»

Raziskovalci razbili izsiljevalski BitCrypt

Slo-Tech - Lanski hit med virusi je bil CryptoLocker, ki je ob okužbi zašifriral podatkovne datoteke in zahteval plačilo določene količine bitcoinov v zameno za ključ, ki bi odšifriral datoteke. CryptoLocker je uporabljal 2048-bitni ključ in vse do danes ga raziskovalcem ni uspelo zlomiti. Nekateri so zato dejansko plačali zahtevano odkupnino in nekateri med njimi so datoteke dobili nazaj, drugi pa bojda ne. ZDNet je raziskal dobičkonosnost tega...

13 komentarjev

Šifrirani telefonski pogovori za Android platformo

Moxie Marlinspike

Slo-Tech - Kot kaže, se na področju (mobilne) telefonije in zasebnosti obetajo velike spremembe. Tradicionalno je veljalo, da je šifriranje široko dostopno le za računalnike, uporaba kvalitetnega šifriranja v telefoniji pa je bila povezana s številnimi težavami in visokimi stroški. Telefonija je pač bistveno bolj zaprta tehnologija.

A s prihodom pametnih mobilnih telefonov, zlasti pa s prihodom odprte Android platforme, se je to pričelo spreminjati. In ta teden se je zgodil prvi konkretnejši premik k uporabi varnega šifriranja telefonskih pogovorov. Varnostni strokovnjak Moxie Marlinspike (znan tudi...

48 komentarjev

Razbit šifrirni algoritem Kasumi (A5/3)

Slo-Tech - V mobilnih omrežjih tretje generacije (tim. 3G GSM) bosta obstoječa A5/1 in A5/2 algoritma za šifriranje pogovorov med telefonskim aparatom in bazno postajo zamenjana z algoritmom A5/3.

Gre za šifrirni algoritem Kasumi, ki temelji na algoritmu MITSY, razvitem leta 1995.

Kljub temu, da je algoritem šele na začetku uporabe, so ga raziskovalci že uspeli teoretično zlomiti. Orr Dunkelman, Nathan Keller in Adi Shamir so namreč predstavili članek z naslovom A Practical-Time Attack on the A5/3 Cryptosystem Used in Third Generation GSM Telephony, v katerem opisujejo enega izmed možnih napadov na A5/3.

Napad so raziskovalci poimenovali sendvič napad (ang. sandwich attack), gre pa za tim. napad sorodnih ključev (ang. related-key attacks). Ranljiv je sicer Kasumi, ne pa tudi Mitsy, kar pomeni, da so razvijalci pri razvoju Kasumija algoritem oslabili (hoteli so ga namreč narediti hitrejšega in bolj strojno prijaznega).

S pomočjo napada so raziskovalci 128-bitni ključ z uporabo samo 4...

6 komentarjev

Šifrirni algoritem A5/1, ki se uporablja za šifriranje GSM pogovorov, je padel

Slo-Tech - Kot je znano, GSM telefoni za šifriranje pogovorov (med telefonom in bazno postajo) uporabljajo algoritma A5/1 (močnejši) in A5/2 (šibkejši).

Šifrirni algoritem A5/1 je bil razvit leta 1987, A5/2 pa leta 1989. Oba sta bila razvita na skrivaj in ob sodelovanju tajnih služb, šibka zasnova pa je bila namerna.

Prvi uspešni napad na algoritem A5/1 je izvedel Jovan Golić maja 1999 neodvisno od njega pa tudi Marc Briceno, ki je izvedel reverzni inženiring na GSM telefonu. Biryukov in Shamir pa sta dokazala, da ga je mogoče razbiti v manj kot sekundi z uporabo računalnika z vsaj 128 Mb RAM ter dvema 73 Gb diskoma.

Kljub vsemu so bili ti napadi zgolj teoretični, dejanska oprema za njihovo izvedbo pa zelo draga in dostopna zgolj državnim organom. Se je pa zato leta 2007 na internetu izoblikoval The A5 Cracking Project, katerega namen je bil izgradnja odprtokodne GSM prisluškovalne naprave za manj kot 1000 EUR. Namen projekta je bil javno pokazati na ranljivosti v algoritmu A5/1 in A5/2,...

27 komentarjev

Nov, uspešnejši napad na AES

Slo-Tech - Kot na svojem blogu poroča Schneier, so Alex Biryukov, Orr Dunkelman, Nathan Keller, Dmitry Khovratovich, in Adi Shamir odkrili nov napad na AES. Za razliko od prejšnjih, je ta bistveno bolj učinkovit, a v praksi zaenkrat ni potrebna skrb.

Omenjeni so namreč izvedli napad na AES-256. AES-256 sicer za računanje uporablja 14 krogov (ang. round), Biryukov in ostali pa so ugotovili, da je modificirani AES-256 s samo 9 krogi mogoče razbiti s časovno kompleksnostjo 239 in dvema tim. povezanima ključema (prej so potrebovali štiri povezane ključe in 2120 kompleksnost).

AES-256 z 10 krogi zahteva 245 kompleksnost, AES-256 z 11 krogi pa 270.

Vseeno velja poudariti, da se napad nanaša le na AES z 256-bitnimi ključi (in ne AES s 128-bitnimi ključi), da zahteva dostop do tim. povezanih ključev (ang. related-key napad; kriptoanalitik potrebuje dostop do nešifrirane vsebie in do vsebine šifrirane z več med seboj na poseben način povezanimi ključi) ter zgolj teoretičen, saj so raziskovalcu...

