»

Mobilni internet presegel glasovne komunikacije

Slo-Tech - Podjetje Ericsson je na srečanju CTIA Wireless 2010 objavilo, da je v decembru 2009 količina podatkov prenešenih kot mobilne podatkovne komunikacije prvič presegla količino podatkov v obliki glasovnih komunikacij. Podatke so zbrali iz produkcijskih omrežij, verjetno tistih, kjer se uporablja njihova oprema. Številke pa pravijo, da je količina podatkovnega prometa v dveh zaporednih letih narasla za 280% v vsakem letu, točka prehoda pa je bila pri skupno 140,000 TB/mesec.

Hans Vestberg, predsednik in glavni izvršni direktor podjetja, je izjavil, da je to pomemben prehod, saj je približno 400 miljonov mobilnih širokopasovnih priključkov ustvarilo več prometa, kot pa glasovne komunikacije skupno 4,6 miljarde naročnikov. Levji delež tega prometa pa ustvarjajo dostopi do socialnih omrežij iz mobilnih terminalov in uporaba mobilnega širokopasovnega dostopa za osebne računalnike.

Objava podjetja se zaključuje z mnenjem, da se bodo morala mobilna omrežja prilagoditi tem spremembam v...

18 komentarjev

Raziskovalci razvili 10-krat učinkovitejše čipe

Nov energetsko učinkovitejši čip

vir: Slashdot
Slashdot - Razvijalci is MIT-ja in Texas Instruments so razvili nov čip, ki je po njihovih besedah tudi do desetkrat učinkovitejši kot trenutno obstoječi čipi. Pri tako visoki energetski učinkovitosti so posebno zanimive nove možnosti, ki jih takšni čipi odpirajo - tako bi se lahko določene naprave (npr. srčni spodbujevalniki) napajale iz toplotnega gradienta človeka ali iz njegove gibanja.



Do takšne učinkovitosti so raziskovalci prišli tako, da so preoblikovali samo vezje - današnji čipi namreč uporabljajo 1 V napetosti, novi pa samo 0,13 V, kar je pomenilo, da so morali raziskovalci na novo...

9 komentarjev

Osemgigabajtni DVD+RW

Dvdrw.com - Kot poročajo na Dvdrw.com, bo Phillips na japonskem CEATEC-u med 7. in 11. oktobrom predstavil novo dvoplastno DVD+RW tehnologijo, ki jo je bil razvil v sodelovanju z MTK/Verbatimom. Nova tehnologija bo omogočila, da na DVD+RW plošček zapečemo namesto običajnih 4,7 GB podatkov kar 8,5 GB. Dobra stran te tehnologije je, da nikjer v drobnem tisku ne omenja morebitne nezdružljivosti s "starimi" DVD+RW, ki tudi še niso za odmet. Več o tem.

3 komentarji

VIA vstopa v posel grafičnih čipov

Gambit - VIA naj bi vstopila v posel grafičnih čipov. Za ta korak so se verjetno odločili zaradi slabih poslovnih rezultatov, saj podjetje nadzoruje le še 22% trga naborov za matične plošče, medtem ko Intel napreduje s kar 60 odstotki obvladovanja trga. Nova čipa naj bi se imenovala Columbia in Columbia 2. Prvega lahko pričakujemo na trgu spomladi prihodnjega leta, deloval pa naj bi na frekvenci med 300 in 400 MHz. Izdelan bo v 0,13-mikronski tehologiji in bo opremljen s 350 Mhz DDR pomnilnikom; napovedujejo pa, da bo dosegel 15.000 točk v 3D Marku. Njegov naslednik, Coulumbia 2, je predviden za leto kasneje, zmogljivost pa naj bi se povečala trikrat.

Velikokrat se napovedi izkažejo za pretirane, kot na primer pri Matrox Parhelii, ki ni dosegla pričakovanj. Uspeh Columbie pa bo verjetno odvisen od cene in od grafičnih čipov, ki jih bo takrat ponujala konkurenca. Izgleda, da se konkurenca na tem področju hitro povečuje s vstopom oz. ponovnim vstopom podejtij, kot so Matrox, Trident in SiS....

1 komentar

Chips for a dollar coming soon ...

Overclockers Australia - ... se glasi naslov novice, ki si jo lahko preberete tukaj. Govori o vedno cenejših čipih, ki jih lahko pričakujemo v prihodnje in o vgradnji miniaturnih računalnikov, ki so vgrajeni v en čip v razne potrošne naprave, kot so hladilniki, toasterji in podobno. Da se nekaj premika v tej smeri smo lahko videli že pri Hitachijevem projektu, kjer so poročali, da bodo izdelali poseben čip, ki ga bodo lahko tiskarne denarja vgradile v bankovce in s tem močno otežile ponarejanje. Tokratni članek pa govori tudi o nternetnem strežniku, ki je vdelan v samo 1 čip in ni nič večji, kot vžigalčna glavica in o tako imenovanih RFID (radio frequency identity) čipih, ki jih lahko vgradimo v naprave in nadzorujemo njihovo premikanje (idealno za nadzor transporta izdelkov).
Da razne teze o vgrajevanju čipov v gospodinjske in druge potrošne naprave niso samo znanstvenofantastično nakladanje priča tudi Electroluxov hladilnik (tega ni v članku), v katerega so vgradili podporo operacijskemu sistemu Windows...

