot tipkovnico, daljinski upravljalnik za televizijo, prostor za dodatno baterijo, igralno podlogo itn. Večina teh izdelav že obstaja, recimo telefon z igralno podlogo, medtem ko so telefoni s tipkovnico že široko razširjeni, a še nihče ni resno razmišljal, da bi vse združil v en telefon.

Obstajajo sicer poizkusi (Modu Phone, NTT...

21 komentarjev

Mehika bo izklopila 26 milijonov mobilnih telefonov

Vrsta pred centrom za pomoč uporabnikom

Slashdot - Mehika je lani objavila, da bodo morali vsi lastniki predplačniških mobilnih telefonov svoje telefone registrirati z imenom, če jih bodo želeli še uporabljati. Tako unikatno številko CURP (mehiški EMŠO) enolično povežejo s telefonsko številko. Povod za tako odločitev je porast kriminalna, ki ga želi Mehika zajeziti tudi na tak način. Včeraj se je rok iztekel in večina je z registracijo počakala do zadnjih ur.

Uporabniki, ki iz takšnih ali drugačnih razlogov svojih imen niso želeli razkriti, so bili v nedeljo opozorjeni, da jih bodo odklopili. Postopek registracije bil enostaven, saj so morali le poslati CURP na vladno številko, a se ga približno 30 odstotkov uporabnikov ni lotilo. Nekateri vladi ne zaupajo, drugi...

17 komentarjev

Za Evropo enotni polnilci mobilnih telefonov

Evropski komisar Günter Verheugen kaže preteklost

vir: Ars Technica
Reuters - Glavni proizvajalci mobilnih telefonov na svetu so se uklonili evropskemu pritisku za harmonizacijo in složno podpisali dogovor o enotnem univerzalnem polnilcu. Sporazum, ki so ga podpisali Nokia, Sony Ericsson, Motorola, Apple, LG, NEC, Qualcomm, Research in Motion, Samsung in Texas Instruments, obljublja, da bomo najkasneje prihodnje leto lahko vse nove telefone polnili z eno napravo. Nova generacija polnilcev bo uporabljala micro-USB priključek, s čimer bo poskrbljeno za navzkrižno združljivost. Ocenjujejo, da je v Evropi v uporabi 400 milijonov mobilnih telefonov, vsako leto pa prodajo 185 milijonov novih.

Direktiva sicer zavezuje proizvajalce, da ponudijo enotne polnilce le za tako imenovane podatkovne telefone (data-enabled phones), ki naj bi v...

78 komentarjev

Mobitel z UMTS še letos

SiOL - Mobitelovo omrežje mobilne telefonije tretje generacije (UMTS) naj bi komercialno zaživelo še pred koncem leta 2003, je na današnji novinarski konferenci na Bledu dejal direktor družbe Anton Majzelj. Mobitel naj bi bil s to potezo med prvimi mobilnimi operaterji v Evropi, saj je UMTS storitve zaenkrat ponudilo le pet operaterjev. Mobitel bo tako naslednje leto pokril le Brnik ter Ljubljano, v začetku leta 2004 pa se lahko nadejamo UMTS tudi v drugih krajih Slovenije. Klik!

2 komentarja

Ogroža nas SMS spam

The inquirer - Zadnjič sem poročal, da podjetja šele ugotavljajo, da je elektronsko oglaševanje potencial, ki se ga da še izkoristiti. Z drugimi besedami, dobili bomo še več spama.

Sedaj pa sem na Inqiurerju zasledil novico, da je japonski operater NTT DoCoMo ugotovil, da je kar 14% oglasnih sporočil, poslanih na mobilne telefone, nelegalnih. Kot legalna veljajo sporočila, katera vsebujejo možnost odpovedi. Legalicija, ki je vstopila v veljavo 1. junija letos, pa predpisuje tudi kazni. 300 milijonov jenov (150 milijonov tolarjev) za pravne osebe in 3 milijone za posameznike. Več pa tukaj.

Na japonskem torej ne težite dekletom. Lahko vas drago stane..

8 komentarjev

Email, Fax, Mobilni telefon.

The Register - O emajliranem spamu govorimo, o faksiranem smo govorili, o mobilnem mesnem zajtrku pa bo teklo olje zdajle.

