»

Toshiba pripravlja 3D-zaslon, ki ne terja očal

Slo-Tech - Pred skoraj tremi leti je Toshiba na sejmu CES 2012 napovedala televizorje, ki bodo prikazovali 3D-sliko, ne da bi morali gledalci nositi neudobna in za oči naporna očala. Zdelo se je, da iz vsega skupaj ne bo nič, a Toshiba je te dni napovedala tak zaslon z ločljivostjo 4K (3840 x 2160) in dolžino diagonale 15 palcev, ki si ga bomo lahko od blizu pogledali že prihodnji mesec v Las Vegasu na CES-u 2015.

Ločljivost 4K danes sicer ni nič neobičajnega, medtem ko je 3D-slika brez očal vredna pozornosti. Seveda bo mogoče uporabljati tudi klasičen 2D-način, slika pa bo v obeh primerih primerljivo kakovostna, zatrjujejo. Trenutni paneli, ki omogočajo prikaz 3D-slike, imajo namreč težave s svetlostjo v 3D in kakovostjo slike v...

11 komentarjev

CES: Samsung pokazal upogljiv OLED-zaslon

CNet - Na CES-u je Samsung pokazal upogljiv OLED-zaslon, ki je za razliko od ogromnih televizorjev druga skrajnost uporabe te tehnologije. Pokazali so zaslon z diagonalo okrog pet palcev, s čimer je prilagojen za pametne telefone. O upogljivih OLED-zaslonih smo sicer že pisali, in sicer o prototipu telefona s kanadske Queen's University in o upogljivem Sonyjevem zaslonu. Vseeno gre za bistveno razliko, saj je Samsung predstavil že skoraj gotov izdelek za množično proizvodnjo. In ko o neki stvari govori ogromno podjetje, pa četudi gre za prototip, je to vseeno bistveno bliže proizvodnji, kakor če jo predstavlja univerzitetni laboratorij.

Čeprav se nekateri ob omembi upogljivih...

25 komentarjev

CES 2011: Qualcommov Mirasol konkurenca e-papirju

Heise - Na CES-u je podjetje Qualcomm predstavilo že lani napovedane in potem prestavljene zaslone na tehnologiji Mirasol, ki uporabljajo novo tehnologijo IMOD (Interferrometric Modulation). Z njo dosegajo barvost in živost LCD-zaslonov ter gledljivost na neposredni sončni svetlobi in varčnost e-papirja (e-ink). Na lanskem CES-u so na veliko napovedovali, kako bo Mirasol spremenila svet bralnikov e-knjig. Spričo prestavitev se do CES-a 2011 ni zgodilo nič, saj še vedno ni nobene naprave z Mirasolom, a sodeč po letošnjem dogajanju se bo to kaj kmalu spremenilo.

Pokazali so 5,7-palčni prototip, ki je prikazoval grafiko v ločljivosti XGA. Slika ima še nekoliko rumenega pridiha in ni tako živa kot na LCD-jih, a je končni rezultat že zelo dober....

9 komentarjev

Acer razvija prenosnik brez fizične tipkovnice

Technology Review - Na splet so pricurljale fotografije novega Acerjevega prenosnika, ki je sicer še globoko v razvoju, a ima eno pomembno značilnost - nima fizične tipkovnice. Namesto te služi drugi zaslon, ki je občutljiv na dotik in izrisuje tipkovnico, drsno ploščico in drugo, kar je potrebno za rokovanje z računalnikom. Prenosnik ima procesor Intel Core i5 z 2,67 GHz, 15-palčni primarni zaslon in Windows 7. Podrobnejših informacij o karakteristikah, ceni, dobavljivosti in podobnih, razumljivo, še ni, so pa viri blizu Acerja napovedali izid za jesen 2011.

44 komentarjev

Sony pokazal ultratanke OLED-zaslone

Gizmodo - O OLED-zaslonih poročamo že celo desetletje, pa še vedno nekako ne najdejo poti iz raziskovalnih laboratorijev. Vsakih nekaj mesecev Japonci predstavijo nov, še tanjši in vzdržljivejši model, zato se tudi to pot tradiciji ne bomo izneverili. Sony je predstavil najtanjše OLED-zaslone doslej.

