»

Nov teden, novi hekerski vdori: tarča vojska

Sedež Booz Allen Hamiltona v Virginiji

vir: Slashdot
Slashdot - Pretekli vikend so imeli hekerji spet polne roke dela, saj so bili znova na udaru pogodbeni izvajalci za vojsko. Vdrli so v dve ameriški podjetji in iz njih pridobili cel kup elektronskih naslovov in nekaterih drugih podatkov zaposlenih v ameriški vojski.

Najprej so v petek iz skupine AntiSec sporočili, da so vdrli v strežnike podjetja IRC Federal, ki dela za ameriški Zvezni preiskovalni urad FBI, mornarico, pehoto, NASO, pravosodje itn. V sporočilu na Pastebinu so se pohvalili, da so izkoristili ranljivosti sistema Windows in odtujili nekaj podatkovnih baz, elektronskih naslovov in predrugačili njihovo spletno stran. Našli so tudi različne načrte, predloge in poročila, kopije pogodbe in biometričnih podatkov itd. Celotni paket ukradenih podatkov...

15 komentarjev

Izšel FreeBSD 8.2

vir: FreeBSD
FreeBSD - Prejšnji teden je izšla nova verzija odprtokodnega operacijskega sistema FreeBSD, ki je prilezel že do verzije 8.2. FreeBSD je popularen operacijski sistem, ki se je prav tako kakor Linux razvil iz Unixa. Od izida zadnje verzije FreeBSD 8.1 je preteklo že več kot pol leta, tako da se je nabralo kar nekaj novosti. Med njimi velja izpostaviti izboljšano podporo za Xen HVM na platformi amd64 in Xen PV na platformi i386, ZFS verzije 15, posodobitve za BIND in OpenSSL, Gnome 2.32.1, KDE 4.5.5 in vrsta odpravljenih hroščev.

Kot je že navada, tudi nova verzija FreeBSD podpira platforme amd64, i386, ia64, pc98, powerpc in sparc64. Novo verzijo boste z interneta najhitreje...

12 komentarjev

Konzola Pandora je tu

Slashdot - Po napovednih dveh mesecih čakanja od prednaročil, ki sta se sprevrgla v poldrugo leto, je vendarle izšla najzmogljivejša ročna konzola Pandora. Gre za križanca med konzolo in računalnikov, ki ga razvija konzorcij OpenPandora in ga poganja odprtokodni operacijski sistem Ångström Linux. Zmore emulirati druge sisteme, poganjati polno namizje, dostopati do spleta in seveda poganjati igre. Pandora ima procesor ARM Cortex™-A8 s 600 MHz, jedro 430 MHz TMS320C64x+™ DSP, 256 MB pomnilnika, 512 MB bliskovnega pomnilnika, 4,3-palčni zaslon z ločljivostjo 800x480, podporo za Wi-Fi, Bluetooth in USB 2.0, avtonomijo 10 ur in osnovno tipkovnico QWERTY s 43 tipkami.

29 komentarjev

Izšel FreeBSD 8.0

FreeBSD 8.0 v akciji

Slashdot - Ta teden je izšla osma verzija odprtokodnega operacijskega sistema FreeBSD. Gre za drugi najpopularnejši odprtokodni sistem, takoj za nešteto okusi Linuxa, ki se je razvil iz Unixa. Od zadnje večje revizije (7.0) je preteklo poldrugo leto, tako da je novosti kar nekaj. Med njimi izpostavimo podporo za Xen DomU, ZFS v13, nov stack za USB, vimage (virtualization container), binarno združljivost s Fedoro 10, kar omogoča poganjanje aplikacij za Linux, denimo Flash 10, GNOME 2.26.3 in KDE 4.3.1, Firefox 3.5.5 in tako dalje. Brezplačen prenos je že mogoč, najbolje ga je opraviti s slovenskega zrcalnega strežnika ali omrežja torrent.

25 komentarjev

Izšla Fedora 12

Fedora 12

Slo-Tech - Izšla je nova verzija Linuxove distribucije Fedora. Dvanajstica s kodnim imenom Constantine je kot običajno luč sveta ugledala šest mesecev po izidu prejšnje različice. Hkrati je to opomnik uporabnikom predprejšnje verzije (Fedora 10), da jo bodo vzdrževali le še mesec dni, nato pa bo potrebno sistem nadgraditi. Nova verzija tudi tokrat prinaša kar nekaj novosti in izboljšav: hitrost, manjše in hitrejše posodobitve, izboljšan NetworkManager, podporo novim grafičnim karticam, podpora Bluetooth avdio napravam, PackageKit in izboljšano podporo za tablete, če omenimo le najočitnejše. Programska oprema je posodobljena, to pomeni grafični okolji KDE 4.3 oz. Gnome 2.28 (s predogledom GNOME...

