»

Invazija spletnih gigabajtov

Hellacious Riders - Google je ustvaril toliko kvalitetnih brezplačnih servisov, da mu ostala podjetja z velikimi težavami sledijo. Ker pa je predmet vrednosti email uslug le in samo specifikacija strojne opreme, se v tej ponudbi lahko izživlja nemalo podjetij.

Tako je motociklistična revija Hellacious Riders medmrežju ponudila račun elektronske pošte s kapaciteto celih 100 gigabajtov.

Kaj bo navaden smrtnik počel s tako megalomansko količino razpoložljivega prostora pa lahko postavimo pod vprašaj, saj logika tukaj zelo peša - če samo 100 uporabnikov uporablja 50 odstotkov razpoložljivega prostora, to nanese pet terabajtov, kar je banalno rečeno 50 dobrih diskov. Za zanimivost naj omenim še to, da dotično podjetje prvemu, ki bo zapolnil ves prostor ponuja nadgradnjo predala na skromnih 1000 GB.

11 komentarjev

Danes v forumu

Slo-Tech - [-GanJA-] se je zelo potrudil ter v svoje ohišje vložil dosti truda ter dela, tako da se splača pogledati temo z njegovo modifikacijo. Nato se splača pogledati, kaj narediti v primeru, da kupite novo grafično, nje procesor pa ob prvem vnosu dobesedno razžene. V oddelku neračunalniških debat se razpravlja o nekih incidentih tam nekje pri meji :). Se sprašujete, kakšen računalnik kupiti za obdelavo videa? Vse to in še več ter še 20 tem o tem, kako hiter je/bo/bi bil lahko ADSL, na našem mega forumu [:D].

0 komentarjev

Hitrejša peka na vašem starem CR-Rju

TweakHardware - Imate katerega od naslednjih CD zapisovalnikov?
  • Actima ARW-4420
  • A-Open CRW9420
  • Caravelle RW-4420 IDE
  • ComPro CDRW7040A
  • Delta OME-W141
  • Imation Super Recorder 4x4x20
  • Memorex CD-RW 4420
  • Ricoh RW7040A IDE
  • Ricoh RW7060A IDE
  • Smart & Friendly SAF769 CD SpeedRacer Plus
  • USDrives RW7040A
  • Verbatim CDRW4420
Ako posedujete katerega od naštetih, pa bi ga radi pohitrili, si preberite članek na TweakHardware.

2 komentarja

Intel i845 B-Step plošče že v prodaji

X-Bit Labs - Čeprav naj bi Intel svoje i845 B-Step čipovje uradno predstavil šele 17. decembra, so proizvajalci matičnih plošč začeli prejemati pošiljke čipovij že ob koncu novembra. Zato se nekateri proizvajalci niso mogli zadržati in so začeli s prodajo svojih izdelkov. Tako nekatere japonske trgovine že prodajajo na i845 B-Step temelječi plošči MSI 845 Ultra-AR in FIC VC15. Njune specifikacije so:
  • MSI 845 Ultra-AR: 2 DIMM sloti za PC2100/PC1600 DDR pomnilnik, AGP 4x reža, 5 PCI slotov, 1 CNR slot, poleg tega pa ima še integriran Promise 20276 ATA/133 IDE RAID kontroler in C-media sound kontroler.


  • FIC VC15: 3 DIMM sloti za PC2100/PC1600 DDR pomnilnik, AGP 4x slot, 6 PCI rež, 1 CNR slot. Poleg tega ima tudi integriran Realtekov 10/100 Mbit Ethernet kontroler in AC'97 zvok.
Plošče se prodajajo za $170 dolarjev (MSI) in $155 dolarjev (FIC).

0 komentarjev

Nove Tiger plošče

X-Bit Labs - Podjetje Tyan večina izmed nas pozna kot kvalitetnega in uveljavljenega proizvajalca dvoprocesorskih matičnih plošč za AMD-jeve procesorje, ki pa se zadnje čase uveljavlja tudi na področju Intelovih procesorjev. Ker je Tyan podjetje, ki se ukvarja predvsem z dvoprocesorskim rešitvam, so tudi za ta trg ponudili dve plošči, ki lahko poskrbita za dva procesorja naenkrat. Izdelani sta na podlagi nabora VIA Apollo Pro133T in VIA Apollo Pro133A.
  • Plošča Tiger 230T (S2507T) bo zamenjala starejšo Tiger 230 (S2507D). Od slednje se razlikuje po podpori Tualatin procesorjem, drugačnemu tiskanemu vezju (PCB) in po integriranemu Promisovemu ATA/100 RAID krmilniku, ki bo poskrbel za diske. Ostale lastnosti ostajajo enake kot pri predhodniku: ATX format, 4 DIMM reže (podpora 2 GB PC100/PC133 SDRAM), tu pa so tudi AGP 4x ter 5 PCI rež, ter podpora standardu ATA.

  • Plošča Tiger 200T (S2505T) bo prav tako mišljena kot zamenjava za starejšo Tiger 200 (S2505). Nova plošča se od stare razlikuje po...

