»

Prihaja uradna biografija Steva Jobsa

Ars Technica - V začetku leta 2012 lahko pričakujemo prvo biografijo o izvršnem direktorju in splošnem vodju Appla, Stevu Jobsu. Sicer to ne bo prva biografija, a bo po drugi strani prva, ki bo dobila Jobsovo potrdilo za izid ter v katero bodo vključeni intervjuji s sodelavci iz Appla, Jobsovo ožjo družino in Stevom Jobsom samim. Avtor biografije bo Walter Isaacson, nekdanji pisec člankov za revijo Time. Mnogo bolj relevanten podatek o avtorju, ki je z delom na Jobsovi biografiji začel že daljnega leta...

72 komentarjev

Apple uporabnikom pohekanih iPhonov odrekel App Store?

ZDNet - Kot so ugotovili na Redmond Pie, je Apple preprečil dostop do svoje storitve iTunes App Store vsem uporabnikom iPhonov, ki so svoje telefone odklenili z uporabo jailbreaka. Uradnih izjav sicer še ni, tako da imamo za zdaj le sporadična poročila nekaterih hekerjev, da jim iTunes ne deluje več. Sherif Hashim, ki je pred kratkim odklenil iPhone 3.1.3, je pri poskusu dostopa do iTunes dobil...

51 komentarjev

Mož desetletja Steve Jobs

Slo-Tech - Iztek leta in pričetek desetih let 21. stoletja kar kliče po raznih izborih izdelkov in ljudi leta in desetletja, tako da se nekaj tovrstnim novicam v bližnji prihodnosti ne bo moč povsem ogniti. Na finančnem portalu SmartMoney, ki sicer ni tako ugleden kot kakšen Bloomberg, so izbirali človeka desetletja. O tem na naših straneh sploh ne bi poročali, če si laskavega naslova ne bi prislužil Applov izvršni direktor Steve Jobs, ki je prejel 30 odstotkov vseh glasov. Na drugo mesto se je zavihtel finančni guru Warren Buffett, šef znamenitega holdinga Berkshire Hathaway, sledijo pa mu Ben Bernake (vodja ameriške zvezne banke FED), Sergey Brin in Larry Page (ustanovitelja Googla) ter Bill Gates (ustanovitelj Microsofta).

Kaj je Jobs storil takega, da si zasluži naziv mož dekade? Podjetje Apple je bilo ustanovljeno leta 1976, ko so skupaj stopili Steve Jobs, Steve Wozniak in Ronald Wayne. Podjetju je šlo v prvih letih dobro, posebej v spominu nam je ostala legendarna reklama za Macintosh...

4 komentarji

Najneumnejše IT-prigode zadnjih deset let

Slashdot - Z iztekom leta se počasi začenjajo pregledi različnih dogodkov, izdelkov in ljudi, ki so zaznamovali bližnjo preteklost. Letos so še posebej popularni pregledi zadnjega desetletja, pa čeprav nam matematiki skušajo dopovedati, da ker se je tretje tisočletje pričelo z letom 2001, se bo njegovo prvo desetletje končalo šele z iztekom leta 2010.

Prvi tak pregled nas spomni na 87 najbolj neumnih tehnoloških potez v letih 2000--2009. Začelo se je seveda še globoko v prejšnjem desetletju, ko smo zapravili milijarde za boj pred zloglasnim hroščem Y2K, ki naj bi nas pojedel, na koncu pa od njega ni ostala niti resnejša zgaga. Videli smo vrsto zgrešenih prevzemov, denimo AOL-ov prevzem Time Warnerja in nekaj skrajno dolgih snubitev, kot je bil...

3 komentarji

Steve Jobs CEO desetletja

CNN.com - Da je Steve Jobs eden izmed boljših vodij podjetij bi se lahko strinjali vsi, pa naj bodo veliki oz. malo manjši ljubitelji Appla. Njegove sposobnosti so potrdili tudi pri reviji Fortune, kjer so ga razglasili za najboljšega CEOja desetletja. In zadnje desetletje je bilo za Apple, roko na srce, res izjemno.

Steve Jobs se je v Apple vrnil leta 1996 in ga v naslednjem desetletju s svojo karizmo popeljal do nekaj revolucionarnih iznajdb na področju tehnike. Razširili so tržni delež svojih računalnikov in operacijskega sistema OS X (ki je zdaj že blizu 5%), a so obenem tudi močno razširili nabor dejavnosti. Zdaj so računalniki za Apple skorajda postranska dejavnost, za kar se imajo zahvaliti iPodom, storitvi iTunes ter iPhonu. Jedro oboževalcev je dobro znano tudi po svoji fanatičnosti, kar je, kljub nadležnosti, pomembna uporabniška baza za katerokoli družbo.

Kako bo Steve Jobs vodil podjetje v novem desetletju, po težavah z zdravjem, pa bo pokazal čas.

70 komentarjev

Apple se bori zoper jailbreaking

TG Daily - Znana praksa odklepanja Applovih iPhonov, ki lahko po posegu poganjajo tudi nepodpisane aplikacije iz nepreverjenih in nevalidiranih virov, tako imenovani jailbreaking, gre Apple vse bolj v nos. Kot poroča TG Daily, v Applu iščejo strokovnjaka, ki bo vodil ekipo, ki se bo ukvarjala predvsem z nalogo, kako ubraniti integriteto iPhona. Kandidat, ki ga iščejo, mora biti strokovnjak za področje varnosti in zaščite, od njega pa pričakujejo vodenje ekipe in domislice, kako rešiti stare probleme na nove načine, pri čemer nikjer eksplicitno ne omenjajo jailbreakinga.

