»

Microsoft rekordno, a Bing še vedno prideluje izgubo

Microsoft - Počasi se izteka seznam pomembnih IT-podjetij, katerih poslovni rezultat si moramo ogledati ob polletju. Ob tem nikakor ne moremo preskočiti Microsofta, ki je ponovno presegel pričakovanja analitikov z rastjo prihodkov in dobička.

V zadnjem četrtletju fiskalnega leta 2011, ki se za Microsoft konča 30. junija, so zbrali 17,37 milijarde dolarjev prihodkov, kar je osem odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Prihodki v celotnem fiskalnem letu so znašali 69,94 milijarde dolarjev, kar je za 12 odstotkov več kot leta 2010. S tem so ustvarili 6,17 milijarde dolarjev dobička v zadnjem kvartalu (štiri odstotke več kot v lanskem) in 27,16 milijarde dolarjev v celotnem fiskalnem letu...

10 komentarjev

IBM nekoliko povečal dobiček

IBM - IBM je objavil poslovne rezultate za drugo letošnje četrtletje, ki bodo razveselili delničarje. V zadnjih treh mesecih so za 12 odstotkov (oziroma pet odstotkov, če upoštevamo nihanje valut) povečali prihodke in rahlo dvignili tudi dobiček, izboljšali pa so tudi napovedi za celotno fiskalno leto 2011.

Prihodki so znašali 26,7 milijarde dolarjev, ustvarili pa so 3,7 milijarde dolarjev dobička. To je za slabo odstotno točko manj od pričakovanj analitikov, a še vedno osem odstotkov več kot v enakem obdobju lani. V celotnem fiskalnem letu 2011 nameravajo ustvariti 15,9 milijarde dolarjev dobička (pričakovan P/E 13,6).

Za dober rezultat je zaslužna predvsem enota Programska oprema, ki je prodajo povečala za 17...

2 komentarja

Google z rekordnimi prihodki povečal dobiček

CNet - Včeraj po koncu trgovanja je Google objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, iz katerih lahko veje optimizem delničarjev. Prihodki celotnega koncerna so znašali devet milijard dolarjev, kar je absolutni rekord podjetja. Od tega dve tretjini odpadeta na matični del podjetja Google.com, preostanek pa širše omrežje.

Dobiček se je v primerjavi z lanskim letom povečal za 36 odstotkov na 2,5 milijarde dolarjev. To znese 8,74 dolarjev na delnico na četrtletje, kar postavlja letni P/E na 15,1.

Prodaja na mednarodne trge že zavzema več kot polovico vse prodaje, saj se je povečala za eno odstotno točko na 54 odstotkov v primerjavi s prvim letošnjim četrtletjem.

V zadnjih treh mesecih je...

7 komentarjev

AMD-jev dobiček nad pričakovanji analitikov

Dosedanji izvršni direktor Dirk Meyer bo prejel 12 milijonov dolarjev odpravnine.

vir: AMD
AMD - AMD je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, ki so nad pričakovanji. Prihodki od prodaje so znašali 1,65 milijarde dolarjev, kar je enako kot v obdobju leto prej. Zabeležili so 375 milijonov dolarjev dobička, medtem ko je bil ta v enakem obdobju predlani ta 1,2 milijarde dolarjev. Primerjava dobičkov je sicer težka, saj je leta 2009 situacijo izkrivila poravnava z Intelom, lani pa poravnava s Samsungom. Poleg tega je leto 2010 prvo, ko AMD ni vključil oddvojenega litografskega dela, ki posluje kot Globalfoundries zase.

V celotnem letu 2010 je AMD zbral 471 milijonov dolarjev dobička, kar je 59 odstotkov več kot predlani, ob prometu 6,5 milijarde dolarjev. Njegov velik konkurent Intel je pravi gigant, saj je iz 43,6 milijarde dolarjev prihodkov iztisnil...