12 komentarjev

Še en napad na GSM A5/1 algoritem

Slo-Tech - Trije nemški raziskovalci Timo Gendrullis, Martin Novotny in Andy Ruppiz iz nemškega Inštituta za IT varnost na Ruhr-University Bochum so na Cryptology ePrint Archive objavili članek z naslovom A Real-World Attack Breaking A5/1 within Hours.

V članku opisujejo napad na GSM šifrirni algoritem A5/1. Za razliko od večine teoretičnih kriptoanalitičnih napadov, gre v tem primeru za praktičen napad, ki ga je mogoče izvesti s posebno napravo, ki so jo poimenovali COPACOBANA, sestavljena pa je iz FPGA čipovja.

Raziskovalci v članku trdijo, da je uspešen napad mogoče izvesti v povprečju v okrog sedmih urah, predstavljajo pa tudi optimizacijo, ki omogoča še približno 16% pohitritev napada.


Napad sicer ni tako hiter kot tisti, ki sta ga na BlackHat Europe 08 prikazala David Hulton in Steve Muller, je pa v članku objavljenih dovolj podrobnosti za nadaljnje raziskovanje na tem področju. Hulton in Muller sta pri svojem delu sicer izhajala iz članka Kellerja in Seitza, ki sta opisala napad...

8 komentarjev

Uspešen napad na pametno RFID kartico za londonsko podzemno železnico

Schneier.com - Skupina raziskovalcev je ugotovila kako klonirati pametno RFID kartico Mifare Classic (proizvaja jih podjetje NXP Semiconductors), ki se v Londonu, Bostonu in na Nizozemskem uporabljajo kot vozovnice v javnem potniškem prometu.

S pomočjo preučevanja pod mikroskopom so raziskovalci uspeli razkriti šifrirni algoritem, ki ga kartica uporablja. V algoritmu Cypto1 so nato našli napake, ki omogočajo uspešen napad na kartico v nekaj minutah.

Podoben napad na te vrste kartic so v začetku leta izvedli že raziskovalci Amsterdamske fakultete za naravoslovje in dva nemška varnostna strokovnjaka v začetku leta, v začetku marca pa tudi raziskovalci nizozemske Radboud University. Na voljo je tudi impresivna video demonstracija napada.

4 komentarji

Varnost generatorjev naključnih števil

Schneier.com - Generatorji naključnih števil so zelo pomembni za varno delovanje kriptografskih aplikacij, zato je zelo pomembno, da le-ti generirajo čimbolj naključna števila. Varnost kriptografije je namreč odvisna tudi od varnosti generatorjev naključnih števil.

Žal so nekatere raziskave pokazale, da generatorji naključnih števil v nekaterih operacijskih sistemih niso dovolj zanesljivi. Raziskava Dorrendorfa, Guttermana in Pinkasa iz novembra letos je pokazala, da generator naključnih števil v Windows 2000 ni varen. Algoritem, ki se uporablja tudi za generiranje SSL ključev namreč ni bil javno objavljen, analiza pa je pokazala, da je mogoče z razmeroma preprostimi napadi predvideti prihodnje "naključne" vrednosti in s tem uganiti npr. SSL šifrirne ključe.

Seveda pa niti uporabniki operacijskega sistema Linux niso varni. Raziskava iz marca 2006 je namreč odkrila številne ranljivosti tudi v generatorju naključnih števil v tem operacijskem sistemu.

Ameriški National Institute of Standards...

48 komentarjev

Razbitje protokola WEP je mogoče v manj kot minuti

Schneier.com - Kot poroča Bruce Schneier, so Tews, Weinmann in Pyshkin iz Technische Universitãt Darmstadt ugotovili, da je s pomočjo kriptoanalize šifrirni protokol WEP, ki se še vedno pogosto uporablja za zaščito brezžičnih omrežij, mogoče razbiti v manj kot minuti.

Raziskovalci so uspeli 104-bitni WEP (oz. tim. 128-bitni WEP) v 50 odstotkih primerov razbiti z manj kot 40.000 paketkov (kar znaša dobrih 1,6 Mb podatkov). Za 95-odstotni uspeh pri razbijanju pa je potrebno zbrati 85.000 paketkov (dobre 3,5 Mb podatkov). Poleg tega je čas "zbiranja" paketkov mogoče pospešiti oz. skrajšati na manj kot minuto z vrivanjem ARP in TCP ACK paketov, kar omogočajo številna vdiralska orodja, npr. Airtools.

Ni morda že čas, da pričnete uporabljati WPA-2?

28 komentarjev

BSA or should I say BS?

Ars Technica - Marsikomu je jasno, da proizvajalci programske opreme kdaj pa kdaj pretiravajo z ocenami o njihovih izgubah zaradi piratstva. Ljude, ki poganjajo drage programske pakete, niso nujno pripravljeni odšteti vsote, ki jo zahteva založnik - ampak PR stroj seveda teh stvari ne upošteva in tupi svoje. Ampak to, kar je pa ušpičila BSA, pa že meji na preverznost. Ocena, da so izgube narastle za 4 milijarde dolarjev, stoji na študiji ki jo je upravil IDC - temelji pa na statistiki, ki z realnostjo nima nobene zveze.

IDC računa povzročeno škodo takole:
To derive its piracy rate, IDC estimates the average amount of software that is installed on a PC per country, using data from surveys, interviews and other studies. That figure is then reduced by the known quantity of software sold per country-a calculation in which IDC specialises. The result: a (supposed) amount of piracy per country. Multiplying that figure by the revenue from legitimate sales thus yields the retail value of the...

19 komentarjev