Dosedanji poskusi zakleniti iPhone niso bili uspešni, saj se je prav za vsako revizijo sistema slej ali prej našla rešitev. Zadnja verzija 3.1.2 in baseband 5.11.07 je bila zlomljena to sredo, ko je serijski ključavničar iPhonov George Hotz objavil svoj crack. In verjetno res ne gre pričakovati, da bi komurkoli uspelo ustvariti nezlomljivo zaščito.

65 komentarjev

iPhone z USB napajanjem in id Software portfejlom, Jobs se je vrnil

bit-tech.net - Evropska Unija je dosegla dogovor z večjimi proizvajalci mobilnih telefonov, da bodo ponudili poenoteno napajanje aparatov v obliki micro-USB priključka. Zagotovo pa je velika zmaga Evrope priključitev Appla k dogovoru, saj je slednji ponavadi bolj samosvoj. Do sedaj so na vseh iPodih in iPhone imeli t.i. Dock priključek, za katerega so proizvajalci potrebovali licenco, če so želeli izdelovati napajalnike oz. dodatne naprave za iPode oz. iPhone. A do leta 2012 bo Apple, tako kot Nokia, Sony Ericsson, LG, Samsung, itd., v iPhone, kot že rečeno, vključil micro-USB priključek, ki bo tako zamenjal Dock konektor, vsaj za napajanje naprave.

Konzorcij Sony Ericsson je doživel udarec v primeru,...

12 komentarjev

Steve Jobs se vrača

Steve Jobs

Ars Technica - Na začetku tega leta smo pisali, da Applov šef Steve Jobs zaradi zdravstvenih težav za pol leta zapušča krmilo podjetja, kar smo mnogi razumeli kot namig, da se utegne Jobs posloviti za stalno. Kot kaže, so se zmotili, saj se Jobs vrača. Prihodnji teden namreč v Kaliforniji pričakujemo Applovo razvijalsko konferenco (WWDC) in Jobs bi utegnil presenetiti z nastopom kar tam. The Wall Street Journal piše, da je njegovo zdravstveno stanje dobro in da okreva po načrtih, tako da se lahko vrne junija, kot...

15 komentarjev

Apple se podaja v razvoj čipov

TG Daily - To, da Apple velikopotezno najema razvijalce silicijevih čipov, še ne pomeni, da se bodo spet odrešili Intela. Poteza je dokaj razumljiva, saj bo zdaj Apple čipe za iPhone in iPode razvijal sam, tako pa ne bo več nezaželjenih izpustov informacij javnosti oz. tekmecem. Na tak način je namreč prišlo do (pravilnih) špekulacij večih prihajajočih izdelkov, Apple pa skrbi še, da so mnoge funkcije iPhoneov in iPodov preprosto skopirali tekmeci. Da mislijo resno z najemanjem so pokazali že z nakupom dveh bivših AMDjevcev (oba CTOja), Raja Kodurija in Boba Drebina.

Kljub popularnosti, ki jo zadnje čase zaradi nižjih stroškov in manj komplikacij ponuja centralizirano izdelovanje komponent pa Apple ni prvi s takšno potezo. Microsoft recimo že dolgo izdeluje svoja čipovja za tipkovnice in miši.

5 komentarjev

Steve Jobs zapušča Apple do poletja

Gizmodo - Applov izvršni direktor Steve Jobs je imel v preteklosti nadvse nesrečne težave z rakom, ki ga je uspešno prebolel, vendar pa se njegove zdravstvene težave na žalost še niso zaključile. Tako je že pred časom imel zdravstvene težave s hormonskim neravnovesjem, zaradi česar je v zadnjem času izgubil velik delež svoje teže, to pa ga je tudi prisililo, da se je odpovedal vodenju Applovega znamenitega Keynota na Macworldu.

Na žalost se je sedaj izkazalo, da so njegove zdravstvene težave nekoliko bolj resne in še niso v celoti odpravljene. Da bi se lažje posvetil zdravljenju, omogočil uslužbencem, da se osredotočijo na delo in se ne obremenjujejo z njegovim zdravstvenim stanjem ter nenazadnje, da bi se ognil nepotrebni medijski pozornosti, ki ne pripomore ne k njegovemu okrevanju in ne k javni podobi podjetja, je do poletja predal svoja izvršna pooblastila za dnevne operacije Tim-u Cook-u, strateške odločitve pa bodo še vedno ostale v njegovih rokah.

Pa čimprejšnje okrevanje!

34 komentarjev

Steva Jobsa spet odpisali

TechCrunch - Kot da bi si nekdo želel, da se morda najbolj karizmatična figura na IT sceni za vedno umakne iz glavnega odra: nekdo je na CNN-ov iReport objavil vest, da je Steve Jobs doživel srčni napad. Za trenutek je Applova delnica zgrmela (še precej bolj kot ostale te dni), a ko je Apple zanikal govorice, se je vrnila na predhodnjo raven. Naj spomnimo, da je pred nekaj tedni Bloomberg Magazine pomotoma objavil celo osmrtnico Steva Jobsa.



Mimogrede, do tistih zvišanj potem ni prišlo.
Ali je iTunes ogrožen?

28 komentarjev