»

T-2 pohitril dostop do interneta

Slo-Tech - V začetku meseca je ponudnik dostopa do interneta T-2 povečal hitrosti prenosa v obstoječih paketih, ne da bi jih podražil. Spremembe veljajo za domače uporabnike, medtem ko poslovni uporabniki s posebnimi pogodbami povišanj ne bodo deležni. Višje hitrosti avtomatično dobijo vsi novi naročniki, medtem ko bodo stari prišli na vrsto postopno, a še vedno samodejno.

Povišanja hitrosti so občutna. V najdražjem paketu se 750/150 Mb/s povečuje na 1000/200 Mb/s, česar uporabniki morda ne bodo takoj opazili. V spodnjem delu cenika bodo spremembe opaznejše, saj bo 50/20 Mb/s poskočil na 100/20 Mb/s, samostojni priključek (torej brez paketa) pa s 100/100 Mb/s na 1000/200 Mb/s. Povišanja hitrosti veljajo za vse pakete in samostojne priklope, četudi so morebitni ponujeni prek gostujočih omrežij kot bitni tok (WCA). Kdor je doplačeval za višje hitrosti, ki presegajo osnovno ponudbo v paketu, se mu bo doplačilo ukinilo.

Tudi konkurenca nudi že zelo visoke hitrosti dostopa do interneta. Telekom...

107 komentarjev

Nokia bo na Finskem preizkušala 5G

Slo-Tech - Potem ko je Microsoft kupil večji del Nokie, ki se je ukvarjal z dizajnom in proizvodnjo mobilnih telefonov, se finski preostanek Nokie intenzivno pripravlja na prihod standarda za prenos podatkov po mobilnih omrežjih naslednje generacije (5G), čeprav se podjetje krči (letos bodo na Finskem odpustili še tisoč ljudi). Že prihodnje leto nameravajo postaviti testno omrežje.

Kot piše finska državna radiotelevizija YLE, se Nokia v sodelovanju z Univerzo v Ouluju in Tehničnoraziskovalnim centrom VTT pripravlja na postavitev omrežja 5G v kraju Oulu. Peto največje mesto na Finskem in največje mesto v severnem delu države že ima izkušnje s pionirstvom pri mobilnih tehnologijah, saj so v 90. letih tam preizkušali tudi 3G.

Standard 5G bo prinesel številne prednosti v primerjavi z...

9 komentarjev

Telia in Cisco potegnila 120Gbps internetno linijo za DreamHack

Linija je potegnjena na 325km dolgi razdlaji med Jönköpingom in prestolnico Stockholm.

vir: Google
engadget - Ta vikend se na Švedskem začne Dreamhack Winter 2011, največji digitalni festival in LAN party na svetu. Pričakujejo okoli 10.000 igričarjev in še več deset tisoč obiskovalcev, kar seveda pomeni znatne potrebe po internetu. Zanj skrbi ekipa tehnične univerze v Jönköping, ki je v sodelovanju z internetnim ponudnikom Telio in dobaviteljem mrežne opreme Cisco do prestolnice potegnila tristo kilometrov dolgo optično linijo s prepustnostjo 120 gigabitov na sekundo. To je ta hip najhitrejša internetna povezava na svetu.

Projekt je v pripravi že od lanskega poletja in...

55 komentarjev

Amy Winehouse in Oslo odlični pretvezi za spletne prevarante

Sophos - Kot je to v navadi po vsaki večji katastrofi ali medijsko odmevnem dogodku, so nepridipravi že izkoristili popularnost za širjenje zlobne programske opreme in zbiranja denarja po internetu. V zadnjih dneh so imeli obilico dela, saj so se morali odzvati na bombni napad in streljanje v Oslu in sumljivo smrt Amy Winehouse.

Zaradi svoje razširjenosti je vektor napada mnogokrat Facebook. Na njem so se le nekaj ur po smrti Amy Winehouse znašle povezave na domnevni videoposnetek zadete Amy nekaj ur pred smrtjo, posnetek njene smrti, zabave dan pred tem ipd., ki so vsi lažni. Povezave vodijo do spletnih anket (online surveys), prek katerih zlikovci poizkušajo pridobiti čim več podatkov o uporabniku. Če jim uspe dobiti telefonsko številko, je uporabnik prijavljen na prejemanje plačljivih komercialnih sporočil, pa tudi sicer dobijo provizijo od oglaševalcev za vsako izpolnjeno...