8 komentarjev

Google povečal dobiček

GOOG na polletnem vrhu

CNet - Google je pozno včeraj objavil poslovne rezultate za tretje četrtletje fiskalnega leta 2010. V tem obdobju so njihovi prihodki znašali 7,3 milijarde dolarjev, kar skoraj za četrtino več kot v enakem obdobju lani. Dobiček se je z 1,6 milijarde dolarjev dvignil na 2,2 milijarde dolarjev, kar pomeni 7,64 dolarja na delnico oziroma letni P/E okoli 17. Po objavi rezultatov je tečaj delnice poskočil za devet odstotkov na vrednost 590 dolarjev, kar je šestmesečni vrh.

Razčlenitev po kategorijah pokaže, da Google dve tretjini prometa proizvede z lastnimi stranmi, ostalo pa s sodelovanjem s partnerji. Prihodki od storitve oglaševalske AdWords so se, denimo, povečali za 22 odstotkov. Google se sicer približuje trem mejnikom:...

3 komentarji

Dell povečal dobiček na rovaš prodaje podjetjem

Slo-Tech - Dell je objavil izkaz poslovnega uspeha za drugo četrtletje v fiskalnem letu 2011, ki se je končalo 30. julija. V treh mesecih so se prihodki povišali za 22 odstotkov na 15,5 milijarde dolarjev, medtem ko je dobiček iz poslovanja pred obrestmi, davki in amortizacijo poletel za 11 odstotkov na 745 milijonov dolarjev. Čistega dobička je bilo za 545 milijonov dolarjev, kar je 16 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Večji del prihodkov Dell zbere od podjetij, ki so ob začetku konca recesije vnovič začela nabavljati računalniško opremo. V primerjavi z lanskim obdobjem so podjetja kupila za 50 odstotkov več. Prodaja potrošnikom ni bila tako rožnata, saj se ni povečala, na tem področju pa so dejansko napravili 21 milijonov dolarjev izgube. V Dellu sicer upajo, da gre le za...

14 komentarjev

Intel z najboljšim poslovnim rezultatom v zgodovini

Otellini ima razlog za zadovoljstvo

CNet - Intel je objavil poslovne rezultate za četrtletje, ki se je končalo 26. junija. V treh mesecih so prihodki od prodaje znašali 10,8 milijarde dolarjev, kar je za 34 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Zabeležili so 2,9 milijarde dolarjev dobička, medtem ko so še lani v tem kvartalu izgubili 400 milijonov dolarjev - k temu je sicer levji delež prispevala globa EU v višini 1,1 milijarde evrov. Bruto marža je letos znašala 67 odstotkov, kar je tri odstotne točke več kot lani. Intelov izvršni direktor Paul Otellini se je pohvalil, da je bilo letos najboljše četrtletje v 42-letni zgodovini podjetja. Za naslednji kvartal načrtujejo prihodke v višini 11,6 milijarde dolarjev.

31 komentarjev

Oraclov Sun dobičkonosen

ZDNet - Pred Oraclovim prevzemom je bil Sun potapljajoča se barka, ki je četrtletje za četrtletjem nizala negativni poslovni izkaz. Po prodaji se je položaj zasukal, saj Oraclovi poslovni rezultati kažejo pozitivno poslovanje v preteklem četrtletju.

Celoten Oracle je v preteklem četrtletju (zadnje v njihovem fiskalnem letu 2010) zabeležil 2,4 milijarde dolarjev dobička in 9,5 milijarde dolarjev prihodkov. Prevzeti Sun je k temu prispeval 400 milijonov dolarjev dobička, kar je izvrsten rezultat za nedavno še v dolgovih utapljajoče se podjetje. Sunovi prihodki so znašali 1,2 milijarde dolarjev. V celotnem fiskalnem letu 2011 želijo dobiček Suna dvigniti na poldrugo milijardo dolarjev, leto pozneje...

