»

GeForceFX 5200 in 5600

vir: 3DGPU
Slo-Tech - V zadnjih nekaj dneh so nVidiine grafične kartice iz serije FX postale ena izmed najbolj vročih tem o strojni opremi. Videli smo že kar nekaj testov ter člankov, pogum pa so zbrali tudi na 3DGpu in spisali dva ločena testa "cenejših" grafikulj te serije. GeForceFX 5600 je hitrejši in temu primerno tudi dražji od GeForceFX 5200, ki naj bi spadal v "nižji" cenovni razred. Če se vam zdita testa preobsežna in nebi radi izgubljali časa pa si lahko ogledate kratek predogled obeh kartic.

5 komentarjev

Gigabitni ethernet

Tom's Hardware - Na Tom's Hardware si lahko ogledate kratek odgovarjalnik na osnovna vprašanja glede gigabitnega etherneta, ki ga lahko poimenujemo tudi 1000Base-T ali "gigabit-Ethernet-over-copper" in povezuje računala med seboj kar 10x hitreje od trenutno najbolj razširjenega 100Mbps etherneta. Skratka, če bi radi prenašali datoteke med računali s hitrostjo celih 1.000 Megabitov na sekundo si vodič le oglejte.

0 komentarjev

Brezžična prihodnost

Remote Central - Ta izjemna napravica z imenom Philips iPronto TSi6400 je domača kontrolna plošča. Z njo lahko upravljamo praktično skoraj vse elektronske naprave. Omogoča nam nadzor nad celotnim elektronskim sistemom, kot tudi dostop na internet, vmes pa lahko opravimo še celo telefonski klic. Prižigamo lahko glasben stolp, upravljamo televizijo, zraven pa skočimo na internet, pogledamo v elektronski nabiralnik, in vse to brezžično. Ima 16-bitni barvni popolnoma raven ekran z ločljivostjo 640x480 točk. Poganja ga Intelov X-Scale procesor s 64 megabajti spomina. Poleg vsega naštetega ima ta Philips še mnogo dobrot, ki si jih lahko podrobno pogledate na tem naslovu.



Bodoča prihodnost?

1 komentar

Internet slovar

PinkPonk - Slovarjev že tako ali tako na internetu ni ravno v izboilju, kaj šele slovenskih. No, če skočite na stran PinkPonk, boste lahko uporabljali slovar ki vam prevaja iz slovenščine v različne evropske jezike in ker se počasi bliža čas šole, naj povem, da je s slovarjem moč tudi rahlo "goljufati" [:D]. Mobilni operater Mobitel namreč ponuja prevajanje tudi preko SMS sporočil. Sicer vas bo takšno "pomagalo" nekaj stalo, pa vendar bolje 200 sit, kot pa cvek, a ne [;)]? Koliko je pa zadeva vredna denarja in truda pa le preverite sami, heh.

2 komentarja

Sedemnajst let Tetrisa!

Slashdot - Včeraj je minilo 17 let, odkar je Alexey Pazhitnov na svojem abaku sprogramiral igro, ki je zasvojila cel svet. Seveda govorim o Tetrisu, eni izmed tistih iger, ki so se zapisale v zgodovino računalniške zabavne industrije in so razlog za prihod tajnic v službo (poleg sproščenih šefov [:D]) ter delajo družbo marsikateri zdolgočaseni duši na tem svetu. Na tej strani si lahko ogledate zgodovino in pravo malo evolucijo tetrisa, tukaj pa še članek na Slashdotu.

6 komentarjev

Palomino ali Thunderbird?

HardOCP - To je vprašanje, ki si ga je zastavil marsikateri računalničar. Ali se mi splača kupiti Thunderbirda ali je vseeno, če malce počakam in si nabavim tehnološko bolj naprednega Palomina? Odločitev je sicer preprosta; po vseh pravilih, bi moral na odločitvi zmagati Palomino, vendar pa je vse skupaj malce bolj zapleteno. Najnovejše različice čipov niso nikoli bile preveč sigurne, saj obstaja verjetnost, da bodo le-ti vsebovali kakšnega nadležnega hrošča (samo spomnite se i820). Hrošča pa zato, ker vsi proizvajalci čipov le-te stestirajo zelo na hitro, saj bi podrobno testiranje trajalo toliko časa, dokler nebi procesor popolnoma zastarel. Sam sem vedno kupil eno generacijo starejši procesor (ko so na sceno prišli Pentiumi sem kupil 486, ko pa je začel prevladovati Celeron 2, pa sem kupil Celerona 500 katerega lastnik sem še danes), ki so bili že dodobra preizkušeni. Če vas morebitni hrošči ne skrbijo, saj nas AMD s svojimi procesorji še ni razočaral (razen pri nedavnem JPEG, MPEG...

1 komentar