»

Za uravnavanje bioritma pomembna zora in mrak

Slo-Tech - Kozmično naključje, da se Zemlja okrog svoje osi zavrti v 24 urah, ima močan vpliv na veliko večino živih bitij. Ciklu dneva in noči, ki v povprečju traja 24 ur, so se morala prilagoditi tako, da so tudi njihovi bioritmi (cirkadijski ritmi) dolgi 24 ur. Zelo očitno je, da lahko zunanji dražljaji cirkadijski ritem ponastavijo, sicer ne bi mogli potovati med različnimi časovnimi pasovi. Manj pa je jasno, kako se to zgodi.

Ključna je svetloba, o tem ni nobenega dvoma. Ko je zunaj svetlo, se proizvodnja melatonina ustavi, za naše telo je dan. Na podvečer se začne izločati melatonin in v temi je za naše telo noč. Raziskave so pokazale, da se bioritem ohrani tudi brez zunanjih dražljajev, a se podaljša na približno 24 ur in 10 minut. Ni veliko, je pa dovolj, da že...

48 komentarjev

Mars Odyssey je najdlje delujoča Marsovska sonda

vir: Wikipedia
Space - Ta teden je robotska sonda Mars Oddyssey preživela svoj 3340. dan v marsovski orbiti, s čimer je podrla prejšni rekord sonde Mars Global Surveyor. Med njene pomembnejše prispevke spadajo odkritje vode na površju Marsa in podroben pregled možnih pristajalnih območij za sondo Phoenix, igra pa tudi ključno vlogo kot komunikator med roverjema Spirit in Opportunity ter njunimi kontrolorji na zemlji.

6 komentarjev

HP kupil Phoenix Technologies

Phoenixov BIOS

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - HP-ju očitno ni dovolj, da imajo zdaj lasten operacijski sistem, webOS, ki so ga dobili z nakupom Palma. Za sicer mnogo nižjo ceno, 12 milijonov ameriških dolarjev, so kupili Phoenix Technologies, enega izmed največjih razvijalcev BIOS-ov za osebne računalnike. Med največja konkurenta na tem področju spadata še American Megatrends oz. AMI in Insyde Software.

A podjetje Phoenix ni povezano samo z razvojem BIOS-a, kar najverjetneje tudi ni glavni razlog za HP-jev nakup podjetja. Pri Phoenixu so namreč razvili na Linuxu osnovano platformo HyperSpace, ki se zažene v zelo kratkem času, v dobesedno nekaj sekundah, in ponuja osnovno funkcionalnost, kot je brskanje po spletu, prebiranje elektronske pošte ter poslušanje glasbe, brez da bi proizvajalec oz. uporabnik...

6 komentarjev

NASA upa na obuditev Phoenixa

Phoenixov položaj

NASA - Nasina misija Phoenix na Mars se je končala novembra 2008, ko je Phoenix utihnil. Uradni konec trimesečne delovne misije je bil predviden za avgust 2008 in do takrat je Phoenix opravil vse svoje naloge, nato pa je deloval še slabe tri mesece. Ko ga znanstvenikom ni uspelo več priklicati, so 10. novembra 2008 dokončno razglasili misijo za končano.

V Nasi upajo, da Phoenix vendarle še ni umrl. Orbiter 2001 Mars Odyssey, ki že deveto leto kroži okrog Marsa, bo od 18. januarja poslušal, ali se nemara Phoenix še oglaša. Območje, kjer je Phoenix pristal, bo naslednjih nekaj dni preletaval desetkrat dnevno in iskal radijske signale s Phoenixa. V Nasi sicer niso preveč optimistični in Phoenixu...

3 komentarji

Nove slike z Marsa

Sulfatni skladi v kanjonu Ius Chasma

vir: NASA
NASA - Vsi ljubitelji vesolja in vesoljskih misij boste navdušeni nad dejstvom, da je NASA objavila tisoče slik Marsa, ki jih je v visoki ločljivosti posnel Mars Reconnaissance Orbiter (MRO). Ta z Zemlje poletel avgusta 2005, pol leta pozneje pa se je vtiril v orbito okrog Marsa. Nove slike tako prikazujejo vrsto geografskih značilnosti, med drugim kraterje, struge in sipine. NASA pravi, da so z MRO dobili več informacij o Marsu kot z vseh prejšnjih misij skupaj. Vabljeni k ogledu!

9 komentarjev

Mars Orbiter končal prvi del misije

vir: NASA
TG Daily - NASA je 12. avgusta 2005 izstrelila Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), ki je Marsovo orbito dosegel 10. marca 2006 in po zaviranju novembra 2006 začel krožiti na višini 300 km in pošiljati podatke na Zemljo. V dveh letih je poslal več kot devet terabajtov informacij, odkril dokaze, da je nekoč na planetu obstajala voda, sedaj pa je svoj prvi del misije končal.

Z več kot 10.000 visokoločljivostnimi posnetki je poslikal skoraj 40 odstotkov Marsove površine s podobno ločljivostjo, s katero Zemljo fotografira Google Earth, in približno en odstotek z ločljivostjo, ki omogoča razpoznavo mize. Pripravil je 700 dni dolgo vremensko poročilo s temperaturnim profilom in radarskimi posnetki...

