»

Microsoft OneNote brezplačen za Windows in Mac

Ars Technica - Kot smo napovedovali, je Microsoft pohitel in izdal brezplačno verzijo svojega programa za organizacijo in urejanje zabeležk OneNote za Windows in Mac OS X. Uporabniki slednjega so ga deležni prvič in ga lahko prenesejo iz Mac App Stora, za Windows pa jo snamemo z domače strani. Obe verziji sta brezplačni. Doslej je bila na voljo zastonjska verzija za Windows 8 in Windows Phone, ostali pa so jo morali kupiti v okviru Officea.

Brezplačnost prinaša določene omejitve, med katerimi je omejenost licence za domačo in akademsko...

9 komentarjev

Office prihaja na iOS

vir: Reuters
Reuters - Verzija Microsoftovega pisarniškega paketa Office za uporabo na Applovih mobilnih napravah z operacijskim sistemom iOS je tik pred vrati. Kot pravijo viri blizu podjetja, je Office za iOS že dokončana in čaka le še na odločitev izvršnega direktorja Nadelle, kateri datum bo najprimernejši za izid.

V Redmondu morajo pohiteti, saj gre za eno največjih zamujenih priložnosti. Po nekaterih ocenah Microsoft izgubi skoraj sedem milijonov dolarjev dnevno (oportunitetna izguba), ker še niso izdali verzije Office za iPade. Konkurenca namreč ne počiva.

Verzija Officea za namizne Mace obstaja že vrsto let, zadnja inačica pa je izšla oktobra 2010, za letos pa je v izdelavi prenovljena verzija. To...

34 komentarjev

Microsoft pobere 79 % vseh prodanih operacijskih sistemov

vir: engadget
engadget - Po poročanju analitične družbe Gartner je Microsoft v letu 2010 prodal za 23,85 milijarde dolarjev operacijskih sistemov (tako za namizne računalnike kot strežnike), kar je predstavljalo 78,6 % celotnega prometa z operacijskimi sistemi v preteklem letu, vrednega 30,35 milijarde dolarjev. Microsoft je več kot desetkrat večji od najbližjega konkurenta, ki je IBM s 7,5-odstotnim deležem oz. 2,3 milijardami dohodkov, ki jih lahko pripišejo prodaji operacijskih sistemov. Sledijo še HP (3,7 %, 1,125 milijarde dolarjev prometa), Oracle (2,6 %, 780 milijonov dolarjev prometa), Red Hat (2,0 % oz. 610 milijonov dolarjev prometa) in Apple, ki z 1,7-odstotnim deležem oz. dobre pol milijarde vrednim poslom lani zaključuje prvo peterico.

Prav vsi v...

39 komentarjev

Microsoft ukinja družinski paket Windows 7

Slo-Tech - Spletni trgovec Amazon je napovedal, da bo Microsoftov družinski paket licenc za Windows 7 Home Premium na voljo le še do konca tega leta. Gre za eno najcenejših možnosti legalne namestitve Windows 7 na več računalnikov, saj tri licence za nadgradnjo z Windows XP ali Viste v paketu stanejo 125 dolarjev. Paket je na voljo tudi v Evropi in stane 150 evrov na kontinentu in okoli 110 funtov na Otoku.

Microsoft je že od začetka poudarjal, da gre za časovno omejeno ponudbo. Ko je Windows 7 izšel leta 2009, je bil Family Pack po znižani ceni na voljo le poldrugi mesec, kar je kupce sila ujezilo....

51 komentarjev

Microsoft Office za Mac 26. oktobra

Nov trakovni videz

ComputerWorld - Microsoft je potrdil datum izida verzije pisarniške zbirke Office za Mac, ki ga je že prej neuradno napovedal Amazon. Microsoft Office for Mac 2011 bo na voljo od 26. oktobra dalje, pri čemer prednaročila že sprejemajo.

Zadnja verzija jabolčnega Officea je izšla januarja 2008, tako da je že čas za posodobitev. Nova inačica je po videzu podobna Officeu 2010 za Windows, ima preimenovan e-poštni odjemalec Outlook (ki je zamenjal Entourage) in vrnitev podpore za VBA-makre. Manjše novosti so še celozaslonska predogleda v Wordu (za pisanje in za branje) in Dynamic Reorder za sprehajanje med nivoji v predstavitvi ali dokumenti. Posebno pozornost so namenili vitkosti aplikacij, saj naj bi se te zaganjale dosti hitreje kot doslej, ko je...

