»

Iran blokiral družabna omrežja, DRK ugasnil mobilni internet

Slo-Tech - Protesti, ki se v Iranu nadaljujejo že četrti dan, so poskrbeli za blokado družabnih omrežij. Iranska vlada je tako blokirala dostop do aplikacije za varno sporočanje Telegram, prav tako je nedostopen tudi Instagram. Telegramov ustanovitelj Pavel Durov je na Twitterju zapisal, da njegovo podjetje ni želelo izključiti Telegrama v Iranu, zato ga je država blokirala. Instagram pa je očitno blokiran zato, ker so ga ljudje množično uporabljali za dokumentiranje dogajanja na protestih. Nekateri sicer poročajo, da imajo občasno dostopen do omenjenih storitev.

Po nekaterih podatkih je onemogočen ali vsaj moten tudi dostop do mobilnega interneta. Oblasti odgovarjajo, da gre za začasne ukrepe. Pričakovati je, da bodo trajali vse...

65 komentarjev

V Budimpešti protesti proti davku na internet

vir: AFP
AFP - V Budimpešti se je včeraj pred ministrstvom za gospodarstvo zbralo več kot deset tisoč ljudi, ki so protestirali proti napovedani obdavčitvi internetnega prometa.

Vladajoča stranka Fidesz je namreč prejšnji teden predstavila osnutek proračuna za prihodnje leto, ki predvideva davek v višini 150 forintov (pol evra) za vsak prenesen gigabajt. Ko je postalo jasno, da se ta številka po nobenem scenariju ne bo izšla, so pristavili, da bo davek navzgor omejen na mesečno 700 forintov (2,3 evra) za fizične osebe in 5000 forintov (16,2 evra) za podjetja. Vlada je tudi zatrdila, da bodo davek plačevali le ISP-ji in telekomunikacijski operaterji, a pričakovati je, da bodo ti davek prevalili na končne uporabnike.

Nasprotniki so na družabnih omrežjih za nedeljo...

162 komentarjev

V Siriji ponovno vzpostavljen dostop do interneta

ComputerWorld - Potem, ko so v Siriji v pričakovanju petkovih protestov odklopili internet, so včeraj prekinjene povezave ponovno vzpostavili. V petek so namreč v državi potekali množični protesti, ki so jih oblasti poizkušali zajeziti tudi z informacijsko blokado. Včeraj so bili na sporedu množični pogrebi ubitih med protesti.

Prva izmed omrežij so bila ponovno dosegljiva že v petek okrog 22. ure po lokalnem času, preostala pa so bila priključena do 7.00 ure včeraj zjutraj. To so potrdili v podjetju Renesys, ki se ukvarja z analizo internetnega prometa, in Google Transparency Report. To pomeni, da je bil internet v Siriji večidel onemogočen približno 24 ur, od zgodnjih petkovih do zgodnjih sobotnih ur.

Bržkone so oblasti internet izključile zaradi napovedanih protestov, ki so v petek v Siriji terjali okrog 100 življenj. Prve demonstracije proti režimu...

0 komentarjev

Nič več Gmaila v Iranu

Slashdot - O cenzuri interneta v Iranu smo pisali večkrat. Zgodba gre običajno takole: v državi se približujejo kakšne volitve, demonstracije ali drugačni nemiri in da ne bi prišlo do prevelike izmenjave informacij, država preventivno ugasne kopico strani na internetu. Prve so na udaru socialne strani, kot so Facebook, elektronski predali na Gmailu in Yahoo, strani z novicami ipd.

Sedaj pa so se v Teheranu odločili, da bodo dostop do elektronske pošte pri Gmailu izključili za stalno. Domnevni razlog je zvečanje podpore domači internetni industriji, saj naj bi se zaradi tega bolj razvila domača internetna tehnologija in povečalo zaupanje med ljudmi in vlado, ki jim dobrohotno ponudila nov...

13 komentarjev

Iran preventivno ugasnil internet

Onemogočen Facebook v Iranu

CNet - Za danes so v Iranu napovedani protesti proti predsedniku Mahmoudu Ahmadinejadu, zaradi česar je internet v državi že dva dni večidel nedostopen, poročajo tudi mediji. Danes bodo namreč spet spomnili na dogodke 7. decembra 1953, ko je na teheranski univerzi policija s streli ubila tri študente, ki so protestirali proti Nixonovem obisku po iranskem puču leta 1953, ki ga je pripravila CIA.

Viri blizu iranske...