4 komentarji

AMD in Google z dobičkom

Gibanje delnic AMD-ja in Googla v zadnjem kvartalu

ComputerWorld - Svoje poslovne rezultate za prvo letošnje četrtletje sta objavila še AMD in Google. Poškilimo najprej v Sunnyvale, kjer so zabeležili 257 milijonov dolarjev dobička, medtem ko je AMD v enakem obdobju lani nabral 416 milijonov dolarjev izgube. To je že drugo zaporedno dobičkonosno četrtletje za AMD, ki je pred tem tri leta kot po tekočem traku prideloval minus. Skupni prihodki od prodaje so v preteklem kvartalu znašali 1,57 milijard dolarjev, kar je za tretjino več kot lani. Za rekordno četrtletje (izjemen dobiček v četrtletju pred tem je posledica izplačila v tožbi zoper Intel) je odgovorna dobra prodaja procesorjev in novih DirectX 11 grafičnih kartic.

Dobro je šlo tudi Googlu, ki je presegel napovedi analitikov in zbral 1,96 milijarde dolarjev dobička pri 6,77...

13 komentarjev

Micron spet pozitivno

Gibanje cene delnic Microna v zadnjih treh mesecih

Extremetech - Ameriški proizvajalec polprevodniških elementov Micron je objavil poslovne rezultate za četrtletje, ki se je končalo 4. marca. Po dolgem času so spet poslovali pozitivno (šele drugo četrtletje v zadnjih treh letih), k čemur je izdatno pripomoglo strmo višanje cen DRAM-a. Tako se je njihova bruto marža na izdelke zvišala s 27 na 35 odstotkov, medtem ko so proizvodni stroški upadli. Prihodki od prodaje DRAM-a so se povečali za 24 odstotkov zaradi 17 odstotkov večje proizvodnje in sedem odstotkov višjih cen. Skupno so tako znašali 1,96 milijarde dolarjev, od česar so zabeležili 365 milijonov dolarjev dobička. V enakem obdobju lani je izguba znašala 763 milijonov dolarjev. V zadnjih dveh mesecih so delnice podjetja Micron pridobile četrtino vrednosti, včeraj po objavi rezultatov pa še...

3 komentarji

Red Hat imun na gospodarsko krizo

vir: CNet
CNet - Recesija, ki je v preteklih letih povzročila velika odpuščanja in izgube, tudi pri največjih podjetjih, ni prizadela Red Hata, ponudnika ene izmed najbolj razširjenih distribucij Linuxa v strežniških vodah. Včeraj so namreč predstavili rezultate zadnjega četrtletja iz fiskalnega leta 2010, ki so bili ponovno odlični.

Prihodki so znašali 195,9 milijona dolarjev, kar je 18% več, kot v enakem obdobju leto poprej. Podobna je zgodba tudi s prihodki od naročnin za tehnično podporo, ki so s 169,2 milijona dolarjev za 21% višji, kot leto poprej. Sklenili so...

16 komentarjev

Hewlett-Packard povišal dobiček za četrtino

Gibanje delnice HP v zadnjem letu

CNet - Hewlett-Packard je včeraj objavil poslovne rezultate za prvo fiskalno četrtletje leta 2010, ki se je končalo januarja. V tem obdobju so zabeležili prihodke v višini 31,2 milijarde dolarjev, s čimer so ustvarili 2,32 milijarde dolarjev dobička. Osemodstotni rasti prihodkov in 25-odstotni rasti dobička ne gre oporekati, čeprav so analitiki pričakovali še za 10 odstotkov višji dobiček. Prodaja PC-jev se je povečala za 26 odstotkov, medtem ko so na strežniškem trgu vknjižili 11-odstotno rast. Glavni razlog za vzpodbudno rast pa je bila dobra prodaja tiskalnikov, ki je lani zaradi zelenega računalništva precej šepala. HP je vložil ogromno truda v oživitev tiskalnega dela podjetja in to se jim začenja obrestovati.

Pričakovanja za preostanek leta so smela. Glavna finančnica Cathie...

