»

Decaf potegavščina

Slashdot - V začetku tega tedna smo poročali o Microsoftovem orodju za forenzično analizo CAFEE, ki je pobegnilo na splet, kar so izkoristili nadebudni programerji in hitro spisali protistrup z imenom DECAF. Hitro se je namnožil po spletu, danes pa so pisci njegovo delovanje onemogočili. V versko obarvanem in baročno obloženem pojasnilu so zapisali, da je njihov mali projekt DECAF pri kraju. Z njim bi želeli le pokazati, da se vlade ne smejo zanašati le eno forenzično orodje in da potrebujemo boljša.

Kaj pa se lahko iz tega naučijo uporabniki? Predvsem da ne gre slepo verjeti in poganjati vsakega programa, na katerega naletijo na spletu. Delovanje so namreč onemogočili na daljavo, prek spleta. Prav lahko bi (ali pa nemara so) v program podtaknili...

20 komentarjev

Hekerji napovedali vojno Microsoftu

The Register - Hekerji so združili moči in složno izdali programsko opremo, ki sabotira Microsoftova forenzična orodja, ki jih je redmondski gigant brezplačno ponudil organom pregona po svetu. Ker se Microsoftov program imenuje COFEE (Computer Online Forensic Evidence Extractor), so protistrup domiselno poimenoval Decaf. Ta budno pazi, kaj v računalniku teče, in ob priklopu USB-ključa s programom COFEE avtomatsko izvede nekaj protiukrepov.

COFEE je Microsoft ponujal že od leta 2007 in je omogočal avtomatsko enostavno analizo sistemov Windows (piškotki, zgodovina brskanja, začasne datoteke ...). Pretekli mesec je COFEE ušel na splet, kar je sprožilo razvoj protistrupa. Microsoft je hitel pozivati strani, da ga umaknejo, a na Wikileaks ostaja. In res, nastali Decaf pobriše vse začasne datoteke, zradira zapiske programa COFEE, onemogoči USB in si izmisli (spoof) vrsto MAC-naslovov. Za prihodnje verzije hekerji obljubljajo še nekaj izboljšav, med njimi možnost oddaljenega zaklepa računalnika....

12 komentarjev

Evropska komisija ukinja Microsoftovega čuvaja

TG Daily - Evropska komisija občasno sicer Microsoftu zapreti s sankcijami in pošlje izjavo o nasprotovanju, kot je bil to primer z integracijo Internet Explorerja v Windows, a je načeloma mnenja, da je redmondski gigant poslušen, tako da ne potrebuje več varuške.

Marca leta 2004 je Evropska komisija ugotovila, da je Mirosoft kršil nekaj protimonopolnih členov zakonov z oteževanjem dostopa do ustrezne dokumentacije piscem programov z nerazumnimi cenami in integracijo Windows Media Playerja v Windows, zaradi česar so ga oglobili in mu naložili izdelavo Windows brez omenjenega predvajalnika. Leto kasneje so nastavili tudi posebnega čuvaja, ki ga je moral plačevati Microsoft, da je preverjal, ali se Microsoft drži evropskih pravil. Včeraj so uradno objavili, da funkcijo nadzornika (trustee) ukinjajo, saj zanjo ni več potrebe. Kot so zapisali, je to posledica dobrega Microsoftovega obnašanja, večje možnosti drugih izdelovalcev, da svoje pravice uveljavljajo pred nacionalnimi sodišči, in...

5 komentarjev

Microsoft bo odprl lastno verigo trgovin

Slo-Tech - Microsoft je namignil, da kani odpreti svojo verigo trgovin, podobno kot ima Apple svoje Apple Store. Kakšnih podrobnih načrtov še ni obelodanil, je pa povedal, kdo bo vodja. Za izvedbo projekta bo skrbel David Porter, ki je prej kariero gradil v Wal-Martu. Za Microsoft izdelke sicer prodajajo drugi, a to ne bo prvikrat, da bi redmondski gigant odprl svojo trgovine. V starih časih balončka dot-comov je Microsoft imel eno trgovino v San Franciscu, a jo je novembra 2001 zaprl in se na področje do zdaj ni več vrnil.

Microsoft je idejo začel resneje študirati jeseni, ko je v Redmondu za zaprtimi vrati kampusa začel postavljati poskusne trgovine in jih preučevati. Takrat so še zagotavljali, da svojih trgovin ne nameravajo odpirati in da samo kažejo, kako bi se dalo njihove izdelke prodajati še bolje. Prav tako so odprli internetni Microsoft Store, kjer lahko uporabniki kupijo množico izdelkov.

Analitiki previdno menijo, da gre za relativno varno potezo, ki kakšne hude škode ne more...

53 komentarjev

Ima Linus več sredstev od Billa?

Slashdot - Na Bussiness Week Online so spisali zelo zanimiv članek o tem, kako ima Linus Torvalds, avtor jedra Linux, morda več sredstev kot prvi mož Microsofta, Bill Gates. Osnovna ideja temelji na dejstvu, da morajo pri redmondskem gigantu vsako inovacijo plačati v trdih dolarjih, medtem ko ima odprtokodna skupnost skoraj neomejena sredstva za razvoj.

Tako pridemo do vprašanja motivacije. Medtem ko na eni strani drago plačujejo programerje, na drugi strani množice navdušencev prostovoljno prispeva vsak svoj košček, ki bodo eventuelno zapolnili alternativno sestavljanko Microsoftovi. Prav tako ni potrebe po močnem voditelju, ki bi natančno začrtal pot za celotno IT industrijo, saj se celotna decentralizirana masa uporabnikov sama odloča, kaj potrebuje in ko je potreba dovolj velika, tudi ustvari potrebna orodja.

0 komentarjev

Al Quaewindows

Newsbytes - Še ena kost anti-microsoftovski skupnosti: če gre verjeti Mohammadu Afroze Abdul Razzaku, ki so ga 2. oktobra aretirali v Bombayu, naj bi se nekaj bin Ladnovih strokovnjakom uspelo zaposliti pri Microsoftu, kjer so (zopet: 'naj bi') izvedli nekaj genetskega inženiringa na nastajajočem operacijskem sistemu (XP) ter vanj vgradili trojance, hrošče, varnostne luknje. Klik! Pravi hekerji.

9 komentarjev