»

Kako dobiti denar od Googla in Facebooka: Francija bi obdavčila zbirke osebnih podatkov

The New York Times - Francija išče načine, kako bi obdavčila Google, Facebook, Amazon in ostale internetne gigante, ki se spretno izmikajo plačevanju davkov na Stari celini. Facebook je lani plačal davek po manj kot 0,3-odstotni stopnji, kar strašno jezi vse države, ne le Francozov. Toda v Evropi je poseben problem enotni trg in razdrobljena nacionalna zakonodaja, ki podjetje omogoča poslovanje iz Irske in...

33 komentarjev

Sarkozy naj bi naročil nezakoniti nadzor novinarjevega telefona

Sarkozy naj bi imel zaradi množice političnih afer razmeroma majhne možnosti za ponovno izvolitev na prihajajočih predsedniških volitvah, nakar se je njegov glavni konkurent - nekdanji predsednik IMF Dominique Strauss Khan (DSK) - sam izločil iz predvolilnega boja.

vir: Guardian
Guardian - Francoski časnik Le Monde naj bi imel dokaze, da je predsednik Sarkozy obveščevalni službi naročil (nezakonit) nadzor nad delom enega od njihovih novinarjev.

Posredi je bilo poročanje v ti. aferi Bettencourt. Oseminosemdesetletna gospa Liliane Bettencourt je večinska lastnica L'Orealovega imperija (ker se cenite) in s premoženjem čez 23 milijard evrov med najbogatejšimi osebami na svetu. Pri takih številkah davčne obveznosti niso nizke in gospa naj bi se bila pozanimala, kako jih zmanjšati. Pri tem naj bi ji svetoval kar Éric Woerth, takratni finančni minister, zdaj pa minister za delo v Sarkozyjevi vladi. Woerth je v javnosti nastopal kot oster nasprotnik utaje davkov, zasebno pa je - tako Le Monde - gospe Bettencourt uredil vračilo davka v...

57 komentarjev

Francija prihodnje leto bržkone obdavčuje spletne oglase

Heise - Kot je bilo napovedano, bo Francija s prihodnjim letom verjetno obdavčila spletne reklame, saj je zakon, ki to predvideva, potrdil senat. Od vseh neto pobranih zneskov za spletno oglaševanje bo francoska vlada z novim zakonom pobrala en odstotek. Davka pa ne bodo plačevali ponudniki spletnih storitev, marveč podjetja, ki oglase na francoskem koncu interneta prikazujejo. Na ta način bodo zbrali največ davkov, saj neposredno podjetij, ki oglase naročujejo, ne morejo obdavčiti, če imajo sedež v tujini. Zakona francoska Narodna skupščina (Assemblée Nationale) še ni obravnavala. Preden bo začel veljati, ga morata seveda potrditi oba doma francoskega parlamenta. Če bo zakon sprejet, bo na leto prinesel v francoski proračun 20 milijonov evrov. Od televizijskih oglasov se nabere za 70 milijonov evrov davkov.

35 komentarjev

Francija pripravlja svojo verzijo Google Books

CNet - Francoski minister za kulturo Frédéric Mitterrand je v torek napovedal, da Francija načrtuje postavitev spletnega portala, kjer bodo na voljo francoske knjige in drugi dokumenti v digitalni obliki. Sprva bodo uporabili predvsem gradivo iz digitalne verzije francoske narodne knjižnice Gallica, projekt pa bodo nato še nadgradili. Dodatnih vsebin se nadejajo po sklenitvi dogovorov s francoskimi založniki, ki naj bi jim nato dovolili digitalizacijo svojih knjig. Od začetka bo projekt financirala francoska vlada, sčasoma pa naj bi postal samozadosten z zaslužkom od oglasov.

Mitterrand je poudaril, da to ne pomeni, da se Francija odpoveduje Google Books. Nasprotno, čeprav gre za neke vrste konkurenco, dopuščajo možnost sodelovanja in medsebojnega dopolnjevanja zbirk. V intervjuju za Le Monde (strojni prevod v angleščino) je Miterrand sicer okrcal Google, češ da je prišel v Evropo kot veliki zavojevalec, s katerim so založniki na vrat na nos podpisali dogovore, ki jih je sam označil za...

2 komentarja

Francija bi obdavčila spletno oglaševanje

CNet - Francozi so našli še način, kako pobrati kakšen davčni evro več. Najnovejša zamisel predvideva obdavčitev spletnega oglaševanja - torej velikanov, kot so Google, MSN in Yahoo - in ponudnikov dostopa do interneta z namenom ustvariti fond denarja, ki bo namenjen založnikom. V poročilu, ki so ga sestavili nekdanji francoski kulturni minister Jacque Toubon ter predstavnika založnikov Patrick Zelnick in Guillaume Cerutti, ugotavljajo, da Google dela ogromne dobičke brez upoštevanja izvajalcev glasbe in založnikov tiskovin.