1 komentar

AMD osvežil nabor procesorjev, pridobiva tržni delež

Peterica novincev

vir: engadget
engadget - AMD je kot odgovor na Intelove dvojedrnike nekoliko osvežil svoje Athlon II in Phenom II procesorje. Dodali so 5 novih modelov, dva Phenoma II, dvojedrnika X2 555 in varčnega štirijedrnika X4 910e, ter 3 Athlone II, dvojedrnega X2 255, trojedrnika X3 440 in štirijedrnika X4 635. Znotraj svoje družine vsi predstavljajo nov frekvenčni vrh ponudbe (Phenom II X4 910e seveda med varčneži), medtem ko so ostali podatki že znani iz nekoliko počasnejših primerkov. Phenom II X2 555, s frekvenco 3,2 GHz in največjo porabo do 80 W, bo stal $99. 1 MB drugonivojskega in 6 MB tretjenivojskega predpomnilnika poznamo že z X2 550, kakor tudi odklenjen množilnik. Daleč najdražji izmed peterice je varčni Phenom II X4 910e, ki bo stal kar $169 in bo tekel pri le 2,6 GHz. Z le nekoliko nižjo ceno od Phenom II X4 965, a 800 MHz nižjo...

25 komentarjev

Western Digital z dobičkom, SSD-ji mogoče 2011.

X-Bit Labs - Western Digital je objavil poslovne rezultate za drugo fiskalno četrtletje, ki se je izteklo 1. januarja, v katerih je videti, da podjetje posluje in da prodaja SSD-jev še vedno šepa. Lepo po vrsti.

Prihodki od prodaje so v tem četrtletju znašali 2,6 milijarde dolarjev, čisti dobiček pa 429 milijonov dolarjev. V tem času so prodali 49,5 milijona trdih diskov, kar je za 40 odstotkov več kot v enakem obdobju leto prej. Prihodke so povečali za 44 odstotkov, medtem ko je dobiček poskočil za skoraj 30-krat. To je razumljivo, saj so leta 2008 vknjižili za 113 milijonov stroškov prestrukturiranja, ki očitno daje rezultate. Povprečna cena prodanega diska je znašala 52 dolarjev oz. en dolar več kot lani.

Glavni del še vedno predstavljajo prihodki od prodaje diskov, saj so vsi ostali programi skupaj prinesli le 47 milijonov dolarjev. So pa vedno pomembnejši, saj so še leto prej znašali le 12 milijonov dolarjev.

Področje, ki nas najbolj zanima, so SSD-ji. Tu domači uporabniki nad Western...

6 komentarjev

AMD po dolgih letih z dobičkom

V zadnjem letu je delnica AMD-ja zrasla

AMD - AMD-ju je končno uspelo doseči pozitiven poslovni rezultat. V izteklem se četrtletju so namreč zabeležili 1,29 milijarde dolarjev dobička. Medtem so vsi njihovi prihodki znašali 1,62 milijarde dolarjev, kar je za 18 odstotkov več kot četrtletje prej in za 42 odstotkov več kot v enakem obdobju leto poprej. Omeniti velja, da je levji delež dobička prinesel Intel z 1,22-milijardno poravnavo; brez nje bi poslovali s pozitivno ničlo. To je prvikrat po 13 četrtletjih, da je AMD ponovno posloval z dobičkom.

V celotnem fiskalnem letu 2009, ki se je izteklo na Štefanovo, so zbrali 5,4 milijarde dolarjev prihodkov in 304 milijone dolarjev dobička, medtem ko so še leto prej napravili več kot tri milijarde minusa.

Z letom 2010 bo AMD poročal le o finančnih rezultatih dizajnerskega dela, torej podjetja AMD po razdelitvi, in ne več...

25 komentarjev

Applovo četrtletje odlično

CNet - Apple je objavil poslovne rezultate za zadnje četrtletje fiskalnega leta 2009, ki se je zaključilo konec septembra. Tudi to pot niso razočarali investitorjev; ravno nasprotno, ta kvartal so opisali kot najbolj dobičkonosen doslej. Zbrali so namreč 9,87 milijarde dolarjev prihodkov, s čimer so ustvarili 1,67 milijarde dolarjev dobička. Leto poprej so njihovi dohodki znašali 7,90 milijarde, dobiček pa 1,15 milijarde dolarjev.

