»

Britanski policisti se bodo usposobili za uporabo Facebooka

E-week - Britanska agencija NPIA (National Policing Improvement Agency) je napovedala pripravo posebnega usposabljanja za policiste v njihovi državi, koder jih bodo naučili rokovanja s Facebookom in Twitterjem ter njuno uporabo za lovljenje storilcev kaznivih dejanj. Predvidevajo, da bo v usposabljanju sodelovalo 3500 policistov v Angliji in Walesu.

Med drugim jih bodo učili, kako lahko iščejo iskane ljudi prek socialnih omrežij, kako ravnati v primeru storilcev, ki se hvalijo prek interneta o svojih dejanjih, ter zapornikih, ki socialna omrežja uporabljajo za komunikacijo z zunanjim svetom. Program bo poleg poznavanja socialnih omrežij vključeval tudi druga znanja, med njimi metode preiskave umorov zaradi krvne osvete ter kako ravnati v primerih nasilja v družini in posilstev. Dobili bodo tudi podatke o bazi podatkov z odtisi čevljev in zbiranju finančnih informacij.

Socialna omrežja so vedno pomembnejša v preiskavah kaznivih dejanj, saj jih mnogi storilci uporabljajo. Lani je iz...

15 komentarjev

Ubežnik s Facebooka ujet

Sredinec za oblasti

vir: CNet
CNet - Novičarskim spletnim stranem je zdaj že lep čas snov za pisanje dajal pobegli angleški zapornik, Craig Lynch, ki mu koncept pobega in skrivanja očitno ni najbolj jasen. Po pobegu je namreč stalno dražil oblasti kar prek največje socialne strani, Facebooka. Osemindvajsetletnik je iz zapora, kjer je prestajal kazen zaradi agresivnega ropa, pobegnil 23. septembra. S posodabljanjem statusa na Facebooku je pravzaprav postal slaven, saj je skupina, ustvarjena v njegovo čast, nabrala okrog 40.000 oboževalcev, ki so izdelali celo kratke majice in spesnili pesem. Sage o pobeglem zaporniku je, glede na CNET, konec. Po poročanju angleškega Scotland Yarda so pobeglega ponovno aretirali na jugu...

23 komentarjev

Facebook odrezal samomorilce

Sporočilo na strani Suicide Machine

vir: CNet
CNet - Težave z razkrivanjem podatkov sodelavcem (predvsem nadrejenim), sorodnikom (in partnerjem) oz. celo zavarovalnicam prek Twitterja, Facebooka in podobnih socialnih spletnih strani so dobro poznane, zaradi česar je bilo orodje 'Web 2.0 Suicide Machine' sprva dobro sprejeto. To samomorilsko orodje je s spleta samo počistilo razne osebne podatke, za katere ste si zaželeli, da ne bi bili več tako javni.

Izmed socialnih strani je, vsaj izven ZDA, najbolj popularen Facebook (v ZDA je zelo popularen tudi MySpace), eden izmed...

6 komentarjev

Zaporniku za vdor v bazo podatkov o paznikih 18 mesecev zapora

The Register - Poročali smo že o zaporniki Francisu G. Janosku, ki je leta 2006 vdrl v bazo podatkov o osebju v zaporu, kjer je bil zaprt. Dobil je osebne podatke (imena, naslove, številke zdravstvenega zavarovanja, rojstne podatke) 1100 zaposlenih, ki jih je nato ponudil tudi ostalim sojetnikom. Povezal se je tudi z internetom, kjer je našel še fotografije paznikov in objekta. Ta teden se je končalo sojenje zaradi tega prestopka, ki je potekalo na zveznem sodišču v Bostonu. Janosko se je izrekel za krivega, tako da mu je bilo dosojenih dodatnih 18 mesecev zapora.

3 komentarji

Facebook kriv za petino ločitev, EPIC vložil pritožbo

The Register - Če vas kdo vpraša, kako smo živeli v časih pred prihodom aplikacij za socialno mreženje (Facebook, Netlog, MySpace in izpeljanke) ali pa celo v resnično daljnih časih, ko najpogostejša kolokacija besede mobilni ni bila telefon, lahko odgovorite mirneje.

V neki ameriških odvetniški pisarni so pregledali spise ločitvenih postopkov in ugotovili, da je Facebook katalizator za petino razpadlih zakonov. Glavni razlog za razpad zvez so bile živahne razprave o intimnem življenju z drugimi osebami prek Facebooka, priljubljen šport pa je tudi dokazovanje nezvestobe s citati z zidu partnerjevega profila na Facebooka. Pri tem ne gre za kakšno obskurno statistiko na desetih primerih, ampak so pregledali 5000 vlog, izmed katerih jih je 989 vsebovalo omembo tega spletnega servisa.

Omenimo še, da je Facebook ta mesec spremenil svojo politiko varovanja osebnih podatkov, da so morali uporabniki vnovič nastaviti, kdo lahko vidi njihove slike, sporočila in podobno. EPIC je že vložil pritožbo (PDF),...