9 komentarjev

Phoenix končal misijo

TG Daily - Poročali smo že o misiji Phoenix na Marsu, ki je delovala dlje kot je NASA sploh načrtovala, tako da so se morali začeti ukvarjati z iskanjem načina, kako napravo kljub pomanjkanju svetlobe in posledično slabšemu delovanju sončnih celic prezimiti. Teh skrbi je zdaj konec, saj je Phoenix očitno dokončno ugasnil. Zadnji signal je na Zemljo poslal 2. novembra, od takrat pa znanstveniki poslušajo le še zloveščo tišino. Krajši dnevi, slabšanje vremena, prah na nebu, oblaki in nižje temperature pač ne omogočajo zadostne proizvodnje električne energije.

Čeprav je Phoenix upravljavce sprva presenetil z daljšim delovanjem od predvidene življenjske dobe, pa jih je z nenadno smrtjo razočaral, saj je nehal funkcionirati le štiri dni po ukazu za...

17 komentarjev

Bo Feniks prezimil?

vir: NASA
NASA - Phoenix je robotsko plovilo, ki ga je NASA izstrelila avgusta lani in je 25. maja letos pristalo na Marsu. Opraviti je moralo dve misiji, in sicer: raziskati geološko preteklost vode, s čimer bi bolje razumeli evolucijo atmosfere na Marsu, ter oceniti, ali je na meji med ledom in kopnim trenutno ali v preteklosti bilo mogoče bakterijsko življenje. Predvidena življenjska doba je na začetku znašala devetdeset lokalnih dni (92 zemeljskih), a Phoenix kar noče ugasniti in po petih mesecih nadaljuje s polno paro.

Ker je pristal na serverni poluti, pa mu preti nova nevarnost - zima. Vedno krajši dnevi nudijo vedno manj sončne svetlobe, s katero Phoenix polni svoje baterije, zato so znanstveniki včeraj začeli postopke, ki naj bi mu pomagali prezimiti. Izklopili bodo nekaj...

63 komentarjev

Phoenix začel razgibalne vaje

Panoramska slika Phoenix-ove okolice

Slashdot - Potem ko je Phoenix v ponedeljek uspešno pristal na Marsu, se zanj in celotno ekipo počasi začenja resno delo. Tako so že začeli s testiranjem robotske roke in njeno operativnostjo v širokem temperaturnem razponu, v katerem bo morala roka operirati - med -30 in -80 stopinj celzija - saj bo prav roka najbolj pomemben instrument pri zajemanju vzorcev, prva vrtanja pa so načrtovana v sredini naslednjega tedna. Medtem je Phoenix na Zemljo že poslal panoramsko sliko svoje okolice in uspešno raztegnjenih plošč s sončnimi celicami in robotsko roko.



Če ste tudi eden izmed uporabnikov Twitterja in vas zanima kaj se dogaja s Phoenix-om, mu lahko začnete tudi slediti - Veronica McGregor namreč v prvoosebni obliki odpisuje na različna vprašanja, ki jih ljudje pošljejo Phoenix-u ali njegovi ekipi, Wired pa je objavil krajši članek zakaj in kako je NASA prišla do odločitve, da vsaj neformalno obvešča novic željne...

3 komentarji

Phoenix je pristal

NASA - NASA (ameriška vesoljska agencija) je pred desetimi meseci izstrelila raketo proti rdečemu sosedu, planetu Marsu. Danes, nekaj pred pol drugo uro zjutraj (točneje ob 19:53 po EST) je po več kot 680.752.512 prepotovanih kilometrih Phoenix Mars Lander končno dosegel svoj cilj, severni pol Marsa. Phoenix has landed! so sporočili in celotna skupina si je v trenutku oddahnila. Zadnjih 7 minut pristanka je bilo najnapornejših za vse sodelujoče pri tej odpravi.

Phoenix je opremljen z robotsko roko, kopico senzorjev ter kamer, s katerimi bo pomagal ugotoviti točnost teorije, da se voda na rdečem planetu skriva le 10 centimetrov pod površjem. Na ogled pa so že prve slike, ki jih je Phoenix poslal na Zemljo takoj po pristanku.

32 komentarjev

Kaj storiti z 80 mio USD?

Akvarij pred oknom

vir: U.S. Submarines
U.S. Submarines - Ste večni popotnik, ki želi odkrivati nove dežele, pokrajine in kulture? Vam v predalu leži 80 milijonov dolarjev? Če ste na prejšnji vprašanji odgovorili z da, si lahko kupite svojo lastno podmornico. Phoenix je luksuzno podvodno plovilo, v katerem je kar 470 kvadratnih metrov prostora in se lahko potopi do globine tristotih metrov. Poleg luksuzno opremljene notranjosti pa so v podmornici skriti tudi čolni, s katerim boste lahko pobegnili na samotno plažo.

21 komentarjev

Evolucija

New Scientist - Ko so z evolucijskim algoritmom skušali vzgojiti oscilator - oddajnik radijskih signalov - jim je to uspelo na dokaj nepričakovan način. Eden od "osebkov" iz evolucijskega kotla, je po nekaj tisoč generacijah razvil radijski sprejemnik (z anteno), sprejemal signal od bližnjega računalnika - in tega oddajal naprej. Življenje najde način - kot so rekli v Jurskem parku. [:)] Povezava na članek.

0 komentarjev