»

Izšel Firefox 89, ki zopet nadleguje uporabnike

Hamburger meni. Levo Firefox 88, desno Firefox 89

vir: Mozilla.org
Mozilla.org - Mozilla je izdala 89. različico svojega brskalnika Firefox. Ta je bil vnovič deležen precejšnjih sprememb v uporabniškem vmesniku. Vmesnik z razvojim imenom Proton je zamenjal prejšnjega, ki se je imenoval Photon. Kakšne so torej spremembe?

Uporabniški vmesnik je, tako pravi Mozilla, poenostavljen. Zavihki so sedaj ločeni zgolj s subtilno večjim presledkom in ni več navpične razdelilne črte, zaradi česar jih je nekoliko težje razločiti. Hkrati je aktivni zavihek označen z "balončkom", kar naj bi nakazovalo, da ga je možno prosto odpenjati iz obstoječega okna.

Manj uporabljane stvari so bile odstranjene, tako da je manj "navlake". To se predvsem pozna na meniju, ki se skriva pod hamburgerjem desno zgoraj. Tam so sedaj povsem preuredili vnose, ki sedaj nimajo več ikon, ki bi vizualno pomagale razumeti posamezne izbire. Vnosi so prerazporejeni, nekateri so odstranjeni, očitno pa je bilo potrebno tudi kolobarjenje oziroma zamenjava "Preferences" s "Settings". Poenostavljena so tudi...

110 komentarjev

Po 17 letih je tu Inkscape 1.0

Slo-Tech - Odprtokodni projekti imajo navado, da na začetku dolga leta tičijo v verzijah 0.x, ki načeloma označujejo nedokončano kodo, a se jih često navadimo in uporabljamo temu navzlic. Eden izmed popularnejših odprtokodnih grafičnih programov Inkscape je prvo verzijo v svet poslal leta 2003. Skoraj sedemnajst let pozneje je izšel Inkscape 1.0, ki predstavlja odprtokodno alternativo Adobe Illustratorju. Na voljo je za Linux, Windows in macOS v 20 različnih jezikih, med katerimi še ni slovenščine. Uporabniki macOS bodo še posebej zadovoljni, da je podpora nativna, torej ne potrebujejo več XQuartza in podobnih trikov (podpira tudi zaslone Retina) - potreben je vsaj OS X El Capitan 10.11.

Kakšnih večjih novosti v novi verziji ni
, ker so avtorji Inkscapa zadnja tri leta v glavnem odpravljali hrošče, izboljševali zanesljivost in povečevali združljivost. Glavne novosti so preglednejša in bolj logična postavitev orodij (toolbox), dodane in izboljšane funkcije Live Path Effect (LPE) ter res opazno...

11 komentarjev

Thunderbird spet v slovenščini

Mozilla.org - Mozillin poštni odjemalec Thunderbrid 3 je odslej na voljo tudi v slovenščini. Najpomembnejša novost tretje različice odprtokodnega programa so zavihki, v katerih lahko upravljamo več sporočil naenkrat. Povsem prenovljeno je iskanje, ki ga lahko prav tako uporabljamo v zavihkih, sporočila pa lahko iščemo tudi na grafični časovnici. Olajšano je nameščanje razširitev in povsem poenostavljeno ustvarjanje poštnih računov, ki na osnovi naslova elektronske pošte in zaznave vrat samodejno nastavi strežnika za prihajajočo in odhajajočo pošto. Thunderbrid 3 je sicer na voljo že približno pol leta in je prva različica, ki je nastala pod okriljem organizacije Mozilla Messaging, podružnice Mozilla Foundation za...

43 komentarjev

Ubuntu One bo prenešen v okolje Windows

Ubuntu One

Slo-Tech - Kot kaže je oblačno računalništvo danes v modi in temu trendu sledijo tudi pri podjetju Canonical, ki razvija Ubuntu distribucijo Linuxa. Tako so z izidom Ubuntu Karmic pričeli ponujati storitev Ubuntu One, ki uporabnikom omogoča shranjevanje in usklajevanje datotek in podatkov (Tomboy zapiskov) med več računalniki. Vsak registrirani uporabnik Ubuntu operacijskega sistema (registracija je brezplačna) dobi na voljo 2 GB brezplačnega oblačnega prostora, z doplačilom 10 USD (dobrih 7 EUR) na mesec pa za uporabo pridobi 50 GB.