Japonci -- ter 'multimedijski' DoCoMo -- se spopadajo z zanimivo obliko oglaševanja: Zlikovci oz. njihovi ZliAbaki™ na slepo kličejo telefonske številke mobilnega omrežja ter 'odložijo' po prvem pisku. Če uporabnik tako 'zgrešen klic' kliče nazaj, se oglasi reklama ... uporabnika pa čez čas preseneti visok račun svojega ljubega mobilnega operaterja, saj so te številke ustreznice slovenskih 090 [:D]. Rin..!

DoCoMo že napoveduje povračilne ukrepe, začenši s softverom za telefone. Ti tako klicev, krajših od dveh zvonjenj ne bodo pokazali oz. ne bodo zvonili; prav tako pa bo prikazan čas zvonjenja, da bo uporabnik lahko presodil o kredibilnosti™ klica.

2 komentarja

Dva v enem: 3G telefon in PDA

Cellular News - DoCoMo je združil 3G telefon in dlančnik -- tako je nastal FOMA SH2101V, ki ima vgrajeno kamero in nam omogoča realnočasovno sestankovanje [:P]. Premore prikaz 262.144 barv, ima pa 3,5 inčni zaslon. Podatke lahko sprejema s hitrostjo do 384 kbps, pošilja pa s hitrostjo 64 kbps. Podpira seveda vse novejše tehnologije, kot so i-mode, gledanje filmov, poslušanje glasbe in drugo. Klik! Prodajalci ga bodo na trg poslali 16. julija 2002, cena pa še ni znana.

0 komentarjev

Mobilci na udaru!

The Register - Problem današnje dobe je, da je nasičena z različnimi virusi. Tukaj ne mislim na viruse kot živa bitja, ampak na zoprne skupke kode, ki lahko uporabniku povzročijo kar precej nevšečnosti. Do nedavnega so bili virusi samo v domeni računalnikov, kasneje pa so se začeli pojavljati tudi na ročnih računalnikih, npr. Palmih. No, vse bolj se zdi, da se bodo virusi s predstavitvijo novih sistemov, ki bodo mobilnim telefonom omogočali hiter pretok podatkov, razširili tudi na to področje. Zaenkrat na srečo še ni čutiti bistvenega vpliva, vendar pa uporabnikom že dalj časa "morijo" hekerji, ki pošiljajo SMS-e, ki vključujejo nestandarden nabor znakov in utegnejo začasno onesposobiti vaš mobilni telefon. Taki SMS-si so bili pred kratkim usodni za Nokie, zdaj pa se je na udaru znašel tudi Simensov mobilnik s številko 3568i. Problem nastane, ko vam heker pošlje SMS v kitajščini, ki izkoristi hrošča v programski opremi. SMS vam lahko začasno onesposobi telefon, saj ni mogoče izbrisati nadležnega...

0 komentarjev

Protivirusna zaščita v prihodnosti

The Register - Že kar dolgo časa nazaj sem poročal, kako so na Japonskem mobilni telefoni začeli klicati policijsko postajo in povzročati razne neprijetne stvari. Vzrok za to je bil virus, ki je, če me spomin ne vara, Japonske mobilce okužil preko raznih e-mailov. Ker postajajo mobilni telefoni in ostale mobilne naprave vedno bolj razširjene in ker je vedno več servisov, ki delujejo preko teh naprav, se bo jasno povečala tudi količina virusov, ki bodo obsedali te naprave. Trend Micro gleda v prihodnost in razvija protivirusne programe, ki odkrivajo nevarno kodo v Javanskih ali Active X programčkih (applets). Trend Micru se skeniranje programčkov zdi tako posrečena metoda, da so se odločili, da ta način patentirajo. Seveda pa skeniranje programčkov na mobilnih napravah ni niti slučajno lahko opravilo, saj imajo te naprave precejšnje pomnilniške omejitve. Sicer s patentiranjem tega postopka ni nič narobe, vendar se moramo zavedati, da podobne programe razvijajo tudi pri podjetjih, kot so NAI,...