34 komentarjev

Office 2010 končan

Microsoft Office 2010

Ars Technica - Microsoft je potrdil, da je pisarniški paket Office 2010 (skupaj s SharePoint 2010, Visio 2010 in Project 2010) dokončan (stadij RTM) in da ga je ta teden že poslal v tisk zgoščenk. To naj bi bili storili že v ponedeljek, potrditev pa je prišla šele konec tedna. Kdaj bo Office 2010 v trgovinah (faza GA - splošna dostopnost), še ni natančno jasno. Omenja se sredina junija, medtem ko naj bi partnerji dobili že 12. maja. Prvi si bodo Office 2010 lahko zagotovili naročniki MSDN in Technet, in sicer od 22. aprila. Naši študentje žal za razliko od Windows odpadejo, ker Office ni del MSDNAA.

23 komentarjev

Office 2010 prihaja maja

Outlook v Office 2010

vir: PC World
PC World - Microsoft bo končano različico najnovejšega pisarniškega paketa, Office 2010, ki je zaenkrat še v stadiju beta, na posebni prireditvi predstavil 12. maja. Na isti dan bodo velika podjetja, ki imajo z Microsoftom podpisano pogodbo o količinskem licenciranju (Volume Licensing), že lahko tudi namestila nov pisarniški paket, medtem ko bomo običajni smrtniki in ostala podjetja, ki z Microsoftom niso sklenila pogodbe, Office 2010 v trgovinah lahko kupili v juniju.

S 5. marcem se je začel tudi program brezplačne nadgradnje z Office 2007, Microsoft Office 2010 Technology Guarantee. Kupci zaenkrat še najnovejše uradne izdaje pisarniškega paketa, ki bodo nakup opravili med...

38 komentarjev

Office 2010 zdaj zdaj tu

CNet - Naslednja različica Microsoftovega pisarniškega paketa Office 2010 bo kmalu izšla. Končno verzijo lahko pričakujemo že junija, te dni pa so preizkuševalci dobili prvega kandidata za izid. Dostopnost RC-verzije je še omejena, saj je na voljo le članom programa TAP (Technology Adoption Program). Beta verzijo je sicer Microsoft na plano postavil že novembra in odtlej je bila prenesena že dvamilijonkrat.

V novi verziji pričakujemo kar nekaj novosti, čeprav same srži pisarniškega paketa ne gre izumljati na novo. Ostala bosta nov trakovni uporabniški vmesnik, ki je bil premierno predstavljen v Officeu 2007 in shranjevanje v datotečnih formatih XML. Največja novost bo gotovo spletna verzija...

74 komentarjev

Znane cene in izdaje Office 2010

Ars Technica - Trinajsta inkarnacija pisarniškega paketa Office, ki nosi ime Office 2010 in interno oznako Office 14 (trinajstico so vsled triskajdekafobije preskočili), bi morala iziti že lani, pa so jo v Microsoftu prestavili na leto 2010. Leto 2010 je tu in z njim tudi cene nove verzije, medtem ko bomo morali do samega izida še malo počakati (napoved je trenutno junij). Na voljo bodo tele verzije:
  • Home and Student (Word, PowerPoint, Excel, OneNote) 149/119 dolarjev
  • Home and Business (Word, PowerPoint, Excel, OneNote, Outlook) 279/199...

48 komentarjev

Microsoft pokazal predogled Office Web Apps

Excel Web App

vir: Microsoft
ComputerWorld - Microsoft je včeraj začel s prvim javnim beta testiranjem svoje zbirke Office Web Apps, ki je neposredni konkurent Google Apps. Gre za tehnični predogled (technical preview), tako da za zdaj smejo sodelovati le povabljeni - teh naj bi bilo več deset tisoč, je dejala Microsoftova tiskovna predstavnica.

Office Web Apps vključuje lahke spletne verzije Worda, Excela in PowerPointa. V beti so nekatere funkcionalnosti še precej okrnjene, saj lahko na primer Wordove dokumente le gledamo, medtem ko Excelove in PowerPointove tudi spreminjamo. OneNote Web App bodo dodali kasneje. Podprti brskalniki za zdaj so IE 7 in 8, Firefox 3.5 (Windows, Linux in Mac) in Safari na Macih. Kdaj bo testna...