12 komentarjev

Slike s Facebooka bolnico stale bolniškega nadomestila

Ena izmed spornih fotografij

Slashdot - Nathalie Blanchard iz Québeca je že dlje časa na bolniškem staležu s svojega delovnega mesta v IBM-u, saj so ji zdravniki diagnosticirali hudo obliko depresije. Zaradi tega prejema nadomestilo plače od zavarovalnice Manulife. Sedaj pa nič več, saj so prejemki usahnili. Kanadčanka je poklicala zavarovalnico in povprašala, kje tiči problem. Odgovor jo je presenetil.

V Manulifu so dejali, da sodeč po slikah s Facebooka, kjer je Nathalie Blanchard videti vesela na nastopu skupine Chippendales, na praznovanju svojega rojstnega dneva in na obmorskem oddihu. Po interpretaciji Manulifa to dokazuje, da ni več depresivna, tako da je spet sposobna za delo in nadomestila za bolniško odsotnost ne...

34 komentarjev

Facebook Lite

Facebook Lite

vir: CNet
CNet - Facebooku je po nesreči dobršnemu delu javnosti ušla beta različica stranskega projekta, Facebook Lite. Po nezgodi so dostop zaprli v nekaj minutah, naslov, lite.facebook.com, pa zdaj vodi na običajno prvo stran Facebooka. Kakorkoli že, nov uporabniški vmesnik močno zmanjša količino informacij, ki se prikažejo pri ogledu profila, saj je moč prebrati le osnovne podatke uporabnika, njegove spremembe statusa in jih komentirati ter pisati na njegov zid.

Glede na Facebookove pretekle želje po nakupu Twitterja, ki so padle v vodo, je jasno, da se hočejo približati njegovemu krogu uporabnikov. Z...

16 komentarjev

Facebook kupil FriendFeed

TechCrunch - Facebook je pred nekaj dnevi kupil še eno izmed socialnih strani, FriendFeed. Slednji je uporabnikom omogočal združiti novosti na blogih in različnih socialnih straneh (seznam podprtih strani) ter jih prikazati na skupnem mestu. Že pred prevzemom so uporabniki Facebooka lahko uživali v nekaj FriendFeedovih lastnostih, kot je npr. popularna funkcija Všeč mi je. Za nakup je Facebook odštel 15 milijonov dolarjev v gotovini ter približno 32 milijonov dolarjev v lastnih delnicah.

A vrednost nakupa ni zgolj v lastnostih, ki jih prinaša FriendFeed (novice se na primer pomaknejo na vrh, ko jih nekdo komentira, seznam pa se samodejno osvežuje sproti, za razliko od Facebooka), bolj pomembna je ekipa 12 zaposlenih, ki so zdaj prišli pod okrilje Facebooka. Najpomembnejši so ustanovitelji FriendFeeda, ki so nekdanji Googlovi zaposleni in so...

4 komentarji

Facebook išče 100 milijonov dolarjev

BuisnessWeek Online - Zdi se, da se vse masovno uporabljane strani in storitve, ki jih končni uporabniki lahko koristijo brezplačno, naposled znajdejo v denarnih težavah. Wikipedia vsake toliko časa zaprosi za kakšno donacijo, Skype že dolgo časa ne živi od brezplačnih klicev z računalnika na računalnik, YouTubu tudi ni ravno z rožicami postlano. Podobne tegobe pestijo tudi nadvse priljubljeno stran Facebook z več kot 275 milijoni uporabnikov.

Kot poroča BusinessWeek, Facebook nujno potrebuje svežih 100 milijonov dolarjev za dohajanje rasti števila uporabnikov tudi na tehnološkem področju. Ena izmed potratnejših storitev so albumi slik, saj imajo na svojih strežnikih več kot 10 milijard fotografij.

Banke nad kreditiranjem niso preveč navdušene; celo Facebookova matična banka Bank of America ni pripravljena posojati. Facebook se zato ozira za lizingom opreme, ki je priljubljen način financiranja mladih podjetij v Silicijevi dolini. Doslej njihov najradodarnejši lizingodajalec TriplePoint Capital, ki se...

61 komentarjev

"Odslej bodo novice iskale vas"

RTV Slovenija - RTV Slovenija je prva obširnejša novičarska spletna stran v Sloveniji, ki se je odločila ponuditi pestro izbiro novic kot RSS zveze.

RSS protokol je namenjen hitremu in enostavnemu širjenju vsebine spletnih strani, recimo spletnih dnevnikov in novičarskih strani. RSS uporablja že veliko novičarskih portalov po svetu, kot na primer tudi BBC in Slo-tech.

To je vsekakor pohvalna poteza takega medija, kot je RTV Slovenija, saj za državni denar končno dobimo nekaj zares koristnega. Tako se lahko naročite le na posamezne teme novic in boste obveščeni samo o tistem, kar vas zanima.

Novice v obliki RSS zvez sicer 24ur.com že ponuja, ne ponuja pa tako pestre izbire tematike, saj je na 24ur.com na voljo samo prva stran novic.

23 komentarjev