0 komentarjev

LSI Logic predstavil novi RAID kontroler

X-Bit Labs - Tokrat je podjetje splavilo novi 4-kanalni RAID kontroler, ki se imenuje MegRAID i4. Novopečenec je narejen na Intel i960RS procesorju in je opremljen z dvema dvo-kanalnima IDE kontrolerjema, ki skupaj podpirata do 8 naprav. MegRAID i4 podpira RAID 0,1 in 5 ter tako ponuja veliko možnosti za upravljenje z napravami, ki so priključene nanj. Kontroler je izdelan kot PCI kartice polovične velikosti. Kot prvo je namenjen pripravljalcem sistemov in OEM partnerjem. Cena še ni znana.

0 komentarjev

RAIDizacija matičnih plošč

več strani - Od prvih RAID hackov pred kar nekja časa (Promise ATA66 hack, ABIT KA7-100 hack, ...) je dotično početje precej popularna zadeva. Kako tudi ne, saj na ta način dobite dodatno, zelo uporabno funkcijo, za katero niste plačali. Zastonj darila pa so najlepša, kajne ? Kakorkoli, danes bomo razveselili lastnike dveh matičnih plošč. Prva je ABIT BE6-II v1.2 (s HPT370 kontrolerjem). Postopek za RAIDizacijo te plošče je zelo preprost (če je flashanje BIOSa za vas preprosto), najdete pa ga tukaj.

Druga primerna plošča je ASUS A7V s Promisovim ATA100 kontrolerjem, ki se je tudi da prepričati v RAID delovanje z le malce truda. Postopek za to pa najdete tukaj. Na splošno boste na Tweak Hardware strani našli veliko večino možnih RAID hackov za matične plošče, tako da se ogled izplača.

0 komentarjev

Utišanje računala

Tweak3D - Če spadate med ljudi, ki jih moti nenehen šum ventilatorjev, potem je najnovejši članek na Tweak3D kot nalašč za vas. Ljudeki so se razpisali ravno o metodah za utišanje prekleto glasnih overclockanih računalnikov in moram priznati, da so opravili solidno delo. za razliko od drugih člankov podobne sorte boste v Tweak3Djevem celo našli nekaj uporabnih nasvetov. Tukaj!

3 komentarji

Hack HPT366 krmilnikov

TweakHardware - Pred nekaj časa je ravno hack HPT370 čipa sprožil dokončno popularizacijo RAIDa (ki jo je začel že hack Promisovega ATA66 krmilnika), sedaj pa se je izkazalo tudi, da je možno hackati tudi stari, HPT366 čip. Na Tweak Hardware lahko preberete natančna navodila za spreminjanje katere izmed zunanjih krmilniških kartic s tem čipom v polnokrvni HPT368 RAID krmilnik. Sedaj le še moramo počakati, da bo na voljo hack integriranih HPT366 krmilnikov, in potem se vsi lastniki ABIT BE6/BP6/BE6-II... platk lahko začnete veseliti .

2 komentarja

Tovarniški "okrogli kabli"

Club Overclocker - Okrogli kabli so eden izmed najbolj razširjenih overclockerskih trikov. Izdelava le-teh je zelo preprosta, uporabnost pa velika, saj se pretok zraka skozi sistem zelo poveča. Edini problem pri domači izdelavi okroglih kablov predstavljajo 80 žilni ATA66/100 kabli, ki se jih ne sme prepogibati zaradi presluha. Tu pa pridejo na vrsto prava podjetja in CrazyPC je predstavil tovarniško izdelane ATA66/100 okrogle kable. Zadevce so "testirali" na ClubOverclocker, njihove izsledke pa lahko preberete tukaj. Zanimivo, toda jaz bom raje ostal pri domači izdelavi [:)].

3 komentarji

Gigabytova Socket370 DDR plošča

X-Bit Labs - Gigabyte je spet prvi, saj so najavili prvo Socket370 DDR ploščo. Gre za GA-6RX, ki je zgrajena okoli VIA Apollo Pro266 čipovja. Plošča je zasnovana zares moderno, z vsemi možnimi dodatki. Na plošči se nahajajo 4 168 pinske DIMM reže, 5 PCI, 1 AGP Pro ter 1 AMR reže, podpira pa do kar 6 USB portov preko dodatnega kabla ali AMR kartice. Seveda v teh dneh ne sme manjkati RAID kontroler in to so pri Gigabytu rešili z vgradnjo Promisovega ATA100/RAID kontrolerja. Tudi druge značilnosti te plošče so obetavne: poskrbljeno je za overclockanje preko FSBja ( od 100 do 166MHz ), spreminajnje voltaže na procesorju ( 1.55-1.80V ) ter čipovju/DIMM režah...Največja zanimivost te plošče pa je SCR priključek, v katerega lahko zadegate svojo SIMM kartico in preko računalnika obdelate svoj telefonski imenik ali kaj podobnega. Ta funkcija bo vsekakor deležna velike podpore današnjega, nad mobiteli navdušenega, občinstva [;)]....

0 komentarjev

Hackanje integriranega Promise kontrolerja

TweakHardware - Hackanje Promisovih ATA66/100 kontrolerjev v RAID je že skoraj ponarodela tema v svet računalništva. Čeprav se dotično podjetje še tako trudi, da bi nekako utišalo vso zadevo jim to vsekakor ne uspeva. Dokaz za to je tudi zadnji članek s TweakHardwara, ki govori ravno o hackanju integriranih Promisovih kontrolerjev. Torej, če imate matično ploščo z integrirano Promisovo rešitvijo, lahko z malo truda dobite precej več vreden RAID kontroler. Se splača pogledati...

0 komentarjev