Leta 2007 so osupnili z 0,3-milimetrskim prototipom, sedaj pa so šli še korak dlje in izdelali prototip debeline 80 µm. To je približno desetkrat debelejše od rdeče krvničke in za spoznanje tanjše od navadnega lasa. Celoten zaslon meri 4,1 palca in zmore prikazati ločljivost 432 x 240 točk s kontrastom 1000:1. Prototip je tako tanek in upogljiv, da ga lahko navijete okrog svinčnika. PC World poroča, da jim je to uspelo z uporabo novih organskih tankih tranzistorjev, ki so neposredno vgrajeni v zaslon in ne potrebujejo okornih čipov. ...

27 komentarjev

OLED-zasloni se odmikajo

Tanek OLED

Slashdot - Nedavno tega je Sony napovedal, da bo nehal prodajati nove 11-palčne zaslone OLED na Japonskem. Na ostalih trgih bo XEL-1 ostal naprodaj, a odločitev o predaji na domačem trgu daje slutiti, kaj si Sony misli o tehnologiji. Zaslone OLED proizvajalci napovedujejo že polno desetletje in vsakokrat je masovna uporaba že za vogalom. V primerjavi z LCD-ji imajo ti vrsto prednosti, kot so boljše kontrastno razmerje, ni potrebe po osvetlitvi zadaj, širši vidni kot, nižja poraba energije in brez popačenja barv pri gledanju pod velikim kotom. Zdi se, da bi torej zasloni OLED počasi morali prevzeti tržišče. Če dodamo še fleksibilno in celo upogljivost, se LCD-ji lahko skrijejo. Pa ni tako. Drugi udarec je Sony trgu...

10 komentarjev

CES: Prozorni OLED

Slashdot - Na CES-u je Samsung pokazal zanimiv koncept prenosnika, ki ima prosojen OLED-zaslon. Ko je 14-palčni zaslon izključen, je 40-odstotno prosojen. Samsung pravi, da gre za prvi in največji prosojni OLED-zaslon, kar je pravzaprav edina konkretna informacija, ki so jo posredovali. Tehnične podrobnosti, cena, dobavljivost in podobno so zaaenkrat zavite v tančico skrivnosti. Zato si raje poglejte več slik in videoposnetek.

23 komentarjev

LG razvil najtanjše LCD-panele

TG Daily - LG je napovedal nove LCD-panele, ki so po njihovih besedah najtanjši na svetu, saj merijo le 2,6 mm. Tako 42-palčni panel, ki nudi 120 Hz v polni HD-ločljivosti (1920x1080), tehta manj kot štiri kilograme, kar je odlično za televizorje, ki se obesijo na zidove in podobno. Dosedanji rekord v vitkosti je bil prav tako v LG-jevi lasti, le da je znašal debelih 5,9 mm. Uradno predstavitev lahko pričakujemo na CES-u, ki bo potekal januarja v Las Vegasu.

17 komentarjev

Fujitsujev razstavljivi telefon

Slashdot - Fujitsu je predstavil nov telefon z imenom F-04B, ki je kar precej drugačen od svojih sorodnikov. Sestavlja ga namreč dvojna tipkovnica, mini projektor in 3,4-palčni zaslon - vse skupaj pa se razstavi v dva dela. Dobesedno. Ob ločitvi tipkovnice od zaslona se dela povežeta prek Bluetootha, vsak pa seveda vsebuje svojo baterijo, da vse skupaj sploh teče. Druga zanimiva pritiklina je šestlumenski projektor, ki ustvari večji zaslon z ločljivostjo 854 x 480 pik. Z baterijo zdrži tak projektor dve uri.