6 komentarjev

Microsoft Money gre v pokoj

Microsoft Money 2008

vir: CNet
ComputerWorld - Microsoft od leta 1991 bolj ali manj redno izdaja in posodablja nove različice svojega računovodskega programa Microsoft Money, ki je namenjen vodenju osebnih financ. Po napovedani smrti Encarte, ki se ima udejanjiti še letos, je svoj čas dočakal tudi Money. Zadnja nova verzija je izšla lani, potem pa je produkt počasi začel hirati. Tuje verzije, denimo francoska, so zadnjo predelavo videle celo daljnega leta 2005. Že lanskega avgusta so prenehali prodajati škatlasto verzijo izdelka, tako da ga je bilo za 50 do 90 dolarjev moč sneti zgolj še z interneta. Včeraj pa so objavili, da po 30. juniju sploh ne bo več naprodaj. Ker zadnja verzija vsebuje aktivacijo, bo zadnji datum za aktivacijo...

24 komentarjev

Microsoft kaznovan z 9 milijoni evrov

Heise - Nemški Bundeskartellamt je Microsoftu naložil plačilo devetih milijonov evrov kazni, ker se je s prodajalci dogovarjal in vplival na končno ceno za Office Home and Student 2007 na nedovoljen način, ki krši pravila za varstvo konkurence. Med drugim so neimenovanemu prodajalcu na zvezni ravni finančno pomagali promovirati izdelek, kar ni dovoljeno. Še pred sporno kampanijo naj bi se Microsoft in ta prodajalec srečala vsaj dvakrat in dogovorila o ceni. Microsoft pravi, da se z odločitvijo ne strinjajo, vendar se ji bodo uklonili, saj se želijo izogniti dolgotrajnim tožbam. Prav tako bodo poskrbeli, da v prihodnosti do takih nevšečnosti ne bo več prihajalo, so zapisali.

8 komentarjev

Office se seli na internet

Excel v brskalniku

vir: CNet
Microsoft - Microsoft je na konferenci za profesionalne razvijalce (Microsoft's Professional Developers Conference), ki od ponedeljka do četrtka te dni poteka v Los Angelesu, predstavil še eno novost. Prek servisa Office Live, ki bo povezan z naslednjo različico Officea, bodo uporabniki lahko dostopali do aplikacij Word, Excel, PowerPoint in OneNote prek interneta, z čimer bo odpadla potreba po lokalni namestitvi. Microsoft tudi obljublja, da vas ne bo prikoval na Internet Explorer, saj se bo internetni Office lepo razumel tudi s Firefoxom in Safarijem, kar je vsekakor pohvalna gesta. Beta različice...

49 komentarjev

Microsoft .NET Framework 2.0 je tu, XPS ob bok PDF v Office 12

Slo-Tech - Že od petka se da z Microsoftovih strežnikov prenesti najnovejši .NET Framework. Gre za verzijo 2.0 (2.0.50727), ki je priložena najnovejšemu programskemu okolju Visual Studio 2005. Slednjega bi naj, kot poroča Ayman Shoukry na svojem blogu, naročniki MSDN že lahko prenesli z uradne strani.

InformationWeek.com pa poroča, da bo v prihajajočem Officu 12 možno dokumente v najpogosteje uporabljanih orodjih shraniti tudi v formatu XPS. Gre namreč za XML Paper Specification, znan pod kodnim imenom Metro, ki je Microsoftov odgovor na Adobov PDF. Orodja, ki bodo omogočala shranjevanje v format XPS,...

82 komentarjev

Office 12 bo podpiral PDF

Slashdot - Brian Jones, uslužbenec Microsofta, ki je zadnjih 5 let preživel na delu z datotečnimi formati v programskem paketu Office, se je predvčerajšnjem v svojem blogu razpisal o vključitvi podpore PDF formatu v Office 12 paket in razlogih za to. Kot je sam rekel, je 30.000 tedenskih iskanj na Microsoftovi spletni strani za podporo PDF dokumentom dovolj samoumevno, da se je Microsoft odločil slediti željam uporabnikom. Programi, v katerih pa si lahko uporabniki obetajo izvažanje datotek v PDF pa bodo Word, Excel, PowerPoint, Access, Publisher, OneNote, Visio in InfoPath.

30 komentarjev