4 komentarji

Izšel FreeBSD 7.2

Slashdot - Če ste morda spregledali, vas obvestimo, da je včeraj izšla nova verzija drugega najbolj priljubljenega odprtokodnega operacijskega sistema. Nova različica FreeBSD nosi oznako 7.2 in prinaša kar nekaj novitet. Nič novega ni pri podprtih platformah, ki ostajajo amd64, i386, ia64, pc98, powerpc in sparc64. Nekatere vidnejše izboljšave so: podpora za popolnoma transparentne superstrani za pomnilnik za aplikacije, podpora za več IPv4 in IPv6 naslovov za jail, Gnome 2.26, KDE 4.2.2 itn. Celoten seznam si lahko prebrete na uradnih straneh, prenos pa je najbolje opraviti s slovenskega zrcalnega strežnika.

7 komentarjev

Linux je počasnejši od Windows

Rezultati Dromaeo testa (večja vrednost je boljša)

Slo-Tech - Da, prav ste prebrali - tako vsaj kažejo testi spletne strani TuxRadar, kjer so testirali hitrost brskalnika Firefox 3.0.6 v okolju Windows XP SP3 in Fedora 10.

Testirali so na dveh strojno enakih računalnikih, izvedli pa so tri teste, ki intenzivno uporabljajo JavaScript: SunSpider, V8 Benchmark 3 in Dromaeo.



Rezultati kažejo, da je Firefox pod Linuxom v vseh treh primerih opazno počasnejši, kar pa avtorji ne pripisujejo Firefoxu, pač pa Linuxu, ki naj bi imel tudi v primeru OpenOffica težave s slabšo performančnostjo. Da pa bi bila mera polna, pa se je izkazalo, da je Firefox hitrejši celo pod Wineom (testirali so Firefox pod Windows...

333 komentarjev

Izšel FreeBSD 7.1

Slashdot - Po skoraj letu dni od izida zadnje večje verzije operacijskega sistema FreeBSD, takrat je bila tu inačica 7.0, smo dočakali naslednjo revizijo. Gre za FreeBSD 7.1, ki je uradno izšel v ponedeljek. Kot se spodobi, nam prinaša kar nekaj novosti in izboljšav, ki si jih lahko preberete na uradnih straneh, od koder je mogoč tudi brezplačen prenos. FreeBSD 7.1 je na voljo za platforme amd64, i386, ia64, pc98, powerpc in sparc64. KDE je posodobljen na 3.5.10, GNOME na 2.22.3, izboljšan je klient NLM (NFS Lock Manager), zagon sistema je mogoč tudi z USB-naprav in še nekaj sprememb je.

4 komentarji

VHS dokončno umrl

Los Angeles Times - Format VHS, ki se je pojavil daljnega leta 1976 in je torej sedaj že v svojih tridesetih letih, je neverjetno trdovraten. Kljub temu da so ga konec prejšnjega desetletja začeli napadati DVD-ji in ga kmalu tudi presegli po prodaji in produkciji, ni in ni hotel umreti.

Hollywoodski studii so zadnji film na VHS-kaseti izdali leta 2006, a povpraševanje je še vedno živelo, kar je izkoristil tudi Ryan J. Kugler, čigar podjetje Distribution Video Audio je pokupilo ves material, ki so ga veliki prodajalci umaknili s polic, in uspešno prodajalo filme na VHS manjšim preprodajalcem. Še posebej za med so šli starejši in tuji filmi, ki niso bili dostopni na DVD-jih. Kot zadnji dobavitelji tega formata so v zadnjih dveh letih prodali več kot štiri milijone kaset. Nič več. Kruger se je odločil, da bo nehal prodajati VHS-kasete. Kar bo ostalo, bo razdal ali odpeljal na smetišče, kamor - ker je bil zadnji večji dobavitelj, čeprav ocenjuje, da je pri njegovih odjemalcih še dva milijona kosov kaset...

36 komentarjev

Izšel FreeBSD 7.0

OSNews - FreeBSD, za raznimi distribucijami Linuxa drugi najbolj priljubljeni odprtokodni operacijski sistem, je danes ponoči tudi uradno dočakal že svojo sedmo glavno različico.

Med novostmi izpostavimo poskusno uvedbo datotečnega sistema ZFS, "dnevnik" gjournal nad privzetim datotečnim sistemom UFS, iniciator iSCSI, poskusno uvedbo razporejevalnika ULE (ki naj bi postal privzet že v različici 7.1), podporo arhitekturi ARM (s čimer si obeta preboj v raznorazne elektronske naprave, t.i. vgradne sisteme), občutno pohitren TCP stack, primeren tudi za 1Gb in 10Gb mrežne vmesnike, ter tudi sicer izboljšano učinkovitost, saj naj bi po nekaterih testih za pribl. 15% prekašal Linux 2.6.22 oz. 2.6.24. Več podrobnosti najdete v uradni najavi, tehnično bolj podkovani pa ste vabljeni tudi k branju intervjuja z razvijalci.

Ker je bil izid že nestrpno pričakovan, zlasti onkraj Atlantika, priporočamo dolvleko s slovenskega zrcala.

15 komentarjev