Zakon naj bi obdavčil vsak klik na spletni oglas ali sponzorirano povezavo v Franciji, pri čemer bi bila obdavčena vsa podjetja, ne glede na sedež zunaj Francije. Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je že izrazil svojo naklonjenost predlogu. Na ta način naj bi zbrali 28 milijonov evrov.

24 komentarjev

Nova tožba zoper Google

The New York Times - Na ameriškem zveznem sodišču v Texasu je podjetje FPX vložilo skupinsko tožbo zoper Google, v kateri iskalnemu velikanu očitajo kršenje blagovne znamke. Jabolko spora so plačani zadetki pri iskanju. Ko je namreč izvršna direktorica FPX-a na Googlu iskala ključno besedo FirePond, ki je ime, pod katerim FPX posluje, je nad rednimi zadetki našla še sponzorirano povezavo, ki je kazala na strani njenih konkurentov. Ugotovila je, da so njeni konkurentje kupili iskalni termin FirePond, zato Google pri vsakem iskanju po njem prikaže konkurenčne strani v sponzoriranih povezavah.

Google pravi, da ni to nič čudnega, saj da tudi Microsoft in Yahoo že nekaj časa ponujata podjetjem, da kupijo iskalni termin, ki je blagovna znamka nekega drugega podjetja, in oglašujejo pri iskanju po njem. Google bo novo prakso uradno implementiral prihodnji mesec. Pričakuje se, da bo znatno odebelila njihove prihodke od oglaševanja, saj bodo morala podjetja zvišati premije, da bodo še vedno obdržala nadzor nad...

8 komentarjev

YouTube bo prodajal iskalne termine

CNet - YouTube je včeraj objavil, da bo izdal novo oglasno platformo, poimenovano Sponsored Videos. Trženje oglasov bo zelo podobno, kot to počne recimo Google s sponzoriranimi povezavami, ki se prikažejo na barvnem ozadju ob vsakem iskanju. Podobno bo tudi YouTube prodajal ključne besede podjetjem, katerih izbrani posnetki se bodo prikazali ob iskanju po teh ključnih besedah. Google priznava, da za 1,65 milijarde dolarjev kupljen YouTube z 80 milijoni uporabnikov ni tako dobičkonosen, kot so upali. S tem pristopom želijo nekoliko izboljšati poslovanje YouTuba, čeprav ni jasno, zakaj so to storili šele po dveh letih od nakupa.

12 komentarjev

Francija pripravlja ostrejšo protipiratsko zakonodajo

Times Online - V Franciji so se očitno odločili nekoliko bolj ostro stopiti na prste internetnim piratom.

Predlog zakona, ki ga je predstavila francoska vlada, močno pa ga osebno podpira tudi predsednik Nikolas Sarkozy (najbrž pa tudi njegova žena in pevka Carla Bruni) naj bi stopil v veljavo januarja prihodnje leto. Predlog zakona predvideva, da bodo ponudniki dostopa do interneta kršitelje avtorskih pravic trikrat opozorili naj nemudoma prenehajo s svojim nezakonitim početjem, nato pa jim bodo onemogočili dostop do interneta.

Nad izvajanjem zakona bo bdela posebna protipiratska agencija z imenom Hadopi, ki jo bo francoska država financirala s slabimi 19 milijoni EUR letno.

In kdaj bo Franciji sledila Slovenija?

139 komentarjev

Raziskava o odnosu do oglaševanja

Slo-Tech - Doktorska študentka s Fakultete za družbene vede, Bojana Lobe, v sodelovanju s Slo-Techom in skupino raziskovalcev v naslednjih dneh pripravlja raziskavo o odnosu do oglaševanja. Raziskava bo potekala v dveh fazah: najprej bomo nekaj registriranih uporabnikov povabili k pogovoru o spletnem oglaševanju, nato bo sledila spletna anketa.

V raziskavi nas zanima predvsem vaš odnos do spletnih oglasov, kako se vi odzivate na spletno oglaševanje, kdaj so vam oglasi všeč, kdaj vas motijo in kdaj so vsiljivi. Kaj storite, ko vas napade preveč oglasov?

Vljudno vas vabimo, da izrazite svoje mnenje, tako v pogovoru, kot tudi v anketi. Da bi se izognili preveliki obremenitvi, smo vnaprej pripravili vzorec sodelujočih, ki jih bomo k pogovoru povabili z osebnim sporočilom (preko Zasebnih sporočil).

Če ste med njimi ravno vi, vas naprošamo za sodelovanje in se vam obenem najlepše zahvaljujemo. K izpolnjevanju ankete (ko bo v drugi fazi pripravljena) pa ste vabljeni vsi. Rezultati bodo na voljo...

71 komentarjev