0 komentarjev

Novi Transmetini procesorji

The Register - Sodeč po The Registerju se kontraverzni proizvajalec procesorjev, Transmeta, pripravlja na predstavitev novih izdelkov. Konec meseca bomo tako ugledali dve novi družini procesorjev, TM5500 in TM5800. Čipi bodo izdelani v 0.13 mikronski tehnologiji, kar pomeni tudi zmanjšanje napetosti na 1.1-1.6V ter 0.9-1.3V.
TM5500 bo imel 256KB L2 predpomnilnika, TM5800 pa 512KB. Glede frekvenc trenutno še vlada manjša zmeda, saj se načrti ter različne predstavitve ne ujemajo med seboj. Čipi bodo verjetno delovali pri frekvencah od 800 do 1GHz.
Skupaj z novimi procesorji bo predstavljena tudi nova različica Code Morphing Softwara, tokrat 4.2.0. V primerjavi s trenutnim TM5600 bo tako TM5800 hitrejši za 50% ob 20% večji varčnosti z energijo. Če bo temu res tako, se bo Transmeta resno uveljavila na trgu prenosnikov, mogoče pa tudi v Evropi in Ameriki (trenutno so Transmetini čipi popularni le med japonskimi proizvajalci).

0 komentarjev

Nov digital signal procesor

Yahoo News - Analog Devices je predstavil nov procesor (DSPs), ki bo pospeševal internetni video. Blackfin čip (kot ga imenujejo) uporablja tehnologijo, ki so jo razvili v sodelovanju z Intelom. Razvijajo pa tudi Blackfin čip, ki ga bodo vgrajevali v mobilne telefone in druge naprave. Prav tako so najavili nov power management čip, ki bo raduciral porabo DSP čipov za več kot 60 odstotkov tako, da se bo prilagodil trenutni situaciji z zmanjšanjem napetosti in ferkvence samega procesorja. Tako npr. zahteva glasovna komunikacija veliko manj procesiranja kot video. Nov Blackfin DSP čip teče na hitrosti 300 MHz (prej 160 Mhz), ki pa zagotovo ne bo njegova zadnja, saj imajo v načrtih za prihodnost tudi izdajo 1 GHz čipa.

0 komentarjev

Rahlo spremenjen HighPointov kontroler

X-Bit Labs - HighPointovi HPT370 ATA100/RAID krmilni čipi se po vsej verjetnosti nahajajo v marsikaterem računalu. Za njihovo ogromno popularnost je v največji meri "kriv" prav ABIT, ki njihove čipe pridno vgrajuje na svoje matične plošče. No, HighPoint je najavil novi krmilni čip z imenom HPT370A. Na žalost se od svojega predhodnika ne razlikuje veliko: še vedno zmore RAID 0, 0+1 in 1 konfiguracije, edina razlika je finejša, 0.35 mikronska tehnologija izdelave.

2 komentarja

VIA in prihodnost

X-Bit Labs - Trenutno je Viin procesor za visoki cenovni razred 733MHz čip, ki ga je VIA predstavila marca. Letos bodo v Samuel 2 družini izšli še 750, 800, 850, 866MHz procesorji.
Do konca tretje četrtine leta (Q3), bo VIA predstavila nov procesor, katerega kodno ime je Ezra. Frekvenca čipa bo segala do 1GHz. Čip Ezra bo imel 128KB prvostopenjskega predpomnilnika (L1) in 64KB drugostopenjskega predpomnilnika (L2). Izdelan bo v 0.13 mikronski tehnologiji.
Kmalu za tem bo VIA predstavila popolnoma novo procesorsko linijo. Frekvenca čipa bo do 1.2GHz. Procesorji bodo imeli 128KB prvostopenjskega predpomnilnika (L1) in 256KB drugostopenjskega predpomnilnika (L2). Imeli bodo tudi popolno podporo SSE ukazom. Tudi ti procesorji bodo izdelani v 0.13 mikronski tehnologiji.
VIA namerava v bližnji prihodnosti vstopiti na trenutno zelo poln trg nizko cenovnih procesorjev. Načrtuje, da bodo njeni procesorji konkurenca Duron-om in Celeron-om. Ta cilj bo zelo težko doseči, ker so Duron procesorji nesporni...

8 komentarjev

Intel in ATI

X-Bit Labs - Ogrožena velikana sta danes najavila sklenitev posebne licenčne pogodbe, s katero sta poravnala medsebojne spore. To bo omogočilo ATIju, da končno začne masovno proizvajati izdelke z RAGE128 čipi (hm, jaz pa sem mislil, da so le-ti že zgodovina ). ATI bo prav tako začel delati na posebnem veznem čipovju z integrirano Radeon grafiko, tako da bodo konkurirali Nvidii na vseh področjih. Seveda je tudi Intel s tem poslom pridobil, saj so dobili dostop do ATIjevih grafičnih in multimedijskih produktov, ki jih bodo vgrajevali v svoje izdelke.

0 komentarjev