»

Intel predstavlja 3D pomnilnik

vir: AnandTech
AnandTech - Intel je s svojim partnerjem Micronom drugi, ki je predstavil 3D pomnilniške čipe z zapisom dveh bitov na celico, prvi je jasno Samsung. Ni še povsem jasno, kako so pri IMFT zastavili trodimenzionalno tehnologijo, za Samsung vemo, da tranzistorje gradijo v višino v koncentričnih obročih po za tranzistorje standardnih plasteh. To jim da bistveno večjo površino od planarnih tranzistorjev, kjer plasti nalagajo eno na drugo na osnovno plast v višino. Večja površina na račun večje količine materiala da višjo vzdržljivost, po pričevanju Samsunga lahko bojda pričakujemo kar 10-krat višje število prepisov, medtem ko se nekoliko manj naprednemu proizvodnemu procesu navkljub gostota zapisa podatkov poviša. Intelu je z nalaganjem 32 plasti pomnilniških celic uspelo pripraviti 256-gigabitni oz....

0 komentarjev

Elpida razvila najmanjši 4-gigabitni pomnilniški čip

X-Bit Labs - Tretji največji proizvajalec pomnilniških čipov na svetu, japonska Elpida je razvila najmanjši čip 4 Gb DDR3 SDRAM, ki je zgrajen v 25 nm-proizvodnem procesu. V primerjavi s klasičnimi čipi v 30 nm je novinec manjši, cenejši za proizvodnjo, varčnejši in hitrejši. Dvogigabitne čipe je Elpida že julija začela izdelovati v 25 nm, medtem ko so štirigigabitni doslej ostajali na 30 nm.

Elpida pravi, da porabi nov čip 25 do 30 odstotkov manj energije za delovanje, medtem ko je v stanju pripravljenosti prihranek dvakrat tolikšen. To mu je omogočilo delovanje v varčnem načinu pri 1,35 V, medtem ko podpira tudi običajnejših 1,5 V. Hitrost dosega 1866 Mbps. Zaradi manjše litografije pa je cenejša tudi proizvodnja na kos, saj jih stlačijo na enako rezino...

3 komentarji

Intel in Micron na poti k 20 nm bliskovnemu pomnilniku

8-gigabitno jedra bliskovnega pomnilnika, izdelanega v 20 nm-proizvodnem procesu

vir: AnandTech
AnandTech - Prvi pogoni z IMFT-jevim 25 nm bliskovnim pomnilnikom so komaj prispeli na testne mizice in na police trgovin, ko Intel in Micron, partnerja pri IMFT (Intel Micron Flash Technologies), že predstavljata novo pomanjšanje. Tokrat bo prehod nekoliko manjši, kot s 34 na 25 nm, saj bo pomanjšanje veliko vsega 5 nanometrov na 20 nm-proizvodni proces. Prvi primerek, 8-gigabitno jedro, so izdelali v IMFT-jevi tovarni v Lehiju v zvezni državi Utahu, medtem ko bo masovna proizvodnja na 20 nm potekala še v tovarnah v ameriški Virginiji (Manassas) ter v Singapurju, ko bodo tovarni opremili za proizvodnjo 20 nm čipov (potrebne so manjše predelave proizvodne linije).

Končnih izdelkov sicer ne bomo videli še okroglo leto (proizvodni...

6 komentarjev

Intel in Micron napovedujeta 20 nm-bliskovni pomnilnik za SSD-je do poletja

ComputerWorld - Potem ko je Intel ravnokar predstavil novo generacijo SSD-jev v 25 nm, sta Intel in Micron napovedala, da bosta še do konca letošnjega poletja predstavila nove čipe za pogone SSD, ki bodo izdelani v 20 nm-tehnologiji. Bliskovni pomnilnik v 25 nm je bil premierno predstavljen pred približno letom dni, sedaj pa se napoveduje že manjša litografija. Intel in Micron skupaj razvijata nove, manjše vrste bliskovnega pomnilnika za SSD v podjetju IM Flash Technologies (IMFT).

Intel pojasnjuje, da se počasi že bližajo omejitvam zaradi fizikalnih zakonov. Ko so SSD-je proizvajali v 50 nm, je lahko skoraj vsak izdelovalec polprevodniških čipov zvaril svojega, sedaj pa je položaj ravno obraten, ugotavljajo. Primanjkuje namreč podjetij, ki imajo...