5 komentarjev

Nobelova nagrajenka za literaturo Herta Müller

Herta Müller

Slo-Tech - Švedska akademija nadaljuje z objavljanjem prejemnikov Nobelovih nagrad za letošnje leto. Danes so objavili nagrajenko s področja literature, ki je postala Herta Müller. Prav Nobelove nagrade za literaturo so v zgodovini poskrbele za največ vroče krvi, saj je Nobelovo poslednjo voljo, da naj nagrado prejme avtor "za najbolj izstopajoče delo v idealni smeri", moč interpretirati zelo široko. Zgodovina...

1 komentar

V Iranu še strožja internetna cenzura

Slashdot - Iranci so spet zaostrili svojo internetno železno zaveso, saj so onemogočili dostop do Gmaila, Yahooja in nekaterih drugih strani v angleščini. Povod so bržkone sveži protesti, ki so se razplamteli v zadnjih dneh, ko je iranski predsednik ostro napadel Izrael in označil holokavst kot laž. Pronicanja informacij o dogajanju v državi v svet Iranu ni uspelo ustaviti, a to pravzaprav sploh ni njihov cilj. Pomembneje je ustaviti pritok informacij v državo in znotraj nje, kjer nove blokade delo odlično opravljajo.

Blokada postavlja nevaren precedens, saj doslej Iran Gmaila in Yahooja še nikoli ni blokiral. Seveda ni težko razumeti, zakaj takšna odločitev, saj je elektronska pošta po prepovedi poročanja Musaviju, opoziciji, protestih in podobnem prek klasičnih medijev postala praktično edino dostopno občilo. Podobno so nedostopne tudi angleške strani z novicami, kot je denimo CNN.

23 komentarjev

Iranci vedno uspešnejši pri internetni cenzuri

Promet državnega ISP-ja DCI

Slashdot - Kot poroča Slashdot, so Iranci vedno večji mojstri za cenzuriranje in filtriranje velikanskih količin internetnih podatkov. Iran ima enega samega ponudnika, ki skrbi za povezljivost države z zunanjim internetom, to je DCI in peščico internih ponudnikov dostopa do interneta v državi. Podatki kažejo, da se je na primer internetni promet v državi 12. junija, ko so potekale volitve, izrazito upadel, saj je vlada takoj naslednje jutro prekinila večino internetnih povezav in počasi začela ponovno vzpostavljati dovoljen promet po novih, strožjih pravilih. Na stare nivoje se je vrnil šele 26. junija. Medtem pa podatki notranjih ponudnikov dostopa do interneta kažejo drugačno sliko. Pet izmed šestih je zabeležilo 80-odstotni padec prometa, relativno...

13 komentarjev

Tor omrežje pomaga Irancem v boju proti cenzuri in omejevanju komunikacij

Slo-Tech - Po tem, ko so v Iranu po volitvah razglasili zmago dosedanjega predsednika Ahmadinejada, so nasprotniki dosedanjega in novega predsednika svetovno javnost pričeli obveščati o nepravilnostih v volilnem postopku, pojavili pa so se tudi dokumenti, ki dokazujejo, da je rezultat volitev zelo verjetno ponarejen.

Iranske oblasti so proti protestnikom pričele z represijo ter omejevanjem dostopa do spleta in ostalih komunikacij. Ker so protestniki objavili precej video posnetkov in fotografij policijskega nasilja in ubitih protestnikov, so iranske oblasti že blokirale Facebook in YouTube.

Kot eno izmed sredstev proti blokadi interneta pa Iranci uporabljajo tudi proticenzurno in anonimizacijsko omrežje Tor.

Sicer obstaja možnost, da iranske oblasti omejijo dostop do glavnega Tor imenika (in s tem do vhodnih točk Tor omrežja), vendar ima Tor rešitev tudi za to težavo. Rešitev so tim. mostovi (ang. bridge relays). Gre za vstopne točke v omrežje Tor, ki niso objavljene v glavnem Tor...

16 komentarjev

Pixar na x86

X-Bit Labs -

Pixar Animation Studios so objavili, da so pričeli s sodelovanjem s podjetjema Intel Corporation in RackSaver z namenom izdelati najmočnejši računalnik za digitalne animacije. To je prvikrat, da Pixar sodeluje z Intelom, saj so doslej uporabljali le Sunove rešitve.

Makina™, ki jo nameravajo izdelati, bo sestavljena iz 1024 Xeon procesorjev znotraj osmih RackSaver BladeRack clusterjev. Ponašala se bo s 60 TB trdega diska ter z 2 TB pomnilnika. Omeniti velja še dejstvo, da bo vsak Xeon tiktakal pri 2,8 GHz. Klik!

21 komentarjev