»

Učeči robot Tay v 16 urah od mladenke do vulgarnega nacista

Slo-Tech - Microsoft je bil po 16 urah delovanja prisiljen izključiti svojega avtomatiziranega sogovornika z imenom Tay, ki so ga pripravili z namenom poustvariti komunikacijo deklet, ki so stara med 18 in 24. Tay se je sam učil komunikacije iz sporočil, ki so mu jih ljudje pošiljali po Twitterju, in jim odgovarjal. Eksperiment jim je uspel tako dobro, da je v 16 urah Tay postal bolj primitiven, vulgaren in žaljiv kot večina ljudi, zato ga je moral Microsoft izključiti, saj se je storitev začela spreminjati v marketinško katastrofo. In teh si po fiasku na zabavi res ne smejo privoščiti.

Tay se je pač nekritično učil od ljudi, ki imajo seveda zanimivo lastnost, da tujca najprej naučijo vse neumnosti in kletvice v svojem jeziku, še toliko raje pa...

59 komentarjev

Eurostat objavil statistiko internetne varnosti

Razširjenost interneta v EU leta 2008.

vir: Europa.eu
Europa.eu - Evropski statistični urad Eurostat je objavil statistiko o internetni varnosti v Evropski uniji, ki zajema 200.000 uporabnikov interneta v 27 državah EU. Raziskava je bila izvedena v drugem četrtletju preteklega leta.

Ugotavljajo, da je lani 31 odstotkov uporabnikov interneta v EU na svoj računalnik dobilo virus ali kakšno drugo škodljivo programsko opremo, čeprav jih 84 odstotkov uporablja zaščitno opremo (seveda ne vemo, kako učinkovito). Štirje odstotki uporabnikov interneta so imeli težave z odtujenimi osebnimi podatki,...

0 komentarjev

Najpopularnejši Google, z najvišjo rastjo Bing

Ars Technica - Trg iskanja po spletu je v preteklem letu zrasel za 46 odstotkov, če gre soditi po številu iskanj, ki so jih izvedli uporabniki. Lani so tako ljudje 131,4-milijardokrat kliknili na gumb Išči na enem izmed iskalnikov, kjer je na prvem mestu še vedno prepričljivo Google. Ta je lani zabeležil 58-odstotno rast, saj je zadetke postregel 87,8-milijardokrat. Na drugem mestu je Yahoo z 9,4 milijarde iskanj in 13-odstotno rastjo, sledita pa mu Baidu s 7-odstotno rastjo in 8,5 milijarde iskanj, ki se opira predvsem na Kitajce, ter Microsoftov Bing s 4,1 milijarde iskanj in kar 70-odstotno rastjo v primerjavi z letom prej.

Največji posamezni trg je še vedno ZDA, od koder izvira 17 odstotkov vseh...

35 komentarjev

Na spletu si upamo več

CNet - Takole mimogrede smo izbrskali še eno raziskavo, katere rezultati vnovič sodijo v kategorijo nič novega. Ugotovili so namreč, da ljudje na internetu neposredneje izražajo svoje mnenje, še zlasti kadar jih ščiti plašč anonimnosti. Efekt so poimenovali kiberdisinhibicija.

Raziskave Euro RSCG Worldwide kažejo, da se kar 43 odstotkov ameriških uporabnikov interneta na medmrežju počuti manj omejene kot v resničnem življenju, kar vodi k pozitivnim in negativnim dejanjem. K pozitivnim dejavnikom prištevamo večjo nagnjenost k spoznavanju novih ljudi (velja za več kot 50 odstotkov ljudi) in početju novih stvari (30...

20 komentarjev

Moški nočejo brati navodil

BBC - Na BBC povzemajo rezultate še ene raziskave, ob branju katere se bomo namuznili in pomenljivo pripomnili: kakopak! Ruski način poganjanja programov in rokovanja z elektroniko, pri katerem začnemo brati navodila šele, ko se kaj zasmodi, ni nič novega. Nasprotno, zlezel nam je pod kožo.

Zanimivo pa je, kot ugotavljajo na pomoči uporabnikom, da večina moških po navodilih ne seže niti takrat. Kar 64 odstotkov naj bi bilo namreč takšnih mačotov, ki pred klicanjem uporabniške pomoči niso pokukali v priročnik. Pri dekletih je ta odstotek znatno nižji in se giblje okrog četrtine. Še bolj zaskrbljujoč je podatek, da je kar 12 odstotkov moških, ki so se pritoževali zaradi neposlušnosti elektronike, le-to pozabilo priključiti na napetost; spet, le sedem odstotkov ženskih uporabnic je imelo tak problem. Psihologinja Joanna Bawa interpretira že očitno: "Obstajajo dokazi, da obstaja razkorak po spolu pri tehniki, čeprav je veliko odvisno od interpretacije." Po domače povedano: moški morajo...