7 komentarjev

OCZ z novimi pogoni Vertex 2 prodaja mačka v žaklju

25 nm različica OCZ Vertex 2 - preostali štirje čipi so na zadnji strani tiskanine

vir: Storage Review
Storage Review - Nedavno so pri OCZ-ju ponosno objavili, da so prvi proizvajalec pogonov SSD, ki je svoje izdelke uspešno prestavil na sveže pomnilniške čipe, izdelane v 25 nm-proizvodnem procesu. Gre za Micronove čipe, ki so bili razviti v sodelovanju z Intelom in jih lahko v bližnji prihodnosti pričakujemo tudi v 3. generaciji Intelovih ter seveda novih Crucialovih pogonov, poleg drugih konkurentov. Na prvi pogled je prehod na manjši proizvodni proces odlična stvar, sploh v svetu bliskovnega pomnilnika, saj se močno zniža strošek izdelave in posledično cena na gigabajt, vse skupaj pa se prevede v cenovno še bolj dostopne pogone.

A manjšanje procesa ni povsem rožnat postopek. Prihod Micronovih čipov na svet je bil nekoliko težaven, saj se...

80 komentarjev

Popravljanje napak v bliskovnem pomnilniku

Učinek manjšanja proizvodnega procesa na napake in vzdržljivost

vir: AnandTech
AnandTech - Manjšanje proizvodnega procesa pri izdelavi pomnilniških čipov se seveda pozna v večji gostoti hrambe podatkov na njih, to pa neposredno pomeni ugodnejšo ceno za dano kapaciteto. Najbolj to občutimo pri pogonih SSD zaradi velikih kapacitet, a učinek seveda lahko enostavno prenesemo tudi na USB ključke ter pomnilniške kartice. A manjšanje procesa s seboj privede nekatere neželene posledice, predvsem nepopravljive napake v zapisu ter zmanjšano vzdržljivost. Ta sicer pada linearno, a pri Micronu je marketinški oddelek pokazal prosojnice, ki kažejo, da zahteva po popravljanju napaka pri prehodu na 25 nm v primerjavi s 34 nm naraste skokovito. Ta prehod doživljamo prav zdaj.

Prav zato so se...

6 komentarjev

Znan Intelov delovni načrt za SSD-je

PC Authority - Na internet je konec tedna pricurljal Intelov delovni načrt razvoja, proizvodnje in prodaje polprevodniških pogonov, po katerem si lahko obetamo pocenitve in večje kapacitete. Spomnimo, da sta Intel in Micron maja objavila prehod na 25 nm-tehnologijo izdelave NAND-čipov in obljubila razpolovitev cen. To se še ni zgodilo, a to ne pomeni, da sta podjetji lagali, saj pogonov z novimi čipi še ni na trgu.

Na shemi vidimo, da se bodo kapacitete Intelovih polprevodniških pogonov precej povečale. Trenutno družino X25-M bo še letos zamenjala nova družina s kodnim imenom Postville Refresh, katere člani bodo na voljo v kapacitetah 160, 300 in 600 GB. Zgrajeni bodo v novi 25 nm-tehnologiji (stari...

32 komentarjev

Izraelsko podjetje bojda povečalo zanesljivost SSD

ComputerWorld - Trenutno obstojijo polprevodniški pogoni v dveh oblikah: dražji in zanesljivejši uporabljajo enonivojske celice (SLC), medtem ko cenejši in v domačih računalnikih ekskluzivno zastopani uporabljajo večnivojske celice (MLC). Razlik med obema tehnologijama je kar nekaj, čeprav je ideja enaka. Za uporabo v strežnikih so primerni le dražji pogoni z enonivojskimi celicami, a to se utegne spremeniti, saj je mlado izraelsko podjetje Anobit najavilo odkritje tehnologije, ki MLC-je naredi enako zanesljive kot SLC-je.

Doslej neznano podjetje je izdalo pogone iz serije Genesis, ki zmorejo 50.000 ciklov zapisovanja in branja, kar...