S pomočjo programov za izdelavo varnostnih kopij, npr. Deja Dup Backup Tool ali Time Drive, ki omogočajo tudi šifriranje podatkov, je tako mogoče poskrbeti za...

49 komentarjev

Francoska vojska prispevala kodo za Thunderbird 3

Slo-Tech - Francoska državna uprava je, kot smo v zadnjem času večkrat poročali, velika uporabnica odprtokodnega programja, kot kaže pa v skupnost tudi prispevajo.

Francoska vojska se je tako pred časom zaradi varnosti namesto programa Microsoft Outlook na 80.000 računalnikih odločila uporabljati odprtokodni odjemalec e-pošte Mozilla Thunderbird. Za Thunderbird so pričeli v okviru projekta Trustedbird razvijati številne varnostne izboljšave, nekatere med njimi pa so tudi vključili v tretjo različico Mozille Thunderbird.

Po mnenju francoske vojske je prednost odprtokodnega odjemalca e-pošte Mozilla Thunderbird ravno odprtost, ki jim omogoča razvoj številnih varnostnih dodatkov. Po mnenju slovenske vlade pa je koda Linuxa preveč odprta in zato neprimerna za končnega uporabnika.

27 komentarjev

Izšel Thunderbird 3.0

Thunderbird 3.0

vir: Ubuntu.si
Ubuntu.si - Kot poročajo na Ubuntu.si, je po več kot dveh letih izšla nova različica odprtokodnega poštnega odjemalca Mozilla Thunderbird.

Med glavnimi novostmi je izboljšan uporabniški vmesnik (vsebuje tudi zavihke), izboljšan iskalnik, izboljšano filtriranje e-pošte ter prenovljen sistem arhiviranja sporočil. Različica 3.0 uvaja tudi tim pametne mape (ang. Smart Folders), v katerih lahko enostavno kombiniramo pošto iz več poštnih e-računov.

Thunderbird 3.0 je na voljo za operacijske sisteme Linux, Windows in MacOS X. Slovenski prevod še ni na voljo, prav tako pa na novo različico še niso prenesli vseh nekaterih (pomembnejših) razširitev.

69 komentarjev

Izšel Phoronix Test Suite 2.0

Phoronix Test Suite 2.0

vir: Ubuntu.si
Ubuntu.si - Kot poročajo na Ubuntu.si je pred kratkim izšel Phoronix Test Suite 2.0.

Gre za zbirko preko 40 testov za preverjanje zmogljivosti oz. tim. benchmarking vašega mlinčka oziroma njegovih delov (tako od hitrosti diska, do hitrosti kodiranja videa, izvajanja 3D grafike, itd.). PTS je izdan pod licenco GPLv3, teče pa v okoljih Linux, OpenSolaris, BSD in Mac OS X.



PTS si lahko brezplačno prenesete iz spleta, če pa želite, pa lahko uporabite tudi posebno live DVD ali live USB distribucijo PTS Desktop Live.

In kako hitro teče vaš pingvin?

2 komentarja

Izšla nova različica Inkscapa

Slo-Tech - Pred kratkim je izšla nova različica odprtokodnega programa za urejanje vektorske grafike Inkscape. Inkscape, ki za zapis uporablja Scalable Vector Graphics (SVG) format, se uporablja za oblikovanje risb, plakatov, logotov, naslovnic knjig, pa tudi za risanje diagramov, zemljevidov, itd. Inkscape pri razvoju sicer želi konkurirati programom, kot so Illustrator, CorelDraw in Xara X.



Različica 0.46 pa poleg ostalih izboljšav prinaša tudi pomembno novost: polno podporo PDF dokumentom. Z Inkscape bo od sedaj naprej mogoče PDF dokumente ne samo ustvarjati, pač pa tudi urejati.

Inkscape je na voljo za Linux, Windows 2000/2003/XP ter OSX. V slovenski jezik je preveden...