89 komentarjev

Piratstvo ne vpliva na nakupe glasbe

Ars Technica - Nova študija, katere rezultate povzema ArsTechnica, kaže domnevno največje sovražnike glasbene industrije, uporabnike P2P, zloglasne pirate, v zanimivi luči. Raziskali so 1008 britanskih uporabnikov interneta v starosti med 16 in 50 let, izmed katerih je tretjina priznala, da za iskanje glasbe uporabljajo tudi nelegalne vire. To podskupino so nato vprašali, ali zaradi interneta za glasbo porabijo manj ali več denarja, in večina je odgovorila, da približno enako. Izvedena je bila sicer prek interneta, tako da je treba rezultate vsekakor jemati s ščepcem soli, a vendarle. Tudi kanadska vlada je že pred časom raziskovala vpliv deljenja datotek na nakupe glasbe in ugotovila, da redni uporabniki P2P dejansko kupijo več CD-jev. Tudi zadnja raziskava pa je pokazala potrebo uporabnikov po naročniški storitvi, ki bi jim ob ustreznem mesečnem nadomestilu omogočila neomejen in legalen prenos glasbe s spleta. Na britanskem Isle of Man so nekaj takega že poizkusili.

146 komentarjev

Odtujena tudi gesla za Yahoo, Gmail in AOL

CNet - Včeraj smo poročali, da se je na spletu znašlo deset tisoč parov uporabniških imen in gesel uporabnikov Microsoftove storitve Live, ki pokriva tudi elektronski predal Hotmail. Microsoft se je hitro odzval na dogodek in uporabnikom na dolgo in široko razložil, kako so se nepridipravi dokopali do njihovih osebnih podatkov. Zelo enostavno, pravzaprav, sami so jim jih dali, ko so se ujeli na limanice tehnike ribarjenja.

Sedaj pa so po medmrežju zakrožili še osebni podatki uporabnikov Gmaila, Yahooja in AOL-a. Skupno naj bi šlo za več kot 30.000 javno objavljenih podatkov, medtem ko je številka dejansko pridobljenih verjetno še mnogo višja. Google se je odzval z besedami, da so pozorni na industrijo ribarjenja in da se trudijo zavarovati uporabnike, a najbolj se lahko ti zavarujejo sami. Doslej so sicer morali ponastaviti le približno 500 gesel prizadetih računov. Tudi Yahoo poziva uporabnike, naj skrbijo za higieno svojega računalnika, k čemur sodi tudi redno spreminjanje gesel in...

30 komentarjev

Depresija je evolucijsko orodje

Prefrontalni korteks

vir: Berkeley.edu
Slashdot - Depresija je ena izmed najbolj razširjenih duševnih motenj, kažejo raziskave. V ZDA, verjetno pa nikjer na Zahodu ni kaj drugače, naj bi za hudo obliko depresije vsaj enkrat v življenju trpelo 30 do 50 odstotkov ljudi. Simptomi depresije so znani: težave z vsakdanjimi opravili, nezmožnost koncentracije na delo, socialno odmikanje, otopelost, malodušje in podobno. Ker je evolucija domala izkoreninila večino duševnih bolezni, tako da se te pojavljajo le pri majhnem odstotku ljudi, je vprašanje, zakaj se to ni zgodilo z depresijo. Mar je koristna?

Ena teorija pravi, da je depresija pravzaprav posledica modernega življenjskega sloga, na katerega nas evolucija ni pripravila, a...

45 komentarjev

Znate iskati po spletu?

ABC News - Na internetu se vse bolj poudarja pomembna veščina iskanje informacij na spletu, ki jih v žargonu mnogi pravijo kar googlanje, saj je Google daleč najpopularnejši iskalnik informacij. Pa znate iskati in ločiti zrnje od plev? Študija, ki so jo izvedli pri The Pew Internet and American Life Project, kaže, da le 38 odstotkov iskalcev loči sponzorirane (plačane) zadetke od dejanskih rezultatov iskanja, čeprav jih Google jasno označi kot sponsored links, Yahoo kot sponsor results in MSN kot sponsored sites. Vse te povezave so običajno na vrhu rezultatov in obarvane. Izmed teh uporabnikov, ki razliko v osnovi poznajo, jih le slaba polovica (47 odstotkov) pravi, da lahko vedno za vsako povezavo precenijo, ali je plačana ali ne. Kljub temu 92 odstotkov uporabnikov interneta meni, da je njihovo znanje iskanja informacij povsem zadovoljivo. Več o tem.

56 komentarjev