15 komentarjev

Intelovi SSD-ji ugodnejši še letos

Ugodna vstopnica v svet SSD-jev, ki bo postala še ugodnejša

vir: Expreview.com
Expreview.com - Pri Intelu so potrdili, da bomo cenejše (oz. prostornejše) SSD-je ugledali še pred koncem letošnjega leta, v zadnjem četrtletju. Za nižanje cene bodo pri Intelu stavili na nove pomnilniške čipe, ki bodo namesto v 34 izdelani v 25 nm-proizvodnem procesu. Tako bodo dosegli večjo gostoto podatkov, v svetu polprevodnikov pa se to neposredno prevede v nižjo ceno na gigabajt.

Mesto najcenejšega pogona, 40-gigabajtnega X25-V, katerega cena se giblje med 100 in 125 €, bo zasedel dvakrat večji X25-V z 80 gigabajti prostora. V prvem četrtletju leta 2011 bomo ugledali še cenejšo različico slednjega, ki bo ponovno omogočal shranjevanje le 40 gigabajtov podatkov....

53 komentarjev

Še letos 600 GB SSD iz Intela

X-Bit Labs - Intel si na vse pretege prizadeva odrezati si čim večji kos pogače na trgu SSD-jev. Zato ni presenetljivo, da glasno ponujajo ali pa napovedujejo novosti. Sedaj obljubljajo, da bodo do konca leta korenito zvišali kapacitete SSD-jev. Elitna družina X25-E se bo poredila do 400 GB, medtem ko plebejska verzija X25-M dobila predstavnike vse do 600 GB.

Prvo družino bo dopolnila vrsta SSD-jev s kodnim imenom Lyndonville, ki bodo na voljo v kapacitetah 100, 200 in 400 GB, s čimer bodo dostojna zamenjava za 32 GB in 64 GB X25-E. Izdelani bodo iz MLC-flash pomnilnika v 34 nm-tehnologiji, medtem ko so obstoječi iz SLC-flasha in v 50 nm.

Cenejšo inačico X25-M bodo okrepili s SSD-ji s kodnim imenom Postville Refresh, ki bodo prav tako grajeni iz MLC-flasha. Novi modeli bodo v velikostih 160, 300 in 600 GB, medtem ko bodo tanki X18-M za prenosnike v velikostih 160 in 300 GB. O cenah še ni podatkov, dobavljivi pa bodo v zadnjem četrtletju tega leta. Če ne bodo preveč zasoljene, utegniti biti to...

63 komentarjev

Micron in Nanya z 42 nm DDR3

X-Bit Labs - Podjetji Micron in Nanya sta včeraj napovedali, da sta družno razvili dvogigabiten čip DDR3 z uporabo nove 42 nm proizvodne tehnologije DRAM-a. Z zmanjšanjem litografije na 42 nm bodo iz pomnilnika lahko iztisnili višje hitrosti in večje kapacitete - posamezne palčke pomnilnika bi lahko bile velike do 16 GB in delovale s 1866 MHz. Prav tako so znižali potrebno delovno napetost z 1,50 na 1,35 V. Omejena proizvodnja se bo pričela v drugem četrtletju tega leta, masovna proizvodnja pa sledi jeseni. V raziskovalnem oddelku Microna medtem že raziskuje tehnologijo s 30 nm.

9 komentarjev

IMFT omogoča še cenejše SSDje

8-gigabajten 25 nm čip z dvema bitoma na celico

vir: AnandTech
AnandTech - Intel in Micron, ki sta že leta 2006 ustanovila skupno podjetje IMFT (Intel Micron Flash Technologies), sta s tehnološkimi napredki na področju pomnilnika Flash, ki je glavna komponenta pogonov SSD, nadvse agresivna. Lansko leto je bilo v znamenju pomanjšanja pomnilniških čipov na 34 nm, s katerimi so že predstavili Intelovo (težavno) drugo generacijo SSDjev, medtem ko bomo že pred koncem letošnjega leta ugledali že napovedane 600-gigabajtne SSDje. Ti so namreč tesno povezani z naslednjim tehnološkim korakom, ki bo čipe pomanjšal na 20 do 30 nm. Skrivnosti ni več, saj bo proizvodnja potekala na 25 nm in bo Intelu ter Micronu omogočala izdelati 8-gigabajtni čip s približno enako površino, kot jo v 34 nm tehniki zaseda pol manj prostorno,...