V Cupertinu ponosno dodajajo, da so v tem četrtletju prodali več iPhonov kot kdajkoli prej. S 7,4 milijoni novih lastnikov tega telefona so lanski rezultat izboljšali za sedem odstotkov. Dobro so šli v promet tudi Maci, ki so dobili 3,05 milijona novih lastnikov oz. 17 odstotkov več kot lani, nekoliko je šepala le prodaja iPodov, ki so jih prodali osem odstotkov manj kot lani (10,2 milijona). Delnice podjetja Apple so spričo dobrih rezultatov in obetov za prihajajočo božično nakupovalno sezono pridobile 16 odstotkov vrednosti v trgovanju po zaprtju borze (after...

27 komentarjev

Applovi poslovni rezultati dobri

Gibanje delnic Appla v zadnjem letu

vir: Yahoo News
The Register - Apple je prejšnji teden objavil poslovne rezultate za tretje fiskalno četrtletje leta 2009, ki se je izteklo 30. junija. Ti so zelo vzpodbudni, saj so se prihodki v primerjavi z istim obdobjem lani zvišali s 7,46 na 8,34 milijarde dolarjev, čisti dobiček pa z 1,07 na 1,23 milijarde dolarjev, torej za 15 odstotkov. V tem času so prodali 2,6 milijona Macov, kar je štiri odstotke več kot v enakem obdobju lani, in 5,2 milijona iPhonov, kar je sedemkrat več kot lani. Številka je še posebej presenetljiva, če se spomnimo, da je novi iPhone 3GS izšel manj kot dva tedna pred koncem četrtletja. V zadnjem fiskalnem kvartalu letošnjega leta Apple pričakuje prihodke v višini 8,7 do 8,9 milijarde dolarjev.

3 komentarji

Lenovo z rekordno izgubo

Bloomberg - Največji kitajski izdelovalec računanikov Lenovo je konec tedna objavil poslovne rezultate za izteklo se četrtletje, ki so vse prej kot vzpodbudni. V zadnjem četrtletju fiskalnega leta so pridelali 264 milijonov dolarjev izgube, dočim so v enakem obdobju leto prej vknjižnili 140 milijonov dolarjev dobička. Analitiki so sicer pričakovali izgubo, a ne tako visoke. Znižali so se tudi prihodki, ki so bili za 26 odstotkov skromnejši in so znašali 2,8 milijarde dolarjev. Skupno so v fiskalnem letu 2008 tako zabelžili 14,9 milijard dolarjev prihodkov, kar je za slabih devet odstotkov manj kot leto prej, in 226 milijonov dolarjev izgube.

18 komentarjev

EA z milijardno izgubo

ComputerBase - Electronic Arts je objavil poslovne rezultate četrtletja, ki se je končalo 31. marca letos, in je bilo hkrati konec njihovega fiskalnega leta 2009. V zadnjem kvartalu so njihovi prihodki znašali 860 milijonov dolarjev, kar je za 24 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Glavne uspešnice, ki so poganjale prodajo, so bile Skate 2, Rock Band 2, The Lord of the Rings: Conquest, Left 4 Dead in Need for Speed Undercover, a to ni zadoščalo za pozitiven izid. Skupno je izguba v tem delu leta znašala 42 milijonov dolarjev. Še slabši so celoletni rezultati. Nabrali so 4,2 milijarde dolarjev prihodkov, kar je sicer 15 odstotkov več kot leto poprej, a s kar 1,09 milijarde dolarjev izgube, kar je dvakrat več kot predlani. Klik!

19 komentarjev

Western Digital z dobičkom

Heise - Western Digital je objavil poslovne rezultate (PDF) za izteklo se četrtletje, ki kažejo, da so se špartanski varčevalni ukrepi, kakor bi lahko poimenovali odpuščanje več kot 10 odstotkov vseh zaposlenih in zaprtje nekaj tovarn, izplačali. Kljub manjšemu prometu, ki se je z 1,8 skrčil na 1,6 milijarde dolarjev, so se uspeli obdržati v zelenih številkah in zabeležili 50 milijonov dolarjev dobička, kar je 82 odstotkov manj kot četrtletje poprej, pri čemer so že upoštevali stroške s prevzemom Silicon Systemsa in decembrskega prestrukturiranja.

