»

Popcorn zaključil svojo pot

Bloomberg - Aplikacija, ki je svoj čas omogočala enostaven pretočni ogled filmov in nadaljevank, a brez plačila in tudi brez pravic za distribucijo, je končala svojo pot. Popcorn Time je izšla leta 2014 in se že leto pozneje zavihtela na vrh seznama najpopularnejših storitev za dostop do videovsebin. Netflix je leta 2015 v letnem poročilu celo opozoril, da je piratstvo eden največjih konkurentov poslovnemu modelu.

Pisci aplikacije so v resnici že leto po njenem izidu dvignili roke nad njo, pri čemer je imela nepojasnjeno vlogo tudi policija. A ker je bila koda odprta, je vskočila skupnost in nastajale so nove verzije. Popcorn Time je bilo težko sodno preganjati, ker aplikacija sama ni gostila nobenih vsebin, temveč je zgolj prek protokola bittorrent pretakala, kar je bilo tisti hip dosegljivo na drugih računalnikih drugih uporabnikov.

A časi so se spremenili. Po eni strani je bittorrent v klasični obliki postal izjemno razširjen, po drugi strani pa so zakonite pretočne storitve na bistveno...

44 komentarjev

YouTube praznuje

vir: Guardian
Guardian - Le kdo si je pred petimi leti drznil napovedati, da bo YouTube v nekaj letih največji in najpomembnejši portal, katerega glavni namen je servirati videoposnetke, zaenkrat zavite še v Flash. Od malega start-upa, ki je domeno www.youtube.com registriral 14. februarja 2005, so nedvomno prišli daleč, saj jih je po poti kupil Google, uspelo jim je podpisati pogodbe z velikimi založbami, kar dovoljuje predvajanje pesmi in videoposnetkov njihovih varovancev, nekateri izmed posnetkov pa so na voljo že tudi v ločljivosti FullHD oz. 1920 x 1080 pik. Z leti se je nalaganje domačih stvaritev razvilo v mnogo več, npr. v pesem proti letalski družbi United, ker naj bi lomili kitare (od takrat je avtor...

15 komentarjev

Boxee Box uporablja Tegra 2

Boxee Box

vir: HotHardware
HotHardware - Skrivnosti ni več, prvi medijski predvajalnik z imenom Boxee, ki ga bo proizvajal D-Link, bo uporabljal prav na CES-u predstavljeno nVidiino platformo Tegra 2. Slednjo smo že videli v lepem številu tabličnih računalnikov in net- oz. smartbookov, kot platforma pa v primerjavi s predhodnico, ki je v uporabi v Zune HD, v obliki čipa Tegra 250 prinaša kar štirikrat višje zmogljivosti od prve generacije. To je možno zaradi uporabe dvojedrnega ARM Cortex A9 procesorja, ki mu pomaga nVidiino grafično jedro. Številk iz resničnega sveta še ni, a pri nVidii obljubljajo, da naj bi 5-palčni tablični računalnik z enim polnjenjem lahko videoposnetek visoke ločljivosti predvajal 16, glasbo pa kar 140 ur....

13 komentarjev

YouTube pripravlja 'lahko' stran

TG Daily - V nasprotju s preteklimi dogodki, ko so pri YouTubeu omogočili nalaganje videoposnetkov v visoki ločljivosti, sprva v 720p ter pred kratkim še v 1080p ločljivosti, zdaj pripravljajo tudi lažjo stran. Poleg manjše zahteve po procesorski moči (starejši računalniki) lažja stran blagodejno vpliva tudi na količino prenesenih podatkov, s tem pa na hitrost nalaganja na počasnejših povezavah oz. na količino prenesenih podatkov pri uporabnikih, ki imajo omejen mesečni prenos podatkov.

Projekt Feather s količino prenesenih podatkov ne bo varčeval na kakovosti posnetka, temveč bodo na minimalno raven spustili število ob videoposnetku prikazanih komentarjev ter drugi priporočenih videov. Lahek način, ki si ga lahko vključite s pomočjo posebne strani, zaenkrat še ne deluje pri vseh posnetkih ter bo nekaj časa še del TestTubea, YouTubeove testne strani. Z dovolj dobrim odzivom in opaznim zmanjšanjem latenc lahko Feather seveda postane dosegljiv tudi širši javnosti.

33 komentarjev

Youtube ukinja podporo za Set-Top Boxe

Napis na PopcornHour STBju

vir: engadget
engadget - Yotube je naznanil, da z novo 1080p video podporo ukinja možnost spremljanja youtube posnetkov iz Set Top Boxov. To pomeni, da uporabniki medijskih predvajalnikov kot je PopcornHour (sem so vštete tudi igralne konzole in TVji z Youtube podporo) po novem ne bodo mogli več spremljati video posnetkov iz Youtuba. Omejitev bo začela veljati 2. Decembra, vendar ne za nekatere Googlove partnerje. Youtube video bo še naprej mogoče spremljati na Wiijih, PS3, Tivo DVRjih, Panasonicovih TVjih, Samsunogvih TVjih... Ostali proizvajalci STBjev in TVjev pa bodo morali za licenco plačati.