9 komentarjev

Vodoodporen in upogibljiv OLED zaslon

Navdušene figurice

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Kodakovi inženirji so svojo novo pogruntavščino, vodoodporen in upogibljiv OLED zaslon, predstavili na zelo zanimiv način. Uporabili so omenjen zaslon, kozarec vode, ščipalki za perilo in nekaj PlayMobilovih figuric. Slednje so bili navdušeni gledalci, k jih je nadvse fascinirala slika ribe na zaslonu, potopljenem v kozarcu vode (ščipalke za perilo so na suhem držale krmilno elektroniko). OLED zasloni se do sedaj niso marali z vlago, a enako velja za praktično vse elektronske naprave, kar uporabnost novosti nekoliko zmanjša. Eden izmed načinov uporabe so recimo reklamni panoji različnih velikosti, ki zlahka zamenjajo prikazano vsebino.

Zasloni trenutno prikazujejo le eno barvno (torej so črno-beli), katere intenziteto lahko...

32 komentarjev

Oživitev franšize Monkey Island

bit-tech.net - Oboževalci iger, osnovanih na Scumm pogonu oz. oboževalci franšize Monkey Island, veselite se, saj se opice vračajo! Za Xbox 360 in PC bo izšla The Secret of Monkey Island: Special Edition, ki bo modernizacija prvotne izdaje igre, vključevala pa bo seveda popolnoma novo grafiko ter na novo posneto glasbo ter govorne sekvence. Slednjo Lucasarts razvija interno, a so se za popolnoma nov del, ironično, povezali z razvijalskim studiom Telltale Games, ki je nastal z odcepom razvijalcev Sam and Max od Lucasartsa, po tem ko so navidezno zavrgli to prav tako zanimivo franšizo.

Podobno kot reinkarnacija Sam and Max bo tudi nov opičjo otok, poimenovan Tales of Monkey Island, izhajal v seriji, v kateri bo vsaj 5 delov. Zgodbe, ki prihajajo za PC...

73 komentarjev

Sedaj tudi uradno: v ZDA vam pri prehodu meje lahko zasežejo prenosnik ali druge naprave, ki lahko hranijo informacije v digitalni ali analogni obliki

Schneier.com - Ameriška vlada oziroma njeni dve agenciji US Customs and Border Protection ter US Immigration and Customs Enforcement sta sredi julija objavila uradno politiko glede zasegov prenosnikov na mejah. Na kratko povedano: vladni agenti vam pri prehodu meje lahko kadarkoli zasežejo prenosnik (ali drugo elektronsko ali analogno napravo), za poljubno dolgo časa, informacije, ki jih najdejo na prenosniku, pa lahko posredujejo komurkoli. Prenosnik lahko zasežejo komurkoli - državljanu ZDA ali obiskovalcu - in to tudi v primeru, da ne obstaja sum, da je imetnik prenosnika prekršil kakšen zakon.

Glede na njihovo uradno politiko zaseženi prenosnik lahko odpeljejo na katerokoli lokacijo, vladni uradniki pa lahko kopije podatkov posredujejo katerikoli drugi vladni ustanovi ali zasebni organizaciji in sicer z namenom prevajanja, dešifriranja ali zaradi drugih razlogov.

Politika zasegov pa ne velja samo za prenosnike, pač pa za vse naprave, ki so sposobne hraniti informacije in to tako v...

54 komentarjev

OLED zasloni prihajajo

več strani - Včeraj smo poročali o Samsungovih novostih na področju zaslonov, danes vam prinašamo še malce bolj zanimive novice z isto tematiko, le da sta tokrat glavna akterja Sony in Toshiba. Oba sta namreč na sejmu Display Expo predstavila primerke OLED zaslonov, ki izgledajo kar navdušujoče. Fantje iz Toshibe so se považili z 21-palčnežem, do sedaj največjim zaslonom, ki temelji na LTPS, posebni tehnologiji izdelave, o kateri lahko malce več preberete kar v izvirni novici. Sony je na drugi strani razstavljal bolj običajne OLED zaslone, ki so se ponašali z laiku bližjimi lastnostmi. Prvi izmed predstavljenih modelov je debel le slab centimeter in zmožen prikazati polno HD (1080p) resolucijo, njegov kontrast pa je za LCD svet neverjetnih 1.000.000:1....

22 komentarjev