6 komentarjev

Signal 3G na Mount Everestu

Mount Everest

vir: TechEye
TechEye - Doslej je bila na Mount Everestu edina možnost povezljivosti s svetom satelitski telefon ali glasovno GSM-omrežje na kitajski (severni) strani gore. Podjetje TeliaSonera oziroma njegova nepalska podružnica Ncell pa je postavila osem baznih postaj na gori, izmed katerih štiri poganjajo sončne celice. Najnižja je na nadmorski višini 2870 metrov. Sedaj je na Mount Everestu moč ujeti hitri signal 3G za telefonske pogovore ali brskanje po spletu.

Pokritost Mount Everesta je bolj tekma za prestiž, čeprav je hitra povezava do interneta v baznih taborih zelo pomembna, večjo ekonomsko vrednost pa ima razširitev omrežja. Ncell namerava zagotoviti pokritost s signalom 3G po celem Nepalu, kamor je TeliaSonera vstopila...

8 komentarjev

4G v pogonu na Severu

engadget - Dan, ko bodo mobilna omrežja tretje (ter tri-in-polte) generacije (UMTS, HSPA) za odmet, se neizogibno bliža za večino sveta, medtem ko je v Skandinaviji, natančneje v glavnih mestih Švedske in Norveške, ta dan celo že prispel! TeliaSonera je v Oslu in Stockholmu zagnala prvo komercialno 4G oz. Long Term Evolution omrežje, ki v teoriji ponuja hitrosti do 100 Mb/s. Dejansko omrežje zaenkrat omogoča le polovico te hitrosti, 50 Mb/s, pripravljajo pa že pohitritev na 80 Mb/s. Edin način za izkoriščanje novega omrežja je zaenkrat le s Samsungovim USB modemom, ki podpira standard 4G, saj v prodaji še ni mobilnih telefonov, ki bi bili...

36 komentarjev

Latvijski ponudnik interneta odklopljen

Slashdot - Kot poroča Network World, so latvijskega ponudnika dostopa do interneta (ISP) odklopili z medmrežja, po tem ko so prejeli vrsto pritožb od strokovnjakov za varnost omrežij. Gre za podjetje Real Host s sedežem v Rigi, za katerega so utemeljeno predvidevali, da ima pod nadzorom vrsto strežnikov, ki krmilijo botnete, vzdržujejo strani za ribarjenje (phishing), napadajo obiskovalce spletnih strani z zlobno kodo in gostijo lažne antivirusne programe. Jart Armin, ki deluje na strani Hostexploit.com, je v intervjuju Real Host opisal kot eno največjih evropskih središč sranja na internetu.

Odklopili so ga v ponedeljek, ko je TeliaSonera zagrozila Juniku, ki skrbi za povezljivost Real Hosta, s sankcijami. To je že četrti večji ISP v zadnjem letu, ki je izgubil dostop do medmrežja: njegovo usodo delijo Atrivo, zloglasni McColo in 3FN, ki pa so bili vsi locirani v ZDA. Armin pravi, da je to prvikrat, da so uspeli ukrepati zunaj ZDA in celo v Vzhodni Evropi. Klik!

24 komentarjev

2010 leto 4G

HTC Max 4G, prvi 4G mobilnik

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Mobilna omrežja četrte generacije, ki so jasno naslednik omrežij 3. generacije, katere del je standard UMTS in njegova 3.5G razširitev HSDPA, obljubljajo velik preskok v zmogljivostih v primerjavi s trenutnimi omrežji. Standard naj bi omogočal prenose pri 100 Mb/s pri premičnem odjemalcu oz kar 1 Gb/s, če bo odjemalec dovolj nepremičen, obenem pa naj bi...

30 komentarjev

Prvo javno omrežje 4G bo na Švedskem

X-Bit Labs - Ericsson in TeliaSonera sta včeraj objavila, da sta sklenila pogodbo o izgradnji prvega komercialnega omrežja LTE (long term evolution) za mobilne naprave četrte generacije, ki ga bo za TeliaSonero sestavil in vzdrževal Ericsson. Z njim bodo pokrili širše področje švedske prestolnice Stockholm. Če bo slo vse po načrtih, bo omrežje nared za delovanje v letu 2010. Novo omrežje bo omogočalo bistveno višje hitrosti pri brezžičnem dostopu do interneta, tako da bodo lahko uporabniki kjerkoli npr. na svojih prenosnikih ali mobilnikih spremljali HD-televizijske programe. V prihodnosti, pravijo, nameravajo omrežje razširiti tudi po drugih delih Švedske in Skandinavije nasploh.