Več si lahko preberete tukaj.

21 komentarjev

Youtube 'podpira' HTML5

bit-tech.net - Nativna podpora video in zvočnih posnetkov v standardu HTML5 brez dodatkov, kot je Adobe Flash, je že pred časom povzročila mnogo polemik. Težav s sprejemanjem enotnega kodeka za vsako izmed vsebin je bilo celo toliko, da so oznaki <video> in <audio> črtali iz zahtevane podpore, kar pomeni, da razvijalci podporo v brskalnike vključijo po želji. Za nativno podporo video in zvočnih posnetkov bi bila nedvomno največja zmaga, če bi standard podprla največja stran z videoposnetki na svetu, YouTube. S podporo bi verjetno zgledu sledile tudi druge videostrani, a so se pri YouTubeu zaenkrat odločili, da se bodo držali trenutno obstoječega Flash predvajalnika.

A v primeru da si lastite brskalnik, ki podpira <video> in <audio> oznaki ter si želite ogledati posnetke z YouTubea brez uporabe Adobe Flash, na pomoč priskoči podjetje NeoSmart Technologies. Izdelali so namreč vmesnik, v katerega enostavno vnesete URL posnetka z YouTube, vmesnik pa vam nato servira filmček v standardu HTML5. Fantje...

12 komentarjev

GPU pospeševanje HD Flash videa

Youtube HD na HP Mini 311

vir: Liliputing
Liliputing - Adobe in nVidia sta se že v začetku leta odločila, da bodo omogočila strojno pospešeno dekodiranje videoposnetkov visoke ločljivosti v Flashu. Namera je zdaj obrodila tudi sadove, saj so demonstrirali predvajanje 720p posnetka na Youtube. Predvajanje posnetkov v popularnih zabojnikih (.avi, .mkv, itd.) v ločljivosti 720p sicer deluje zgolj z uporabo procesorjev Intel Atom, a zatakne se prav pri posnetkih v Flash predvajalnikih.

Na običajnem netbooku se je predvajanje močno zatikalo, medtem ko je bilo predvajanje na z IONom opremljenem HP Mini 311, ki je pravzaprav prvi ION netbook naprodaj, popolnoma gladko. Glede na informacije v videoposnetku, ki so ga posneli fantje pri nemškem Notebook Journal na zasebni predstavitvi in ki žal ni več na voljo, naj bi Adobe...

19 komentarjev

ARM predstavil dvojedrni Cortex A9

TG Daily - TSMCjevega 40-nm proizvodnega procesa ne izkoriščata več samo grafična giganta nVidia in ATI, saj se je pri njem odločil svoje procesorje naročiti tudi Sun. Zdaj mu bodo sledili še pri ARMu, kjer so hladnejši proizvodni proces dodobra izkoristili, in izdelali dvojedrne procesorje iz družine Cortex A9, ki bodo dosegali frekvence tudi prek 2 GHz. Da so čipi idealni za naprave, kjer je potrebna velika zmogljivost pri majhni porabi (smartbooki, set-top-boxi, Blu-Ray predvajalniki, itd.), pove dejstvo, da so pri le 250 mW porabe zmožni predelati kar 4000 DMIPS. Proizvajalci, ki se bodo odločili kupiti licenco, bodo s proizvodnjo lahko začeli v zadnjem letošnjem četrtletju.

27 komentarjev

YouTube in UMG ustvarjata Vevo.com

TG Daily - Ker se YouTube in Universal Music Group nista mogla sporazumeti o pogojih objavljanja avtorskih del na YouTubu, sta se odločila za salomonsko rešitev. Ustanovila bosta novo spletno stran na naslovu vevo.com, kjer si bosta delila dobiček od reklam, uporabnikom pa bosta omogočila nakup video posnetkov in glasbe s klikom. Na tej strani in na kanalu Vevo na YouTube, ki ga bo moč spremljati s posebnim vgrajenim predvajalnikom, bodo tako nova glasba in video posnetki originalnih izvajalcev (tudi za nakup), kot tudi vsebine uporabnikov, ki uporabljajo njihove izdelke (npr. glasbo). UMG ima trenutno enega večjih kanalov na YouTube z več kot 9450 posnetki, ki je z 3,5 milijarde ogledi na prvem mestu po priljubljenosti. Poleg tega sta se podjetji domenili, da bodo uporabniki v svojih stvaritvah za ozadje še vedno lahko uporabljali glasbo, katere avtorje zastopa UMG.

4 komentarji

Intervju z Dave Kirkom

ZDNet - Pred kratkim se je v Londonu mudil Dave Kirk, glavni znanstvenik pri Nvidii, kjer se je z njim pogovarjal ZDNet-ov novinar. Pogovor je tekel o prihodnosti grafike na PC-jih in igralnih konzolah, ali bo računalniška industrija kdaj dosegla filmsko kvaliteto ter o tem, kako bo podjetje vzdržalo krivuljo uspešnosti. Zanimiv intervju lahko preberete tukaj.

0 komentarjev