0 komentarjev

experience the EXperience

The inquirer - Microsoft ni znan samo po svojih operacijskih sistemih in Officu, ampak tudi po dobrih reklamah, ki propagirajo njihove izdelke. Po poročanju ostalih on-line medijev, je bila ena boljših reklam, ki oglašuje Win XP nastanjena na Microsoftovi Švicarski strani, kjer pa so jo zaradi rahlo sporne vsebine raje umaknili. Vendar bati se nič, ne boste prikrajšani. Ker so nekateri pravi norci na varnostne kopije, so filmček prekopirali. Ena izmed takih strani je tudi W2KNews, kjer si lahko prej omenjeno reklamo ogledate. In kaj je tako posebnega v njej? Ja kaj le, primite mišaka, kliknite sem in si poglejte.

3 komentarji

Virus za mobilne telefone

Wired News - Mobilni telefoni so predstavljali eno izmed zadnjih neosvojenih trdnjav, ki so bile odporne na viruse, vendar nič več. Zadnje čase so se začeli pojavljati tudi virusi za naše ljubljene mobilce. Vendar bati se nič, zaenkrat se problemi pojavljajo samo na Japonskem omrežju i-mode, vendar se kaj kmalu lahko zgodi, da ne boste več varni pri sprejemanju SMS-a. V čem je problem pri i-mode? Pred kratkim so se začele pojavljati čudne reči. Na Japonskem so začeli na veliko zvoniti telefoni na policijah in v gasilskih domovih. Razlog? Vsega je bil kriv virus, ki je bil napisan za mobilne telefone. Tukaj nastopi spet novo vprašanje - kako je virus sploh prišel v mobilne telefone? Preprosto. Vsega je kriv servis DoCoMo, ki omogoča uporabnikom omrežja i-mode, da pregledujejo elektronsko pošto, spletne strani ali uporabljajo kake druge internetne storitve. Uporabniki servisa DoCoMo so bili izpostavljeni (izpostavljenih je bilo približno 13 milijonov mobilnih telefonov) e-mailu, ki je vseboval...

2 komentarja

Siemens dobavitelj 500.000 mobilnih WAP aparatov

Fujitsu Siemens - Še ena novica od Dominika. Siemens je podpisal dogovor z niozemskim mobilnim operaterjem Telfort o dobavi pol milijona mobilnih telefonov s standardom WAP. Telfort in Dutch Postbank bosta svojim uporabnikom zagotovila Siemensove mobilne telefone kot del kampanije, katere cilj je predstavitev mobilnega bančništva nizozemskemu tržišču.
Siemensovi aparati M35i bodo posebej prilagojeni, da bi uporabnikom računov v Postbanku omogočili uživanje v mobilnem bančništvu, dostopni pa bodo 500.000 imetnikom računov kot del njihove promocije.

Mobilno bančništvo se torej približuje in verjetno je samo še vprašanje časa, kdaj bo mobilno bančništvo preko WAP telefonov možno tudi v Sloveniji (Klik, ...)

6 komentarjev

3G telefoni v Evropi

Microsoft - Omrežje tretje generacije v Veliki Britaniji se pripravlja na začetek delovanja v maju. Manx Telecom (lastnik je British Telecom), ki ima licenco tako za fiksno, kakor tudi za mobilno telefonijo na Otoku, je izjavil, da je maj mesec, ko bo omrežje začelo delovati. Ta datum naj bi bil absoluten in dokončen. NTT DoCoMo pritiska na podjetje in mu je določil 31. maj kot dan, ko mora omrežje zaživeti. Manx se bo verjetno moral zelo truduti, če bodo hoteli prehiteti Japonce, saj se bliža zadnji krog te dirke. Največje vprašanje je bilo, kateri terminali tretje generacije bodo maja pripravljeni in katere bo Manx Telecom uporabil. Pred kratkim so iz japonskega NECa prispeli terminali, nekaj sto telefonov pa naj bi prispelo v nekaj dnevih. Prve storitve v omrežju tretje generacije naj bi bile: video na mobilniku, linijske igre in informacije za turiste. Slednje se sliši malo čudno, saj bodo turisti prišli na Otok z navadnimi GSM/GPRS telefoni, ki ne izkoriščajo vseh možnosti modernega...

3 komentarji