12 komentarjev

600 GB Intelov SSD, TRIM tudi za OCZ

Kapaciteta že,kaj pa cena?

vir: Expreview.com
Expreview.com - SSDji so komajda postali popularni kot sistemski diski, za kar je kriva visoka cena na gigabajt oz. majhna kapaciteta, ko Intel že sanja o SSD-jih, ki bi po velikosti konkurirali povprečnemu mehanskemu trdemu disku. Pogon SSD s kapaciteto kar 600 GB bi po njihovih napovedih lahko ugledali že čez približno eno leto, v zadnjem četrtletju leta 2010. Trenutno aktualne Intelove pogone prve in druge generacije, ki uporabljajo NAND Flash pomnilnik izdelan v 50 oz. 34 nm-proizvodnem procesu, naj bi popolnoma ukinili v tretjem četrtletju prihodnjega leta. Tej potezi bo, kot rečeno v zadnjem četrtletju, sledil Postville Refresh, ki naj bi v 2,5 palčni, X25-M obliki prišel v treh kapacitetah - 600, 300 oz. 160 GB. Tolikšen dvig kapacitete...

7 komentarjev

Prvi SSD s SATA-600 iz Microna

X-Bit Labs - Micron je izdal nov flash trdi disk brez premičnih delov (SSD), ki se ponaša s titulo prvi SSD z vmesnikom SATA-600. Imenuje se Micron RealSSD C300 in dosega bralno hitrost do 355 MB/s in hitrost pisanja do 215 MB/s, nativna podpora SATA-600 pa zmore do diska in nazaj spraviti 6 gigabitov na sekundo. Predstavljeni SSD uporablja 34 nm MLC NAND flash, podporo standardu ONFI 2.1 NAND in lastni krmilnik, vse v kapacitetah 128 in 256 GB. Masovna proizvodnja in dobavljivost sta predvideni za prvo četrtletje prihodnjega leta s ceno 350 oz. 715 dolarjev.

17 komentarjev

Trim se vrača v Intelove SSDje

vir: engadget
engadget - Intelova druga generacija SSD pogonov, poznana kot Postville, nima lahkega življenja, Medtem ko je predhodnik užival popolnoma netežavno življenje in je bil v medijski pozornosti zgolj zaradi svojih hitrostnih zmogljivosti, so pogoni Postville stalnica na tehnično-računalniških straneh predvsem zaradi svojih težav. Kar dvakrat je Intelu namreč uspelo izdati popravljen Firmware, ki je iz pogonov naredil majhne, na udarce neobčutljive in relativno drage opeke. V drugem primeru je bilo za brickanje krivo dodajanje funkcije TRIM k naboru zmožnosti pogona, le-ta pa ohranja hitrost pogona skozi čas. Funkcija se je zdaj ponovno vrnila, tokrat očitno v delujoči obliki. Ker je glavna lastnost novega firmware-a prav funkcija TRIM, ki...

0 komentarjev

Notebook Wars

Newsfactor - Segment prenosnih računal ni pomemben le zaradi dejstva, da je relativno gledano vrednostno pomembnejši ter zavzema vedno večji del vsega računalniškega tržišča, ampak predvsem zaradi hitrosti naraščanja, ki je vsako leto mnogo višja.

V svetovni bitki je tako še vedno vodilni Dell, predvsem s svojo dokaj umirjeno tržno naravnano politiko, kateri je v prvem četrtletju doživel 4 % padec obvladovane kvote, Toshibi pa je prodaja narasla za kar 19,3 %, predvsem na račun japonskega tržišča, kjer omenjeni ameriški konkurent nima predstavništev.

Na strani manj uspešnih je IBM s svojo proizvodno orientirano politiko, ki pa proti konkurentom vztrajno izgublja delež (padec prodaje v zadnjem četrtletju 11,8 %). No, to se zna spremeniti ob ponovnem vzponu poslovnega sektorja, ki IBM-ovi politiki bolj pritiče. Pa, saj "ekonomisti" že lep čas pravijo, da je recesije že (bilo) konec, ne? [:\\] Klik!...

0 komentarjev