34 komentarjev

Opera 9.5 prihaja

Opera Web Browser - Pri Operi so na svojem blogu predstavili nekaj izmed novosti, ki jih lahko pričakujemo v prihajajoči verziji spletnega brskalnika Opera 9.5 s kodnim imenom Kestrel.

Od nove različice lahko pričakujemo kar nekaj novosti, začenši z boljšo CSS3 in SVG podporo. Kljub dobri podpori standardov pa obljubljajo še boljši prikaz strani, ki se le-teh ne držijo.

Vmesnik je s pomočjo študij o uporabi, v kateri so lahko sodelovali uporabniki prejšnjih beta različic, posodobljen. Prinaša hitrejši dostop do nekaterih funkcij in večjo konsistentnost v primerjavi z ostalimi brskalniki.

Na uporabnike alternativnih operacijskih sistemov niso pozabili: Mac uporabniki lahko pričakujejo...

51 komentarjev

Xen 3.0

Monitor - Xensource predstavlja Xen 3.0 - novo različico odprtokodnega orodja za virtualizacijo operacijskih sistemov na Intelovi platformi za poslovne uporabnike. Tretja različica prinaša kopico novosti, med drugim najhitrejši hypervisor (vmesnik med navideznimi računalniki in strojno opremo), podporo za večje strežniške sisteme (32 procesorjev), podporo za 64-bitne procesorje, večji podprti fizični naslovni prostor, podporo za "vročo" priključitev procesorjev za izravnavo bremen in podporo Intelovi tehnologiji VT-x za pospeševanje virtualizacijskih sistemov. Kmalu se obeta tudi podpora za tehnologijo Pacifica, konkurenčni odgovor na to temo s strani družbe AMD.

Poleg Xena 3.0 je izšel še XenOptimizer, prvi komercialni izdelek podjetja za lažje upravljanje in optimizacijo bremena pri večjih namestitvah virtualizacijske tehnologije. Xen 3.0 podpirajo veliki ponudniki odprtokodnih rešitev, v svoje bodoče izdelke pa ga bosta vključila tako Red Hat kot Novell.

12 komentarjev

Rekall odprt

Slashdot - Vsi, ki nekoliko bolj intimno poznate Microsoftov Access, se strinjate, da gre za izjemno priročno orodje, s katerim lahko na preprost način in brez velikih naporov upravljamo podatkovne zbirke. V Linuxu je dolgo trajalo žalostno obdobje pomanjkanja takega orodja, a je podjetje theKompany izdelalo zamenjavo za Access, ki sliši na ime Rekall in je na voljo tudi za Windows in MacOS X. Kljub temu pa izdelek ni množično razširjen, ker je plačljiv, kar je seveda dokaj netipično za Linux. Na srečo pa smo dočakali prijetno presenečenje, saj je theKompany odprl Rekall in ga zdaj izdaja pod licenco GPL. Torej, če potrebujete Access v Linuxu ali pa njegov brazplačen približek za Windows in MacOS X, veselo na domačo stran nove skupnosti razvijalcev!

5 komentarjev

Microsoft Slovenija predstavil novosti

več strani - Microsoft Slovenija je na tehničnem srečanju za novinarje predstavil najnovejši različici svojega operacijskega sistema Windows in pisarniške zbirke Office. Windows XP je prvi operacijski sistem, ki združuje izdelke Windows 9x ter ME in Windows NT ter 2000, ter tako prinaša zanesljivost poslovnih okolij povezanih z večpredstavnostjo in spletom na domače računalnike.

Windows XP s seboj prinašajo izboljšan uporabniški vmesnik z novimi možnostmi pri prilagajanju operacijskega sistema uporabnikom. Izboljšane so tudi varnost, preglednost posameznih značilnosti in nove možnosti na področju večpredstavnosti in preprostosti uporabe.

Prav tako je novo preobrazbo doživela zbirka pisarniških programov Office, ki bo na trgu dostopna pod imenom Office XP. Tudi tu so pri Microsoftu nekoliko spremenili uporabniški vmesnik, obenem pa so dodali številne možnosti, ki bodo navdušile tako domače kot poslovne uporabnike. Vključene so možnosti prevajanja in narekovanja besedila, vgrajena pa je tudi...

1 komentar