Izvršni direktor John Coyne pravi, da so zadovoljni, saj so z vrsto ukrepov uspeli svojo dejavnost prilagoditi spremenjenim tržnim razmeram (sem sodi devet odstotkov nižje povpraševanje po trdih diskih) in poslovati pozitivno. Tudi nedavni prevzem podjetja Silicon Systems po njegovih besedah daje dobre rezultate. Klik!

0 komentarjev

Velik minus za Nvidio v zadnjem kvartalu

TG Daily - Nvidia je v torek objavila finančne rezultate za fiskalno četrtletje, ki se je končalo 25. januarja 2009, s čimer so končali fiskalno leto 2009. Izidi niso preveč vzpodbudni, saj so se prihodki zmanjšali za 60 odstotkov z lanskih 1,2 milijarde dolarjev na 481 milijonov dolarjev. Hkrati je izpuhtel tudi dobiček, saj so v četrtletju pridelali 148 milijonov dolarjev minusa, ki se je zajedel v celoletni rezultat, ki znaša 30 milijonov dolarjevi izgube (leto prej pa 798 milijonov dolarjev dobička). Izvršni direktor Jen-Hsun Huang je bil v svoji izjavi seveda spravljiv in je dejal, da je za podjetjem sicer izjemno težko leto, a hkrati eno najbolj inovativnih. Dan po objavi rezultatov so Nvidiine delnice potonile za 13 odstotkov.

16 komentarjev

Intel v prvem kvartalu slabše

Hartware.net - Dober teden za AMD-jem je svoje poslovne rezultate prvega letošnjega četrtletja predstavil tudi njegov večni rival Intel. Medtem ko je šlo AMD-ju v prvem četrtletju odlično, so se Intelovi prihodki zmanjšali na 8,94 milijarde dolarjev, kar je za pet odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Prav tako je na račun nižjih cen procesorjev nižji tudi čisti dobiček, ki se je z lanskih 2,18 milijarde spustil na 1,35 milijarde dolarjev, kar pa je še vedno več kot je celoten AMD-jev promet. V drugem četrtletju pričakuje Intel še nižje prihodke. Situacija pa naj bi se po njihovih predvidevanjih spremenila v drugem polletju, ko si s predstavitvijo novih procesorjev za vse tržne segmente obetajo znatno večje povpraševanje po njihovih izdelkih in temu ustrezno višji dobiček, poroča nemški Hartware.

14 komentarjev

Dve različici Oken?

Slashdot - Pred približno tremi leti je ameriška vlada Microsoftu grozila z razdelitvijo na več delov, in sicer zaradi izkoriščanja monopola in oviranja tekmecev. Po zamenjavi oblasti in sodnika je Microsoft ušel razdelitvi in prejel le nekaj blažjih ukrepov. Danes mu spet grozi razdelitev, a ne samega podjetja na več manjših, pač pa operacijskega sistema Windows na dve različici.

Tako naj bi Evropska komisija od Microsofta zahtevala, da v prihodnje prodaja dve različici svojega operacijskega sistema - eno z različnimi priloženimi programi, kot je npr. Windows Media Player, drugo pa brez nijh. Klik!

35 komentarjev

VIA poroča junijske poslovne rezultate

X-Bit Labs - VIA, podjetje ki je znano po svojih čipovjih in ji zadnje čase ne gre najbolje, je sporočila junijske poslovne rezultate. Tako je junijski prihodek znašal 33,12 milijona dolarjev, kar je za skoraj 3 odstotke več od meseca poprej. Ta številka je za kar 25 % nižja od enakega obdobja lani. Dohodek se je od lanskega junija pa do danes znižal za 23 % v primerjavi z enakim časovnim obdobjem leto poprej. Razlog za to je predvsem problem, da KT600 ter PT800 nista tako imenovana high-end izdelka. To pa se dogaja prav zaradi tega, ker nVidia preveč meša štrene VII. Več o tem si lahko preberete tukaj.

0 komentarjev