41 komentarjev

Spama še vedno manj

Odklop v torek in incident v soboto

vir: Ars Technica
Ars Technica - Poročali smo že, da so v ZDA krila prirezali enemu glavnih spamerjev, podjetju McColo, ki ga poleg tega sumijo še cele vrste drugih nečednih poslov. Takoj po akciji se je število poslane nezaželene elektronske pošte po svetu več kot razpolovilo, analize pa kažejo, da se učinki še vedno opazni. Mimogrede je tako Kitajska po desni prehitela ZDA po količini poslanega spama.

Strokovnjaki iz podjetja Marshal8e6 pravijo, da se količina spama še vedno ni vrnila na stare ravni, a se bo to najverjetneje zgodilo kmalu. Skupine Srizbi, Mega-D in Rustock, ki ostale brez svojega kvartirja, že pospešeno iščejo nove prostore in povezave. Izkazalo se je, da so pri McColu mislili tudi na take nevšečnosti in si zagotovili...

20 komentarjev

Bo švedska tajna služba lahko prestrezala ves mednarodni promet?

The Register - Kot poroča The Register, ki se naslanja na sporočilo švedske Piratske stranke, švedska vlada pripravlja zakon, ki bo švedski tajni službi National Defence Radio Establishment (FRA) omogočil dostop in spremljanje vsega telekomunikacijskega prometa, ki prečka švedske meje.

Švedska tajna služba bo tako lahko spremljala ves "mednarodni promet", torej tako vse telekomunikacije, ki izvirajo iz Švedske, ki so namenjene na Švedsko ter ki prečkajo Švedsko (npr. komunikacijo med Britanci in Finci). Ukrep je še posebej problematičen zaradi narave usmerjanja prometa preko interneta, saj komunikacijski paketki med dvema točkama potujejo po glede na trenutno obremenjenost omrežja najhitrejših povezavah, ne pa po geografsko najkrajših poteh.

Prestrežene podatke bodo analizirali z iskalniki ključnih besed, dostop do analiz pa bodo poleg tajnih služb, policije in carine imeli tudi uslužbenci ministrstva za promet, uslužbenci ministrstva za kmetijstvo v nekaterih primerih pa tudi večja zasebna...

20 komentarjev

Plišasto Zajče za rešetkami

The Register - V post-11-sept obdobju je tudi na internetu završalo. Strmo je naraslo število skaženih strani, na katerih so tako pojavile tudi vsebine bolj sentimentalnega značaja. Med vsemi hekerji je verjetno najbolj znan Lynn Htun, ki ga sumijo delovanja pod imenom Fluffi Bunni. Klik!

Fante si je s pomočniki za tarče izbral visokoleteča imena, med katerimi je kar mrgolelo podjetij, ki se ukvarjajo z varnostnimi sistemi oz. izobraževanjem administratorjev; na svojem 18-mesečnem pohodu po internetu si je med admini in informacijskim podtaljem ustvaril sloves hekerja s "potrpežljivostjo svetnika". Kakorkoli že, v torek so ga podložniki Johnnya Englisha -- agentje Scotland Yarda -- med obiskovanjem prireditve InfoSecurity 2003 aretirali. V svoje prostore ga sedaj vabijo tudi Američani, saj je FBI Lynnove izjave označil za protiameriške.

Slovenija Ameriki: "Izročite nam G. W. Busha. Razžalil je našega predsednika Slovaške, kar je dejanje izrazito terorističnega značaja."

4 komentarji

Intelove težave s PCI ter UATA

The inquirer - Medtem ko smo vedno mislili, da je VIA tista s težavami z čipovji ter raznimi hrošči v le-njem, se je za pridnopridnega proizvajalca "najzanesljivejših čipovij na svetu" izkazalo, da tudi oni niso brezmadežni. The Inquirer poroča, da je Intel na svojih straneh objavil, da i850 ter i860 ne dosegajo nominalnih ter zagotovljenih prenosov. Tako je najvišja hitrost PCI vodila tam okoli 90 MB/s namesto 133 MB/s, najvišja hitrost, ki jo lahko doseže uATA100 kontroler, pa posledično tudi 80 MB/s namesto nominalnih stotih. Tudi velikim se kdaj zalomi...

3 komentarji